Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2976, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Tamperes piezīmes: 11 alus glāzes pret kreklu, klusie somi, Latvijas momenti

Tamperes piezīmes: 11 alus glāzes pret kreklu, klusie somi, Latvijas momenti
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Tamperē sācies pasaules čempionāts hokejā, ko klātienē apmeklē arī portāls Sportacentrs.com. Aiz muguras pirmie mači, un izdevies savākt pirmos iespaidus – gan par laukumā notiekošo, gan turnīra atmosfēru.

• Statistikas rādītājs, kuram man patīk pievērst uzmanību – metieni no augstas bīstamības zonām. Visi metieni – arī tie, kuri lidojuši garām vai tikuši bloķēti, jo tie parāda tendenci. Latvijas izlase pirmajās divās trešdaļās kopā izdarīja sešus šādus metienus, amerikāņi – 11. Trešajā periodā – 8:5 Latvijas labā.

• Līderi ar diviem metieniem no augstas bīstamības zonām – Jānis Jaks, Rihards Marenis, Rodrigo Ābols, Rūdolfs Balcers. Kaut pirmajai maiņai spēle nevedās.

• Pēc sestdien aizvadītā treniņa arī galvenais treneris Harijs Vītoliņš runāja par izveidoto bīstamo momentu skaitu – 20:21. Statistika mazliet atšķiras, jo – var atšķirties metodes. Izgājiens divatā pret vienu aizsargu, kas beidzas ar neprecīzu piespēli un paliek vispār bez metiena, paliek ārpus augstas bīstamības metienu skaitļiem. Reizē – varam to saukt par bīstamu momentu.

• Protams, vērts piebilst, ka amerikāņi trīs no saviem četriem vārtiem guva ar metieniem ārpus augstas bīstamības zonas. Vienīgos, ko iemeta – ar slidu.

• Arī otros vārtus Elvis Merzļikins ielaida no slidas – mazākumā ripa trāpīja pa Roberta Mamčica kāju.

• Augstas bīstamības metieni Merzļikinam vienmēr bijusi spēcīgākā puse, vairāk ielaižot no nosacīti sliktākām pozīcijām. Par piemēru ņemot aizvadīto NHL sezonu – starp 17 vārtsargiem, kuri laukumā devās vismaz 50 spēlēs, Merzļikinam ir septītais labākais rādītājs augstas bīstamības metienu atvairīšanā. Savukārt vidējas bīstamības metienos 15. starp 17, pēc MoneyPuck datiem.

• No otrās trešdaļas Latvijas valstsvienība pārgāja uz spēli ar astoņiem aizsargiem. No pirmajā dienā spēlējušajām komandām Latvija bija vienīgā ar astoņiem aizsargiem pieteikumā un laukumā.

• Cik zaļa bija amerikāņu izlase? IIHF turnīros komandas pirms spēles nostājas uz savām zilajām līnijām un sasveicinās. Latvieši bija savā vietā, bet amerikāņi – uz sava soliņa. Nācās pagaidīt pārdesmit sekundes, līdz pretinieki ieņēma savu vietu.

• Šā vakara pretiniece Somija mājas čempionātu sāka ar 5:0 pret Norvēģiju. Pilnas tribīnes, bet – kapa klusums. Nepārspīlējot ne centu – sēžot halles pēdējās rindās, varēja dzirdēt spēlētāju sarunāšanos laukumā. Kņada pārtraukumā, cilvēkiem stāvot rindā pēc alus glāzes, bija vairākkārt skaļāka.

• Alus hallē – 8,90 eiro. Veikalā cena reizes divarpus saudzīgāka.

• Taču Tampere – tā ir hokeja pilsēta. Darbadienas vidū cilvēki Somijas izlases kreklos, arī skulptūras ietērptas nacionālajās krāsās, veikalu skatlogos iekārti gan leģendu, gan pašreizējo spēlētāju krekli. Čempionāta uzlīmes rotā pat atkrituma urnas.

• Tuvākajā lielveikalā, kas atrodas ne vairāk kā piecu minūšu gājienā no "Nokia Arena", Somijas kreklu var iegādāties par precīzi 99 eiro.

• Brīžiem šķiet, ka somus pasaules čempionāta ierašanās pārsteigusi kā latviešus sniegs decembra vidū. Labiekārtošanas darbi turpinājās vēl dienu pirms ievadmača, kad dalībnieki jau bija ieradušies.

• Somu nesteidzīgā daba jeb lietas notiek tieši tik ātri, cik notiek – Latvijas izlase jau bija devusies uz ledus, lai aizvadītu pirmsspēles treniņu, kad halles darbinieki steigšus metās ieriktēt vietā vārtus. Bez vārtiem nevar trenēties arī Somijā.

• Žurnālistu darba apstākļi – ierobežotāki nekā agrāk. Piemēram, treniņhallei piekļūt drīkst tikai raidtiesības turošās televīzijas.

• Pēc spēlēm hokejisti dodas cauri zonai, kurās drīkst veikt intervijas. Žurnālistiem jāievēro pusotru metru distance aiz īpaši izveidota žoga. Lai ierakstītā materiāla kvalitāte būtu gana laba, amatieriem noder pašiņu kāts – jeb selfie stick. Nācās apmeklēt septiņus veikalus, lai beidzot atrastu kāroto preci, ko reiz varēja dabūt uz katra stūra.

• Medijiem visās darba zonās jāpārvietojas maskās, lai maksimāli samazinātos spēlētāju saslimšanas risks. Reizē – hokejisti uz un no treniņu halli dodas liftā, kas pieejams arī līdzjutējiem, kuriem maskas nav jāvelk.

Noderīgas saites:

Jaunumi
Spēļu kelendārs un rezultāti
Turnīra tabulas
Izspēles kārtība
KSENUKAI prognožu spēle


, 2022-05-15 10:29, pirms 2 gadiem
Pēdējā rindkopa vislabākā. Atklāti parāda, ka kovidšovs ( lai arī pieklusis) tomēr turpinās arī Somijā. Latvijas mačā somu skatītāji atvērās, jo 57 minūtes latvieši somus dancināja!
, 2022-05-15 12:47, pirms 2 gadiem
Litrs alus 30 eiro
Teodors Bļugers. Foto: Pittsburgh Penguins
37

Bļugers trešo reizi atzīts par Latvijas gada labāko hokejistu

Laikraksts "Latvijas Avīze" piekto reizi veicis žurnālistu, treneru, funkcionāru un ekspertu balsojumu par gada labāko Latvijas hokejistu, un Pitsburgas "Penguins" uzbrucējs Teodors Bļugers tajā triumfējis otro gadu pēc kārtas un trešo reizi kopumā.
Edgars Buncis (pa labi). Foto: LHF
9

Buncis: ''Uz Ziemassvētkiem hokeja līdzjutēji varēs iepriecināt tuviniekus''

LETA. 2023.gada pasaules hokeja čempionāta Latvijas organizatoriskās komitejas vadītājs Edgars Buncis piektdien apstiprināja, ka tirdzniecība uz atsevišķām pasaules čempionāta spēlēm, kas tiks aizvadītas Rīgā, sāksies ātrāk nekā tas tika plānots.
Elvis Merzļikins. Foto: Romāns Kokšarovs/F64
42

Merzļikins: "Pirms PČ izlasē centos izveidot ķīmiju, bet daži par to pat nepateica paldies"

Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezonai gatavošanos turpina Latvijas izlases vārtsargs Elvis Merzļikins, kurš intervijā medijam MVP dalījās pārdomās par to, kāpēc maijā notikušais pasaules čempionāts izvērties tik nesekmīgs.