Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Dienvidāfrika: Internacionālisms Āfrikas dienvidos

Dienvidāfrika: Internacionālisms Āfrikas dienvidos
Dienvidāfrikas izlase pagājušā gada Konfederāciju kausa izcīņas laikā
Foto: AFP/Scanpix

Līdz 2010. gada Pasaules kausa (PK) izcīņai palicis mazliet vairāk par vienu nedēļu. Turpinām iepazīstināt ar visām 32 Pasaules kausa dalībniecēm. Šoreiz piedāvājam apskatu par turnīra rīkotājvalsti, kurā pastāv 11 valsts valodas - Dienvidāfrikas izlasi.

Vēsture

Jau no valsts dibināšanas sports Dienvidāfrikā tika ietekmēts no rasu atšķirības sistēmas. Valstī viena pēc otras radās četras atšķirīgas futbola asociācijas – tā sauktā ''All-white'' (balto) futbola asociācija, Bantu futbola asociācija (bantu - melnādainie DAR iedzīvotāji. Melnādainos tā vairs nesauc, jo vārdam ir aizskaroša nozīme, lai gan citās Āfrikas valstīs aizskarošas nozīmes šim vārdam nav), ''Coloured'' (krāsaino) futbola asociācija (krāsainie – pie šīs iedzīvotāju grupas pieder cilvēki, kuru izcelsme ir Sahāras tuksneša, Arābijas un Eiropas valstis, kā arī Indonēzija, Madagaskara, Mozambika u.c. Balstoties uz Dienvidāfrikas savienības (DĀS - kādreizējais valsts nosaukums) likumu, tie nav cilvēki ar melnu ādas krasu.) un Indiešu futbola asociācija. Tā kā Dienvidāfrikas konstitūcija atļāva sportā notikumos piedalīties tikai baltajai vai melnajai izlasei, CAF (galvenā Āfrikas futbola organizācija) 1958. gadā rasu diskriminācijas dēļ Dienvidāfriku izslēdza no savas organizācijas. Gadu vēlāk balto izlase tika iekļauta FIFA, bet 1960. tā uzstādīja ultimātu DĀS, lai saskaņā ar FIFA reglamentu tā nepiekoptu rasu diskrimināciju. Āfrikas valsts to neizpildīja un 1961. gadā tika izslēgta arī no FIFA.

1991. gadā DĀR (Dienvidāfrikas Republika) rasu diskriminācija beidzot tika pietiekami samazināta, lai izveidotu vienu kopīgu futbola asociāciju, kura tika iekļauta FIFA. Vienotā izlase spēja kvalificēties 1998. gada Pasaules kausam Francijā, kur apakšgrupā (Francija, Dānija, Saūda Arābija) ieguva divus punktus un neizkļuva no grupas. Starts 2002. gada PK padevās jau sekmīgāks – B grupā izcīnītā uzvara pār Slovēniju un neizšķirts ar Paragvaju. Bafana Bafana (izlases iesauka – aut.) ar četriem punktiem tomēr neizkļuva no grupas, jo Paragvaja (arī četri punkti) sasniedza 1/8 finālu, pateicoties grupu turnīrā vairāk gūtajiem vārtiem.

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

2004. gadā Cīrihē notika vēlēšanas par 2010. gada Pasaules kausa rīkotājvalsti. Beigās izrādījās, ka nekur tālu nemaz nebija jāceļo, jo starp trīs kandidātēm (Dienvidāfriku, Maroku un Ēģipti) visvairāk balsu (14 no 24) ieguva...protams, ka Dienvidāfrika. Daudzi kritizēja un šaubījās par valsts gatavību turnīram, bet galvenie FIFA runasvīri uzstājīgi apgalvoja, ka DĀR izdosies pienācīgi sagatavoties. Izlase, kura 1996. gadā izcīnīja Āfrikas Nāciju kausu, kā rīkotāja ieguvusi tiesības piedalīties 2010. gada PK un šovasar pienācīgi centīsies parādīt pasaulei savu spēku futbola laukumos.

Ceļā uz PK Dienvidāfrikas izlase piedalījās 2009. gada Konfederāciju kausa izcīņā, kurā dalību ņem visu kontinentu čempiones, kā arī pēdējā PK čempione (Itālija) un nākamā PK rīkotājvalsts (DĀR). Uzvarot Jaunzēlandi un nospēlējot neizšķirti ar Irāku, tā iekļuva pusfinālā, kur stājās pretī Brazīlija. Spēle izvērtās ļoti spraiga, jo tikai 88. minūtē ''Barcelona'' aizsargs Daniels Alvešs izrāva Brazīlijai uzvaru. Cīņā par trešo vietu īstā trillerī pārāka izrādījās Spānija, bet Dienvidāfrika parādīja, ka turpmāk citām izlasēm ar viņiem vajadzēs rēķināties kā ar nopietniem pretiniekiem.

