Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2976, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Ošenieks: "Iespējas varbūt ir labākas nekā iepriekš, bet – jāturpina pierādīt"

Ošenieks: "Iespējas varbūt ir labākas nekā iepriekš, bet – jāturpina pierādīt"
Ernests Ošenieks. Foto: kiekko-vantaa.fi

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas hokeja izlasei priekšā vēl divas pārbaudes spēles. Atlasot sastāvu, kas dosies uz Tamperi, treneru korpusam jārēķinās ar mazāk pieredzējušu aizsardzības līniju – tikai katram trešajam no nometnē esošajiem aizsargiem ir pasaules čempionāta pieredze. Starp tiem, kuri sapņo par debiju, ir arī 20 gadus vecais Ernests Ošenieks, kuram aiz muguras sezona Somijā.

Aizbraucis uz Pekinas olimpiskajām spēlēm kā rezervists, kurš pie spēlēšanas netika, tagad Ernests Ošenieks cīnās par debiju uz lielās skatuves. Pārbaudes spēlēs Francijā viņš aizsargu pāri veidoja kopā ar Sandi Smonu, bet nedēļas nogalē aizvadītajās cīņās pret Šveici Ošenieks tika pacelts uz otro virknējumu līdzās Kārlim Čukstem.

2020./21. gada sezonā, kad Rīgas "Dinamo" trenēja Pēteris Skudra, tieši Ošenieks bija aizsargs ar visvairāk aizvadītajām spēlēm – viņš laukumā devās 50 mačos, izceļoties ar vieniem vārtiem un piecām piespēlēm. Arī pirms šīs sezonas aizsargs cīnījās par vietu komandas sastāvā, taču savainojums dzēsa cerības, pēcāk liekot izšķirties par došanos uz Somiju.

"Augusta sākumā aizvadījām pārbaudes spēli pret "Mogo"/LSPA. Jau ritēja mača pēdējie momenti, kad stūrī gāju izpildīt spēka paņēmienu. Roka palika starp apmali un pretinieku spēlētāju…" liktenīgo traumu sarunā ar portālu Sportacentrs.com atcerējās Ošenieks. Sajūta, ka kaut kas nav kārtībā, viņu pārņēmusi uz noraidīto soliņa – jo par epizodi tika nopelnīts divu minūšu noraidījums.

Pārbaudēs tika atklāts rokas lūzums, kura dēļ Ošenieks bija spiests izlaist divus mēnešus. "Laiks iet uz priekšu – neviens uz tevi negaidīs. Komandai pievienojās jauni spēlētāji, un sapratu, ka būs grūti izkonkurēt un dabūt spēles laiku. Sapratu, ka jāmeklē citi varianti," lēmumu pirmo reizi iekosties leģionāra maizē skaidroja Ošenieks.

Jaunu komandu viņam sameklēja Latvijas izlases spēlēm bagātākais hokejists Rodrigo Laviņš. Pēc traumas atgriezies ar astoņām spēlēm "Zemgales"/LLU rindās, atgriezies sportiskajā formā, Ošenieks novembra vidū pārcēlās uz Somiju, pievienojoties otrās līgas klubam "Kiekko-Vantaa".

Komandā Ošenieks bija vienīgais leģionārs – ja nepieskaitām Somijā ilgus gadus spēlējušo igauni Kristjanu Kombi. Sapulcēs un treniņos apkārtējo teikto tulkojis kāds no blakus esošajiem komandas biedriem. "Interesanta pieredze," par savu pirmo klubu ārzemēs sacīja Ošenieks, norādot, ka gados jaunajā kolektīvā iejuties ātri. "Tehnisks un ātrs hokejs. Droši vien nav augstākās līgas līmenī, taču izaugsmei gana labs."

"Kiekko-Vantaa" bija Helsinku "Jokerit" fārmklubs, sezonas laikā vairākiem hokejistiem nopelnot izsaukumu uz augšu. Arī pieminētajam igaunim Kombem, kurš debijas spēlē atzīmējās ar vārtiem. Taču Ošenieks norādīja, ka ekstra bijusi paredzēta tikai kluba sistēmas ilggadējiem hokejistiem, bet viņam durvis uz "Jokerit" bija ciet.

