Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Lokauts beidzies: kas ieguva, kas zaudēja, kas sekos?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Lokauts beidzies: kas ieguva, kas zaudēja, kas sekos?
Beidzot līdzjutēji varēs vērot pašas augstākās raudzes hokeju
Foto: AP/Scanpix

Pirms nepilnas diennakts Nacionālās hokeja līgas (NHL) komisārs Gerijs Betmens un spēlētāju arodbiedrības galva Donalds Fērs paziņoja par 113 dienas ilgušā lokauta beigām. Jaunā kolektīvā līguma aprises ir zināmas, tomēr nav zināms, kad sezona sāksies un cik spēļu komandas aizvadīs.

Bija nepieciešamas 113 dienas, nācās upurēt 625 spēles jeb vairāk nekā pusi regulārās sezonas, pēdējās sarunas ilga 16 stundas, tomēr beigās hokeja līdzjutēji varēja atviegloti nopūsties: panākta vienošanās par jauno kolektīvo līgumu, un labāko hokeju pasaulē varēsim vērot arī šajā sezonā. Taču joprojām nav skaidrs, kad sezona sāksies, cik spēļu komandas aizvadīs un kura puse lokautu noslēgusi kā uzvarētāja?

"Zaudēja visi, taču abas puses var atzīmēt panākumu atsevišķās kategorijās. Kad notika sarunas par iepriekšējo līgumu, īpašnieki sakāva spēlētāju arodbiedrību, piespiežot hokejistus piekrist algu griestu ieviešanai un samazinot viņu ienākumus par 24%. Paskatieties, kas notika: spēlētāji vēlējās paturēt līdzšinējo līgumu, bet īpašnieki bija gatavi trešajam lokautam trīs sarunu reizēs," raksta Yahoo! Sports, uzsverot, kāpēc visi zaudēja.

"Trešais lokauts pēc kārtas bija nepieņemams. Īpaši tāpēc, ka šoreiz runa nebija par pašiem pamatiem, piemēram, algu griestu ieviešanu. Visi zaudēja, jo NHL tēls ticis ievainots, kamēr puses dažubrīd cīnījās ar netīriem un neglītiem paņēmieniem. Visi zaudēja, jo spēles netika aizvadītas, vārti netika gūti un nauda netika nopelnīta. No hokeja nav atkarīgi tikai īpašnieki un hokejisti."

Iespējams, lokauta zemākais punkts tika sasniegts jau 13. jūlijā, kad līga izteica pirmo piedāvājumu. Iepriekšējā kontrakta ietvaros hokejisti saņēma 57% ar hokeju saistīto ieņēmumu, bet šogad NHL piedāvāja skaitli samazināt līdz 43%. Protams, šāds gājiens saniknoja spēlētāju arodbiedrību, bremzējot tālākās sarunas. Rezultātā puses nonāca pie vienlīdzīga sadalījuma: 50 pret 50.

Vidusceļš tika iets arī jau minēto algu griestu sakarā: nākamajā sezonā vienības varēs tērēt līdz 64,3 miljoniem ASV dolāru jeb tieši tikpat, cik aizvadītajā sezonā. Līga vēlējās, lai summa saruktu līdz 60 miljoniem, spēlētāju arodbiedrība gribēja pieaugumu līdz 67 miljoniem. Šobrīd astoņas komandas ir iztērējušas vairāk nekā 2013. - 2014. gada sezonā būs atļauts, tāpēc starpsezonas tirgū būs vērojamas aktīvas darbības.

NHL izdevās uzvarēt arī spēlētāju kontraktu ierobežošanā. Iegūstot brīvo aģentu, komanda varēs parakstīt līgumu ar viņu uz septiņām sezonām. Savukārt, ja tiks pagarināts līgums, maksimālais termiņš būs astoņi gadi. Iepriekš kontrakti mēdza būt pat 15 sezonas (Iļja Kovaļčuks) ilgi, turklāt naudas sadalījums nebija vienlīdzīgs: pirmajās sezonās hokejists varēja saņemt padsmit miljonus, bet kontrakta pēdējās sezonās - minimālo summu.

Tagad atšķirība nevar būt lielāka par 50%. Proti, ja bagātākajā gadā spēlētājs saņem 10 miljonus dolāru, tad nevienā sezonā viņa kontā nedrīkst ieripot mazāk par pieciem miljoniem. Šajā situācijā virsroku izdevies ņemt spēlētājiem, jo līga pat prasīja vien 5% starpību.

Jāpiebilst, ka pirms nākamās sezonas katra komanda drīkstēs izpirkt divus spēlētājus, kuru kontrakti netiks rēķināti iekš algu griestiem. Interesanti, ka NHL vēlējās, lai katrai komandai ir tikai viena iespēja, tomēr spēlētāju asociācija uzstāja uz diviem spēlētājiem. Līgumu izpirkšana palīdzēs pielāgoties jaunajiem algu griestiem.

Tāpat spēlētāju arodbiedrība ņēma virsroku brīvo aģentu tirgus sakarā: tas joprojām sāksies 1. jūlijā, nevis 10 dienas vēlāk, kā to vēlējās panākt NHL, piešķirot skaļajiem darījumiem vēl lielāku publicitāti. Šāds iznākums palīdzēs hokejistiem pavisam vienkārša iemesla dēļ: viņiem būs vairāk laika, lai atrastu darbu.

"Kā arodbiedrība ieguvām labāko iespējamo darījumu, tāpēc esmu laimīgs," pēc priecīgās vēsts ESPN atzina Fīniksas "Coyotes" kapteinis Šeins Douns. "Vienkārši esi patīkami satraukts, jo atkal varēsi spēlēt hokeju - darīt to, ko patiesi izbaudi."

Jaunais kolektīvais līgums gaida īpašnieku valdes un spēlētāju arodbiedrības apstiprinājumu, lai tas kļūtu oficiāls. Paraksti uz līguma varētu tikt likti jau tuvākajā laikā. Līgums paredzēts 10 gadiem ar opciju to pārtraukt līdz astoņiem. Tātad vismaz astoņi gadi miera...

"Man nepatīk, ka arī jaunais līgums beigsies septembrī. 2020. vai 2022. gada vasara var kļūt tikpat dumja," sociālajā tīklā Twitter rakstīja Džese Spektors no Sporting News. Priecāsimies par to, kas ir šobrīd, un cerēsim, ka turpinājums būs labāks.

Taču punktu pieliksim ar citu informāciju no Twitter: ar hokejistu izteikumiem par lokauta beigām.

"Beidzot," rakstīja Stenlija kausa čempiones Losandželosas "Kings" kapteinis Dastins Brauns.

"Par katru rezultatīvo piespēli tiks iestādīts koks. Par katriem vārtiem tiks uzstādīts saules panelis. Pagaidiet... ko? Tas netika iekļauts līgumā?!?" ar humoru jautāja Bostonas "Bruins" hokejists Endrū Ferenss. Interesanti, ka tieši viņš pirmais pavēstīja par lokauta beigām, ietvītojot vienu simbolu - uz augšu paceltu īkšķi.

"Tas bija ātri - vienu mirkli braucu uz nākamo spēli, nākamajā ar somām stāvu kaut kādā stacijā," atzina Bobijs Raiens no Anaheimas "Ducks".

"Priecājos, ka vairs neesmu 23 gadus vecs bezdarbnieks, kurš dzīvo kopā ar vecākiem," atzina Kolins Vilsons no Nešvilas "Predators".

"Laikam tomēr nebūs jāiesniedz darba pieteikums Taco Bell..." prieku neslēpa Mets Kasians no Minesotas "Wild".

Gaidām pirmo iemetienu! Kad? Atkarībā no spēļu skaita, sezona sāksies 15. vai 17. janvārī. Šobrīd tiek izskatīti divi varianti: sezona ar 48 vai 50 spēlēm.

Ja tiks apstiprināts kalendārs ar 48 spēlēm, tad komanda pret konkurentēm no tās pašas divīzijas aizvadīs četras (pret divām komandām) un piecas (pret vēl divām komandām) spēles. Savukārt ar vienībām, kas pārstāv to pašu konferenci, bet spēlē citā divīzijā, būs jātiekas trīs reizes.

Ja tiks apstiprināts kalendārs ar 50 spēlēm, tad ar katru komandu no divīzijas būs jāspēlē piecreiz, bet ar 10 atlikušajām komandām no konferences būs jātiekas trīs reizes. Tieši šāds scenārijs uzstādīts kā mērķis.

Austrumu konference

Atlantijas divīzija: Ņujorkas "Rangers", Pitsburgas "Penguins", Filadelfijas "Flyers", Ņūdžersijas "Devils" un Ņujorkas "Islanders".
Ziemeļaustrumu divīzija: Bostonas "Bruins", Otavas "Senators", Bufalo "Sabres", Toronto "Maple Leafs" un Monreālas "Canadiens".
Dienvidaustrumu divīzija: Floridas "Panthers", Vašingtonas "Capitals", Tampabejas "Lightning", Vinipegas "Jets" un Karolīnas "Hurricanes".

Rietumu konference

Centrālā divīzija: Sentluisas "Blues", Nešvilas "Predators", Detroitas "Red Wings", Čikāgas "Blackhawks" un Kolumbusas "Blue Jackets".
Ziemeļrietumu divīzija: Vankūveras "Canucks", Kalgari "Flames", Kolorādo "Avalanche", Minesotas "Wild" un Edmontonas "Oilers".
Klusā okeāna divīzija: Fīniksas "Coyotes", Sanhosē "Sharks", Losandželosas "Kings", Dalasas "Stars" un Anaheimas "Ducks".

  +2 [+] [-]

, 2013-01-07 07:23, pirms 11 gadiem
piecas reizes ar komandu nno sava diviziona? nav bišku perebors?

 +12 [+] [-]

, 2013-01-07 07:37, pirms 11 gadiem
Tālāk sekos kolhoza līgas "zvaigžņu" spēle!

  +8 [+] [-]

, 2013-01-07 07:59, pirms 11 gadiem
Ieguvēj visi NHL fani un spēlētāji
beidzot īsts hokejs varēs sākties.

  +2 [+] [-]

, 2013-01-07 08:40, pirms 11 gadiem
tad es saprotu, ka komandas no pretējām konferencēm šosezon tiksies tikai Stenlija kausa finālā? nafig tik daudz ar savējiem jāspēlē? nevar 4 reizes ar divīziju, 2 ar konferenci un 1 ar pretējo?

  +4 [+] [-]

, 2013-01-07 09:06, pirms 11 gadiem
Tizili liekas tas, ka spēlēs tikai ar savas konferences komandām

  +4 [+] [-]

, 2013-01-07 09:18, pirms 11 gadiem
svarīgākais jau ir noteikt spēku samēru savā konferencē, lai var spēcīgākie tikt play-off

Ralfinolv rakstīja: Tizili liekas tas, ka spēlēs tikai ar savas konferences komandām
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-01-07 10:51, pirms 11 gadiem
Ottavai pateiciga divizija ....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-01-07 11:26, pirms 11 gadiem
buus intresanti, ja kaads paliks tomeer khl....

  +2 [+] [-]

, 2013-01-07 12:24, pirms 11 gadiem
beidzot varesu skatities buffalo sabres speles, jacer ka girgensos ari tiks uz akdu speli izsaukts!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-01-07 13:24, pirms 11 gadiem
sasperjods rakstīja: kā viņiem ar ģeo?
Klusā okeāna divīzija: Dalasas "Stars"
Nu tas jau vēl nekas, tur vienkārši var teikt, ka divīzija ir dienvidrietumu tik ar smukāku nosaukumu piekabinātu. Tad jau drīzāk jāprasa kāpēc viņi vēljoprojām kopš Thrashers pārcelšanās uz Vinipegu nav pārdalījuši divīzijas - tagad Jets spēlē dienvidaustrumos, kaut gan tikai Canucks, Oilers un Flames ir vēl tālāk ziemeļrietumos.

  +1 [+] [-]

, 2013-01-07 13:47, pirms 11 gadiem
Iegūs tikai K.Rēdlihs, jo iepriekš savos komentāros teicis , ka viņam'būšot ļoti žēl Metalurga komandu, kas bez Malkina zaudēšot visiem pēc kārtas kā to piekopj Rīgas Dinamo.

  +4 [+] [-]

, 2013-01-07 13:48, pirms 11 gadiem
Savā ziņā mums paveicās, ka KHL zvaigžņu spēle bija pagāšgad. Iedomājaties, ja šogad būtu rīgā un visi sapirktu biļetes par nenormāliem cipariem, lai redzētu visas pasaules zvaigznes un nedēļu pirms tā paziņo, ka neviens no viņiem nebūs. Mjāaa, čaļābisnkā tomēr daudziem aplauziens, ja godīgi. Un TV6 reklāma vispār kronis visam.

  +2 [+] [-]

, 2013-01-07 14:40, pirms 11 gadiem
Ah, kāds prieks!

     [+] [-]

, 2013-01-07 15:10, pirms 11 gadiem
nerevar rakstīja: Nu tas jau vēl nekas, tur vienkārši var teikt, ka divīzija ir dienvidrietumu tik ar smukāku nosaukumu piekabinātu. Tad jau drīzāk jāprasa kāpēc viņi vēljoprojām kopš Thrashers pārcelšanās uz Vinipegu nav pārdalījuši divīzijas - tagad Jets spēlē dienvidaustrumos, kaut gan tikai Canucks, Oilers un Flames ir vēl tālāk ziemeļrietumos.
13/14 gada sezonā mainīšot vietām ar Blue Jackets. Lielākais ģeogrāfiskais absurds ir tas, ka Leafs ģeogrāfiski tuvākā komanda ir Red Wings ar kuru viņi aizvada vismazāk spēles gadā. Vispār lēnām briestot arī kaut kāda pamatīga pārkārtošana.

     [+] [-]

, 2013-01-07 15:13, pirms 11 gadiem
Žēl, ka proporcionāli tik daudz spēļu savā divīzijā, Leafs pēdējā laikā regulāri ierij no Sabres, Bruins un Sens. Acīmredzot, ka tas ir tāpēc, lai spēlētājiem būtu vieglāk pielāgoties saspringtajam lokauta grafikam.

  +4 [+] [-]

, 2013-01-07 16:29, pirms 11 gadiem
Dinamietis Toms rakstīja: Ieguvēj visi NHL fani un spēlētāji
beidzot īsts hokejs varēs sākties.
tipisks regulāri jātās tautas pārstāvis - viņam nozog 10 latus, tad 5 atdod atpakaļ un cilvēks laimīgs saka paldies par to ka dabūjis piecīti
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-01-07 17:33, pirms 11 gadiem
protams, prieks, ka NHL ir atpakaļ un man kā reiz ir parādījie nedaudz brīvā laika, lai varētu arī kādu spēli noskatīties.. bet par ieguvējiem lokauta sakarā būtu runāt muļķīgi, jo es uz to vairāk skatos tā, ka mēs nevis esam ieguvuši pussezonu, bet pussezona mums ir atņemta...

bet joprojām uzsveru, ka esmu priecīga, ka NHL hokejs ir atpakaļ

     [+] [-]

, 2013-01-07 18:09, pirms 11 gadiem
buyout vispār ir laba lieta, kas neļaus atslābt spēlētājiem ar līgumiem līdz pensijai. Tikai es nesapratu, vai viņiem izmaksās par sezonu, vai par atlikušo termiņu. Ja par termiņu, tad nākamvasar Brizgalovs varēs saņemt lielo kāpostu un doties, kur acis rāda

  -2 [+] [-]

, 2013-01-07 18:14, pirms 11 gadiem
sabresfan rakstīja: beidzot varesu skatities buffalo sabres speles, jacer ka girgensos ari tiks uz akdu speli izsaukts!!!
Viņš AHL jau ir piektais ritenis, kāds nHL.

     [+] [-]

, 2013-01-07 20:12, pirms 11 gadiem
Domu_Lasītājs rakstīja: Viņš AHL jau ir piektais ritenis, kāds nHL.
Kā vispār ir ar viņu?
Spēli nevienu nēesmu redzējis, vieni saka ka būs vismaz 2. maiņas stārs, citi saka ka lūzers
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-01-07 20:52, pirms 11 gadiem
quick rakstīja: 13/14 gada sezonā mainīšot vietām ar Blue Jackets. Lielākais ģeogrāfiskais absurds ir tas, ka Leafs ģeogrāfiski tuvākā komanda ir Red Wings ar kuru viņi aizvada vismazāk spēles gadā. Vispār lēnām briestot arī kaut kāda pamatīga pārkārtošana.
Nu tas, ka Divīzijas prasās pēc pārformēšanas arī ir skaidrs. Bet nu ne jau tik stulbi, kā viņi piedāvāja pērn pa ziemu, par laimi to neakceptēja. Jā Detroita ir tuvāk Toronto, nekā Monreāla, par Bostonu nemaz nerunājot.
Dallasa jāceļ uz Austrumiem pie Floridas komandām un Karolīnas, Kolorādo uz Pacifiku, Winnipega Kolorādo vietā. Augšā arī kkas jāpamaina, Wašingtona jāliek pie Atlantijas, lai viņiem beidzot tā haļava izbeidzās un normāli pretinieki blakus...

     [+] [-]

, 2013-01-07 23:08, pirms 11 gadiem
Leflērs rakstīja: Nu tas, ka Divīzijas prasās pēc pārformēšanas arī ir skaidrs. Bet nu ne jau tik stulbi, kā viņi piedāvāja pērn pa ziemu, par laimi to neakceptēja. Jā Detroita ir tuvāk Toronto, nekā Monreāla, par Bostonu nemaz nerunājot.
Dallasa jāceļ uz Austrumiem pie Floridas komandām un Karolīnas, Kolorādo uz Pacifiku, Winnipega Kolorādo vietā. Augšā arī kkas jāpamaina, Wašingtona jāliek pie Atlantijas, lai viņiem beidzot tā haļava izbeidzās un normāli pretinieki blakus...
Prieks redzēt tevi atpakaļ apritē