Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Par aizmainīšanu uzzināja pēdējais: Mežsargs iepazīst Ziemeļamerikas hokeju

Par aizmainīšanu uzzināja pēdējais: Mežsargs iepazīst Ziemeļamerikas hokeju
Kārlis Mežsargs. Foto: HK Rīga

Atgriezies no junioru pasaules čempionāta, 19 gadus vecais vārtsargs Kārlis Mežsargs uzzināja, ka būs jāpārceļas – uz zemāku līgu. Turklāt kā pirmais viņam to pavēstīja Patriks Bērziņš, kurš darījuma rezultātā ceļoja otrā virzienā. "Viņš padeva ziņu, ka rīt ielido, un tad jau pats visu sapratu…" sarunā ar portālu Sportacentrs.com pauda Mežsargs.

Janvāra sākumā Latvijas U20 izlase ar divām uzvarām pret austriešiem nosargāja vietu pasaules čempionāta elites divīzijā. Visās sešās spēlēs vārtus sargāja Patriks Bērziņš, kurš tika galā ar 91,4% metienu. Četros mačos uz rezervistu soliņa atradās Linards Lipskis, bet atklāšanas cīņā pret amerikāņiem un beidzamajā spēlē pret Austriju rezervē bija Kārlis Mežsargs.

"Par lomu sadalījumu mums pateica Monktonā. Domāju, ka tikšu pie savas iespējas, jo izlasei bija arī jāaizvada divas spēles divās dienās, un parasti otrajā dienā vārtos liek svaigāku vārtsargu. Taču sapratu turnīra situāciju un to, kāpēc treneri nolēma uzticēties Patrikam. Viņam gāja labi. Kāpēc lai mainītu spēles plānu? Strādāju komandas interesēs, atbalstīju. Laba pieredze – ne pielikt, ne atņemt," sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Mežsargs.

Viņš divas nedēļas pirms pasaules čempionāta atzīmēja 19. dzimšanas dienu, tādējādi bija jaunākais vārtsargs Latvijas U20 izlasē, taču nākamajā decembrī uz Zviedriju vairs nevarēs doties.

Atgriezies no pasaules čempionāta, viņš sargāja Amerikas Savienoto Valstu spēcīgākās junioru līgas komandas "Tri-City Storm" vārtus zaudējumā pret Linkolnas "Stars" (1:4), atvairot 23 no 27 metieniem. Dažas dienas vēlāk Mežsargs uzzināja, ka tā bija viņa pēdējā spēle "Storm" kreklā – vārtsargs tika aizmainīts līgu zemāk un pievienojās Denberijas "Jr. Hat Tricks".

"Pirmais, no kā uzzināju, bija Patriks. Viņš padeva ziņu, ka rīt ielido, un tad jau pats visu sapratu… Neviens neko nebija teicis, bet apzinājos, ka divas importu vietas vārtsargu līnijā neturēs un ka viņš brauks aizvietot tieši mani," stāstīja Mežsargs, kurš aizvada pirmo sezonu Ziemeļamerikā. "Nākamajā rītā pamodos, uzrakstīja treneris un teica, ka būs jāienāk ofisā aprunāties. Tad arī šķīrāmies."

Pagājušajā sezonā "Storm" sasniedza pusfinālu, bet šosezon ieņem piekto vietu Rietumu konferences kopvērtējumā. Izslēgšanas spēlēm kvalificējas sešas labākās komandas. Mežsargs 15 spēlēs atvairīja 87,3% metienu, bet viņa partneris Niks Ēriksons iekrāja vēl pieticīgāku statistiku – tikai 85,2%. "Grūti atbildēt, kāpēc bija tieši tā. Daži saka, ka mums aizsardzība ir ļoti jauna," iemeslus meklēja Mežsargs.

Neilgi pirms Bērziņa komandu papildināja arī amerikānis Kamerons Korpi, un viņiem statistika ir krietni labāka nekā iepriekšējam duetam. Bērziņš trīs spēlēs atvairījis 90,8% metienu, bet Korpi astoņos mačos izcīnījis sešas uzvaras un ticis galā ar 92,9%.

"Protams, sākums bija grūts. Lielākajai daļai pēc pārcelšanās uz Ameriku ir kultūršoks. Bija grūti pierast ātrumiem. Pašā sezonas sākumā likās, ka atskaitīs, bet – cīnījos. Pieradu, un pēc izlases likās, ka galvenās spēles tikai priekšā," stāstīja Mežsargs.

