Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Karsums: "Galvenais ir nesalūzt"

Jānis Pārums

Karsums: "Galvenais ir nesalūzt"
Mārtiņš Karsums
Foto: LTV7

Otrdienas vakarā kārtējā "Sporta studijā" ciemojās Latvijas hokeja izlases uzbrucējs Mārtiņš Karsums. Ikdienā viņš spēlē Amerikas Hokeja līgā (AHL), šosezon debitējis arī Nacionālajā Hokeja līgā (NHL) – Bostonas "Bruins" sastāvā.

Mārtiņš uz olimpisko kvalifikācijas turnīru ieradies, lai palīdzētu Latvijas izlasei, turklāt laipni piekrita paviesoties arī "Sporta studijā". Kā Karsums teica par savu tagadējo karjeru un izredzēm ikvienā spēlē: "Galvenais ir nesalūzt!"

Pats sportists atzina, ka arī viņam kluba pretimnākšana un atlaišana uz izlasi bijusi diezgan negaidīta. Parasti AHL un NHL komandas šādi neatbrīvo savus spēlētājus, bet nu laiki mainījušies. "Es it kā pats sākumā biju šokā, man treneris pēc kāda rīta treniņa iesauca savā kabinetā un pateica, ka esmu atlaists uz olimpisko kvalifikāciju. Es tiešām pat sākumā nesapratu, kas vispār notiek, bet tā bija patiesība. Zvanīju savam aģentam, pastāstīju visu un pat aģents tobrīd vēl nebija nekā par to zinājis. Pēcāk jau sazvanīju Māri Baldonieku, lai gādā biļetes."

No otras puses, iezagušās arī nelielas šaubas, vai pēc tam viss būs kārtībā pēc atgriešanās Amerikā. Martiņš vismaz cer, ka nebūs nekādu papildus šķēršļu: "Es ceru, ka nebūs tā - aizbraukšu atpakaļ uz Ameriku un man liks spēlēt ceturtajā maiņā vai vispār nelaidīs laukumā.Es ceru uz to labāko un ceru, ka spēlēšu."

Mārtiņam Karsumam ir tas pats aģents, kas bija Sandim Ozoliņam, vēl vairākiem hokejistiem un savulaik tenisistei Larisai Neilandei – Pols Teofanuss. "Īstenībā ar šo aģentu es iepazinos ar Gundara Pastes un Sanda Ozoliņa starpniecību, pirms tam man bija viens cits, bet neizveidojās labas attiecības, nekas nesanāca. Kaut Teofanuss runā krieviski, es ar viņu sazinos angliski, man jau pašam krievu valoda tā drusciņ klibo."

Lūgts salīdzināt AHL un NHL hokeja līmeņus, Mārtiņš to raksturoja šādi: "Man jau pirms pirmās spēles NHL teica, ka tur ir pat vieglāk spēlēt, ātrāks hokejs un it kā vairāk vietas, tā īstenībā arī bija. Pirms pirmās cīņas bija baigākā mandrāža, bet kaut kā to pirmo maiņu nospēlēju, mandrāža pazuda. Ko man teica, tā bija taisnība. Bija jau labi, čaļi sagaidīja, sasveicinājāmies, pajautāja man, kā iet. Es jau vasarā arī ar daudziem biju ticies."

Salīdzinājumā ar NHL klubiem, AHL esot nedaudz pieticīgāka sadzīve. "Providensai šogad viduvēji ir kādi 5 – 8 tūkstoši skatītāju uz spēli, pagājušogad nebija tik daudz. Ģērbtuve varbūt nav tik liela kā NHL, bet viss tur ir, tāpat arī atpūtas telpas, trenažieru zāle. NHL gan viss ir nedaudz skaistāk."

Daudzi vēlējās zināt, kas tad Karsumu gaida nākotnē – triju gadu līgums ar Bostonas "Bruins" beigsies, vai spēlētāju pārdos kādam citam klubam, vai tiks piedāvāts jauns līgums? "Kaut ko tur mans aģents ar viņiem runā, kaut ko "Bruins" piedāvā, bet precīzi vēl nekas nav zināms, jānospēlē šitā sezona, tad jau redzēsim. Ja ir vienvirziena līgums, var dabūt diezgan lielu naudas summu, ja ir divvirzienu līgums, tad AHL maksā pēc zemākās likmes. Ja uz AHL nosūta ar vienvirziena līgumu, tad vienalga maksā lielāku algu, tas ir labāks līgums. Man jau pagaidām ir tas otrs variants."
Uz citām NHL komandām Mārtiņu pagaidām neviens neesot aicinājis, bet ja būtu tāda iespēja spēlēt, to darītu labprāt. Reāli gan saņemts uzaicinājums spēlēt Kontinentālajā hokeja līgā Oļega Znaroka trenētajā MVD komandā. "Jā, tāds reāls piedāvājums bija, diezgan nopietni, jau faktiski kravāju somas, viss bija sarunāts. Faktiski jau līgums bija gatavs. Beigās vēl izlēmu parunāt ar Bostonas vadību un viņi izteicās, ka sagatavos tomēr jaunu līgumu uz nākamo gadu. Nolēmu vēl palikt, jo ja es aizbraucu uz KHL, tad ceļš atpakaļ uz NHL faktiski ir nogriezts."

Mārtiņš Karsums tika lūgts salīdzināt Ziemeļamerikas hokeju ar KHL. "Skaidrs, ka ir vairākas atšķirības, tur pirmkārt ir mazāki laukuma izmēri, tāpēc arī tā spēle citādāka. Nu ātrums NHL gan drusku lielāks nekā KHL. Apskatījos klātienē Rīgas "Dinamo" spēli, plašāks laukums, sanāk vairāk nekā viena piespēle līdz metienam, taktika citādāka. Man jau vispār trešdien būs pirmā reize, kad iziešu uz ledus "Arēnā Rīga". Lielākajos laukumos jau vienmēr pirmais treniņš ir tāds savādāks, pats arī nebiju pāris dienas slidojis, pēc pirmajiem apļiem bija grūti."

Raidījumā tika runāts arī par hokejista sadzīvi Amerikā, viņa ikdienas gaitām un interesēm ārpus hokeja. "Nav tik viegli, AHL tik daudz nenopelna, lai varētu iegādāties savu mājokli, mēs ar draudzeni īrējam divistabu dzīvokli, nekas liels tas nav. Tā pilsēta jau nav tik liela, var visu ar kājām izstaigāt un nav pat ar mašīnu jābraukā."

Par savu brīvo laiku Amerikā Mārtiņš stāstīja: "Aizeju uz kino kādreiz, citreiz atkal uz molu, kas turpat ir netālu, reizēm boulingu arī paspēlēju. Tā man tā dzīve paiet – no rīta parasti hokejs līdz kādiem vieniem, tad brīvais laiks. Golfu it kā paskatos TV, protams, hokeju. Futbolu vēl ik pa laikam, savukārt amerikāņu futbols un beisbols neiet tā diez ko pie sirds. Es varu iedomāties, kas tai svētdienas vakarā "Superbowl" fināla laikā darījās".

Runājot par cenām Amerikā un Latvijā: "Pārtika, es domāju, Amerikā maksā tikpat cik pie mums, ja nu vēl pat drusku dārgāk. Tagad gan Latvijā arī sācies cenu kāpums. Drēbes Amerikā ir daudz lētākas. Tās pašas automašīnas arī."

Galda tenisā Mārtiņš pat esot pirmais Providensas "Bruins" reitingā, tagad gan pats galds salūzis un Karsums palicis pirmajā pozīcijā. Caur un caur hokeja fanātiķis, kas turpinās cīņu par iekļūšanu NHL. "Galvenais ir nesalūzt, jāspēlē savs hokejs, nedrīkst nolaist galvu, jo ja to izdarīs, vairs vispār neies un nosūtīs vēl uz kādu zemāku līgu. Visu laiku jāspēlē, jārāda ko vien vari un jāgaida savs izsaukums".

Daudzās komandās Mārtiņu kolēģi saukuši par zvēru tieši viņa neatlaidības un cīņasspara dēļ: "Es uz katru spēli izeju un cīnos, cik man ir spēks un daru visu, ko vien varu. Eju stūros, cīnos , tāpat savācu ripas vēl dažkārt kopā pēc treniņiem."

Latvijas izlasē tagad Karsums salikts vienā maiņā ar Jāni Spruktu un Ģirtu Ankipānu un tas viņu apmierinot: "Pāris dienas gan vēl ir, lai saprastos uz laukuma, domāju, viss būs kārtībā".

