Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Dude pirms izšķirošajiem mačiem: "Iekļūšana EČ dotu iespēju handbolam augt"

Ints Megnis
Ints Megnis

Dude pirms izšķirošajiem mačiem: "Iekļūšana EČ dotu iespēju handbolam augt"
Ingars Dude. Foto: Armaphotos

Ja Latvijas handbola izlasei šonedēļ izdosies pirmo reizi vēsturē kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram, tas būtu ļoti liels panākums Latvijas sportam, bet jo īpaši dotu milzīgu pacēlumu bērnu handbola attīstībai, sarunā ar Sportacentrs.com izteicās valstsvienības kapteinis Ingars Dude un galvenais treneris Armands Uščins.

Latvijas nacionālā izlase kvalifikācijas turnīra pirmajās četrās spēlēs izcīnijusi trīs uzvaras, vienīgo zaudējumu piedzīvojot pirmajā spēlē viesos pret 2017. gada pasaules čempionāta bronzas medaļnieci Slovēniju (21:27). Turpinājumā Latvija savā laukumā Valmierā ar 29:25 pieveica Nīderlandi, savukārt aprīlī gan viesos (24:18), gan Valmierā (30:24) apspēlējām Igaunijas handbolistus.

Šonedēļ Latvijas izlasei paredzētas noslēdzošās divas spēles - trešdien Vidzemes Olimpiskajā centrā (VOC) Valmierā pret Slovēniju, bet svētdien viesos pret Nīderlandi. Valmierā spēle sāksies pulksten 19:40, savukārt Nīderlandē sportisti laukumā izies pulksten 19:00. Lai garantētu otro vietu apakšgrupā un vietu finālturnīrā, Latvijai šajos divos mačos nepieciešams izcīnīt vienu punktu.

"Kā vienmēr, esam ļoti motivēti. Esam nonākuši labā situācijā, bet tas vēl neko nedod. Visi zinām, ko nozīmē šīs spēles - jāizdara maksimālais, lai atrastu to vienu punktiņu. Daudz nerēķinām, arī negribam celt karogu pārāk augstu un teikt, ka uzvarēsim abas spēles, jo tajās galīgi neesam favorīti, īpaši pret spēcīgo Slovēniju. Tomēr jau esam pierādījuši, ka varam cīnīties," pastāstīja Dude. "Cīnīsimies par katru spēli un uzvaru, cenšamies nedomāt par matemātiku, kas mums nepieciešams, lai rēķina treneri un vadība, kamēr mēs koncentrēsimies spēlei."

"Esam labākajā sastāvā, atliek vienīgi nospēlēt. Mēģināsim maksimāli sagatavoties, spiest no sevis visu ārā abos mačos un tad skatīsimies, kas no tā sanāks," pauž Uščins. "Vispirms koncentrējamies trešdienas spēlei. Ja tajā parādīsim labāko sniegumu, protams, ka ir ņemami arī slovēņi - mājās viss ir iespējams. Ceru uz pozitīvu iznākumu jau šajā mačā."

Pirms nedēļas Latvijas handbols jau guva vienu nebijušu panākumu - izlases līderis Dainis Krištopāns ar Maķedonijas komandu Skopjes "Vardar" triumfēja handbola Čempionu līgā, bija turnīra otrais rezultatīvākais spēlētājs un arī iekļuva simboliskajā izlasē.

"Šis Čempionu līgas rezultāts varētu dot pacēlumu mums visiem, jo ar sastāvu, kas bija Skopjei, neviens neprognozēja pirmo vietu," Dude velk paralēles ar Latvijas izlasi. "Viņiem bija robi sastāvā, bet parādīja, ka var uzvarēt. Mēs visi esam uz viļņa, lai dotu nākamo soli Latvijas handbolam. Ja mums izlasē ir šāds spēlētājs, tas dod lielāku pārliecību, zinām, ka mums blakus ir vīrs, kurš spēlē augstākajā līmenī, dodot drošību gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Ja mums izdosies vēl nākamais solis, šis varētu būt lielisks gads Latvijā handbolā."

"Prieks par Daini, ka viņš ir tikt tālu izsities un vinnējis. Savai komandai viņš bija svarīgs atslēgas spēlētājs. Prieks, ka viņš spēlē tieši mūsu izlasē," stāsta Uščins. "Dainis noteikti būtu pelnījis šī gada Latvijas labākā sportista titulu - viņš šosezon izcīnījis visus iespējamos titulus, kas ar to komandu bija sasniedzams, tika Čempionu līgas zvaigžņu izlasē. Varbūt mēs popularitātes ziņā atpaliekam kā sporta veids, bet pelnījis viņš ir viennozīmīgi."

