Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Nepārspēts 240 minūtes – "Zemgales"/LLU vārtsargs Vītols labojis Latvijas čempionāta rekordu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Nepārspēts 240 minūtes – "Zemgales"/LLU vārtsargs Vītols labojis Latvijas čempionāta rekordu
Ēriks Vītols. Foto: Zemgale/LLU

Uzbrukums uzvar spēles, bet aizsardzība izcīna čempionu titulus – katrs sporta pasaules iemītnieks būs dzirdējis šo aforismu. "Optibet" hokeja līgas (OHL) pagājušās sezonas uzvarētāja "Zemgale"/LLU playoff sākusi ar četrām sausajām spēlēm pēc kārtas, un vārtsargs Ēriks Vītols labojis Latvijas čempionāta rekordu.

Regulāro sezonu noslēgusi otrajā vietā, pērnās sezonas Latvijas zelta medaļniece "Zemgale"/LLU ceturtdaļfināla sērijā pret Elektrēnu "Airwell Energija" nezaudēja nevienus vārtus – 3:0 un 2:0 savā laukumā un 6:0 izbraukumā. Ēriks Vītols jau tobrīd laboja OHL rekordu, bet pirmdienas vakarā izcīnītais 7:0 panākums pret Rīgas "Dinamo" ļāvis pieskaitīt vēl 60 minūtes.

Tādējādi 21 gadu vecais Vītols labojis pat divus Latvijas čempionāta rekordus. Abi turējās kopš 2019. gada pavasara.

"Kurbada" vārtsargs Uldis Čalpa playoff sāka ar 139:01 minūti bez ielaistiem vārtiem, līdz kapitulēja pēc Vītola šīs sezonas komandas biedra Artūra Homjakova metiena. Savukārt absolūtais sausās sērijas rekords piederēja "Mogo"/LSPA vārtsargam Henrijam Ančam, kurš nepārspēts aizvadīja 173:10 minūtes pēc kārtas. Punktu viņa sērijai pielika Edija Brahmaņa metiens.

Interesanti, ka Anča rekords varēja būt vēl garāks, taču vienā no mačiem, komandai atrodoties vadībā ar 5:0, viņš desmit minūtes līdz beigām tika nomainīts.

"Cenšos nedomāt par visām sausajām spēlēm. Galvenais ir laukumā atdot visus spēkus un palīdzēt komandai uzvarēt. Ja sanāk uz nullēm, tas uzvaru padara superīgāku – tāda konfekte beigās. Karjerā tāda sērija padevusies pirmo reizi. Dažreiz pa galvu sāk lēkāt dažādas domas, bet cenšos sakārtot prātu. Galvenais ir uzvarēt," teica Vītols, kurš playoff hokejā nav pārspēts jau 240 minūtes.

"Rekords ir liels sasniegums, bet šobrīd nedrīkstu uz to skatīties. Galvenais ir rādīt savu labāko spēli. Ja sērija turpināsies – labi. Ja nesanāks – nekas, tāpat izbaudīju hokeju. Galvenais ir izcīnīt uzvaras, viss pārējais tagad paliek otrajā plānā," pauda vārtsargs, kurš pirms gada palīdzēja "Zemgalei"/LLU izcīnīt pirmo titulu kluba vēsturē.

Zīmīgi, ka Vītola sērija sākusies apstākļu sakritības rezultātā. "Zemgales"/LLU pamatsastāvs devies izbraukumā uz Somiju, bet viņš palicis mājās, lai apārstētu savainojumu. Treneri nevēlējās riskēt, jo tas varēja beigties ar palikšanu ar tikai vienu vārtsargu. Taču Vītols negaidīti ātri atlabis no traumas, tāpēc pievienojies otrajai komandai un ticis pie spēlēšanas OHL playoff.

"Ceturtdaļfinālā pirmā spēle bija ļoti nesaprotama. Likās, ka būs vieglāk. Gadījās daudz nesaprotamu situāciju, daudz kļūdu pašiem, kas radīja momentus pretiniekiem. Viņi meta no jebkādas pozīcijas, centās apdraudēt vārtus. Pēc spēlēm Jelgavā izskatījās, ka lietuviešiem izbeidzās gribēšana. Trešais mačs Elektrēnos reizē bija vieglākais un grūtākais. Ļoti maz darba, bet tādās spēlēs gadās pēkšņas epizodes, kas izveidojas ne no kā."

Vītols norādīja, ka enerģiju prasījusi arī pielāgošanās lēnākam hokejam nekā tas tiek spēlēts Somijā. Vienā no epizodēm vārtu vīrs sagrupējies metienam, taču to izdarījis pārāk ātri relatīvi pret metiena spēku, un tāpēc ripas atvairīšana bijusi piņķerīgāka. Viņš atzina, ka pats galvenais ir neskriet situācijai pa priekšu. "Spēli lasīt ir vieglāk. Grūtākās situācijās nesekos papildus piespēle uz tukšiem vārtiem, bet gan metiens."

Vītols pagaidām nezina, vai sargās jelgavnieku vārtus arī pusfināla sērijas otrajā mačā, vai gatavosies "Mestis" līgas noslēdzošajām spēlēm.

Sezonas sākumā ar "Zemgales"/LLU vārtsargiem strādājis Dmitrijs Žabotinskis, kurš piecas reizes kļuvis par Latvijas čempionu un trīs reizes atzīts par sezonas labāko vārtsargu. "Tagad spēļu skaits ir palielinājies, treniņu skaits ir samazinājies. Sezonas sākumā strādājām, bet šobrīd to īsti neesam piekopuši."

Kad risinās OHL sezonas izšķirošie notikumi, Vītols ar padomiem, idejām un priekšlikumiem apmainās ar savu kolēģi Rihardu Cimermani, kurš paralēli "Zemgales"/LLU vārtu sargāšanai strādā ar jaunajiem ripu ķērājiem. "Apspriežam lietas, cenšamies palīdzēt viens otram, kā nu mākam. Cenšamies viens otru uzlabot, jo īpaši pēdējā laikā," teica Vītols – vienīgais vārtsargs, kurš Latvijas čempionāta izslēgšanas spēlēs palicis nepārspēts 240 minūtes pēc kārtas. Un sērija turpinās.

Izmantotie resursi:
https://www.optibethokejaliga.com/j...