Grupa un izredzes

Bafana Bafana aizvadīs spēles A grupā ar Meksiku (PK atklāšanas spēle 11. jūnijā pl. 16.00 pēc Latvijas laika), Urugvaju un Franciju. Bukmeikeri īpaši nepārsteidz, atvēlot DĀR pēdējo vietu grupā (portāls ''bwin.com'' šādu iespēju vērtē ar koeficentu 2.00, kamēr Meksikai un Urugvajai tas ir 4.00). Kā zināms, viss tiek noskaidrots uz laukuma nevis skatoties statistikā vien. Tomēr ir vērts aplūkojot izlases rādītājus - neuzvarēta pēdējās 11 aizvadītajās pārbaudes spēlēs, pirms gada sasniegta ceturtā vieta Konfederāciju kausa izcīņā. Jāteic, ka pārējās izlases šajā grupā ir aizvadījušas pārbaudes spēles ar mainīgiem rezultātiem, tāpēc gaidām redzēt īstās spēles, kuru vērtība būs daudz lielāka.

Sastāvs un treneris

Izlases galvenais treneris ir Karloss Alberto Pereira, kurš laika posmā no 2007. līdz 2008. gadam jau vadījis Dienvidāfrikas izlasi. 67 gadus vecais brazīliešu speciālists ir viens no pieredzējušakajiem treneriem gaidāmajā Pasaules kausā. Savas trenera karjeras laikā viņš ir vadījis sešas izlases, no kurām ar četrām piedalījies Pasaules kausos (Dienvidāfrika būs piektā). Šāds statistikas rādītājs pa zobam vēl bijis tikai Boram Milutinovičam. Pereiram izdevies gūt panākumus arī klubu līmenī – 1984. gadā vadīja ''Fluminense'' pretī Brazīlijas čempionāta titulam, bet 1996. gadā ar ''Fenerbahce'' kļuva par Turcijas čempioniem. Pēc trīs gadiem Pereira atgriezās savā iemīļotākajā pašmāju klubā ''Fluminense'', kurš tobrīd spēlēja pēc spēka trešajā Brazīlijas līgā. Speciālists kārtējo reizi triumfēja Brazīlijas čempionātā (šoreiz trešajā pēc spēka). Uzvara čempionātā nozīmēja ''Fluminense'' finansiālā stāvokļa uzlabošanos un turpmāko pastāvēšanu. Brazīlijas kluba fani nosauca Pereiru par glābēju, bet pats treneris atzina, ka šis triumfs viņa karjerā bija svarīgāks pat par 1994. gadā izcīnīto Pasaules kausu ar Brazīlijas izlasi.

Apskatot DĀR izlases spēlētājus, labi atpazīstams var likties Liverpūles ''Everton'' uzbrūkoša tipa pussargs Stīvens Pienārs. Komandas kapteinis būs cita Anglijas Premjerlīgas kluba ''Portsmouth'' aizsargs Ārons Mokoena, kuram aizvadītā spēle pret Gvatemalu bija 100 izlases rindās. Daudziem par pārsteigumu visu laiku rezultatīvākais (83 mačos gūti 35 vārti) DĀR futbolists Benijs Makartijs nav iekļauts sastāvā. Lēmumam ir attaisnojošs iemesls – pēdējos mēnešos ''West Ham United'' uzbrucējs Makartijs bija ļoti sliktā formā (daudzi izteica pārmetumus par viņa lieko svaru). Uzbrucējs, kurš piedalījies 1998. un 2002. gada PK, jau agrāk izteicās, ka vēlas beigt karjeru izlasē, bet vienmēr atgriezies. No 23 izsauktajiem futbolistiem septiņi aizvada savu karjeru ārpus savas dzimtās valsts robežām. Jāpiemin, ka viens no futbolistiem (Lenss Davids) pārstāv ''Ajax Cape Town'', kurā spēlē arī Latvijas izlases aizsargs Deniss Ivanovs.

Sastāvs

PozīcijaSpēlētājsVecumsKlubs
VārtsargsShu-Aib Valters28Maritzburg United
VārtsargsItumelengs Kunē22Kaizer Chiefs
VārtsargsMoenēbs Josefs30Orlando Pirates
AizsargsĀrons Mokoena (kapt.)29Portsmouth (Anglija)
AizsargsMatjū Bots33Mamelodi Sundowns
AizsargsTsepo Masilela25Maccabi Haifa (Izraēla)
AizsargsSiboniso Gaksa26Mamelodi Sundowns
AizsargsLukass Tvala28Orlando Pirates
AizsargsAnele Ngonka22K.R.C. Genk (Beļģija)
AizsargsBongani Kumalo23Supersport United
AizsargsSijabonga Sangveni28Golden Arrows
PussargsMakBets Sibaja32Rubin Kazan (Krievija)
PussargsStīvens Pienārs28Everton FC (Anglija)
PussargsTeko Modise27Orlando Pirates
PussargsSifive Tshabalala25Kaizer Chiefs
PussargsKagišo Digakoi25Fulham (Anglija)
PussargsSurprise Moriri30Mamelodi Sundowns
PussargsLanss Davids25Ajax Cape Town
PussargsThanduyise Khuboni24Golden Arrows
PussargsReneilve Letsholonjane27Kaizer Chiefs
UzbrucējsSijabonga Nomvete32Moroka Swallows
UzbrucējsKatlego Mpela25Mamelodi Sundowns
UzbrucējsBernards Parkers24FC Twente (Nīderlande)

Izmantotie resursi:
fifa.com

Kā Dienvidāfrikai veiksies PK finālturnīrā?

  • 13

  • 1

  • 1

  • 2

  • 18

  • 52