Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Šišhanova purvs - Moldova. "Futbolisti ir izsalkuši - apsolīju 30 tūkstošus"

Agris Suveizda

Šišhanova purvs - Moldova. "Futbolisti ir izsalkuši - apsolīju 30 tūkstošus"
Viorels Frunze, Igors Dobrovoļskis, Adlans Šišhanovs, Dejans Vukičevičs, Igors Kļosovs un Abdulgafars Mamahs. Foto: FC Dacia. Kolāžas autors: Emīls Ozerinskis

"Ir tāda brīnumzeme kā Albānija. Lūgšu UEFA, lai "Ventspilij" nekad neļauj spēlēt Albānijā. Jo katru reizi, kad "Dacia" vai "Ventspils" spēlēja pret albāņiem, allaž tik vien dzirdēju baumas par to, kā esam spēlējuši, kādā ātrumā tas vai cits spēlētājs ir skrējis…," šā gada martā intervijā UEFA inspektoriem sacīja tobrīd vēl amatu nepametušais "Ventspils" prezidents Adlans Šišhanovs, kurš trīs mēnešus vēlāk tika atzīts par vainīgu divu izbraukuma spēļu Albānijā manipulēšanā. Tāpat agrāk lielas aizdomas bija par Šišhanova iepriekšējā kluba Kišiņevas "Dacia" spēlēm pret Albānijas "Teuta". Taču pirms "Ventspils" un brīnumzemes Albānijas Šišhanovs aptuveni desmit gadus izklaidējās Moldovā, kuras futbolu pēc pārcelšanās uz Latviju nevairījās kritizēt un dēvēt par purvu. Žurnālisti Uldis Strautmanis ("Delfi") un Agris Suveizda (Sportacentrs.com) turpina rakstu sēriju par Adlana Šišhanova un Oļega Gavrilova sadarbību spēļu ietekmēšanā, kas secināma no lēruma iegūto dokumentu Šišhanova un futbola kluba "Ventspils" disciplinārlietā.

Saistītie raksti:
1. Šišhanova skandāls: četras Eirokausu spēles un Gavrilova telefons
2. Kā Šišhanovs "Bordeaux" spēles tiesnesim piedāvājis sešciparu kukuli
3. Šišhanova dokumenti: Adlans un Oļegs – draudzība no Kišiņevas līdz Ventspilij
4. "Ventspils" kraha režisors: kas ir Maskavā dzimušais ingušs Adlans no Groznijas?
5. Vārti un likmes Spānijā un Eirokausos. Cik daudz jokainu spēļu bija "Ventspilij"?

Šišhanovu uz Moldovu uzaicināja miljardieris un "Dacia" īpašnieks
Ingušu uzņēmēja Adlana Šišhanova vārds Moldovas futbolā pirmoreiz skaļi uzvirmoja 2008. gada vasarā, kad viņš spēlē starp "Dacia" un "Zimbru" sakāvās ar līdzjutēju un tika aizturēts, bet vēlāk aizturējumā, cenšoties izpestīt Šišhanovu, nokļuva arī "Dacia" īpašnieks Gabriels Stati, kurš 2007. gadā kļuva par jaunāko miljardieri Moldovā. "Moldovas Republikā neko nemeklēju līdz brīdim, kad Odesā iepazinos ar Moldovas pilsoni un biznesa partneri Gabrielu Stati. Jau vairāk nekā 15 gadu dienvidu Palmīrā (Odesā) man ir māja, jahta," pirms septiņiem gadiem intervijā portālā Sports.md teica Šišhanovs. "Pēc kāda laika Gabi kļuva par manu draugu, un viņš mani arī uzaicināja uz Kišiņevu – uz savas mammas dzimšanas dienu. Beigās es nokļuvu…izolatorā."

"Tas notika nākamajā dienā pēc svinībām. Gabi uzaicināja apmeklēt viņa komandas spēli pret "Zimbru". Mača laikā viens no "Zimbru" līdzjutējiem uzvedās nekaunīgi un apvainoja krietni vecāku vīrieti. Nolēmu iejaukties un iesitu fanam. Mani aizturēja un četras dienas noturēja īslaicīgas aizturēšanas izolatorā. Šis incidents neatstāja uz mani negatīvu iespaidu. Vēl vairāk, nedaudz vēlāk sāku finansēt "Dacia" klubu," turpināja Šišhanovs, kurš oficiālā amatā "Dacia" nonāca tikai ap 2010. gadu, kļūdams par sporta direktoru. 2011. gadā "Dacia" pārtrauca Tiraspoles "Sheriff" 10 gadus ilgušo dominanci un izcīnīja savu pirmo (un vienīgo) titulu, taču 2011. gada aprīlī Šišhanovs negaidīti pārgāja uz "Dacia" konkurentu "Zimbru", oficiāli kļūdams par tā līdzīpašnieku. Moldovā gan bija milzu aizdomas, ka Šišhanovs vienlaikus turpina stutēt abus klubus, un jau 2012. gada oktobrī pēc virknes skandālu Šišhanovs pameta "Zimbru", bet "Dacia" oficiāli atgriezās 2013. gada jūlijā un tā īpašnieks bija līdz pat kluba pēdējai dienai augstākajā līgā 2017. gada izskaņā, neilgi pēc tam jau nokļūstot Ventspilī. Moldovas varas iestādes gan pamatoti apšaubīja, vai Šišhanova kontrolētie klubi aprobežojās arī tikai ar jau diviem nosauktajiem.

