Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Skaidrojam: transfēru pieprasījumi – vai LHF spēkos ir transfēru atcelt?

Skaidrojam: transfēru pieprasījumi – vai LHF spēkos ir transfēru atcelt?
Miks Indrašis. Foto: Keystone/PETER SCHNEIDER

Iepriekšējās nedēļās Latvijas sporta, īpaši - hokeja šķietami klusos ūdeņus pamatīgi sašūpojušas ziņas par atsevišķu Latvijas hokejistu pievienošanos Krievijas hokeja klubiem. No Latvijas Hokeja federācijas puses gan nākuši signāli, ka šādi transfēri apstiprināti netiks. Vai federācijai šādā veidā ir iespējams atcelt hokejista pāreju, un kādi argumenti tā labā tiks izmantoti – to sīkāk skaidrojam šajā materiālā.

Pirmais uzmanības centra un sabiedrības viedokļu krustugunīm cauri izgāja uzbrucējs Miks Indrašis, publiskajā telpā parādoties ziņām par hokejista pāreju uz Maskavas “Spartak”. No LHF puses gan tika pausts, ka šāds transfērs apstiprināts netiks, un, kā vēlāk paziņoja pats hokejists, tad spēlēšana Krievijā nav viņa plānos. Indraša drāmas [šobrīd] pirmo cēlienu noslēdza pati LHF, atklājot, ka ilggadējais Latvijas izlases hokejists saņēmis transfēra apstiprinājumu uz citu klubu. Pēcāk par noslēgtu līgumu ar Habarovskas “Amur” ziņoja vārtsargs Jānis Kalniņš.

Hokejistu starptautisko transfēru process, pārceļoties no vienas uz citu IIHF [Starptautiskā ledus hokeja federācija] dalībvalsts federācijas klubu, tiek kārtots tieši caur IIHF. Spēlētāja jaunās komandas [tā, kurai spēlētājs grasās pievienoties] pārstāvētās valsts hokeja federācija caur IIHF transfēru sistēmu nosūta pieprasījumu spēlētāja pārstāvētās valsts federācijai, kurai septiņu dienu laikā jādod piekrišana vai atteikums, pretējā gadījumā transfērs tiek apstiprināts automātiski.

Ierastā kārtība paredz transfēra pieprasījumu sūtīt tikai pēc līguma noslēgšanas ar jauno komandu, taču tas neesot obligāti – pieprasījums var nākt arī brīdī, kad līgums vēl nav parakstīts. “Spēlētājs ar līguma parakstīšanu būtībā pasaka, ka viņam nav spēkā esoša līguma nekur citur, un tad arī veic šo pāreju,” skaidro Latvijas Hokeja federācijas sporta menedžeris Jānis Straupe.

IIHF noteikumi paredz tikai četrus argumentus, uz kuriem balstoties, nacionālā federācija var transfēra pieprasījumu noraidīt:
- spēlētājam ir spēkā esošs līgums ar citu klubu;
- spēlētājs nav nokārtojis līgumā paredzētas saistības ar iepriekšējo klubu;
- spēlētājs iepriekšējam klubam palicis parādā, nav atgriezis kluba piešķirtu ekipējumu vai nokārtojis citas materiāla rakstura saistības;
- klubiem spēkā esošas diskvalifikācijas, IIHF veiktas disciplinārās izmeklēšanas dēļ.

LHF sporta menedžeris apstiprināja, ka, balstoties uz pierādāmiem argumentiem iepriekšminētajos četros punktos, federācijas spēkos pēc pieprasījuma noraidīšanas teorētiski ir panākt arī pilnīgu transfēra atcelšanu.

“Transfērs var tikt atcelts, ja ir kādi pierādāmi argumenti – piemēram, spēlētājs nav nokārtojis saistības ar savu iepriekšējo klubu. Visbiežāk tie ir kādi punkti, kas atrunāti līgumā, un var būt saistīti arī ar sadzīviskām lietām – piemēram, nenomaksātu sodu īrētai mašīnai. Šādos gadījumos klubs uzrāda attiecīgo dokumentāciju, un mēs transfēru neapstiprinām, kamēr šis jautājums nav sakārtots,” procesu ieskicē Straupe.

Federācijai noraidot transfēra pieprasījumu, hokejista jaunais klubs [uz kuru transfērs noraidīts] spēlētāja vārdā šo lēmumu var apstrīdēt IIHF Disciplinārajā komitejā, kas tālāk izskata abu pušu argumentus un pieņem atbilstošu lēmumu par labu transfēra noraidīšanai vai apstiprināšanai.

Krievijas iebrukuma un izraisītā kara Ukrainā dēļ 28. aprīlī Saeimā tika pieņemti grozījumi Sporta likumā, kas ierobežo Latvijas sportistu un sporta organizāciju iespējas startēt sacensībās Krievijā un Baltkrievijā vai rīkot sacensības ar šo valstu sportistu dalību. Situācijā par Latvijas izlases hokejistu pārejām uz KHL jāizceļ Sporta likuma 16. panta 2. un 3. punkts:

“16.1 pants. Aizliegums piedalīties sporta sacensībās
(2) Sportistiem un sporta darbiniekiem ir aizliegts piedalīties sporta sacensībās, kas norisinās Krievijas Federācijā un Baltkrievijas Republikā.
(3) Sportistus un sporta darbiniekus, kuri neievēro šā panta otrajā daļā noteikto aizliegumu, nedrīkst iekļaut valsts izlases sastāvā, kā arī sporta treniņu un sacensību izdevumu segšanai viņi nedrīkst saņemt valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļus.”

Lai arī politiskie šķēršļi, kā šajā gadījumā - Sporta likuma pārkāpumi - nav minēti starp transfēru noraidīšanas iemesliem, Straupe apstiprināja, ka tieši šie likumā iekļautie punkti būs LHF argumenti šādu transfēru noraidīšanā: “Ja transfērs uz Krieviju IIHF sistēmā parādīsies, tad argumentēsim, ka pēc likuma šo spēlētāju nevaram palaist. Tālāk jau šis jautājums pāriet IIHF pusē.”

Izmantotie resursi:
https://www.vestnesis.lv/op/2022/83A.1
https://blob.iihf.com/iihf-media/ii...


, 2022-07-12 12:37, pirms 2 gadiem
tas transfēra aizliegums ir fufelis. ja vajadzēs, pieņems citu pilsonību un aizies tāpat kā Znaroks savā laikā
bizness tak
, 2022-07-12 12:53, pirms 2 gadiem
Man sanāk tā, ka LHF var pāreju noraidīt, bet IIHF disciplinārā komiteja to var tomēr apstiprināt, jo tās saistošajos dokumentos nav attiecīgā punkta.

Vēl arī LHF var septiņas dienas ignorēt pieprasījumu un noņemt no sevis atbildību par pāreju, kas tādā gadījumā notiks automātiski.
, 2022-07-12 15:15, pirms 2 gadiem
Un kas reāli notiktu gadījumā, ja transfērs netiek apstiprināts, bet krieviem ir vienalga, un Kalniņš tāpat aizbrauc spēlēt?
, 2022-07-12 15:44, pirms 2 gadiem
Sporta likums dalību Krievijas un Baltkrievijas sacensībās it kā aizliedz un it kā neaizliedz. Pants 16.(2) aizliedz, pants 16(3) saka, ka var jau aizliegumu arī nepildīt, tikai jārēķinās ar sekām. Tādēļ šis likums diez vai der par vērā ņemamu pamatojumu transfēra neapstiprināšanai.
, 2022-07-12 16:20, pirms 2 gadiem
Egon5 rakstīja: Un kas reāli notiktu gadījumā, ja transfērs netiek apstiprināts, bet krieviem ir vienalga, un Kalniņš tāpat aizbrauc spēlēt?
Labs jautājums. Man šķiet, ka te ir jāsaprot, kāda būs IIHF nostāja attiecībā uz mūsu Sporta likumu. Jā tā piekrīt Sporta likumam un arī nepieļauj šādas pārējās, tad process varētu nebūt tik vienkāršs. Protams, ja vien KHL plāno respektēt IIHF lēmumus.
, 2022-07-12 16:52, pirms 2 gadiem
.............. rakstīja: tas transfēra aizliegums ir fufelis. ja vajadzēs, pieņems citu pilsonību un aizies tāpat kā Znaroks savā laikā
bizness tak
Tas jau būtu tas labākais.Lai pieņem Krievijas pilsonību un pie reizes,kad beidzās līgums ar klubu,iet vēl nodienēt krievu armijā
, 2022-07-12 19:19, pirms 2 gadiem
alguns rakstīja: Tas jau būtu tas labākais.Lai pieņem Krievijas pilsonību un pie reizes,kad beidzās līgums ar klubu,iet vēl nodienēt krievu armijā
Lai sportisti spēlē kur grib. BET. Federācija var noteikt, ka šie sportisti nedrīkst pārstāvēt Latvijas izlasi. Piemēram, 3 gadus pēc līguma beigām, t.i, Kalniņš, Jeļisejevs vai jebkurš cits sportists, kurš pārstāv Krievijas vai Baltkrievijas klubus, līguma laikā un 3 gadus pēc tā beigām nevar pārstāvēt Latvijas izlasi.
, 2022-07-12 19:23, pirms 2 gadiem
KoNuKo rakstīja: Lai sportisti spēlē kur grib. BET. Federācija var noteikt, ka šie sportisti nedrīkst pārstāvēt Latvijas izlasi. Piemēram, 3 gadus pēc līguma beigām, t.i, Kalniņš, Jeļisejevs vai jebkurš cits sportists, kurš pārstāv Krievijas vai Baltkrievijas klubus, līguma laikā un 3 gadus pēc tā beigām nevar pārstāvēt Latvijas izlasi.
Šobrīd likumā noteiktajam nav termiņa. Ja paraksta līgumu, tad vairs spēlēt nevar nekad.
, 2022-07-12 19:34, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: Šobrīd likumā noteiktajam nav termiņa. Ja paraksta līgumu, tad vairs spēlēt nevar nekad.
Arī labi.
, 2022-07-12 19:38, pirms 2 gadiem
Egon5 rakstīja: Un kas reāli notiktu gadījumā, ja transfērs netiek apstiprināts, bet krieviem ir vienalga, un Kalniņš tāpat aizbrauc spēlēt?
Tas būtu pamats kādām sankcijām no IIHF, jo būtu pret noteikumiem. Bet, zinot, ka krievi tiek gaidīti atpakaļ "hokeja ģimenē", tas droši vien būtu maz ticams (tāpat kā IIHF disciplinārkomitejas lēmums par labu transfēra atcelšanai)
, 2022-07-12 22:38, pirms 2 gadiem
LHF var pāreju noraidīt, bet IIHF disciplinārā komiteja to var tomēr apstiprināt, jo tās saistošajos dokumentos nav attiecīgā punkta.
, 2022-07-12 22:39, pirms 2 gadiem
cik daudz krievu joprojām spēlē NHL un citās ārzemju līgās? DAUDZ...tā ka LHF lēmums ne sūda nav vērts...
, 2022-07-13 21:37, pirms 2 gadiem
Par ko cepiens?
Lai tak brauc un spēlē khl
Bet atpakaļ ceļš slēgts
Kristers Gudļevskis Vācijas līgas pirmajā finālspēlē. Foto: City-Press
3

Gudļevskis uzvar Vācijas fināla ievadā, Indrašim 0+2 "Allsvenskan" finālcīņā

Vācijas augstākajā un Zviedrijas "Allsvenskan" hokeja līgās šoavakar sākās finālsērijas, panākumus gūstot latviešu pārstāvētajām komandām.
Eduards Tralmaks (tuvplānā). Foto: Roman Mareš/Rytirikladno.cz
5

Tralmaks iemet pirmajā pārspēlē par palikšanu Čehijas Ekstralīgā

Savā pirmajā oficiālajā spēlē kopš 3. marta Eduarda Tralmaka un Mareka Mitena pārstāvētā Kladno "Rytíři" savā laukumā ar 4:1 pārspēja uzbrucēju Daniela Bērziņa un Patrika Zabusova komandu Vsetīnas "Robe".
Mirklis pēc Nika Feņenko (Nr. 21) gūtajiem vārtiem. Foto: Kassandra Blais/Le Drakkar de Baie-Comeau
1

Feņenko turpina precīzo metienu virkni, Vilmaņa 0+3 kaldina atspēlēšanos no 2:5

Visās trijās Kvebekas Junioru hokeja līgas (QMJHL) izslēgšanas turnīra otrās kārtas kaujās vārtus guvis Beikomo "Drakkar" aizsargs Niks Feņneko, kuram šonakt trīs rezultativitātes punkti (1+2) panākumā (6:5) pagarinājumā pār Akadī-Bathērstas "Titan".