Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Serbija: Dienvidslāvu mantiniece savā debijā

Serbija: Dienvidslāvu mantiniece savā debijā
Serbijas izlase pirms kvalifikācijas spēles ar Franciju pērnā gada septembrī
Foto: AFP/Scanpix

Līdz četrgades lielākajam futbola turnīram atlikušas 13 dienas. Turpinām iepazīstināt ar visām Pasaules kausa dalībniecēm. Šoreiz piedāvājam apskatu par valsti, kura tika dibināta tikai pirms četriem gadiem - Serbiju.

Vēsture

Kā zināms, Serbija ļoti ilgus gadus atradās Dienvidslāvijas sastāvā. Serbijas Republika tika dibināta tikai 2006. gada 5. jūnijā, kad pēc referenduma rezultātiem Nacionālā Serbijas asambleja atzina Serbijas neatkarību.

2003. gadā apvienotā Serbijas un Melnkalnes valsts piedalījās 2004. gada Eiropas čempionāta atlases ciklā, bet nespēja kvalificēties tam. Tomēr 2006. gada Pasaules kausā Vācijā tā piedalījās. Neilgi pirms turnīra savainots bija Mirko Vučiničs. Serbijas un Melnkalnes treneris Ilija Petkovičs savainotā uzbrucēja vietā iecēla savu dēlu Dušanu Petkoviču, tomēr viņš atteica savu dalību PK lielās preses uzmanības dēļ. Minētie apstākļi negatīvi ietekmēja komandu. Baltie ērgļi (valstsvienības iesauka – aut.) tika ielozēti nāves grupā ar Nīderlandi, Argentīnu un debitanti Kotdivuāru. Zaudējot visas trīs spēles apakšgrupā, tā palika pašā pēdējā 32. vietā. Pēc aizvadītā PK Serbija nepārliecinoši tika atzīta par neatkarīgu republiku (par neatkarīgas valsts izveidi nobalsoja 55,4% balsstiesīgo iedzīvotāju nepieciešamo 55% vietā). Jaunā valsts nespēja kvalificēties 2008. gada Eiropas čempionātam, bet jaunā trenera Radomira Antiča vadītā komanda ar pirmo piegājienu kvalificējās savai pirmajai Pasaules kausa izcīņai.

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

Serbija bija ielozēta diezgan pieklājīgā Eiropas zonas kvalifikācijas apakšgrupā kopā ar Lietuvu, Rumāniju, Austriju, Franciju un Farēru salām. Daudzi paredzēja, ka starp serbiem un rumāniešiem notiks galvenā cīņa par otro vietu grupā, tomēr prakse parādīja pavisam citu ainu. Apsteidzot visas pārējās konkurentes un iegūstot pirmo vietu grupā, Serbija vienu spēļu kārtu pirms grupu turnīra beigām nodrošināja sev vietu PK. Tika ciesti tikai divi zaudējumi (zaudēts Francijai un Lietuvai), nospēlēts viens neizšķirts (arī ar Franciju), bet pārējās spēles tika uzvarētas. Vārtu attiecība runāja pati par sevi – 10 spēlēs gūti 22 vārti, bet ielaisti tikai astoņi. Rezultatīvākais serbu rindās bija ''Liverpool'' pussargs Milans Jovanovičs (pieci vārti), Londonas ''Chelsea'' aizsargs Braņislavs Ivanovičs (trīs vārti) un ''Birmingham City'' uzbrucējs Nikola Zigičs (trīs vārti).

Grupa un izredzes

Izloze lēma, ka Serbijas valstsvienība D grupā tiksies ar Vāciju, Ganu un Austrāliju. Eksperti serbiem atvēl otro vietu grupā aiz Vācijas izlases, bet labi zināms, ka patiesais spēks tiek noskaidrots uz laukuma. Tieši Gana bija vienīgā no Āfrikas valstsvienībām, kurai iepriekšējā Pasaules kausā Vācijā izdevās tikt ārā no apakšgrupas un spēlēt 1/8 finālā. Pie tam Gana noteikti izmantos savus jaunos talantus, kuri 2009. gadā izcīnīja Pasaules kausu U-20 vecumu grupā. Ņemot vērā Austrālijas sīkstumu un faktu, ka Vācijas izlases nometni skāruši vairāki savainojumi, cīņa par pirmajām divām vietām grupā būs aizraujoša un neprognozējama.

Sastāvs un treneris

Kā viens no Serbijas izlases veiksmīgās spēles faktoriem noteikti ir minams izlases galvenais treneris Radomirs Antičs. Vadot baltos ērgļus, pašmāju speciālistam, kurš savas trenera karjeras laikā vadījis tādus Spānijas klubus kā Madrides ''Real'', Madrides ''Atletico'' un ''Celta Vigo'', pieder ļoti laba bilance– 17 uzvaras, viens neizšķirts un četri zaudējumi. Lai gan kvalifikācijas sākumā Antičs daudz ļāva spēlēt jaunajiem un ne tik ļoti pieredzējušajiem serbijas futbolistiem, laikam ejot, viņš arvien biežāk uzbrukuma smailē ļāva spēlēt Zigičam un Panteličam, bet spēles zīmējumā aiz viņiem atradās uzbrūkošie pussargi Milošs Krasičs un Milans Jovanovičs. Visdrīzāk Antičs pēc veiksmīgās uzvaras Eiropas zonas kvalifikācijas grupā daudz nemainīs savu taktiku un ļaus spēlēt labākajiem. Jāuzsver arī izlases iespaidīgā aizsardzības līnija – Nemanja Vidičs, Braņislavs Ivanovičs, Nevens Subotičs u.c. No 24 futbolistiem savas valsts klubus pārstāv tikai trīs futbolisti, bet 15 aizvada savu karjeru kādā no Eiropas Top 4 klubiem.

Antičs 25. maijā sasauca izlasi uz divas nedēļas garo treniņnometni Austrijas galvaspilsētā Vīnē. Serbijas izlase treniņnometnes laikā aizvadīs pārbaudes spēles ar Poliju un Jaunzēlandi. Kopumā deviņas komandas no 32 PK dalībniecēm ir izvēlējušās trenēties tieši Austrijā.

Serbijas izlases 24 kandidātu sastāvs

PozīcijaSpēlētājsVecumsKlubs
VārtsargsVladimirs Stojkovičs26Wigan Athletic (Anglija)
VārtsargsZeljko Brkičs23Vojvodina
VārtsargsBojans Isailovičs30Zaglebie Lubin (Polija)
VārtsargsAndelko Duricičs29Uniao Leiria (Portugāle)
AizsargsAntonio Rukavina26TSV 1860 Munchen (Vācija)
AizsargsIvans Obradovičs21Real Zaragoza (Spānija)
AizsargsNemanja Vidičs28Manchester United (Anglija)
AizsargsBraņislavs Ivanovičs26Chelsea (Anglija)
AizsargsAleksandars Lukovičs27Udinese (Itālija)
AizsargsNevens Subotičs21Borussia Dortmund (Vācija)
AizsargsAleksandars Kolarovs24Lazio (Itālija)
PussargsGojko Kačars23Hertha BSC (Vācija)
PussargsDejans Stankovičs (kapt.)31Inter (Itālija)
PussargsNenads Milijašs27Wolverhampton Wanderers (Anglija)
PussargsMilans Jovanovičs29Liverpool (Anglija)
PussargsRadosavs Petrovičs21Partizan
PussargsMilošs Krasičs25CSKA Moscow (Krievija)
PussargsMilošs Ninkovičs25Dynamo Kyiv (Ukraina)
PussargsZorans Tosičs22Manchester United (Anglija)
PussargsZdravko Kuzmanovičs22Suttgart (Vācija)
UzbrucējsDanko Lazovičs27Zenit (Krievija)
UzbrucējsMarko Panteličs31Ajax (Nīderlande)
UzbrucējsNikola Zigičs29Birmingham City (Anglija)
UzbrucējsDragans Mrda26Vojvodina

Izmantotie resursi:
fifa.com

Kā Serbijai veiksies PK finālturnīrā?

  • 30

  • 1

  • 1

  • 18

  • 19

  • 14


  +6 [+] [-]

, 2010-05-29 23:30, pirms 14 gadiem
Serbija ,laikam, bus bus viena no manam favoritem, loti neprognozejama izlase...

  -1 [+] [-]

, 2010-05-30 00:22, pirms 14 gadiem
Serbi uzvarees un savaadaak es nevaru nemaz domaat..

  -1 [+] [-]

, 2010-05-30 02:17, pirms 14 gadiem
Uhh man bail vispār te kaut ko prognozēt!

  -1 [+] [-]

, 2010-05-30 10:37, pirms 14 gadiem
ideāls vidējais vecums komandai.

  -3 [+] [-]

, 2010-05-30 16:28, pirms 14 gadiem
Otra nesimpātiskākā izlase pēc krieviem , ceru ka netiks ārā no grupas.