Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Freibergs: "Pirms gada nebija čīkstēšanas, jo visi saprata, ka ejam pretī kopīgam mērķim"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Freibergs: "Pirms gada nebija čīkstēšanas, jo visi saprata, ka ejam pretī kopīgam mērķim"
Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs, Miks Indrašis, Kaspars Daugaviņš, Deniss Smirnovs, Dans Ločmelis. Foto: IIHF

Trešdienas un ceturtdienas vakarā gatavošanos pasaules čempionātam hokejā turpinās Latvijas valstsvienība, kas Rīgā uzņems Somijas izlasi. Pirms gaidāmajiem dueļiem galvenais treneris Harijs Vītoliņš preses konferencē teica, ka pārbaudes spēles ir alga par smago darbu treniņos, bet aizsargs Ralfs Freibergs priecājās par iespēju spēlēt pirmajā vairākuma virknējumā.

"Noskaņojums pirms spēlēm ir labs. Atkal spēlēsim pie pilnām tribīnēm "Arēnā Rīga". Patīkami, ka skatītāji mūs novērtē. Mums atliek parādīt labu sniegumu," preses konferences ievadā teica Harijs Vītoliņš. Pagājušajā nedēļā Latvijas izlase pirmajās pārbaudes spēlēs divas reizes bullīšos pārspēja austriešus. "Pārbaudes spēles ir atalgojums par smagu darbu treniņos."

Uzvarās pret Austriju debiju piedzīvoja pieci hokejisti, kuri ikdienā spēlē Amerikas Savienoto Valstu studentu čempionātā. Vītoliņš turpināja slavēt jaunpienācējus. "Pieaugušo hokejā viņi vēl nebija redzēti. Divas spēles rāda, ka viņi ir azarta pilni, ka viņi saprot, ko no viņiem grib. Ziemeļamerikas hokejs iemācījis ieklausīties katrā vārdā," teica Vītoliņš, kurš piebalsoja fiziskās sagatavotības trenera Ērika Visocka pozitīvajām atsauksmēm. "Tu zini – viens vai divi slikti treniņi, viena spēle, kurā nebūsi sakoncentrējies, un tevi atmetīs atpakaļ. Nav rezerves iespēju, un viņi to rāda ar attieksmi."

Latvijas izlases galvenais treneris pirms rīta treniņa pieļāvis iespēju, ka pārcelšanās uz "Arēnu Rīgu" varētu ietekmēt debitantu noskaņojumu. Taču Vītoliņš atzina, ka viņa pieņēmums ticis apgāzts. "Pieļāvu, ka būs haotiska iesildīšanās. Pret Austriju pirmajā trešdaļā bijām nedroši, spēle gāja bez iniciatīvas. Otrajā periodā jau pārsmēlām, sākām rupji kļūdīties. Tagad lielā arēna, tribīnes. Puišiem tas ir kas jauns. Taču rīta treniņš bija visai kvalitatīvs, ar augstu koncentrēšanos. Kvalitatīvas piespēles un metieni," pauda Vītoliņš.

Viņa treneru štābs joprojām nav ieguvis pilnas aprises, jo debitants Ville Peltonens ieradīsies tikai sestdien. Peltonena vadītā HIFK komanda izstājās no Somijas izslēgšanas spēlēm, bet kluba vadība prasa nokārtot formalitātes, lai varētu sākt gatavošanos nākamajai sezonai, stāstīja Vītoliņš.

"Uzmetām uz lapas un sapratām, ka klāt nāks visai daudz spēlētāju," par Latvijas izlases papildinājumiem stāstīja Vītoliņš. "Nākamā nedēļa mums būs mierīgāka, jo nebūs pārbaudes spēļu. Tieši labi, ka varēsim aizvadīt desmit dienu treniņu ciklu. Varēsim piestrādāt pie niansēm, ievilkt procesā tos, kas piebrauks klāt. Pamēģināsim miksēt virknējumus, ņemot vērā, ka nav jāgatavojas konkrētām spēlēm un jāveido saiknes."

Šveices finālu jau sasniedzis Rūdolfs Balcers, bet soļa attālumā no fināla ir Ronalds Ķēniņš. Vācijas finālā vārtus sargās Kristers Gudļevskis. Zviedrijā soli no fināla ir Rodrigo Ābols, izslēgšanas cīņas turpina arī Mārtiņš Dzierkals.

"Kad spēlētājs atbrauc pēc garas sezonas, viņš ir psiholoģiski tukšs. Bet vieglāk pārvarēt tad, ja esi čempions, nekā tad, ja finālā zaudē. Nav iespējams noturēt maksimālu koncentrēšanos no playoff uz pasaules čempionātu. Ar katru izrunāsim, cik laika vajadzīgs, lai piebiedrotos izlasei. Mums vajadzīgs, lai spēlētājs ierodas ar pozitīvu skatījumu, nevis izraujam viņu jau nākamajā dienā, un spēlētājs ierodas iztukšots," vērtēja Vītoliņš.

