Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1600, Did:0, useCase: 3

2014. gada FIFA Pasaules kausa oficiālo bumbu prezentē arī Latvijā

Andrejs Siliņš

2014. gada FIFA Pasaules kausa oficiālo bumbu prezentē arī Latvijā
PK2014 oficiālā bumba "brazuca"
Foto: AFP/Scanpix

Otrdien Olimpiskajā Sporta centrā tika prezentēta 2014. gada FIFA Pasaules kausa oficiālā bumba "brazuca". Latvijā bumbu pirmo reizi testēja Latvijas izlases vārtsargs Aleksandrs Koļinko, futbola kluba "Skonto" aizsargs Nauris Bulvītis, kā arī atklātā amatieru čempionāta mini futbolā "Mītava Open" idejas autori un grupas "Prāta Vētra" dalībnieki Jānis Jubalts un Kaspars Roga.

„brazuca dizainā ir redzams viss, kas raksturīgs Brazīlijai un viņu kaislei pret futbolu. Bumbas dzīvās krāsas atspoguļo Brazīlijas karogu, kā arī oficiālo FIFA Pasaules kausa logotipu. Savukārt, bumbas nosaukums brazuca tika izvēlēts jau pērnā gada septembrī pēc publiskā balsojuma Brazīlijā, kurā piedalījās miljons futbola fanu. Termins „brazuca” ir neoficiāls vārds, kas tulkojamā nozīme „brazīliešu” un ir attiecināms uz brazīliešu dzīvesveidu,” tā par brazuca dizainu stāsta Alise Pizika, adidas zīmola mārketinga vadītāja Baltijas valstīs.

brazuca bumba divarpus gadus ir rūpīgi testēta. Šajā procesā iesaistījās vairāk nekā 600 pasaules klases spēlētāju un 30 komandu no 10 valstīm trijos dažādos kontinentos. Šobrīd tā ir visvairāk testētā adidas bumba, kas pielāgota visiem iespējamajiem spēles apstākļiem. Testēšanā piedalījās AC Milan, Minhenes Bayern, Palmeiras un Fluminense futbola klubi, iesaistot arī tādas pasaules futbola zvaigznes kā Lionels Mesi, Ikers Kasilliass, Bastians Švainštaigers un Zinedins Zidāns. Otrdien brazuca bumbu pirmo reizi izmēģināja arī Latvijā.

„Jaunā brazuca bumbas apšuvuma tehnoloģija, kas sevī ietver sešu identisku paneļu risinājumu un jaunu virsmas struktūru, nodrošina ideālu bumbas saskari, stabilitāti un aerodinamiku. Šodienas treniņā to arī varēja novērot – izcila kvalitāte, apvienota ar paredzamu bumbas lidojumu,” atzīst Latvijas Futbola izlases trenera asistents Vitālijs Astafjevs.

Savukārt brazīliešu zvaigzne Dani Alvešs par brazuca: „Mans pirmais iespaids par brazuca – tā ir fantastiska bumba, un es ļoti izbaudīju spēli ar to. adidas ir radījuši bumbu, kas izskatās izcili un lieliski pielāgota tik lieliem turnīriem kā FIFA Pasaules kauss. Pats galvenais – ar to ir viegli spēlēt gan uz laukuma, gan gaisa cīņā. Esmu pārliecināts, ka visiem spēlētājiem tā ļoti patiks. Šis fakts mani ir vēl vairāk uzkurinājis, un es tiešām nevaru sagaidīt atklāšanas spēli!"

Jautājumi "adidas" brazuca produktu menedžerim Matiasam Mekingam

Kas ir brazuca dizaina iedvesmas avots?
Mēs vēlējāmies dizainā ietvert visu, kas raksturīgs Brazīlijai un viņu kaislei pret šo spēli. To mēs panācām trīs dažādos aspektos. Pirmkārt, bumbas dzīvās krāsas atspoguļo Brazīlijas karogu, kā arī oficiālo FIFA Pasaules kausa logotipu. Otrkārt, iedvesmojoties no krāsainajām aprocēm, ko valkā vietējie iedzīvotāji, izstrādājām ritmisku un plūstošu bumbas krāsojumu. Visbeidzot, mēs dizainā iestrādājām zvaigznes, kas atkal noved mūs pie nacionālā karoga tematikas, taču arī simbolizē Brazīlijas statusu kā pieckārtējus Pasaules kausa ieguvējus.