Karsums Latvijas izlasē debitēja pērnā gada pasaules čempionātā Kanādā. "Pirms tam man gan arī bija daži izsaukumi uz treniņnometni, bet nebija stabila vieta komandā, es arī lāgā netiku, tāpēc neaizbraucu. Kanādā iznāca spēlēt uzreiz pēc "play-off". Latvijas godu vienmēr ir labi aizstāvēt, es domāju, tas tāds mazs ķeksītis arī hokejista CV. Varbūt uzvarēsim un tad būs tā iespēja nākamgad spēlēt Vankūverā."

Pirmās dienas pēc atlidošanas Rīgā bijušas diezgan grūtas. "Es nebiju gulējis kādas 27 stundas, aizgāju uzreiz uz "Dinamo" spēli, bija jānoturas līdz kādiem desmitiem vakarā, lai varētu normāli gulēt. Vienalga, pēc tam četros atkal biju augšā, pamodos. Tagad it kā esmu iegājis ritmā, spēka it kā pietiek. AHL mēs parasti braucam ar autobusiem, uz vietējām spēlēm aptuveni kādas trīs stundas. Var gan iznākt arī daudz tālāk, bet regulārajā sezonā tie izbraukumi ir tuvāki."

Spēlēt Vankūverā ir viens no Mārtiņa Karsuma sapņiem: "Kanādieši ir speciāli uztaisījuši visu tā, lai labākie var spēlēt Olimpiādē – būs Ovečkins, būs Malkins, būs Krosbijs, tā būs fantastiska iespēja visus redzēt kopā. Pašam tur uzspēlēt būs vēl lielāks gandarījums." Mārtiņš par pašlaik labāko hokejistu pasaulē nosauc Aleksandru Ovečkinu.

Par pretiniekiem Rīgas turnīrā neko daudz Karsumus nezinot, taču paredz visai grūtas cīņas, tagad jau spēlēt labi māk daudzi. "Par sevi vēl tikai varu pateikt, ka tagad uz KHL neiešu, gaidīšu sezonas beigas un tad jau redzēs. Ikviena hokejista sapnis jau ir spēlēt NHL, arī manējais."

 +23 [+] [-]

, 2009-02-04 10:10, pirms 16 gadiem
Veiksmi Mārtiņ!

  +5 [+] [-]

, 2009-02-04 10:14, pirms 16 gadiem
cerams pieradis ka ir komandas lideris laj veicas

 +11 [+] [-]

, 2009-02-04 10:21, pirms 16 gadiem
Njā, finansiali izdevīgak ir spelēt KHL, ja jau pat savu majokli nevar dabūt!

  +7 [+] [-]

, 2009-02-04 10:40, pirms 16 gadiem
balodēns rakstīja: Njā, finansiali izdevīgak ir spelēt KHL, ja jau pat savu majokli nevar dabūt!
to jau neviens nenoliedz, bet runa jau ir par tiksanu NHL!!!!

  -4 [+] [-]

, 2009-02-04 10:47, pirms 16 gadiem
whatsup rakstīja: to jau neviens nenoliedz, bet runa jau ir par tiksanu NHL!!!!
par tikšanu, nevis spēlēšanu!

  +7 [+] [-]

, 2009-02-04 10:49, pirms 16 gadiem
Lai veicas Martin un ja nesanaks vienvirziena ligumu noslegt NHL, tad gaidam tevi atpakal Riga. Katra gradijuma jau gribetos lai tu tiec NHL, tas prieks tevis butu super, sapna piepildijums un ari Latvijai super ka vel kads spele NHL. Lai veicas.

  +4 [+] [-]

, 2009-02-04 10:53, pirms 16 gadiem
Karsums+Ankipāns+Sprukts-tā būs triecienmaiņa!

  +1 [+] [-]

, 2009-02-04 10:55, pirms 16 gadiem
Karsums labākais, un paldies, ka uzdevāt manus jautājumus!

