Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Vai Mamuka kļūs par Pertijas burvju zizlīti?

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Vai Mamuka kļūs par Pertijas burvju zizlīti?
Mamuka Gongadze ienāca Virslīgā ar vārtu guvumu, cīņu ar savu kreklu, kā arī ar "Nike" bučiem
Foto: Ivars Račko, Sportacentrs.com

Daugavpils "Daugava" šogad LMT Virslīgā daudzus pārsteigusi ar veiksmīgo sniegumu, joprojām pretendējot uz kādu no čempionāta godalgām. Viens no spēlētājiem, kurš varētu kļūt par komandas turpmāko panākumu avotu, ir gruzīnu uzbrucējs Mamuka Gongadze, kurš spējis gūt četrus vārtus septiņās aizvadītajās spēlēs, izvirzoties pirmajā vietā kluba labāko vārtu guvēju sarakstā. Daugavpils klubos tāds sākums sen nav redzēts...

"Dinaburg" 11 ceturtās vietas 12 gadu laikā

Daugavpils futbols ilgus gadus visiem Latvijas futbola cienītājiem asociējies ar „Dinaburg” vārdu, taču šogad situācija ir mainījusies, un šis klubs no futbola skatuves ir pazudis. Tā vietā darbojas Daugavpils „Daugava”, kas faktiski ir „Dinaburgas” klons ar sakārtotāku jaunatnes futbola sistēmu, kas ļauj cerēt uz futbola attīstību šajā pilsētā arī turpmāk.

Diemžēl Daugavpils futbols pēdējā laikā daudziem asociējas ar vārdiem „totalizators”, „Gavrilovs” un „Pertija”, pie tam ne tajos labākajās šo vārda izpausmēs. Bet par iepriekšējā gada totalizatora skandālu būtu laiks piemirst, jo laiks nestāv uz vietas, kaut gan ir vērts atskatīties uz dažiem vēstures faktiem.

Daudziem laikam piemirsies, ka „Dinaburg” laikā no 1998. gada līdz 2006. gadam VIENMĒR Latvijas Virslīgas sezonu noslēdza ceturtajā vietā. Arī 2008. gadā tika ieņemta vieta uzreiz aiz godalgoto trijnieka, un neviens nešaubās, ka ceturtajā vietā daugavpilieši būtu finišējuši arī pagājušajā sezonā, ja vien futbolā neiejauktos nauda. Tātad faktiski sanāk tā, ka 12 pēdējos čempionātos 11 reizes „Dinaburg” ieņēmis ceturto vietu. Komandas mantiniece „Daugava” uz doto brīdi arī atrodas ceturtajā vietā, turpinot stabilo Daugavpils futbola vēsturi. Par „Dinaburg” vēsturi var runāt daudz, taču šoreiz pievērsīsimies tikai vienai nodaļai Daugavpils vadošo klubu vēsturē – rezultativitātei.

Daugavpils gaida Dubrovina sekotāju...

Virslīgas nobriedušākie sekotāji jau vairākus gadus var salīdzinoši viegli prognozēt Daugavpils komandas spēļu iznākumus, jo tā ir vienība, kura iesit maz, bet ielaiž vēl mazāk. Tā tas bijis vienmēr, ar vienīgo izņēmumu 2001. gada sezonā, kad „Dinaburg” iesita 60 vārtus, tas ir tikpat, cik iespēja „Liepājas Metalurgs”, kas ieņēma trešo vietu. Jau nākamajā gadā liepājnieki iesita par 19 vārtiem vairāk, bet 2003. gadā par 57(!) vairāk. Šogad liepājnieku rēķinā ir 45, bet daugavpiliešu - 23 vārtu guvumi. Kas tad notika 2001. gadā?

Tas bija gads, kad savu pēdējo sezonu „Dinaburg” rindās aizvadīja krievu leģionārs Staņislavs Dubrovins. Snaiperis, kuru Latvijas otrās lielākās pilsētas futbola cienītājs neaizmirsīs nekad. Augumā neliels, tehnisks, ar spēcīgu sitienu – tāds bija Dubrovins, kurš šausmās spēja iedzīt jebkuras pretinieku komandas vārtsargu. Daugavpilī viņš pavadīja trīs sezonas, kopumā gūstot 38 vārtus. Pirmajā gadā astoņi, nākamajā desmit, bet savā noslēdzošajā sezonā viņam 20 vārti. Septiņus no tiem viņš guva vienā no spēlēm pret „Zibens-Zemessardzi” („Dinaburg” uzvarēja ar 11:1), uzstādot Latvijas čempionātu rekordu. Ilgāku laiku viņš bija rezultatīvākais Virslīgas spēlētājs, bet beigās noslīdēja uz ceturto vietu. Karjeras līkloči vēlāk Dubrovinu aizveda uz Izraēlu, kur viņš turpināja sist iekšā, bet savas karjeras pēdējos gadus Staņislavs pavada Krievijā.

Pēc Dubrovina epizodiski Daugavpilī parādījās arī citi spīdekļi (spilgtākais noteikti bijis augumā nelielais un ātrais Jurijs Molotkovs, kuru var salīdzināt ar tagadējo „Daugavas” līderi Valēriju Afanasjevu), taču neviens no viņiem tā arī nespēja kļūt par stabilu vārtu guvēju.

2008. gadā pie „Dinaburg” stūres stājās Tamazs Pertija, kurš uzbrukumā paļāvās uz leģionāriem Nikolaju Rindjuku (sezonas lielāko daļu pavadīja citā pilsētas klubā "Daugava") un Dmitriju Kozlovu. Abi ar milzīgu potenciālu, taču ar vārtu gūšanu nesekmējās tik raiti, kā gribētos. Labākais no viņiem bija Rindjuks, kuram deviņi vārti. 2009. gadā Pertija darīja visu iespējamo, lai savā rīcībā iegūtu visaugstākās klases bombardieri, bet to atrast tā arī neizdevās, kaut arī tika pieaicināti spēlētāji pat no Ziemeļkorejas. Labākie ar pieciem vārtu guvumiem bija pussargi Valērijs Afanasjevs un Jurijs Sokolovs. Pat pastarīšu „Tranzīta” un Rīgas ”Daugava” bombardieriem bija tāda pati rezultativitāte kā „Dinaburg” līderiem („Dinaburg” gan aizvadīja par pāris spēlēm mazāk).

Šīs sezonas sākums atkal neko labu nevēstīja, jo komandas labākais bombardieris bija balsta pussargs Murads Ramazanovs, kurš vārtus sita no 11 metru soda sitienu atzīmes. Laiku pa laikam uzspīdēja flegmatiskais ukrainis Andrejs Porošins, kā arī reaktīvais Valērijs Afanasjevs, bet tas arī viss.

...Varbūt par to kļūs Mamuka Gongadze?

Tagad situācija ir mainījusies, jo Tamazs Pertija komandai piesaistījis savu tautieti Mamuku Gongadzi. Gruzīni Pertijas vadītajās komandās nav nekāds retums, to šogad ir daudz, un arī pagājušajā gadā to netrūka (spilgtāk atmiņā palicis uzbrucējs Vasīlijs Gučašvili, kura vārtu guvums ievilka „Dinaburg” Eiropas līgas 2. kvalifikācijas kārtā). Gongadze debitēja „Dinaburg” rindās 25. jūlija spēlē pret „Blāzmu”, un uzreiz guva vārtus, kā arī pamatīgi pamocījās ar savu spēles kreklu, no prieka mēģinot to novilkt. Sekoja divas sausās spēles, bet pēc tā Mamukas sitiens nodrošināja uzvaru pār „Jaunību”, bet pēdējās divos mačos Gongadze spējis iesist divus golus „Jelgavai”. Septiņās aizvadītajās spēlēs Mamukai četri vārti (laukumā pavadītas 504 minūtes), pie tam trīs no tiem bijuši uzvaru nesošie. Varēja būt arī visi četri, ja vien „Daugava” nebūtu izsējusi trīs vārtu pārsvaru pirmajā no pēdējiem diviem mačiem ar „Jelgavu”.

Ar četriem vārtu guvumiem ir pietiekami, lai komandas labāko snaiperu sarakstā pakāptos uz dalītu pirmo vietu, dalot šo vietu ar Afanasjevu. Tikpat arī Ramazanovam, kurš klubu jau pametis. Tieši laba snaipera trūkums līdz šim liedzis daugavpiliešiem kā līdzīgs ar līdzīgu turnīra tabulā cīnīties ar trīs Latvijas futbola līderiem, tādēļ Mamukas rezultativitāte likusi no priekiem berzēt rokas ne vienam vien "Daugavas" atbalstītājam, jo medaļas Latvijas čempionāta medaļas pēc 13 gadu pārtraukuma var atgriezties pilsētā, kura spīd ar spīdveju.

25 gadus vecais uzbrucējs līdz šim bija spēlējis mazpazīstamos Gruzijas un Uzbekistānas klubos, ne ar ko īpašu neizceļoties. Līgums ar Mamuku noslēgts uz divām sezonām, tādēļ ir vērts pasekot šī futbolista gaitām jau šogad, kaut arī skaidrs, ka 2010. gada čempionātā viņš nebūs starp labākajiem līgas bombardieriem. Vai tā būs 2011. gada sezonā? Uz to cer Tamazs Pertija un visa „Daugavas” komanda. Sākums gruzīnam padevies lielisks.

Piebilde: Svētdienas mačā pret „Jūrmalu-VV” Mamuka nevarēs spēlēt diskvalifikācijas dēļ, tādēļ nesteidzieties doties uz spēli tikai Gongadzes dēļ.

Gongadzes pirmais vārtu guvums Virslīgā

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-09-17 20:57, pirms 14 gadiem
baigi jau nu kruts ka gruzijas izlasee nav manaams

     [+] [-]

, 2010-09-17 21:05, pirms 14 gadiem
Vieni čurkas mūsu līgā...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2010-09-17 23:49, pirms 14 gadiem
Šis spēlētājs viennozīmīgi ir labākais Daugavas ieguvums vasarā, bet no Džimgu Čumbu nav nekādas jēgas. Es kluba vietā laistu viņu vaļā uzreiz, lai nav alga tādam jāmaksā. Tie paši Kokins un Raščevskis - vietējie - ir par viņu labāki.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja