Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:320, Did:0, useCase: 3

Pret austriešiem par divpadsmitnieku

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Pret austriešiem par divpadsmitnieku
Latvijas izlase pēc vēsturiskās uzvaras pār Zviedriju
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šodien plkst. 17:15 Šveices pilsētā Bernē izšķirošo cīņu par iekļūšanu labāko 12 komandu skaitā aizvadīs Latvijas valstvienība - pretī stāsies sīkstie austrieši, kas lūkos atriebt zaudējumu pasaules čempionātā pirms diviem gadiem.

Pārbaudes spēlēs latviešu šīsdienas oponentiem klājies bēdīgi - četrās spēlēs izcīnīta tikai viena uzvara, kopējā vārtu attiecība 8:16, turklāt sešus no vārtiem austrieši ir iemeta Francijas izlases cietoksnī. Tikmēr pašreizējiem pasaules čempioniem krieviem zaudēts 1:8.

Austriešiem tikai sagrāves...

Līdzšinējās spēlēs pasaules čempionātā Austrijas hokejistiem sagādājušas smagu vilšanos - divas spēles, divas sagrāves. Pirmajā ar 1:7 nācās atzīt zviedru pārākumu (vienīgos vārtus pēc Koha piespēles guva Oraze), savukārt otrajā spēlē pret ASV hokejistiem nedaudz mazāka sagrāve - 1:6. Šoreiz vienīgos vārtus austriešu labā guva Peintners. Salīdzinot šīs spēles ar latviešu mačiem pret jau minētajiem pretiniekiem, šķiet, ka lielākas iespējas uzvarēt savstarpējā duelī ir mums, tomēr, iespējams, Austrijas hokejisti nolēmuši pirmajās divās spēlēs nesaspringt, jo mērķis bija skaidrs - saglabāt vietu augstākajā divīzijā. Pieļaujams, ka Latvijas faniem pret to nenbūtu iebildumu - vienīgi gadījumā, ja austrieši šo sapni piepilda spēlēs ar citu grupu vājākajām komandām.

Divi NHL spēlētāji

Austrijas valstvienības sastāvā mačā pret Latvijas izlasi laukumā izies divi hokejisti, kas pieredzi šosezon krāja Nacionālajā Hokeja līgā (NHL) - Tomašs Vaneks sezonas gaitā sasniedza labāko rādītāju Bufalo "Sabres" komandā (40 vārti), bet Andreasam Nedlam sezonas gaitā īsti neizdevās nostiprināties Filadelfijas "Flyers" sastāvā, tādēļ pusi sezonas nācās pavadīt "Flyers" fārmklubā AHL. "'Phantoms'' rindās regulārajā sezonā Nedlam 39 mačos 20 rezultativitātes punkti (6+14), bet ''Flyers'' sastāvā 38 spēlēs 1+3.

"Esmu ieradies, lai palīdzētu. Man nebūs iespēju katrā spēlē gūt trīs, četrus vārtus, jo tas ir komandas sporta veids, bet vēlos palīdzēt jaunajiem spēlētājiem. Uzdevums ir saglabāt vietu Elitē, viss pārējais būs tikai kā bonuss,'' pirms pasaules čempionāta Šveicē izteicās Vaneks, kurš kļuva par NHL piekto precīzāko metēju. Tiesa, tas Bufalo hokejistiem nepalīdzēja iekļūt izslēgšanas spēlēs - pietrūka vien daži punkti. ''Jābūt godīgiem – Zviedrijas un ASV izlases ir par mums meistarīgākas. Šajos mačos pēc iespējas ilgāk jāsaglabā neizšķirts un tad, iespējams, mums radīsies izdevības. Pret latviešiem ir jāspēlē agresīvi, lai izcīnītu uzvaru, kas ļaus saglabāt vietu spēcīgāko divīzijā.''

Treneris baidās no vairākuma

No citiem spēlētājiem jāatzīmē vārtsargs Bernds Brīklers, kurš tikai pirms sešām dienām pievienojās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubam Ņižņijnovgorodas "Torpedo" un šodien stāsies vārtos mačā pret Latviju.

'Latvijas izlasei daudzus gadus bija spēcīga izlase, kas spēlēja tipisku krievu skolas hokeju. Vieni un tie paši hokejisti spēlēja gadu no gada, bet šobrīd viņiem rit paaudžu maiņa un ir sākušās problēmas. Tagad latvieši ir daudz ieguvuši no līdzdalības KHL. Latvieši ir tehniski spēcīgi, ātri un labi izspēlē skaitlisko vairākumu,” pirms čempionāta žurnālistiem atklāja austriešu galvenais treneris Larss Bergstroms. Daudzi viņa vārdus uztvēra ar lielāku vai mazāku izbrīnu, taču pieredzējušā trenera vārdi nav bijuši aplami - Latvija vairākuma izspēles rangā ieņem ceturto vietu, dalot to ar hokeja dzimtenes Kanādas komandu. Savukārt Austrijas izlases aizsargs Andrē Lakošs uzsvēris, ka Latvija, ASV un Zviedrija ir liekamas vienā ''plauktā'', jo latviešiem strauji progresēt palīdzējusi Kontinentālā Hokeja līga.

Karsums: Ja zaudēsim, uzvara pār zviedriem zaudēs vērtību

"Protams, ir ļoti forši, ka spējām uzvarēt zviedrus, bet mēs arī visi ļoti labi saprotam, ka zaudējuma gadījumā pret Austriju no tās uzvaras nekāda lielas jēgas vairs nebūs," vakar pēc rīta treniņa eSports.lv pastāstīja Mārtinš Karsums, kuram mačā pret Zviedriju gadījās arī kāda nepatīkama epizode - Karsums pret zviedru Tobiasu Enstromu izpildīja visai asu spēka paņēmienu, pēc kura skandināvam ticis lauzts žoklis. Sākotnēji pat parādījās ziņas, ka Enstromam žoklis lauzts desmit vietās, tomēr vēlāk izrādījās, ka šī komandas masiera izplatītā informācija bijusi nepareiza - žoklis lauzts ''tikai'' vienā vietā. ''Abu komandu ārsti pēc spēles runāja un skaidrs bija tas, ka Enstromam ir viens lūzums augšžoklī," stāsta Karsums.

Austrijas hokeja izlases sastāvs

Nr.VārtsargsKlubs
29Jurgen PenkerRogle BK Angelholm
30Bernd BrucklerBlues Espoo
Nr.AizsargsKlubs
4Gerhard UnterluggauerHC Innsbruck Haie
11Philippe LakosHC Innsbruck Haie
24Darcy WerenkaEV Vienna Capitals
27Jeremy RebekEC Red Bull Salzburg
32Andre LakosTraktor Chelyabinsk
39Martin OrazeEC VSV Villach
55Robert LukasEHC Linz
Nr.UzbrucējsKlubs
?Andreas NodlPhiladelphia Flyers
8Roland KaspitzEC VSV Villach
12Michael RafflEC VSV Villach
15Paul SchellanderEC KAC Klagenfurt
18Thomas KochEC Red Bull Salzburg
21Matthias TrattnigEC Red Bull Salzburg
26Thomas VanekBuffalo Sabres
34Markus PeintnerEC VSV Villach
37Andreas KristlerEC VSV Villach
45David SchullerEC KAC Klagenfurt
61Christoph HarandEC KAC Klagenfurt
79Gregor BaumgartnerEC VSV Villach
91Oliver SetzingerSCL Tigers Langnau

Līdzšinējā bilance par labu Latvijai

Iespējams, Latvijas hokejisti atradīsies uz spēcīga morālā pacēluma, jo kurš gan varēja iedomāties, ka pirmo reizi vēsturē tiks apspēlēti zviedru hokejisti. Tiesa, bažas vieš kāds cits fakts - vai tikai mūsu hokejistiem nepiezogas ''pašpārliecinātības velniņš'', jo, apskatot savstarpējo spēļu statistiku, ātri top skaidrs, kura komanda kurai ir parocīgāks pretinieks. Latvieši Austrijas hokejistus spējuši apspēlēt desmit reizes, savukārt austrieši latviešus - tikai trīs, turklāt pirmā uzvara izcīnīta pirmskara periodā - 1936. gada Olimpiskajās spēlēs. Pēdējā austriešu uzvara datējama ar 2006. gadu, kad pārbaudes spēlē Austrijas valstvienība svinēja pārliecinošu uzvaru - 5:1.