Nule pat teorētiskas izredzes kvalificēties Stenlija kausa izcīņai zaudēja Bufalo "Sabres", bet Zemgus Girgensons gala vārdu par spēlēšanu izlasē nav devis. "Pateicām, ka gribam viņu redzēt izlasē un ka līdz sezonas beigām vairs netraucēsim. Zemgum nav līguma uz nākamo sezonu. Nezinu, vai viņš gribēs braukt bez līguma. Kad sezona beigsies, uzreiz mēģināsim sazināties ar viņu, noskaidrot viņa redzējumu tālāk. No mūsu puses esam gatavi izdarīt visu – uzreiz nopirkt biļetes un sagādāt kvalitatīvus apstākļus," norādīja Vītoliņš.

Pirmdien Latvijas izlases nometni papildināja septiņu pasaules čempionātu dalībnieks Ralfs Freibergs, kurš pārbaudes spēlēm pret Somiju ticis iespēlēts pirmajā vairākuma brigādē. "Vienmēr patīkami atgriezties izlasē. Aiz muguras pāris treniņi, priekšā nopietns pretinieks. Nebūs viegli, bet atdosim visu, ko varam pie pašreizējās situācijas," teica 32 gadus vecais aizsargs.

"Vairākumā neesmu spēlējis pāris gadus. Pašlaik vieta ir brīva, kamēr Uvis Balinskis ir Amerikā un Jānis Jaks vēl nav pievienojies. Jāparāda labās puses, un cerams, ka tur palikšu," teica Freibergs, kuru Teds Nolans savulaik izmantoja tikai kā vairākuma spēlētāju. "Paliekot vecākam, jāspēj izmantot visus plusus. Spēlēju tur, kur treneris redz labāko pielietojumu. Samierinos un apzinos savu situāciju, nečīkstu."

"Fiziski jūtos ļoti labi. Vasarā trenējos pie Rodrigo Laviņa, Aleksandra Ņiživija un Viļņa Kluča, un ielikta laba bāze. Tagad izlasē pirmās divas dienas bija smagas. Pēc pusotras nedēļas pauzes atgriezos ar stundu ilgu krosiņu, tad barjeras, tad divas stundas uz ledus un stunda zālē. Pirmais treniņš iegrūž mazā bedrītē, bet tas ir normāli. Pagājušajā gadā bija tas pats, bet neviens nečīkstēja, un sasniegumi nāca līdzi," pauda Freibergs.

"Pirms pasaules čempionāta bija vakariņas Jūrmalā, un visi, kas pieslēdzās pie mikrofona, atzīmēja, ka neviens visā sagatavošanās posmā nav čīkstējis. Kādreiz bija neapmierinātība ar lomu, ar maiņu. Visi to dzird un pavelkas līdzi. Pagājušajā gadā nebija nekā tāda. Bija patīkami. Lai kāda loma būtu iedota, mēs ejam uz kopīgu mērķi. Šogad tas jāturpina," stāstīja Freibergs. "Haris saprata, ka trenerim pieder pēdējais vārds. Ja gribi čīkstēt, vari nepiedalīties treniņu procesā. To saprata arī čaļi. Šogad būs tas pats."

Freibergs sezonu aizvadīja Čehijas Ekstralīgas klubā Hradeckrāloves "Mountfield". Lai gan sezonas vidū bijušas bažas, klubs izvēlējies pagarināt līgumu. Latviešu aizsargs 52 spēlēs izcēlās ar vieniem vārtiem un deviņiem punktiem. Nākamajā sezonā "Mountfield" rindās spēlēs vēl viens latvietis – centra uzbrucējs Oskars Batņa.

"Klubs viņu gribēja jau sezonas sākumā, kad viņš sameta vārtus. Viņi prasīja un lūdzās, lai sarunāju. Viņiem vajag lielu spēlētāju, kurš cīnās stūros un var nostāvēt vārtu priekšā. Ja treneris redzētu mūsu vakardienas treniņu, vienkārši iemīlētos," smaidīja Freibergs. Viņš norādīja, ka "Mountfield" ģērbtuvēs sēž starp čehiem, nevis ārzemniekiem, un galvenā komunikācija notiek tieši ar vietējiem hokejistiem.

"Skatījos pārbaudes spēles pret Austriju, un man patika tieši maiņa ar jaunajiem. Gribējās ar viņiem kopā būt uz ledus. Bija interesanti vērot viņu kustības. Tās ir neordināras Eiropas hokejam. Es ar tiem pašiem čaļiem vasarās trenējos kopā. Mums ir pieci seši treniņi nedēļā. Zinu, kā viņi strādā. Tie, kuri treniņos atdodas, ir izlasē. Tie, kuri cenšas nogriezt, kuriem nav tādas ētikas, tiem karjeras iet uz leju."

  -1 [+] [-]

, 2024-04-10 16:15, pirms 3 nedēļām
Tieši tā, Freiberj! Pirms gada pirmo reizi izlasē nebija kaprīzā princese - čīkstulis! Šogad tā nebūs, jo izlases menedžeris ir parūpējies, lai čīkstulis atkal būtu izlasē.