Cik ilgi strādājāt pie brazuca izveides?
Testēšanas process bija ārkārtīgi svarīgs, tāpēc kopumā pavadījām divarpus gadus, attīstot un pilnveidojot šo bumbu, tādējādi padarot to par visvairāk testēto bumbu, kas jebkad radīta. Mēs pieaicinājām 600 spēlētājus no 30 profesionālām un nacionāla līmeņa komandām 10 valstīs. Bumba ir izmēģināta arī oficiālās spēlēs šī gada sākumā U20 Pasaules kausa sacensībās un draudzības spēlēs starp Argentīnu un Zviedriju, kā arī Izraēlu un Somiju. Tā kā bumbas konstrukcija ir izmēģināta reālās situācijās, esam pārliecināti, ka tā atbildīs Pasaules kausa standartiem.

Kas ir tas īpašais, kas raksturo brazuca bumbu?
Bez tā, ka tā ir mūsu visvairāk testētā bumba, brazuca apvieno labākos tehnoloģiskos risinājumus no populārajām Tango 12 un UEFA Čempionu līgas bumbām. Tai ir arī revolucionāra sešu paneļu konstrukcija, kas uzsver bumbas simetriju, viengabalainību un efektivitāti. Jaunie dizaina elementi ne tikai ievērojami uzlabo tās sniegumu uz laukuma, bet arī vienkāršo ražošanu un paaugstina kvalitāti.

Ko tas nozīmē spēlētājiem?
Tā būs līdzīga bumbām, ar kurām viņi jau ir pieraduši spēlēt, taču tehnoloģiskās izmaiņas nodrošinās labāku saskari, stabilitāti un aerodinamiku.

Vai esat saņēmuši atsauksmes no spēlētājiem?
Mēs izmēģinājām bumbu ar vairāk nekā 600 spēlētājiem, tostarp tiem, kurus nesponsorējam, un atsauksmes no visiem ir bijušas ļoti pozitīvas. Kopumā vairākums spēlētāju atzina, ka bumba ir viegli driblējama un atbilstoši reaģē uz spēlētāja pieskārieniem; tajā pašā laikā tā demonstrē labu spēka sadali un stabilu lidojumu pēc sitiena.

Vai bumbas īpašības visos Brazīlijas reģionos būs vienādas, tā tomēr ir ļoti liela valsts?
Bumba tika pakļauta visrūpīgākajam izmēģinājumu procesam – ar to eksperimentēja dažādos Brazīlijas laika un klimata apstākļos un atmosfēras spiedienos. Mēs izmēģinājām brazuca bumbu Riodežaneiro, kur klimats ir siltāks, Sanpaulu, kur tas ir vēsāks; izmēģinājumi notika jūnijā un jūlijā, lai pēc iespējas vairāk pietuvinātu laikapstākļus, kādi būs turnīra laikā. Temperatūra svārstījās no vidēji trīsdesmit pieciem līdz pat pieciem grādiem, kas ir vēsākā gaisa temperatūra, ko var pieredzēt Brazīlijā šajā gadalaikā.

Eiropas izmēģinājumu posmā temperatūras svārstības bija vēl ekstrēmākas – no mīnus 15 līdz plus 35 grādiem. Bumba tika izmēģināta arī lielā ģeogrāfiskā augstumā – 1300 m Sanpaulu un 1600 m Kolorado, ASV. To testēja uz sausiem, nedaudz mitriem un ļoti slapjiem laukumiem, vējainā laikā, brāzmās un arī lielās lietusgāzēs. Visos testos brazuca uzrādīja ļoti labus rezultātus.

Visbeidzot, no kurienes nāk nosaukums?
Būtībā bumba tika nosaukta par brazuca pērnā gada septembrī pēc publiska balsojuma Brazīlijā, kur kopumā piedalījās miljons futbola fanu. Termins „brazuca” ir neoficiāls vārds, kas tulkojams kā „brazīliešu” un ir attiecināms uz brazīliešu dzīvesveidu.

Informāciju sagatavoja
Juhans Rass
adidas Baltics PR pārstāvis

  +2 [+] [-]

, 2013-12-04 09:33, pirms 11 gadiem
Skaista

  +2 [+] [-]

, 2013-12-04 09:35, pirms 11 gadiem
Bumba izdevusies

  +2 [+] [-]

, 2013-12-04 15:11, pirms 11 gadiem
Tik tiešām vizuāli pievilcīga bumba. Jācer, ka tuvākajā laikā izdosies uzspēlēt ar to.