Regulārajā sezonā Ošenieks 30 spēlēs iekrāja 0+7, bet sezonas pirmos vārtus guva pārspēlēs par iekļūšanu playoff. Tomēr Helsinku piepilsētas komandai neizdevās uzvarēt savā sērijā, paliekot aiz izslēgšanas spēļu svītras. Aizsargs, kurš lielākoties spēlēja otrajā maiņā un kura spēles laiks balansēja ap 18-22 minūtēm, norādīja, ka pastāv gana liela iespēja, ka arī nākamajā sezonā viņš spēlēs Somijā.

Protams, tagad galvenais uzdevums ir cīņa par vietu Latvijas izlasē. Debiju Ošenieks piedzīvoja pagājušā gada 21. aprīlī, kad viesos ar 0:1 pagarinājumā tika zaudēts Slovākijai. Ja pērn tas palika vienīgais mačs, tad šajā pavasarī 20 gadus vecais aizsargs devies laukumā visās četrās spēlēs.

Starp nometnē esošajiem aizsargiem pasaules čempionātu pieredze ir tikai Kristapam Sotniekam (12 turnīri), Artūram Kuldam (septiņi), Jānim Jakam (četri) un Kristapam Zīlem (trīs). Turklāt arī viņiem neiet tik gludi, cik gribētos – abi Kristapi nedevās uz pārbaudes spēlēm Šveicē. Tamperē aizsardzības līnijā pavisam noteikti redzēsim vairākus debitantus.

Pagājušajā nedēļā notikušajos treniņos valstsvienības galvenais treneris Harijs Vītoliņš vairākkārt aizsargiem pārmeta pārāk lielo pietāti pret uzbrucējiem savā vārtu priekšā. "Tās ir jūsu mājas, jūs šeit esat saimnieki!" pārtraucot vingrinājumu, teica Vītoliņš. "Cenšamies cits citu padarīt labākus. Gadās tādi brīži, gadās arī reizes, kad iesit pārāk stipri. Kādreiz ir nesaskaņas, bet nekas tāds – pagrūsties, pēc treniņa visu izrunā," sacīja Ošenieks.

"Pamācīt mūs var – ko, kur kā. Nianses ir liela daļa no hokeja. Simtdaļas, kad nokavē savu pozīciju, var izšķirt visu, un Vītoliņš bieži pamāca."

"Iespējas varbūt ir labākas nekā iepriekš, bet – jāturpina strādāt, cīnīties, pierādīt sevi. Tad treneri lems, vai esmu lietderīgs komandai. To parādīs tikai laiks," teica Ošenieks.

Latvijas valstsvienībai 8. un 9. maijā Rīgā paredzētas pārbaudes spēles pret Kazahstānu, bet pasaules čempionāta pirmais mačs 13. maijā pret Amerikas Savienotajām Valstīm.


, 2022-05-04 03:05, pirms 2 gadiem
Skatoties sporta studiju, Ošenieks bieži rada par sevi pamułka iespaidu. It seviški tas izpaudās reportāžās no Tokijas OS. Bet nu pašvērtējums augstā līmenī
Teodors Bļugers. Foto: Pittsburgh Penguins
37

Bļugers trešo reizi atzīts par Latvijas gada labāko hokejistu

Laikraksts "Latvijas Avīze" piekto reizi veicis žurnālistu, treneru, funkcionāru un ekspertu balsojumu par gada labāko Latvijas hokejistu, un Pitsburgas "Penguins" uzbrucējs Teodors Bļugers tajā triumfējis otro gadu pēc kārtas un trešo reizi kopumā.
Edgars Buncis (pa labi). Foto: LHF
9

Buncis: ''Uz Ziemassvētkiem hokeja līdzjutēji varēs iepriecināt tuviniekus''

LETA. 2023.gada pasaules hokeja čempionāta Latvijas organizatoriskās komitejas vadītājs Edgars Buncis piektdien apstiprināja, ka tirdzniecība uz atsevišķām pasaules čempionāta spēlēm, kas tiks aizvadītas Rīgā, sāksies ātrāk nekā tas tika plānots.
Elvis Merzļikins. Foto: Romāns Kokšarovs/F64
42

Merzļikins: "Pirms PČ izlasē centos izveidot ķīmiju, bet daži par to pat nepateica paldies"

Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezonai gatavošanos turpina Latvijas izlases vārtsargs Elvis Merzļikins, kurš intervijā medijam MVP dalījās pārdomās par to, kāpēc maijā notikušais pasaules čempionāts izvērties tik nesekmīgs.