Uz šo ciklu Latvijas izlase ir savākusi visus spēcīgākos spēlētājus un sastāvā šoreiz nav vienīgi Latvijas čempionāta aizvadītās sezonas vērtīgākā spēlētāja Oskara Arāja. Uz šo kvalifikācijas ciklu, domājot par finālturnīru, valstsvienībā atgriezušies Evars Klešniks un Ģirts Lilienfelds. Tikmēr Dude bija pirmajās divās cikla spēlēs, bet savainojuma dēļ nepalīdzēja aprīlī, tāpat šoreiz sastāvā atgriezies arī Austris Tuminskis. "Ja paskatāmies, kas spēlē Eiropā, spēlētāji mums ir, tomēr iepriekš bija problemātiski visus novākt kopā. Tas mums šajā ciklā ir izdevies, tāpēc arī ir šāds rezultāts," pauž Uščins.

"Esam pieraduši, ka Dainis ir izlases līderis un mums netraucē tas, ka viņam pievērš lielāku uzmanību. Tomēr komandā svarīgi ir visi spēlētāji. Tā, piemēram, Lilienfelds un Klešņiks pat izlasē atsaukti no pensijas. Esam mobilizējušies visos līmeņos, lai būtu iespējami spēcīgākajā sastāvā," stāsta Dude. "Dainis varbūt ir līderis, bet nekad nav teicis, ka viņš viens velk izlasi. Pārējiem sastāvā tagad būs pat svarīgāka loma - visi pretinieki koncentrēsies tieši uz Daini. Mēs nedrīkstam gaidīt, ka Dainis viens visu izdarīs. Īpaši tagad, kad katrs gols ir tik svarīgs."

"Ko Latvijai dotu šis panākums? Nav tā, ka tagad esam miruši, tomēr tikšana finālturnīrā sporta veidu vēl vairāk atdzīvinātu. Tas ne tik svarīgi būtu pieaugušo izlasei, bet tieši milzīgs piemērs jaunajiem sportistiem, kuri redzētu, ka ir iespēja aizbraukt uz augstāko turnīru pasaulē. Tas būtu milzīgs panākums Latvijas sportā un īpaši jaunatnes handbolā, kam dotu iespēju ātrāk augt," saka izlases kapteinis. "Aicinu visus braukt uz Valmieru, vietas pietiks. Ja tomēr nē, atvērsim vaļā lūku vai logu. Līdzjutēju faktors mums visas šis cikla spēles ir ļoti palīdzējis - pret to pašu Igauniju izbraukumā bija lielisks atbalsts un tagad tas būs īpaši svarīgs.

2016. gada jūnijā Latvijas izlase jau bija ļoti tuvu tikšanai pasaules čempionātā, bet toreiz tai tieši Valmierā pietrūka vieni gūtie vārti. "Toreiz mēs uzvarējām, bet ar to nepietika. Šoreiz pietiks pat ar neizšķirtu. Ir divas spēles, centīsimies šo vienu punktu atrast iespējami ātri," saka Dude.

"Ja mēs tiktu finālturnīrā, tas varētu būt liels bums handbolam. Svarīgi, lai handbols ir ne tikai dažos centros, bet pēc iespējas plašāk Latvijā. Tāpat ar tikšanu finālturnīrā mēs sevi parādītu uz Eiropas kartes un atzīmētos kā handbola valsts. Iegūtu grūdienu, ka mūs sāktu atzīt," teica Uščins. "Šajos divos mačos cīnīsimies par katru bumbu, katru centimetru, skatītāju atbalsts ir ļoti svarīgs. Divas mājas spēles un Igaunijā jutām astoto spēlētāju, tas puišiem ir ļoti vajadzīgs. Ar līdzjutēju atbalstu varam paveikt lielas lietas jau trešdien."

Pēc četrām nospēlētām spēlēm Latvija sava grupā ierindojas otrajā pozīcijā aiz Slovēnijas, kas spējusi uzvarēt visās četrās spēlēs, tādējādi jau nodrošinot sev vietu 2020. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā. Trešo vietu ieņem Nīderlandi, kas pagaidām vienīgo uzvaru izcīnijusi pret Igauniju, bet aprīlī abās spēlēs zaudēja Slovēnijai, lai gan 11. aprīlī savā laukumā bija ļoti tuva uzvarai (26:27). 

Kvalifikācijas turnīra izšķirošajā posmā piedalās 32 valstu izlases, kas ielozētas astoņās grupās pa četrām komandām katrā. Eiropas čempionātam kvalificēsies katras grupas divas labākās komandas, kā arī četras labākās trešo vietu ieguvējas. Finālturnīram automātiski kvalificējās tā organizatores Zviedrija, Austrija un Norvēģija, kā arī esošā Eiropas čempione Spānija. 2020. gadā Eiropas čempionātā pirmoreiz piedalīsies 24 valstu izlases (iepriekš - 16), tas norisināsies no 2020.gada 10. līdz 26.janvārim

  +1 [+] [-]

, 2019-06-10 12:31, pirms 5 gadiem
Prieks, ka šoreiz beidzot būsim tik tuvu optimālajam sastāvam. Lai izdodas pārrakstīt LV handbola vēsturi!

  +2 [+] [-]

, 2019-06-10 13:37, pirms 5 gadiem
Veiksmi!