Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2943, Did:0, useCase: 3

Ābols: "Treniņš parāda attēlu, kā tas varētu izskatīties, bet spēle - realitāti"

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Ābols: "Treniņš parāda attēlu, kā tas varētu izskatīties, bet spēle - realitāti"
Latvijas izlases hokejisti un treneru štābs. Foto: Guntis Lazdāns/Latvijas Hokeja federācija

Latvijas hokeja izlase aizvadījusi priekšpēdējo pārbaudes spēli pirms pasaules čempionāta, kas sāksies jau pēc nedēļas. Šovakar ar 0:3 atzīts Šveices valstsvienības pārākums. Pēc mača preses konferencē uz žurnālistu jautājumiem atbildēja Artis Ābols un Ralfs Freibergs.

Artis Ābols, Latvijas izlases galvenā trenera asistents

- Pirmkārt, jau zinājām, ka šajā spēlē kļūdu būs daudz, ko uzsvēra arī Bobs [Hārtlijs] - spēlēts nav sen, gandrīz mēnesi. Galvenais, lai mūsu spēles sistēmas ziņā šīs kļūdas būtu gudras. Bija gan tādas, gan mazāk gudras. Sliktā ziņa ir tā, ka mēs neko neiemetām, neskaitot tos bullīšus, kas bija spēles beigās, bet trīs vārtus ielaidām. Divus zaudētos vārtus paši uzdāvinājām no standarta situācijām. Kā saka - treniņš iedod tev attēlu, kā tas viss izskatās, bet spēle parāda realitāti. Vēl nedēļa līdz pirmajai spēlei [pasaules čempionātā], un no šīs spēles ir iegūts diezgan daudz materiāla.

- Kādas izmaiņas uz nākamo spēli [abas komandas rītvakar tiksies atkārtoti] briest uzbrucēju virknējumos?
- Tikko spēle ir beigusies - zināmas izmaiņas būs, bet šobrīd vēl nevaru pateikt.

- Ar ko būtu izskaidrojami neizmantotie vairākumi, it īpaši trešajā periodā?
- Pieci pret trīs vairākumā bija jāgūst vārti. Izskaidrojums - vairākumam esam pieskārušies [tikai] divas dienas, virknējumi vēl ir tapšanas stadijā. Pirms šīm spēlēm runājām, ka pēc tam būs skaidrība par to, kādā sastāvā sāksim čempionātu, un tad pie vairākuma būs jāstrādā pastiprināti.

- Vai šī spēle kādu no vārtsargiem tuvināja vai attālināja pirmā numura lomai? Kādus pierakstus veicāt?
- Pieraksti, protams, ir veikti. Kā jau teicu, šī spēle deva ļoti daudz materiāla, daudz kas tika atzīmēts, ko rīt komandai rādīt, bet konkrēti par kādām personālijām šobrīd negribētu izteikties.

- Vai veiktā vārtsargu maiņa - Punnenovs pret Kalniņu - bija jau ieplānota, un vai ir zināms, kurš sargās vārtus rītvakar?
- Viņiem abiem iepriekšējā spēle bija gandrīz pirms mēneša - Slovākijā katrs pa spēlei nospēlēja. Bija doma, ka sāks Ivars un pēc tam tiks spēlēt arī Jānis. Rīt redzēsim, kāda būs situācija ar Covid protokolu - ja viss būs kārtībā un tiks atļauts, tad, domājams, ka spēlēs Matīss [Kivlenieks].

- Kādas slodzes šobrīd tiek liktas treniņos, un kā varētu raksturot spēlētāju fizisko kondīciju?
- Trenēties var, cik daudz tu gribi - ir vajadzīgas spēles, lai tiktu kārtīgā spēles ritmā. Loģiski, ka pirmā spēle pēc mēneša pauzes sanāk grūta. Formai jābūt pietiekoši labai - viņi ir saprātīgi, trenēti, un nekādas mākslīgās [fiziskās] bedres pirms čempionāta netiks veidotas. Šīm divām spēlēm būtu jāiedod spēļu ritms.

Ralfs Freibergs, Latvijas izlases aizsargs

- Personīgi skatoties, grūta spēle - pirmā pēc ilgāka laiciņa. Ātrs, spēcīgs pretinieks. Šī spēle vairāk bija uz galvu - izpildīt visus Boba uzdotos uzdevumus, atcerēties, ko viņš prasa. Dažreiz pirms kāda momenta pārdomā, kā vajadzētu darīt, ko Bobs prasīja. Pirmā spēle [Freibergam - pirmā šajā gatavošanās ciklā], un noteikti būs labāk.

- Kādi bija galvenie trenera uzstādījumi pirms spēles, uz ko jāliek lielākais uzsvars?
- Palikušas [bija] tikai divas pārbaudes spēles, viss ātri jāsaliek pa plauktiņiem. Sākot ar mazākumu, vairākumu, forčeku, kā zonā spēlēt un viss pārējais. No A līdz Z visu pareizi vajadzēja izpildīt vienā spēlē - lielajai daļai [šogad] tā bija pirmā spēle pie Boba. Mēģinājām visu izpildīt, bet redzējāt, ka daudz kas arī nesanāca. Par laimi ir vēl viena spēle rītdien, un uzlabosim sniegumu.

- Pēdējās trešdaļas vairākumos jau labāk sapratāt viens otru un sāka sanākt vairākums?
- Nē, bet ir vieta, kur uzlabot sniegumu. Pieci pret trīs bija momenti un labāk sanāca. Varbūt pietrūkst sajust spēlētājus. Treniņos vairākumu nedaudz paņēmām, bet pret katru komandu nedaudz jāpielāgojas, uzreiz saprast, ko pārinieki darīs. Piemēram, pēc iemetiena Daugaviņš atspēlē atpakaļ, un man ir jāmin - palikt uz vietas vai slidot atvērties uz bortu. Šiem momentiem jāiziet cauri video sapulcē un to izrunāsim. Saprašanās nav vienas dienas jautājums, tas ir jājūt, jāizspēlē, jākļūdās un šīs kļūdas jāizanalizē.

- Ar Punnenovu esi maz spēlējis kopā, ar Jāni Kalniņu - vairāk. Kāda ir saprašanās ar vārtsargiem?
- No pirmās dienas, kad es pievienojos, mēģinājām izrunāt visas situācijas, kad aizsargiem būtu jāspēlē kopā ar vārtsargiem. Šodien ar vārtsargiem vispār nebija problēmu. Nebija kļūdas, vārtsargi arī daudz palīdzēja, izspēlēja aiz vārtiem dažas ripas, kur bija 50/50. Abi divi šodien ļoti labi nospēlēja un tā jāturpina.

- Jau folklorizējies jautājums, kaut kas no Mika Indraša dziesmu vācelītes - kāds bija ledus arēnā šodien?
- Grūti salīdzināt. Ja piedomā, tad ripa šodien lēkāja visu laiku. Nespēju iedomāties, ja sanāk pāris tūkstoši cilvēku arēnā, tad ir vēl siltāks un noteikti vēl grūtāk. Bet pie tā jāpierod, un domāju, ka tas uzlabosies. Cerams, nebūs ļoti silts turnīra gaitā. Arī Čehijā, kur es spēlēju, dažās arēnās ledus nebija izcils. Mēs to iespaidot nevaram.

- Kā tu vērtētu konkurenci aizsargu pozīcijā šobrīd, arī salīdzinājumā ar citiem gadiem?
- Katru gadu ir sevi jāpierāda. Nevienam biļete pēc šodienas spēles nav garantēta. Treneris var izdomāt rīt kaut ko mainīt - tas var notikt, ar to tu rēķinies un katrā spēlē mēģini sevi pierādīt no labākās puses, parādīt, ka esi spējīgs iekļūt izlases sastāvā. Konkurence katru gadu ir bijusi, un neatceros, ka nebūtu cīnījies par iekļūšanu sastāvā. Ne tikai par to - arī par spēlēšanu vairākumā, mazākumā. Katru momentu spēlē sevi ir jāpierāda un jāiegūst Boba uzticība, lai viņš laistu uz ledus tevi, nevis kādu citu.

- Kas ir galvenās lietas, pie kurām līdz čempionātam visvairāk jāpiestrādā?
- Ir daudz lietu, paši redzējāt. Jāgūst vārti, protams - tas ir svarīgākais. Jāatrod saikne un jāizveido momenti. Kā izkļūt ārā no aizsardzības zonas un nokontrolēt ripu uzbrukuma zonā. Ja tas viss būs, tad būs varianti. Galvenais nedot pretiniekiem momentus, jo bija dažas tādas epizodes pretuzbrukumos. Ja spējam neizlaist divi pret vienu vai trīs pret divi pretuzbrukumus, tad noteikti spējam pacīnīties par uzvaru.

     [+] [-]

, 2021-05-15 09:59, pirms 3 gadiem
Reāli visi baigie profi bet uzvarēt nevar