Divi krimināli grupējumi – Singapūras un Šišhanova
Šišhanova klubos "Dacia" un "Zimbru" viņa oficiālās valdīšanas laikos netrūka aizdomu un kratīšanu no varas iestāžu puses, ko Šišhanovs dēvēja par pasūtījuma darbībām no savu pretinieku puses (un apsūdzībām atbilstoši notiesājoši spriedumi patiešām nesekoja). Īpašs brīdis valsts centienos stāties pretī noziedzībai futbola laukumos un kabinetos pienāca 2015. gada martā, kad faktiski vienlaikus notika aizturēšanas saistībā ar diviem krimināliem grupējumiem, kuri centušies manipulēt ar futbola spēlēm. Viens no šiem grupējumiem tika nodēvēts par Šišhanova grupu, un uzreiz pēc Moldovas čempionāta spēles starp "Dacia" un "Dinamo-Auto", kurā "Dacia" uzvarēja ar 6:2 (starp citu, "Dacia" pamatsastāvā izgāja Latvijas izlases pussargs Andrejs Kovaļovs, kurš drīz pēc tam pārgāja uz Rīgas "Skonto", bet ar "hat-trick" izcēlās topošais ventspilnieku galvenais treneris Viorels Frunze), tika aizturētas 12 personas, ieskaitot futbolistus un amatpersonas. "Dinamo-Auto", kurā ierasti netrūka no "Dacia" īrētu spēlētāju, kļuva par vienu no pirmajiem klubiem, par kuru varas iestādēm nebija šaubu, ka to slepus finansē Šišhanovs. Zīmīgi, ka pagājušo Eirokausu sezonu ventspilnieki sāka tieši pret "Dinamo-Auto", mājās uzvarēdami ar 2:1.

Nacionālais antikorupcijas centrs Šišhanova grupu turēja aizdomās par spēļu sarunāšanu, nelegālu likmju veikšanu, nodokļu nemaksāšanu un naudas atmazgāšanu. Tika uzskatīts, ka "Dinamo-Auto" prezidents Dumitru Margarints sadarbībā ar "Dacia" viceprezidentu Ruslanu Kmitu laika posmā no 2014. gada septembrim līdz 2015. gada martam organizēja abu klubu savstarpējo spēļu sarunāšanu. Tāpat "Dacia" tika turēta aizdomās par spēļu sarunāšanas procesā iegūtās naudas legalizēšanu un turpmāku likmju izdarīšanu. No 2010. līdz 2015. gadam "Dacia" kontā esot ienākuši aizdevumi 413,8 tūkstošu ASV dolāru un 650,5 tūkstošu eiro apmērā no Britu Virdžīnās reģistrētā uzņēmuma "Bloomberry Trading" un apturētiem kontiem Latvijas bankā ABLV. Arī šis ieraksts laikam neizbrīna, jo 2014. gada Moldovas finanšu krīzē, kad no trim bankām tika izkrāpts aptuveni miljards ASV dolāru jeb astotā daļa valsts iekšzemes kopprodukta, neiztika arī bez futbola pieminēšanas un klubu kontu iespējamas izmantošanas līdzekļu apritē un legalizācijā. Par vienu no banku krīzes galvenajiem iespējamajiem labuma guvējiem tika uzskatīts Izraēlā dzimušais Moldovas uzņēmējs un politiķis Īlans Šors, kura vadītais Orhejas "Milsami" futbola klubs 2015. gadā izcīnīja savu pagaidām vienīgo titulu. Arī Šors ir viens no Stati draugiem – Gabriels, kurš turpināja būt "Dacia" goda prezidents, 2009. gadā tika turēts aizdomās par Moldovas nekārtību un, kā to sauca pozīcija, iespējama apvērsuma finansēšanu, bet pašlaik miljardieru Stati ģimene ir ierauta lielā tiesas prāvā pret Kazahstānu.

2015. gada izmeklēšanas laikā tika secināts, ka Šišhanovs ir ne tikai "Dacia" īpašnieks, bet pastarpināti kontrolē arī tādus klubus kā "Dinamo-Auto" un "Academia", bet 2018. gada janvārī Moldova lūdza "Sportradar" izanalizēt "Zimbru", "Academia", "Costuleni", "Dinamo-Auto", "Rapid" un "Sfintul Gheorghe" savstarpējās spēles, uzskatot, ka visi minētie klubi varētu būt Šishanova ietekmē. Dažus mēnešus vēlāk, kad Šišhanovs jau bija kļuvis par "Ventspils" īpašnieku, tika pratinātas 17 ar "Dacia" saistītas personas, jo kluba vadība tika turēta aizdomās par nodokļu nemaksāšanu lielos apmēros. Gadu iepriekš, kad Šišhanovs vēl bija klubā, sāktās krimināllietas galvenais aizdomās turamais bija tieši Šišhanovs, kurš kopš 2017. gada septembra vairs neuzturējās Moldovā. Izmeklētāji secināja, ka futbolisti un kluba darbinieki no 2014. gada janvāra līdz 2017. gada februārim aploksnēs esot saņēmuši vairāk nekā 60 miljonus leju jeb aptuveni trīs miljonus eiro un tādējādi valsts budžetam secen gājuši 10 miljoni leju jeb nepilns pusmiljons eiro. Šišhanovs gan atkal pilnībā noliedza vainu.

"Zimbru" līdzīpašnieka posteni Šišhanovs pameta 2012. gada oktobrī – pēc tam, kad septembrī varas iestādes aizdomās par spēļu sarunāšanu un likmju izdarīšanu veica kratīšanu "Zimbru" birojā un spēlētāju mājās. Aizdomas bija arī par citiem klubiem, ieskaitot "Dacia". Oficiāli Moldovas futbolā Šišhanovs atgriezās 2013. gada jūlija izskaņā, kļūdams par "Dacia" prezidentu, tādējādi aizdomīgās Eirokausu spēles 2013. gada jūlija sākumā visdrīzāk vēl notika bez Šišhanova juridiskas klātbūtnes. Eiropas līgas pirmajā kvalifikācijas kārtā "Dacia" izbraukuma vārtu dēļ izsita Albānijas "Teuta", izbraukumā zaudējot ar 1:3 un mājās revanšējoties ar 2:0. Izbraukuma spēlē līdz sākumam un pie rezultātiem 0:0 un 1:1 bijušas ļoti aizdomīgas likmes uz "Dacia" zaudējumu, tāpat likmes izdarītas uz vairāk nekā 2,5, 3,5 un 4,5 vārtiem un "Dacia" zaudējumu tieši ar vieniem vārtiem pie rezultāta 1:3. Tādējādi spēlei šķietami vajadzējis beigties ar 3:2 "Teuta" labā, tomēr visu nepieciešamo acīmredzot neesot izdevies nokārtot. Savukārt atbildes spēlē kāds likmju veicējs esot bijis ļoti pārliecināts, ka spēlē būs tieši divi vārti, liekot likmes gan uz vairāk par 1,5, gan mazāk par 2,5 vārtiem.