DatumsNorises vietaRezultātsTurnīrs
09.02.1936.Garmišpartenkirhene1:7Olimpiskās spēles
27.12.1992.Senžervē5:2Pārbaudes spēle
25.04.1998.Rīga4:1Pārbaudes spēle
26.04.1998.Rīga4:1Pārbaudes spēle
08.05.1999.Hāmara2:5Pasaules čempionāts
11.02.2001.Klāgenfurte4:3Olimpiskā kvalifikācija
10.11.2001.Grenoble4:2Pārbaudes spēle
09.02.2002.Soltleiksitija4:2Olimpiskās spēles
03.05.2004.Prāga5:2Pasaules čempionāts
14.12.2006.Bratislava1:5Pārbaudes spēle
21.04.2007.Vīne4:0Pārbaudes spēle
06.05.2007.Maskava5:1Pasaules čempionāts
08.02.2008.Sanoka4:3 OTPārbaudes spēle

Iespējamie varianti

Taču komandu izvietojumu C grupā nenoteiks tikai šīs spēles iznākums, jo 21:15 pēc Latvijas laika tiks aizvadīta otra grupas spēle - ASV spēkosies ar Zviedrijas izlasi, kura aizvakar piekāpās sarkanajos kreklos tērptajiem latviešiem. Pagaidām neviena no komandām nav nodrošinājusi attiecīgo vietu grupā, tādējādi iespējami daudz un dažādi varianti.

Pirmais variants - Latvijas izlase apspēlē austriešus, savukārt amerikāņi pamatlaikā tiek galā ar zviedriem. Tātad - grupā pirmo vietu ieņem ASV izlase, otrie ar izcīnītajiem pieciem vai četriem punktiem ir latvieši, zviedrijas hokejisti atrodas trešajā vietā, bet austriešiem jācīnās par vietas saglabāšanu Elites dvīzijā.
Otrais variants - Savukārt, ja amerikāņi zviedrus uzvar tikai pagarinājumā vai pēcspēles metienos, tad Latvijas izlasei ir nepieciešama uzvara pamatlaikā. Jo, ja latvieši uzvar papildlaikā, viņu kontā ir četri punkti, savukārt zviedri, kuri zaudējuši papildlaikā, kopskaitā ieguvuši piecus punktus, tādējādi iegīstot augstāku vietu.
Trešais variants - Latvijas hokejisti papildlaikā piekāpjas Austrijas valstvienībai. Šādā gadījumā Latvijas izlases kontā ir trīs punkti, savukārt austriešiem tikai divi... Arī šādā gadījumā mūs neietekmē iznākums otrā C grupas mačā, jo neatkarīgi no tā ieņemam trešo vietu.
Ceturtais variants - Latvijas izlase diemžēl piekāpjas austriešiem (pamatlaikā). Šādā gadījumā mūs no turnīra viedokļa vairs neinteresē mačs starp ASV un Zviedrijas hokejistiem, jo neatkarīgi no tā ieņemam ceturto vietu un cīnamies par vietu Elites divīzijā.

Protams, jāpiemin, ka tieši Latvijas izlase bija viena no galvenajām vaininiecēm, kādēļ Austrijas izlase vispār nokļuva otrajā divīzijā, jo pasaules čempionātā Krievijā austrieši piedzīvoja zaudējumu ar 1:5. Tiesa, Alpu valsts šajā divīzijā paviesojās tikai vienu sezonu un pārliecinoši atgriezās Elites divīzijā.