Nonācis līgu zemāk, turklāt pašā vājākajā komandā – Denberijas "Jr. Hat Tricks" izdevies izcīnīt tikai divas uzvaras 42 spēlēs un piedzīvoti jau 28 zaudējumi pēc kārtas –, Mežsargs nepārdzīvo, bet gan saskata jaunas iespējas. "Es pat teiktu, ka šeit ir vieglāk aizvadīt personīgi labas spēles. Vismaz man. Ir daudz iespēju glābt, un varu papriecāties par savu personīgo spēli."

Spilgts piemērs ir februāra pirmais mačs – Mežsargs pret Austrumu divīzijas vicelīderi atvairīja 58 no 63 metieniem, taču tika piedzīvots zaudējums pagarinājumā ar 4:5. Dienu vēlāk viņš pret to pašu pretinieku tika galā ar 43 no 47 metieniem, bet atkal minimāls zaudējums – 3:4.

"Kad uzzināju, ka mani aizmaina, pirmais, ko izdarīju – atvēru turnīra tabulu. Un ieraudzīju divas uzvaras… Taču ierados tikai ar vienu domu – dot komandai iespēju uzvarēt pēc iespējas vairāk spēlēs," teica Mežsargs.

Decembra beigās par "Jr. Hat Tricks" galveno treneri kļuva čehs Patriks Štefans. Savulaik Nacionālās hokeja līgas draftā ar pirmo numuru izvēlētais uzbrucējs vislabāk atmiņā palicis ar savu neticamo misēkli Dalasas "Stars" rindās. Štefanu nekādi nevar saukt par pieredzējušu treneri, taču – viņam ir sava vīzija, pauda Mežsargs.

"Noskaņojums komandā nav ne skumjš, ne arī priecīgs. Jaunais treneris ienācis ar labiem nodomiem un mēģina būvēt komandu no jauna. Redzams, ka hokejistiem sāk parādīties ticība saviem spēkiem. Sastāvs beidzot ir nostabilizējies."

Pārcelšanās uz okeāna otru krastu nozīmē ne tikai iepazīšanos ar Ziemeļamerikas hokeja biznesa pusi, bet arī jauna spēles stila apguvi. "Šeit vārtsargam jābūt precīzam, noteiktam, izlēmīgam. Pats galvenais ir pēc iespējas ātrāk tikt no punkta A uz punktu B. Nedrīkst zaudēt nevienu simtdaļu. Jāpiedomā pie dziļuma vārtos, jo uzbrucējiem ļoti patīk mainīt leņķus – gan pašiem, gan ar nūju, velkot ripu zem sevis. Ir nianses, pie kurām strādāt," stāstīja Mežsargs.

Pat ja šī sezona līdzi nesusi jaunus pārbaudījumus, Mežsargam ir skaidrs nākotnes plāns – no nākamās sezonas viņš sāks studijas un pārstāvēs "UMass-Lowell". "Runāt sākām 2021. gada oktobrī, kad vēl spēlēju HK "Rīga". Šis bija pirmais nopietnais variants – uzrakstīja no skolas, tad bija konferences zvans. Jūnijā biju aizbraucis apskatīt skolu, satikos ar treneriem," stāstīja Mežsargs.

Šosezon "UMass-Lowell" vārtus sargā Gustavs Grigals, bet nākamajā sezonā Mežsarga komandas biedrs būs uzbrucējs Ģirts Silkalns.

"Kad tiku izvēlēts USHL draftā, tad sāka interesēties arī citas skolas. Krietni vairāk variantu nekā iepriekš. Bet izdomāju, ka nevajag lieki domāt un lauzīt galvu. Arī vecāki teica: ja vasarā viss patika, kāpēc lai nebrauktu tieši tur. Viens no galvenajiem iemesliem bija vārtsargu treneris Tailers Nelsons. Runāju ar Grigalu, un viņš izteicās atzinīgi."

Pēdējos 20 gados NCAA vārtus sargājuši tikai divi latvieši – Grigals un Mareks Mitens. Nākamsezon plānojas četri – Mežsargs, Bērziņš (Univeristy of Maine), Linards Lipskis (Northern Michigan University) un Bruno Brūveris (Miami University of Ohio).


, 2023-02-06 10:09, pirms gada
Prieks, ka džeks nenokar galvu un strādā tālāk.
, 2023-02-06 11:29, pirms gada
nekas, jāskatās no pozitīvā - būs labs rūdījums turpmākiem pārbaudījumiem ceļā uz augšu
, 2023-02-06 11:41, pirms gada
Mežiņš ir cīnītājs...Ja spēlēs paņem 58 un 43 seivus,meistarība tikai pieags.
, 2023-02-06 13:18, pirms gada
Stulbi novērtēt vārtsargus dīvāna ekspertiem! Jāzin kādā komandā spēlē, kāds aizsargu pienesums un tad jāredz ielaistos vārtu. Lai puišiem veicās!
, 2023-02-06 16:08, pirms gada
Varbūt es tāds īpašs, bet šo amizanto stāstu nezinu, žurnālistam vajadzētu paskaidrot, ja jau piemin šādu faktu:

Decembra beigās par "Jr. Hat Tricks" galveno treneri kļuva čehs Patriks Štefans. Savulaik Nacionālās hokeja līgas draftā ar pirmo numuru izvēlētais uzbrucējs vislabāk atmiņā palicis ar savu neticamo misēkli Dalasas "Stars" rindās.........
, 2023-02-06 16:18, pirms gada
Jānis Kalnevics rakstīja: Varbūt es tāds īpašs, bet šo amizanto stāstu nezinu, žurnālistam vajadzētu paskaidrot, ja jau piemin šādu faktu:

Decembra beigās par "Jr. Hat Tricks" galveno treneri kļuva čehs Patriks Štefans. Savulaik Nacionālās hokeja līgas draftā ar pirmo numuru izvēlētais uzbrucējs vislabāk atmiņā palicis ar savu neticamo misēkli Dalasas "Stars" rindās.........
Tas ir tik sarežģīti ierakstīt meklētājā Patrik Stefan? Uzreiz pirmā epizode visur ar ko palika "bēdīgi" slavens.
https://www.youtube.com/watch?v=9bB...
, 2023-02-06 16:27, pirms gada
Jānis Kalnevics rakstīja: Varbūt es tāds īpašs, bet šo amizanto stāstu nezinu, žurnālistam vajadzētu paskaidrot, ja jau piemin šādu faktu:

Decembra beigās par "Jr. Hat Tricks" galveno treneri kļuva čehs Patriks Štefans. Savulaik Nacionālās hokeja līgas draftā ar pirmo numuru izvēlētais uzbrucējs vislabāk atmiņā palicis ar savu neticamo misēkli Dalasas "Stars" rindās.........
varbūt šis https://www.youtube.com/watch?v=9bB...
, 2023-02-06 22:36, pirms gada
JurisT rakstīja: varbūt šis https://www.youtube.com/watch?v=9bBns6ZUn0U
🤣 šitas labs.
Rūdolfs Balcers. Foto: ZSC Lions
5

Balcera savainojums ir īstermiņa, atklāj Cīrihes "Lions"

Latvijas hokeja izlases uzbrucējs Rūdolfs Balcers ceturtdienas vakarā savainojuma dēļ nepabeidza Šveices čempionāta finālsērijas piekto spēli, kurā viņa pārstāvētā Cīrihes "Lions" komanda nonāca soļa attālumā no titula. Balcera savainojums ir īstermiņa, portālu Sportacentrs.com informēja Cīrihes vienība.
Cīrihes "Lions" hokejisti pēc vārtu guvuma. Foto: Pius Koller/Imago Images/Scanpix
11

Balceram savainojums, Cīrihe turpina uzvarēt mājās un izvirzās soli no titula

Šveices Nacionālās līgas fināla pirmajās piecās kaujās uzvarējušas mājinieces, Cīrihes "Lions" komandai ar 3:0 pārspējot Lozannas vienību un sērijā panākot 3-2.
Mirklis pēc "Skellefteå" vārtu guvuma. Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Ābols rezultatīvs otrajā finālspēlē pēc kārtas, "Rögle" divreiz atspēlējas, taču zaudē

Zviedrijas Hokeja līgas (SHL) finālsērijā atkal priekšgalā (2-1) izvirzījusies Mārtiņa Dzierkala komanda "Skellefteå", izbraukumā ar 3:2 pieveicot Rodrigo Ābola vienību Engelholmas "Rögle".