  +5 [+] [-]

, 2009-02-04 11:00, pirms 16 gadiem
Prieks par Karsumu, ka nav atmetis ideju tikt NHL!
Un protams-paldies Značokam par līguma piedāvājumu no MVD-redz tomēr Mārtiņš tika pie jauna līguma!
';

  +7 [+] [-]

, 2009-02-04 11:02, pirms 16 gadiem
Labais bija, kad Vitoliņš sauca uzvārdus - Cipa, Mociks, Bļiņčīks

  +5 [+] [-]

, 2009-02-04 11:14, pirms 16 gadiem
Karsumam vieta NHL noteikti būs, tikai aģentam drusku vajadzētu arī likt pastrādāt!

  -4 [+] [-]

, 2009-02-04 11:43, pirms 16 gadiem
Veca zinja, apollo.lv jau vareeja izlasiit vakar vakaraa shito visu...

  -1 [+] [-]

, 2009-02-04 11:45, pirms 16 gadiem
kur var redzēt raidījuma video ierakstu, diemžēl vakar neredzēju

     [+] [-]

, 2009-02-04 11:55, pirms 16 gadiem
ieej ltv7 mājaslapā tur ir raxtīts,kad ir atkārtojumi,bet parasti atkārto piektdienās un svētdienās

  +3 [+] [-]

, 2009-02-04 11:57, pirms 16 gadiem
riat80 rakstīja: kur var redzēt raidījuma video ierakstu, diemžēl vakar neredzēju
Svētdien 15.15 starp hokejiem būs atkārtojums!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-02-04 12:31, pirms 16 gadiem
Alexij rakstīja: dzeks ir vienk. pelniijis speeleet NHL, taa buutu klaja netaisniiba ja vish taa arii neuzspeeleetu normaali tur... Ar ko gan vinsh sliktaaks par piem. Skrastinju kursh tur speelee jau gadiem? Ne ar ko un pat labaaks
Skrastiņam ir pamatīga attieksme un darbspējas, bet nevar noliegt, ka Karsumam tas nav.

  +1 [+] [-]

, 2009-02-04 12:42, pirms 16 gadiem
skaidrs, ka uzvarēsism Olimpiskajā kvalifikācijā. Mārtiņ, citādāk nemaz būt nevar.

     [+] [-]

, 2009-02-04 12:45, pirms 16 gadiem
Maini nost komandu un ej labaak uz kaadu nedaudz vaajaaku komandu, kaut vai uz to pashu Kings un buusi liideris kopaa ar Kopitaru

     [+] [-]

, 2009-02-04 13:21, pirms 16 gadiem
Līdzīgs Irbem šajā bildē

     [+] [-]

, 2009-02-04 13:44, pirms 16 gadiem
Ticu, ka Mārtiņš tiks NHL!

  -3 [+] [-]

, 2009-02-04 14:03, pirms 16 gadiem
breksis rakstīja: Līdzīgs Irbem šajā bildē
uzliec brilles

  +3 [+] [-]

, 2009-02-04 14:45, pirms 16 gadiem
siruan rakstīja: uzliec brilles


Par studiju. Stulbi, ka nebija Dāvis, jo Rīmenis tomēr ar hokeju nav tik pazīstams kā Ernštreits (laikam tā). Rīmenis vēl divas reizes atkārtoja, ka Gulbis vinnēja Bet Mārtiņš malacis, redzams, ka pēc pirmā punkta iegūšanas NHL nav sakāpis galvā Un nekādā gadijumā nevajag salūzt - esmu pārliecināts, ka kāda NHL komanda Mārtiņu vēlas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-02-04 18:06, pirms 16 gadiem
Alexij rakstīja: dzeks ir vienk. pelniijis speeleet NHL, taa buutu klaja netaisniiba ja vish taa arii neuzspeeleetu normaali tur... Ar ko gan vinsh sliktaaks par piem. Skrastinju kursh tur speelee jau gadiem? Ne ar ko un pat labaaks
Mazliet nekorekts salīdizinājums.Spēles laiks Kārlim ,kā līgas superstāram[20min. un vairāk].Tādi ,,darba zirgi''kā Skrastiņš ir jebkuras komandas mugurkauls.Bet Mārtiņam lai veicās ,viņa vieta NHL.

     [+] [-]

, 2009-02-04 21:28, pirms 16 gadiem
Varbūt pienāks tā diena, kad katra spēlētāja sapnis būs spēlēt Dinamo Rīgā...

     [+] [-]

, 2009-02-04 22:50, pirms 16 gadiem
Ticu, ka Mārtiņš sevi labi parādīs izlasē!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja