Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Vītoliņš: "Trenējot savas valsts izlasi, atbildība ir divreiz lielāka"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Vītoliņš: "Trenējot savas valsts izlasi, atbildība ir divreiz lielāka"
Harijs Vītoliņš. Foto: LHF

Latvijas hokeja izlase turpina gatavošanos Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, kas nākamās nedēļas nogalē norisināsies Rīgā. Šodien un rīt komandai paredzētas pārbaudes spēles pret Norvēģiju. Pirms tām tika rīkota preses konference, kurā piedalījās Latvijas Hokeja federācijas prezidents Aigars Kalvītis un jaunais galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

Harijs Vītoliņš par Latvijas valstsvienības galveno treneri tika apstiprināts tieši mēnesi pirms olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra – tas notika 26. jūlijā. Lēmums tika pieņemts pēc tam, kad kļuva skaidrs, ka līdz šim Latvijas izlasi vadījušais kanādietis Bobs Hārtlijs nevarēs ierasties uz turnīru, jo Omskas "Avangard" tobrīd paredzētas pārbaudes spēles. Ja iepriekšējā Hārtlija līgumā bija iekļauts punkts, ka viņš augustā uz desmit dienām var pamest komandu, lai dotos uz Latvijas treniņnometni, tad jaunajā līgumā šāda punkta nebija.

"Jūlija sākumā sākām sajust, ka ir problēmas. Nekavējoties valde sāka meklēt rezerves variantus, lai neatkārtotos iepriekšējais scenārijs, kad treneris tika nomainīts dažas dienas pirms olimpiskās kvalifikācijas. Sākām izskatīt Latvijas treneru kandidatūras – Hariju Vītoliņu, Arti Ābolu un Leonīdu Tambijevu. Kad kļuva arvien skaidrāks, ka Hārtlijs nevarēs ierasties, sākām pārrunas ar treneriem, viņi prezentēja savu koncepciju. Saņemot rakstisku apliecinājumu, ka Hārtlijs neieradīsies, dažu dienu laikā bijām gatavi pieņemt lēmumu par jauno treneri," notikušās izmaiņas skaidroja Aigars Kalvītis.

Latvijas Hokeja federācijas prezidents kā Vītoliņa galvenos plusus minēja viņa panākumus starptautiskajā arēnā – olimpisko spēļu un pasaules čempionāta zelta medaļas un vairāki Gagarina kausi. Vītoliņš ap sevi pulcējis piecus asistentus – Arti Ābolu, Viktoru Ignatjevu, Kārli Zirni, Raimondu Vilkoitu un Juri Klodānu. Ar galveno treneri līgums noslēgts tikai uz olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, bet Kalvītis sacīja, ka ar cerībām raugās arī uz turpmāku sadarbību. Federācijas prezidents arī pauda, ka pēc notikušā ar Hārtliju tāpat neredz šķēršļus, lai izlases trenerim neļautu strādāt arī klubā.

"Citas valsts izlasi trenēt – tas ir citādi. Trenējot savu valsti, atbildība ir divas reizes lielāka. Pazīstu cilvēkus, kuri šeit atrodas. Zinu, ka saskriesimies uz ielas un man būs jāpaskatās cilvēkiem acīs," savā pirmajā preses konferencē kā Latvijas izlases trenerim teica Vītoliņš. "Katrs sportists sapņo par spēlēšanu izlasē un katrs treneris – par izlases trenēšanu. Tā ir atbildība, ko ārzemnieki neizjūt. Mēs šeit dzīvojam, zinām Latvijas kultūru un mentalitāti. Nav tā, ka atbraucu, nostrādāju un aizbraucu, un pēc tam vairs nekas no tā neinteresē."

Latvijas valstsvienība uz olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru pulcējusi teju pašu spēcīgāko sastāvu. Iztrūkumi redzami tikai vārtsargu līnijā, jo personīgo iemeslu dēļ nevarēja ierasties Elvis Merzļikins un Jānis Kalniņš. Pirmā numura loma tiks atvēlēta Šveicē spēlējošajam Ivaram Punnenovam.

Ja liela daļa hokejistu valstsvienības nometnei pievienojušies pēc pirmssezonas darba klubos, tad ilgāku laiku bez kolektīviem treniņiem ir Nacionālajā hokeja līgā spēlējošie Teodors Bļugers, Rūdolfs Balcers un Zemgus Girgensons. Tomēr Vītoliņš mierināja: "Katrs no viņiem ir gatavojies, slidojis vismaz četras reizes nedēļā. Viņu kvalitāte laukumā ir redzama. Lēmumu pieņemšana, spēles intelekts – tur viss ir kārtībā."

Jaunais galvenais treneris nolēmis ieviest jaunas vēsmas līderu kodolā – Vītoliņš par komandas kapteini iecēlis Bļugeru, lai gan olimpiskajā kvalifikācijā ierindā plāno būt arī līdzšinējais kapteinis Kaspars Daugaviņš, kuram neilgi pirms tam bija pozitīvas Covid-19 analīzes. "Bļugeram bija veiksmīga sezona, pēc tam parakstīja līgumu. Viņš laukumā paveic lielu darba apjomu un ir pelnījis būt par kapteini. Turnīrs ir īss, tāpēc nav tik svarīgi, ko dari ģērbtuvēs. Klubā ir mazliet citādi. Šeit ir pāris dienas, un visu parādīs spēle laukumā. Ja spēle būs laba, arī noskaņojums ģērbtuvēs būs labs. Bļugers ir piemērs laukumā. Viņš paveic melno darbu."

Asistentus Vītoliņš vēl nenosauca, lai gan atzina, ka lēmumu savā galvā ir pieņēmis. Šovakar Bļugers laukumā nedosies, tāpēc kapteiņa uzšuve rotās Ronalda Ķēniņa kreklu. Viņam asistēs Girgensons un Andris Džeriņš. Rīt laukumā dosies Bļugers, tādējādi pirmo reizi uzvelkot izlases kreklu ar kapteiņa uzšuvi.

"Pret norvēģiem gribu redzēt spēles izpratni. Mani interesē, kā hokejisti izprot nianses, pie kā esam strādājuši. Lai nebaidās spēlēt ar ripu. Lai nebūtu tā, ka tikai pilda uzdevumu, bet aizmirst par pašu galveno – spēlēt hokeju. Pārbaudes spēles parādīs, pie kā mums vēl jāpiestrādā. Mums būs pāris dienas, lai veiktu izmaiņas un pieslīpētu nianses," teica Vītoliņš. Ja aizsargu līnija jau ir pilnā sastāvā, tad uzbrukumā vairāki spēlētāji pievienojušies vien pēdējo dienu laikā, tāpēc pārbaudes mačos būšot redzami caurumi.

Runājot par treneru darbu pienākumu sadali, Vītoliņš atzīmēja, ka Ignatjevs atbildēs par aizsargiem, bet Ābola uzdevums būšot taktisko nianšu pamanīšana un pamainīšana spēles gaitā. Pats galvenais treneris lems, kurus uzbrucēju virknējumus sūtīt laukumā. Vītoliņš sacīja, ka regulāri sazinās ar Oļegu Znaroku, kurš Latvijas izlasei nav piesaistīts kā oficiāls konsultants, taču brīvajos brīžos nāk talkā ar padomiem un savām pārdomām.

  -1 [+] [-]

, 2021-08-20 17:17, pirms 3 gadiem
Harka molodčiks! Prieks, ka beidzot izlasei atkal normāls treneris!
Slēpts komentārs: pernambucan0

  -3 [+] [-]

, 2021-08-20 18:36, pirms 3 gadiem
Vismaz Harkam atširībā no visādiem tur Bobjiem rūp Latvijas hokeja nākotne.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-20 18:39, pirms 3 gadiem
Teicami komentāri pernambucan0 !!!! pernambucan0 ir Molodčiks kuru analizējošie komentāri izglīto sportisko latviešu tautu un papildina SpirtaCentra pliekanos komentārus !!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2021-08-20 19:55, pirms 3 gadiem
Krievu Riga rakstīja: Teicami! Harka 9.maija spraudis vaboli uz krutim?
Nezaimo , tā taču asvabaģiķeļu GejOrģiju ļenta, svētums pļāāāģ !

  -2 [+] [-]

, 2021-08-21 02:06, pirms 3 gadiem
Nez, uz treniņiem jāierodas Georga lentītēs vai kā? Varbūt pietiek ar Georga apenēm?

  -1 [+] [-]

, 2021-08-21 13:19, pirms 3 gadiem
Šindleru Jēkabs rakstīja: Nez, uz treniņiem jāierodas Georga lentītēs vai kā? Varbūt pietiek ar Georga apenēm?
Nē, ar prievītēm, pastalās un lačaušos!

     [+] [-]

, 2021-08-21 13:25, pirms 3 gadiem
pernambucan0 rakstīja: Nē, ar prievītēm, pastalās un lačaušos!
Tas ir grodi !

  -1 [+] [-]

, 2021-08-21 17:03, pirms 3 gadiem
Šindleru Jēkabs rakstīja: Nez, uz treniņiem jāierodas Georga lentītēs vai kā? Varbūt pietiek ar Georga apenēm?
Vismaz krievi normāli samaksā Latvieši kapeikas atmet

     [+] [-]

, 2021-08-21 17:18, pirms 3 gadiem
hokejists77 rakstīja: Vismaz krievi normāli samaksā Latvieši kapeikas atmet
Labak lai normāli samaksā zviedru vai vācu brāļi ! No krieva ņemt rubuli ka sūdos atrast...

     [+] [-]

, 2021-08-21 17:36, pirms 3 gadiem
huters rakstīja: Labak lai normāli samaksā zviedru vai vācu brāļi ! No krieva ņemt rubuli ka sūdos atrast...
Ne Zviedri ne Vācieši nav nekādi brāļi un nauda nesmird

     [+] [-]

, 2021-08-21 19:41, pirms 3 gadiem
hokejists77 rakstīja: Ne Zviedri ne Vācieši nav nekādi brāļi un nauda nesmird
Šo valsti - Livoniju izveidoja letu labieši ar mūsu teitoņu brāļiem ! Gadsimtiem mūs ir sargājis Zviedrijas karalis ...