"Betfair" secināja, ka tas ir bijušais "Dacia" prezidents Rustams Polonkojevs, kura brālis Muhažirs, kurš agrāk spēlējis Adlana Šišhanova finansētajā Ingušijas klubā "Angusht" un pie Šišhanova strādājis arī celtniecībā, turpināja darboties kluba sporta direktora amatā (viņš 2015. gadā bija viena no aizturētajām personām). Rustams Polonkojevs par šo spēli esot ieguvis 5,3 tūkstošus sterliņu mārciņu, bet 25. jūnijā trīsreiz lielāku summu ieguva, liekot uz "Dacia" uzvaru atbildes spēlē pār Ukrainas "Chornomorets" (viesos 0:2, mājās 2:1). Šī konkrētā spēle gan neesot bijusi aizdomīga, taču lielā likmju skaita uz "Dacia" mačiem dēļ Polonkojeva abi konti tika apturēti. Lai arī viegli nojaust, ka lielais vairums tamlīdzīgu likmju tiek izdarīts Āzijas tirgū, Polonkojevs nav vienīgais, kurš to darījis arī tradicionālajos bukmeikeru kantoros – tā, piemēram, no 2010. līdz 2012. gadam 14 futbolisti no "Dacia", "Costuleni", "Tiraspol" un "Rapid" tika pieķerti likmju izdarīšanā uz savām spēlēm personīgajos bwin.com kontos.

Savukārt otrs atklātais kriminālais grupējums bijis no Singapūras. Kamēr varas iestādes aizturēja "Dacia" un "Dinamo-Auto" pārstāvjus, aizturējumā nokļuva arī divi Singapūras pilsoņi Titani Periasami un Fua Buns Keons, kuri esot piedāvājuši 50 tūkstošus ASV dolāru Moldovas Futbola federācijas viceprezidentam, lai Moldovas U21 izlase 2015. gada 30. martā ar noteiktu rezultātu zaudētu vienaudžiem no Beļģijas, un viņi tika pieķerti pēc divu iemaksu 4750 dolāru vērtībā veikšanas, kas bija paredzētas nodošanai spēlētājiem. Moldovā Titani bija arī 2014. gada augustā ar mērķi sarunāt "Dinamo-Auto" spēles. Esot izdevies rekrutēt sešus futbolistus, kurus esot savaņģojuši gruzīnu dvīņi Pavle un Valters Horguašvili, kuri agrāk spēlēja Moldovas grandā "Sheriff", bet pēc tam karjeru turpināja Somijas "RoPS", kur kopā ar sešiem Zambijas futbolistiem Singapūras grupējuma pavadā tika apsūdzēts spēļu manipulācijā. Šā Singapūras grupējuma galvenais koordinators esot neviens cits kā Vilsons Radžs Perumals, kurš ticis turēts aizdomās un arī notiesāts virknē spēļu sarunāšanas skandālu vairākās pasaules daļās. 2014. gadā CNN intervijā viņš apgalvoja, ka ir sarunājis līdz pat 100 spēlēm, ieskaitot FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas mačus, bet 2015. gadā nāca klajā viņa autobiogrāfija "Kelong Kings" par sporta notikumu ietekmēšanu. Pirms pusotra gada saikne ar Perumalu un Periasami bijusi arī saistībā ar spēļu ietekmēšanu Kenijā, stāstā figurējot arī portugāļu trenerim Divaldu Alvišam, kurš agrāk jau tika uz vairākiem mēnešiem diskvalificēts Lietuvā, vadot "Kruoja".

Šišhanova un Gavrilova kopdarbība Moldovā
Mūsu rīcībā esošajos UEFA izmeklēšanas dokumentos atrodamas sarakstes starp Šišhanovu un no Latvijas futbola uz mūžu diskvalificēto Oļegu Gavrilovu, kas iegūtas no Gavrilovam 2019. gadā kriminālizmeklēšanas laikā atsavinātā telefona. Un šīs sarakstes ar lielu pārliecību ļauj apgalvot, ka abi kungi cieši sadarbojušies spēļu sarunāšanā gan Šishanova laikā "Ventspilī", gan arī "Dacia" ērā. Par "Ventspils" epizodēm rakstījām jau iepriekš, bet šajā rakstā sīkāk pieskarsimies trim spēlēm ar Moldovas klubu dalību. Pirmkārt, 2016. gada 26. jūnija vakarā Šišhanovs divas dienas pirms Eiropas līgas pirmās spēles Azerbaidžānā pret "Kapaz" (0:0) aicināja Gavrilovu izdarīt 50 vienību likmi uz mums ("Dacia") ar nulli: "Svilpis apsolīja." Pēc spēles beigām Gavrilovs rakstīja Adlanam: "Izņemt, skaidrā un pārsūtīt. Šodien – nav daudz. Bet galvenais, ka rezultāts nav slikts. Mājās galvenais neielaist." Mājās "Dacia" gan zaudēja ar 0:1 un izstājās no Eirokausiem.

Konkrētākas un tādēļ – "skaļākas" sarakstes gan ir par citām spēlēm. Mēnesi vēlāk Moldovas čempionātā tikās "Academia" un "Ungheni", mājiniekiem uzvarot ar 4:1 un pēc pirmā puslaika rezultātam esot 3:0. Spēles rītā Šišhanovs Gavrilovam deva norādījumus, ka visā spēlē jāliek uz "Academia" -1,5 handikapu un vairāk nekā 3,5 gūtiem vārtiem, bet pirmajā puslaikā jāliek uz vairāk nekā 1,5 vārtiem un "Academia" uzvaru. Trīs stundas vēlāk Šišhanovs vēlreiz pieminēja tās pašas likmes, no kurām visas, kā redzams, arī izgāja: "Dari šādi. Kolīdz viņi apstiprinās, uzreiz sūtīšu tev "ok". Domāju, stundas laikā viss atrisināsies." Gavrilovs, kurš jau bija sācis veikt likmes vēl pirms oficiālā apstiprinājuma, pēc spēles atskaitījās, ka uzlicis vairāk nekā 40 un ka peļņa bijusi 26500. Atgādinām, ka "Academia", ko šajā spēlē trenēja topošais ventspilnieks Frunze, bija starp Šišhanova neoficiāli kontrolētajiem klubiem. Savukārt "Ungheni" galvenais treneris bija cits moldāvs Vadims Borecs, kurš pēcāk trenēja arī "Sfintul Gheorghe" un no 2019. līdz 2020. gadam bija galvenais treneris Eduarda Emša pārstāvētajā Armēnijas klubā "Noah".


Trešā spēle bija 2017. gada 26. novembrī – Moldovas 2017. gada sezonas pēdējā kārtā, kas vienlaikus bija arī "Dacia" pēdējā spēle Moldovas augstākajā līgā. Kišiņevas "Dacia", kas turpināja cīņu par bronzu un bija izteikta spēles favorīte, viesojās pie Tiraspoles "Dinamo-Auto", kurai vajadzēja uzvaru, lai izvairītos no pēdējās vietas. Nedaudz vairāk nekā divas stundas līdz mačam Šišhanovs ar Gavrilovu nervozi gaidīja bukmeikeru izliktās līnijas, īpaši pirmā puslaika. Sagaidījis koeficientus, Gavrilovs pusstundu pirms spēles piedāvāja "Dacia" uzvaru pirmajā puslaikā ar 2:0 vai 2:1, Šišhanovs piedāvāja 2:2 un likt uz "vairāk vārtiem", bet Gavrilovs atgādināja, ka tad, liekot uz "Dinamo-Auto" Āzijas handikapu +0,25, uzvarētu tikai puse likmes. "1:2 viņi ("Dinamo-Auto" labā) – vislabāk," atbildēja Šišhanovs. Gavrilovs piedāvāja vispirms likt uz spēles favorītes "Dacia" Āzijas handikapu -0,75, lai vēl vairāk paceltu koeficientus uz pastarīšiem mājiniekiem un tad liktu uz "Dinamo-Auto". Pirms spēles koeficients uz "Dinamo-Auto" uzvaru bija ap 4,5, bet tiešraides likmēs ap desmito minūti jau bija pacēlies līdz 6,2.

"Manējie zina, ka pirmajās 15 minūtēs vajag 0:0 un ka rezultātu pateiks tikai pēc tam," sacīja Šišhanovs, kurš neilgu laiku kā vairs neuzturējās Moldovā, un tolaik "Dacia" galvenais treneris jau bija Frunze. No Šišhanova un Gavrilova sarakstes noprotams, ka Gavrilovs ap 15. minūti licis septiņus tūkstošus uz "vairāk" un astoņus tūkstošus uz "Dinamo-Auto" Āzijas handikapu +0,25. "Vajag normāli izdarīt – tur visi ir izsalkuši," bilda Šišhanovs, kura vadītajos klubos, īpaši pirms Šišhanova došanās prom, algu un prēmiju kavēšanās bija ierasta lieta. Komandām sešās minūtēs gūstot trīs vārtus, 26. minūtē rezultāts jau bija 2:1 "Dinamo-Auto" labā un viss šķietami ritēja pēc spēlmaņu scenārija – nokārtots gan "vairāk par 2,5 vārtiem", gan arī mājinieku Āzijas handikaps +0,25, taču dažas minūtes vēlāk Gavrilova un Šišhanova čatā sākās panika.

"Bļ*, nu p*zdec, d*rsā. Nav [koeficientu]. Uzmetiens. Vispār noņēma, k*ces. Nav līnijas, nav spēles. P*zdec, bļ*. Jau otro reizi šādi," rakstīja Gavrilovs. "D*rsā. Pa tukšo…Rīt viņiem apsolīju 30 atvest. Rīt būs p*zdec. Viņi taču 30 gaida. Tie ir futbolisti, tu taču viņus zini – mums pateica, mēs izdarījām. Lūk, viņu atbilde. Turklāt viņiem pateiks, kas bija sākumā. Labi, varbūt otro puslaiku vēl iedos," atbildēja Šišhanovs. Gavrilovs saskaitīja, ka peļņa varētu būt sanākusi ap 12-14. "P*zdec," noteica Šišhanovs. Spēle tobrīd gan vēl nebija galā, un stāsta atrisinājumu zina tikai abi iesaistītie varoņi. "Dinamo-Auto" uzvarēja ar 3:2, un galotnē abas komandas pie rezultāta 3:2 nerealizēja pa 11 metru soda sitienam.


Uz Ventspili līdzi ņēma savus spēlētājus, trenerus un funkcionārus
Rustama Polonkojeva, Šišhanova radinieka, kurš izdarīja likmes uz "Dacia" un "Ventspils" spēlēm, un "Ventspils" jaunā lielākā akcionāra Aslambeka Edilsultanova, kurš kopā ar Polonkojevu un Gavrilovu devās uz tikšanos ar albāņiem un kura IP adreses esot saistītas ar Polonkojeva derību kontu darbībām, saikni ar Šishanova laiku "Ventspilī" noteikti atceraties arī no iepriekšējiem rakstiem. Un viņi nebūt nav vienīgie, kuri Šišhanova tuvumā bijuši abos klubos. Tā, piemēram, "Dacia" pēdējā spēlē, kuru Šišhanovs un Gavrilovs manipulēja, komandu vadīja Frunze, kurš no 2020. gada ziemas līdz 2021. gada aprīlim trenēja "Ventspili", bet "Dacia" sākumsastāvā todien devās gan Abdulgafars Mamahs, kurš galotnē nopelnīja pendeli uz saviem vārtiem (tā netika realizēta), gan Amansiu Fortišs, kurš neilgi pirms tam savu pendeli aizsita garām. Viņi abi jau nākamajā gadā bija "Ventspils" līderi, un Mamaha un Šišhanova sadarbība ilga ļoti ilgi.

Vairāk nekā 80 spēļu Togo izlasē aizvadījušais un piecu Āfrikas Nāciju kausu sastāvā iekļautais aizsargs Moldovā ieradās kā "Sheriff" spēlētājs, bet no 2011. līdz 2017. gadam spēlēja "Dacia", šā kluba rindās Moldovas augstākajā līgā aizvadīdams 176 spēles. No 2018. gada līdz pat šā gada 10. maijam Mamahs pārstāvēja "Ventspili", Virslīgā piedalīdamies 65 spēlēs, un pamatsastāvā izgāja arī visās trijās manipulētajās izbraukuma spēlēs Eiropas līgā. Šišhanova ērā "Ventspils" sastāvā Virslīgā kaut sekundi aizvadīja 43 leģionāri, no kuriem astoņi agrāk bija spēlējuši "Dacia" (Mamahs, Steniu, Amansiu, Pavlovs, Neziri, Kožokaru, Palavandašvili un Slinkins), divi bija spēlējuši citos Moldovas klubos (Baptista "Zimbru" un Žo "Sheriff"), bet vēl viens (Alijevs) pārnāca no Ingušijas kluba "Angusht", kuru vismaz agrāk Šišhanovs atbalstīja finansiāli. Īpaši liela bijušo "Dacia" futbolistu koncentrācija bija 2018. gadā, kad no 13 klāt nākušajiem ārzemniekiem tādu bija seši.

Šišhanova trīs sezonu ar astīti laikā "Ventspils" komandas stūre pilnvērtīgi tika uzticēta trim treneriem, un arī viņi visi iepriekš trenēja "Dacia" – gan aprīlī demisionējušais Frunze, kurš "Dacia" beidza futbolista karjeru un kura trenera CV atrodams arī "Dinamo-Auto", gan arī pirmo sezonu treneri melnkalnietis Dejans Vukičevičs un kādreizējais Aleksandra Starkova palīgs Igors Kļosovs. Vukičevičs "Dacia" vadīja 2014. gadā un vairākos posmos trenējis arī Melnkalnes "Zeta", kas agrāk esot saņēmusi maksājumus no ārzonu uzņēmuma, kas saistīts ar Šišhanovu un "Dacia", bet Kļosovs pie "Dacia" stūres bija no 2016. gada augusta līdz 2017. gada februārim. Šišhanova laikā visilgāk pie "Dacia" stūres bija kādreiz lieliskais PSRS un Krievijas futbolists Igors Dobrovoļskis, kurš 2020. gada vasarā Ventspilī Eirokausos zaudēja kā "Dinamo-Auto" galvenais treneris. Pagājušā gada izskaņā Seulas olimpiskais čempions, Čempionu līgas uzvarētājs ar Marseļas "Olympique" un bijušais Moldovas izlases treneris tika pie aizdomās turamā statusa kārtējā Moldovas futbola spēļu sarunāšanas skandālā. Apjomīgā afērā, kurā 2020. gada otrajā pusē vien esot sarunāts vairāk par 20 spēlēm un nelikumīgi iegūti vairāk nekā 600 tūkstoši eiro, aizdomās turamā statuss tika piemērots 11 personām no pieciem Moldovas augstākās līgas klubiem.

Interesanti, ka nieka dažas nedēļas pirms 2015. gada marta vērienīgā policijas reida pavisam neilgi "Dacia" galvenā trenera amatā pabija arī baltkrievu treneris Oļegs Kubarevs, kurš sezonas vidū pārgāja no konkurentes "Zimbru", taču jau pēc divām oficiālām spēlēm tika atlaists. Toreiz Kubarevs un Šišhanovs apmainījās laipnībām ar ārzemju mediju starpniecību. "Jūs taču zināt, ka "Dacia" vadībai nav nekādas saistības ar Moldovu. Tā komanda vispār ir ļoti specifiska – domāta tīri saimniekam. Klubu vada viens cilvēks – Adlans Šišhanovs -, un dara visu tā, kā redz. Pats lemj, kā spēlēt stratēģijas, taktikas ziņā. Un viņa tiesības ir trenerus mainīt kaut katru kārtu. Tādēļ tur nav vajadzīgs treneris, bet gan izpildītājs vai izklaidētājs. Pat nezinu, kā to pareizi nosaukt," baltkrievu medijā Pressball teica Kubarevs, kurš neslēpa, ka treniņnometnē Šišhanovs mēdza arī pats veikt maiņas – tiesa gan, tās atbildušas sākotnējam plānam, tikai varēja nedaudz atšķirties izdarīšanas brīdis. Šišhanovs savukārt Sports.md lielījās, ka vairākas spēles treniņnometnē uzvarējis pašrocīgi, to veicot kā eksperimentu – kā atbildi Kubareva rezultātu nenesošajam aizsardzības futbolam. Šišhanovs pauda, ka rekordnaudu saņemošo Kubarevu atlaidis, jo to gribējuši 80% spēlētāju, un paziņoja, ka nožēlo viņa piesaisti. Pusotru gadu vēlāk Kubarevs aizveda Jūrmalas "Spartaku" līdz Latvijas titulam. Šišhanova bijušo treneru sarakstā varam atrast arī Latvijā savulaik aizturēto moldāvu Ivanu Tabanovu, kurš pameta "Zimbru" neilgi pēc Šišhanova kļūšanas par kluba līdzīpašnieku un kurš vēlāk divos posmos vadīja Gavrilovam pietuvināto Daugavpils "Daugavu".

Izmantotie resursi:
Адлан Шишханов: «Меня арестовали и четыре дня...
https://point.md/ru/novosti/obsches...
https://www.zdg.md/en/?p=6150
https://www.pressball.by/news/footb...
Адлан Шишханов: "Я жалею, что пригласил в...
https://ru.publika.md/adlan-shishkh...
https://www.kp.md/daily/21712096/43...
https://www.kp.md/online/news/4110939/
https://moldfootball.com/ru/news/sp...

Saistītie raksti:
1. Šišhanova skandāls: četras Eirokausu spēles un Gavrilova telefons
2. Kā Šišhanovs "Bordeaux" spēles tiesnesim piedāvājis sešciparu kukuli
3. Šišhanova dokumenti: Adlans un Oļegs – draudzība no Kišiņevas līdz Ventspilij
4. "Ventspils" kraha režisors: kas ir Maskavā dzimušais ingušs Adlans no Groznijas?
5. Vārti un likmes Spānijā un Eirokausos. Cik daudz jokainu spēļu bija "Ventspilij"?

     [+] [-]

, 2021-07-06 09:15, pirms 3 gadiem
Bandīti būs vienmēr. Bet vai nevajadzētu parunāt par korumpētajiem futbola darboņiem, kuri necenšas aizliegt likt likmes uz savu sporta veidu?

Un kur tad rodas tā nauda totalizatoros? Vai par muļķīšiem - likmju licējiem parastajiem un naudas pakāsējiem nevajadzētu parunāt?

  -4 [+] [-]

, 2021-07-06 09:18, pirms 3 gadiem
Raksts haotisks.
Bet kopumā tikai pierāda, ka par biznesu šādā veidā to spēłu sarunāšanu nosaukt grūti.
Bukmeikeri nav idioti un labi zin visas aizdomīgās komandas. Pie nedaudz lielāku likmju izdarīšanas spēli uzreiz izńem no piedāvājuma un viss- bizness beidzies. Bet iesaistītie savu darbu izdarījuši un naudu grib sańemt.
Tas viss ir pilnīgas mulkības, ka kautkur Āzijā ir mistiskie labdarības totalizatori, kuri akceptē milzīgas likmes uz Kautkādām Moldovas vai Latvijas līgas spēlēm. Ja gribi likt uz top līgām- lūdzu, uz priekšu! Nopelni attiecīgu statusu un krāmē kaut miljonus! Bet šis vairāk atgādina pieaugušu bagätu onkułu palaidnības un blēńošanos adrenalīnam

  -2 [+] [-]

, 2021-07-06 09:37, pirms 3 gadiem
mndvolk rakstīja: Bandīti būs vienmēr. Bet vai nevajadzētu parunāt par korumpētajiem futbola darboņiem, kuri necenšas aizliegt likt likmes uz savu sporta veidu?

Un kur tad rodas tā nauda totalizatoros? Vai par muļķīšiem - likmju licējiem parastajiem un naudas pakāsējiem nevajadzētu parunāt?

Bizness ir bizness
Un totalizatori ir lielisks bizness
Mulkīši parastie,kā Tu raksti, likmju licēji arī ir tā merkauditorija uz kuru bizness balstās. Un to ir ujjjjjjjj cik daudz!!! Tie, kuri liek garos čekus ar vairākām spēlēm kopā, lai teorētiski izceltu lielo naudu 😂
Un vēlreiz atkärtošos, ka šādas gavrilovonkułu mahinācijas nerada iespaidu par kādu pasakaino naudas izsūkšanu no totalizatoru midzeńiem, te aprakstītās darbības visas varētu būt ar stipri niecīgiem koeficientiem +- 2 līmenī un tad vēl jāatrod kur lielāku summu var uzlikt un no kāda konta plus vēl iesaistītie jāatalgo......
Vēlreiz atkārtošos- azarta atkarīgo ,bet bagātu onkułu blēnošanās bez nopietna naudas pienesuma

  -1 [+] [-]

, 2021-07-06 09:47, pirms 3 gadiem
Smieklīgi
Skaidrs, ka nevar likt lielas summas uz konkrētas komandas spēlēm. Nav iespējams operēt ar kontu, liekot tikai dažas komandas un visu laiku vinnēt

  +1 [+] [-]

, 2021-07-06 10:15, pirms 3 gadiem
Tumanovs rakstīja: Raksts haotisks.
Bet kopumā tikai pierāda, ka par biznesu šādā veidā to spēłu sarunāšanu nosaukt grūti.
Bukmeikeri nav idioti un labi zin visas aizdomīgās komandas. Pie nedaudz lielāku likmju izdarīšanas spēli uzreiz izńem no piedāvājuma un viss- bizness beidzies. Bet iesaistītie savu darbu izdarījuši un naudu grib sańemt.
Tas viss ir pilnīgas mulkības, ka kautkur Āzijā ir mistiskie labdarības totalizatori, kuri akceptē milzīgas likmes uz Kautkādām Moldovas vai Latvijas līgas spēlēm. Ja gribi likt uz top līgām- lūdzu, uz priekšu! Nopelni attiecīgu statusu un krāmē kaut miljonus! Bet šis vairāk atgādina pieaugušu bagätu onkułu palaidnības un blēńošanos adrenalīnam
Kam tā azija vajadziga? Tepat uz vietejiem pižika kantoriem LIVE var pacelt ar piecam nullem

  +3 [+] [-]

, 2021-07-06 11:08, pirms 3 gadiem
Suveizda varētu pačekot kas notiek tieši tagad,kad Lff pat necenšas iejaukties ,un palīdzēt vairākiem latviešu spēlētājiem ,kas nokļuvuši ķīlnieku lomâ,netiekot ārâ no šā afērista rokām....visā šajā epopejā Lff parāda ka ir bez,,olām,,

  -3 [+] [-]

, 2021-07-06 11:34, pirms 3 gadiem
mndvolk rakstīja: Bandīti būs vienmēr. Bet vai nevajadzētu parunāt par korumpētajiem futbola darboņiem, kuri necenšas aizliegt likt likmes uz savu sporta veidu?

Un kur tad rodas tā nauda totalizatoros? Vai par muļķīšiem - likmju licējiem parastajiem un naudas pakāsējiem nevajadzētu parunāt?
Pag, tagad LV futbolam jāaizliedz likmes likt uz spēlēm? Tu no kuras planētas esi te ieradies? Jebkurā sportā/valstī var likt likmes, bet nē LV futbola darboņi tie korumpētie...

  +1 [+] [-]

, 2021-07-06 11:53, pirms 3 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Pag, tagad LV futbolam jāaizliedz likmes likt uz spēlēm? Tu no kuras planētas esi te ieradies? Jebkurā sportā/valstī var likt likmes, bet nē LV futbola darboņi tie korumpētie...
tad pis kr0pli uz jebkuru citu valsti un atpakaļ te vairs nerādies!!

     [+] [-]

, 2021-07-06 12:01, pirms 3 gadiem
Čalis ir reāls 90. gadu cilvēks, pagājuši 30 gadi un viņš vēljoprojām vēl dzīvo 90itajos

  -2 [+] [-]

, 2021-07-06 12:12, pirms 3 gadiem
Lido rakstīja: tad pis kr0pli uz jebkuru citu valsti un atpakaļ te vairs nerādies!!
Jau esmu pāris soļus priekšā tev! Es arī noziņoju par tevi, manā dzimtenē tādus rupjus personāžus nevajag

Labāk pastāsti kāpēc LV ftubolam jābūt izņēmumam uz kuru nedrīkstētu likt likmes? Vai arī tev ir problēmas saliktus pakārtotus teikumus izveidot?

     [+] [-]

, 2021-07-06 12:20, pirms 3 gadiem
mndvolk rakstīja: Bandīti būs vienmēr. Bet vai nevajadzētu parunāt par korumpētajiem futbola darboņiem, kuri necenšas aizliegt likt likmes uz savu sporta veidu?

Un kur tad rodas tā nauda totalizatoros? Vai par muļķīšiem - likmju licējiem parastajiem un naudas pakāsējiem nevajadzētu parunāt?
Kas ir mūsu futbola līgas galvenais sponsors?
Visā pasaulē toto un sports (ne tikai futenē) iet roku rokā. Aizliegt likt likmes - nozīmēs noņemt naudu - aŗī legālo attiecīgajam sporta veidam. Mums toto kantori regulāri ir līgu ģen.sponsori, sponsori komandām. Tas, ko LFF būtu jādara - vairāk jākontrolē potenciālie netīro spēlīšu spēlētāji - piemēram, nedodot licenzi spēlēt virslīgā tiem, kas ir bijuši dsq dēļ toto vai pastiprināti novērojot šādu sportistu darbības laukumā, viņu komandu uzvedību utt.

     [+] [-]

, 2021-07-06 12:21, pirms 3 gadiem
Ja par rakstu - ļoti labs raksts. Biežāk šādus - kaut tulkotus, bet plašus rakstus nevis 3 rindu c/p ar kļūdām faktos un gramatikā.

  +1 [+] [-]

, 2021-07-06 12:44, pirms 3 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Pag, tagad LV futbolam jāaizliedz likmes likt uz spēlēm? Tu no kuras planētas esi te ieradies? Jebkurā sportā/valstī var likt likmes, bet nē LV futbola darboņi tie korumpētie...
Ko nozīmē aizliegt likt likmes uz spēlēm? Kurš un kā to var aizliegt? Privāts kantoris uz ko grib uz to piedāvā likmes. Kaut vai uz Latvijas 3. līgu. Atļauja nevienam nav jāprasa.

  -1 [+] [-]

, 2021-07-06 12:47, pirms 3 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Ko nozīmē aizliegt likt likmes uz spēlēm? Kurš un kā to var aizliegt? Privāts kantoris uz ko grib uz to piedāvā likmes. Kaut vai uz Latvijas 3. līgu. Atļauja nevienam nav jāprasa.
Ko tu man atbildi? Izlasi pirmo komentāru.

  +1 [+] [-]

, 2021-07-06 13:00, pirms 3 gadiem
viss forši, raksts un izpēte veikta, tikai ..........

vai šim rakstam analīzei un visam pārājam nebija jābūt pirmš šo čali laida Latvijas futbolā, patika par vāciju, kur čaļiem neļāva pirkt klubu jo nav redzama naudas izcelsme, un lielākaji daļai kluba jāpieer vietējiem.

  +1 [+] [-]

, 2021-07-06 13:03, pirms 3 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Jau esmu pāris soļus priekšā tev! Es arī noziņoju par tevi, manā dzimtenē tādus rupjus personāžus nevajag

Labāk pastāsti kāpēc LV ftubolam jābūt izņēmumam uz kuru nedrīkstētu likt likmes? Vai arī tev ir problēmas saliktus pakārtotus teikumus izveidot?
zilais, āmurgalva un pietam vēl sūdzambībele - kā tādus kr0pļus vispār zeme nes!?!

  -1 [+] [-]

, 2021-07-06 13:42, pirms 3 gadiem
Lido rakstīja: zilais, āmurgalva un pietam vēl sūdzambībele - kā tādus kr0pļus vispār zeme nes!?!
Paprasi saviem vecākiem

Labāk atbildi uz manu jautājumu vienreiz. 2 stundas tev bija ko sagatavoties, bet tev laikam tikai rupjības sanāk ievemt te komentāros. Aizej kādu grāmatu paņem rokās lumpeni.

  +1 [+] [-]

, 2021-07-06 13:55, pirms 3 gadiem
.....visā šajā epopejā Lff parāda ka ir bez,,olām,,

LFF jau kopš Indriksons nav pie teikšanas ( visi čurāja ) rāda , ka nav ne tikai bez olām , bet ari bez smadzenēm ! Kuram turienes fuksim Tu jūti smadzenes ? Tikai no FIFA naudas (kamēr dod ) pildīt savas kabatas. Paprasi lai publicē savas mega algas un uzpūsto štatu. Biroja vadītājs - Uldriķis vien ko vērts , un cik sekretukas ....

  +2 [+] [-]

, 2021-07-06 13:57, pirms 3 gadiem
Omamma rakstīja: viss forši, raksts un izpēte veikta, tikai ..........

vai šim rakstam analīzei un visam pārājam nebija jābūt pirmš šo čali laida Latvijas futbolā, patika par vāciju, kur čaļiem neļāva pirkt klubu jo nav redzama naudas izcelsme, un lielākaji daļai kluba jāpieer vietējiem.
pilnībā piekrītu...tas ka tagad Suveizda un Co kaut ko te raksta,ir kaķim zem astes...būtu viņš šo visu uzcepis pirms tam,vot tā jau būtu ģēla...

     [+] [-]

, 2021-07-06 14:11, pirms 3 gadiem
Bronsons rakstīja: pilnībā piekrītu...tas ka tagad Suveizda un Co kaut ko te raksta,ir kaķim zem astes...būtu viņš šo visu uzcepis pirms tam,vot tā jau būtu ģēla...
Tipa izmeklēšanas laikā? Šis raksts ir tapis no izmeklēšanas materiāliem, kas parādījās pēc tam. Es ticu, ka Suzveidam (vai kā nu viņu tur pareizi izrunā) nav tik "garas rokas", lai šādai informācijai (kaut vai likmju maiņai) piekļūtu.

  +1 [+] [-]

, 2021-07-06 14:17, pirms 3 gadiem
Bzh rakstīja: Tipa izmeklēšanas laikā? Šis raksts ir tapis no izmeklēšanas materiāliem, kas parādījās pēc tam. Es ticu, ka Suzveidam (vai kā nu viņu tur pareizi izrunā) nav tik "garas rokas", lai šādai informācijai (kaut vai likmju maiņai) piekļūtu.
par izmeklēšanu protams roķeles pa īsu,bet fakti par kaut vai to pašu vāciju...

  +3 [+] [-]

, 2021-07-06 14:56, pirms 3 gadiem
Bzh rakstīja: Tipa izmeklēšanas laikā? Šis raksts ir tapis no izmeklēšanas materiāliem, kas parādījās pēc tam. Es ticu, ka Suzveidam (vai kā nu viņu tur pareizi izrunā) nav tik "garas rokas", lai šādai informācijai (kaut vai likmju maiņai) piekļūtu.
Lai arī raksts ir labs, ko pats paslavēju - tīri kvalitātes ziņā, te esošajiem ir taisnība. Daļa tā materiāla - Vācijas, Dacias piemēri, ko sāka drukāt kvantumos pēc DSQ bija atrodami arī ātrak. Dažs labs gados pavecs V-pils fans jau tikko kā parādījas ziņas par Šišhanova nākšanu uz V-pili komentāros meta info par Šišhanova "pagatnes nedarbiem" - ja tik daudz var fans, žurnālists noteikti varēja atrast materiālu, ko likt priekšā. Un galu galā arī LFF būtu bijis jāpapēta, kas tas par zvēru nāk uz viņu līgu.

     [+] [-]

, 2021-07-06 15:16, pirms 3 gadiem
Bronsons rakstīja: Suveizda varētu pačekot kas notiek tieši tagad,kad Lff pat necenšas iejaukties ,un palīdzēt vairākiem latviešu spēlētājiem ,kas nokļuvuši ķīlnieku lomâ,netiekot ārâ no šā afērista rokām....visā šajā epopejā Lff parāda ka ir bez,,olām,,
Varēji jau kaut ko konkrētāk uzrakstīt.Prasi no žurnālistiem,bet pats runā cauri puķēm.

     [+] [-]

, 2021-07-06 15:21, pirms 3 gadiem
Vienā no raidījumiem G.Indriksons pateica skaidri un gaiši.Jau pirms Šišhanova atnākšanas viņš esot brīdinājis(nepateica,tikai ko.Es sapratu,ka Lembergu),ka būšot ziepes,ja šiis cilvēks tikšot ielaists Latvijas futbolā.Izrādījās vecā patiesība.Nauda nesmird.

     [+] [-]

, 2021-07-06 15:24, pirms 3 gadiem
Vilki arī ir izsalkuši

  +1 [+] [-]

, 2021-07-06 17:27, pirms 3 gadiem
Es tikai reāli nesaprotu, džeki tiek pasniegti kā turīgie miljonāri, bet tai pat laikā, pēc visiem scenārijiem un izdarībām, reāli tīràkie centrālkas bomži. Ķipa jāliek piķis un likmes, citādi futbolistiem paliks parādā un nebūs ko samaksāt?
Man tas vairāk atgādina visu to mazo kaktu gadjušņiku kreisos biznesmeņus īpašniekus, auto ķipa kruts, bet tad dienu pirms algas vai lielāko piegādātāju rēķinu nomaksas šie izgrābj tukšu kasi un dodas pa taisno uz spēļu zāli, jo tā ir viņu vienīgā cerība
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2021-07-07 02:07, pirms 3 gadiem
Omamma rakstīja: viss forši, raksts un izpēte veikta, tikai ..........

vai šim rakstam analīzei un visam pārājam nebija jābūt pirmš šo čali laida Latvijas futbolā, patika par vāciju, kur čaļiem neļāva pirkt klubu jo nav redzama naudas izcelsme, un lielākaji daļai kluba jāpieer vietējiem.
Vajadzēja jau. Bet Moldova laikam ir lielāks caurums par Latviju, kur UEFA tik ļoti neurķējas, vai kā.. Un nezināmas izcelsmes austrumpuses nauda un nenosakāmas šķiras leģionāri Latvijā nāk un iet ar lielu regularitāti.

Šis gadījums varbūt ko pamainīs, bet pa lielam - vai Latvijas tiesībsargājošās institūcijas spēj piekļūt pie bandītu izmantotajiem telefoniem ar Telegramiem? Atbilde skaidra, un pie rokas jau nevienu likmju licēju nepieķers. Teiksim, to pašu Gavrilovu, kuram ir mūža bans no futbola - redz, Šišhanovam viņš raksta biežāk, nekā daudzi laba raksta sievai ar bērniem.. bet ej nu kaut kā likumiski pierādi, ka viņš rakājas pa Latvijas futbolu.