Expekt.com ekspertu viedoklis:

Austrijas uzvara: 6.00
Neizšķirts: 5.75
Latvijas uzvara: 1.35

Situācija C grupā

VKomandaUZVAP
1.ASV2010:36
2.Zviedrija119:44
3.Latvija115:62
4.Austrija022:130

V - vieta, U - uzvaras, Z - zaudējumi, VA - vārtu attiecība, P - punkti

Izmantotie resursi:
iihf.com

1 2 3 4 5 6 7 232 komentāri

 +18 [+] [-]

, 2009-04-29 08:07, pirms 15 gadiem
Viss ir spēlētāju rokās!
SARAUJ!

 +20 [+] [-]

, 2009-04-29 08:07, pirms 15 gadiem
Nevar būt divu domu, uzvara un tikkai uzvara

  +5 [+] [-]

, 2009-04-29 08:08, pirms 15 gadiem
jāuzvar!!!

Sarauj Latvija!
Slēpts komentārs: Afanasijs

 +28 [+] [-]

, 2009-04-29 08:12, pirms 15 gadiem
Vienoziimiga UZVARA

  +8 [+] [-]

, 2009-04-29 08:13, pirms 15 gadiem
nav variantu....tikai uzvaru
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +26 [+] [-]

, 2009-04-29 08:14, pirms 15 gadiem
Man žēl visu latviešu nervus šovakar .. Bet Jābūt uzvarai!!!

 +40 [+] [-]

, 2009-04-29 08:15, pirms 15 gadiem
Piekrītu Karsumam "Izlietie sviedri pret zviedriem būs nulles vērtībā, ja neizdosies pārvarēt austriešu barjeru''

  +8 [+] [-]

, 2009-04-29 08:15, pirms 15 gadiem
Nav variantu Latvijai vnk jāuzvar , tik labi ir nospelejusi pret Zviedriem !!! Sarauj LATVIJA ..

  +9 [+] [-]

, 2009-04-29 08:16, pirms 15 gadiem
....ka tik nesanāk kā vienmēr...

 +15 [+] [-]

, 2009-04-29 08:17, pirms 15 gadiem
Patikami dzirdet no austrieshiem, ka mees esam vienaa plauktaa liekami ar ASV un Zviedriju, bet atslabinaties nedrikst.

  +3 [+] [-]

, 2009-04-29 08:19, pirms 15 gadiem
Aivers0n rakstīja: Jāparāda tāds sniegums kā pret Zviedriju! Un būs sagrāve!!
nekaada evt tur sagraave,..,,.,.be uzvarai jaabuut gan

  +8 [+] [-]

, 2009-04-29 08:19, pirms 15 gadiem
uz uzvaru.... un kaa minimums uz 6shinieku (fani)
Slēpts komentārs: čoinais

  -1 [+] [-]

, 2009-04-29 08:21, pirms 15 gadiem
Afanasijs rakstīja: Pēc spēles ar zviedriem redzēju sapni...
Latvija spēlēja ar Austriju.
3. periodā reuzltāts bija 2:1 (vai 1:0 - īsti neatceros) austriešu labā, bet 5. min līdz beigām mūsēji izlīdzināja (Šķiet Miķelis vai Ņiživijs iesita golu). Ničš mums der, lai tiktu tālāk, bet austriešiem nē. Austrieši spiež, mūsējie aizstāvās kā zvēri, rit pēdējās sekundes, fani skaita, cik vēl atlicis līdz panākumam, bet 2 sek līdz spēles beigām austrieši iesit golu, ko tiesneši ieskaita, lai gan pirms tam austrieši pārkāpj noteikumus. Austrieši gavilē, letiņiem šoks, visi metās apelēt pie tiesneša, bet tas, Šindlers tāds, paliek nelokāms.
Bet ko es?
Es aiz dusmām arēnā uz ledus metu krēslus un gaidīju, kad mani arestēs... Biju pat salicis rokas kopā, lai būtu ērtāk uzlikt roku dzelžus. Vai mani arestēja, neatcers, jo pamodos...
Ceru, ka šodien dzīvajā tāds stress un šoks kā sapnī nebūs!
Piedod, bet tevis rakstiitais ir pilniigs bullshits. ;]

  +3 [+] [-]

, 2009-04-29 08:21, pirms 15 gadiem
Lai veicas....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Ivars77

  +3 [+] [-]

, 2009-04-29 08:24, pirms 15 gadiem
Freidam būtu ko palauzt galvu par taviem mazvērtības kompleksiem

Afanasijs rakstīja: Pēc spēles ar zviedriem redzēju sapni...
Latvija spēlēja ar Austriju.
3. periodā reuzltāts bija 2:1 (vai 1:0 - īsti neatceros) austriešu labā, bet 5. min līdz beigām mūsēji izlīdzināja (Šķiet Miķelis vai Ņiživijs iesita golu). Ničš mums der, lai tiktu tālāk, bet austriešiem nē. Austrieši spiež, mūsējie aizstāvās kā zvēri, rit pēdējās sekundes, fani skaita, cik vēl atlicis līdz panākumam, bet 2 sek līdz spēles beigām austrieši iesit golu, ko tiesneši ieskaita, lai gan pirms tam austrieši pārkāpj noteikumus. Austrieši gavilē, letiņiem šoks, visi metās apelēt pie tiesneša, bet tas, Šindlers tāds, paliek nelokāms.
Bet ko es?
Es aiz dusmām arēnā uz ledus metu krēslus un gaidīju, kad mani arestēs... Biju pat salicis rokas kopā, lai būtu ērtāk uzlikt roku dzelžus. Vai mani arestēja, neatcers, jo pamodos...
Ceru, ka šodien dzīvajā tāds stress un šoks kā sapnī nebūs!

  +1 [+] [-]

, 2009-04-29 08:24, pirms 15 gadiem
Mums IR jauzvar pietiks vienreiz ar specigiem pretiniekiem spelet labi un ar vajakiem zaudet, soreiz vnk nedrikst taa but!

  +4 [+] [-]

, 2009-04-29 08:25, pirms 15 gadiem
Tak viss buus labi Galvenais lai musejie nospele savu speli, domaju ka bus 4:2

  +2 [+] [-]

, 2009-04-29 08:26, pirms 15 gadiem
Man ar bija tāds pats sapnis kā Afanasijam, tikai es nepamodos un Afanasiju atnāca un savāca !
Slēpts komentārs: Afanasijs

  +3 [+] [-]

, 2009-04-29 08:28, pirms 15 gadiem
Veiksmi spēlē!!! VAIRĀK JĀMET UZ VĀRTIEM, tad būs rezultāts!!!

  +3 [+] [-]

, 2009-04-29 08:31, pirms 15 gadiem
Kauns būtu zaudēt.
veči turaties.
šis varētu būt mūsu veiksmīgais gads.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-04-29 08:36, pirms 15 gadiem
tikai ne ivars77 rakstīja: Cerams ka edgars būs vārtos!
nja vajadzeetu gan

  +3 [+] [-]

, 2009-04-29 08:38, pirms 15 gadiem
tikai ne ivars77 rakstīja: Cerams ka edgars būs vārtos!
Būs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-04-29 08:42, pirms 15 gadiem
No rita zinjaas teica ka Masala buus vartos

  -4 [+] [-]

, 2009-04-29 08:42, pirms 15 gadiem
Willis rakstīja: Vai kāds var pateikt adresi, no kurienes šodien varēs internetā tiešraidē redzēt spēli Austrija – Latvija ?
Mos TV3.lv
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +13 [+] [-]

, 2009-04-29 08:45, pirms 15 gadiem
Redzot, kā mokās RUS pret SUI, BLR pret HUN, vācu aplauziens, saku- būs grūti. Katra spēle tomēr ir nesaistīta ar iepriekšējām, tāpēc, lai būtu uzvara, jākapā tikpat smagi kā pret zviedriem.

     [+] [-]

, 2009-04-29 08:46, pirms 15 gadiem
Lai nebūtu pārsteigumu!
1 2 3 4 5 6 7 232 komentāri