Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Vaņina un "Sion" sezonas spēle – Šveices kausa fināls

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Vaņina un "Sion" sezonas spēle – Šveices kausa fināls
Vai "Sion" 12. reizi kluba vēsturē iegūs šo trofeju?
Foto: www.1815.ch

Šodien Bāzelē ar valsts kausa izcīņas finālspēli starp mūsu vārtsarga Andra Vaņina pārstāvēto "Sion" un "Xamax" tiks pielikts punkts Šveices futbola sezonai. Mača sākums "St. Jakobs Park" plkst. 17.30 pēc Latvijas laika.

Kausa mīts "Sion"

Lai arī Šveices Superlīgā "Sion" finišēja 4. vietā, izcīnot vietu Eirokausos, šis sasniegums lielu gandarījumu nesniegs, ja komanda šovakar neizcīnīs Šveices kausu. Tas tāpēc, ka valsts kausa izcīņa un tās finālspēles "Sion" klubam un līdzjutējiem ir kaut kas īpašs. Valstī vairums to sauc par kausa mītu, kāds to dēvē par fantastiku, cits – vienkārši par veiksmi, taču "Sion" uzvarējusi visos (!) 11 kausa izcīņas finālos, kuros spēlējusi. Neviens klubā un ap to nemaz nepieļauj domu, ka patīkamā tradīcija varētu tikt lauzta 12. reizē šopēcpusdien. Gan visai veiksmīgā sezona, gan vēsturē gūtie panākumi "Sion" šodien atvēl pārliecinošas favorītes statusu. Turklāt pretiniecei "Xamax" kausa finālos pagaidām nav sekmējies – zaudēts visos četros iznācienos. Tiesa, "Sion" treneris Lorēns Rusē pirmsspēles preses konferencē, komentējot iespaidīgo statistiku, centies mazināt spiedienu uz spēlētājiem: "Pagātne nepalīdz nevienai komandai, katra spēle ir jauns stāsts." Arī kolorītais un emocionālais kluba prezidents Kristiāns Konstantēns, kurš vienmēr rūpējas, lai ap "Sion" nebūtu garlaicīgi, atgādinājis, ka sezonas laikā "Xamax" klubs savstarpējās spēlēs divreiz spēja uzvarēt.

Lai arī finālā tiksies divas vienīgās Superlīgas vienības, kurās darba valoda ir franču, kausa izcīņas finālam un "Sion" fenomenam šobrīd milzīga uzmanība pievērsta visā valstī, un žurnālisti kāri tver katru sīkumu gaidāmā mača sakarā. Eļļu ugunij pielej arī fakts, ka "Sion" un "Xamax" ir niknākās pretinieces, taču pēdējais Superlīgas sezonas Ziemeļšveices derbijs pagāja gaidāmās kausa izcīņas ēnā. Pēdējā līgas mačā trešdien, kurā "Sion" neko nevajadzēja, stadionā nepulcējās tik daudz skatītāju, cik šo komandu dueļos ierasts, "Sion" atļāvās atpūtināt savus līderus (nespēlēja septiņi pamatsastāva spēlētāji) un domās jau būt Bāzelē. Arī mačs bija visai neizteiksmīgs un noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu 0:0.

Gaidāms, ka mājinieces priekšrocības aptuveni 38 000 vietu ietilpīgajā "St. Jakobs Park" būs tieši "Sion". Pirmajā biļešu pārdošanas dienā dažu stundu laikā komandas līdzjutēji izķēra pusi ieejas karšu jeb visas, kas sākotnēji tika atvēlētas "Sion" pusei. Kluba vadība rīkojās un ieguva vēl dažus tūkstošus biļešu, jo "Xamax" fani tās pirka kūtrāk – gaidāms, ka vairāk nekā 24 tūkstoši skatītāju būs par par Sionu. Interesants būs arī treneru duelis – "Xamax", kas knapi noturējās Superlīgā, šobrīd vada Bernārs Šalāns, kurš šo sezonu sāka tieši "Sion" galvenā trenera krēslā, taču februārī viņu nomainīja Rusē.

Vaņins kā profesionāļa paraugs

Pirms mača lielākā preses uzmanība pievērsta "Sion" kapteinim un leģendai, 35 gadus vecajam serbam Goranam Obradovičam. Viņš klubu pārstāv kopš 2005. gada un karjerā trīsreiz cēlis trofeju virs galvas. Iespējams, šodienas fināls viņam var būt pēdējais. Tomēr novārtā netiek atstāti arī citi futbolisti, un pietiekami nozīmīgu lomu "Sion" klubā spēlē arī vicekapteinis, Latvijas izlases vārtsargs Andris VAŅINS, kurš viesnīcā vienā numurā apmeties ar savu labāko draugu komandā, ungāru aizsargu Vilmosu Vančaku. Andris nesen guva mikrotraumu mākslīgā seguma dēļ, tāpēc atpūtās ne tikai iepriekšējo spēli, bet arī priekšpēdējā mača otro puslaiku. Kausa finālam mūsu vārtu vīrs gan būšot gatavs par 100%, presei apgalvojis komandas treneris.

Visplašāko materiālu par mūsu vārtsargu pirms fināla sarūpējis "Aargauer Zeitung", tiesa, gaidāmo finālu īpaši neskarot. "Sionai ir senas vārtsargu tradīcijas, bieži šiem vīriem piemīt arī kaut kas īpašs, taču reti bijis tā, ka vārtsargu nomaiņas rezultātā atšķirība ir tik krasa. Neskaitot to, ka abi soda laukumā spēlē ar rokām, citas paralēles starp tuksneša šovmenu Esamu El-Hadari un no aukstās Latvijas izceļojušo Andri Vaņinu nevar novilkt," spriež laikraksta žurnālists, salīdzinot Andri ar viņa priekšgājēju no Ēģiptes. Žurnālists Vaņinu dēvē par vīru ar divām sejām, jo ārpus laukuma Andris ir atsaucīgs un pretimnākošs cilvēks: "Taču laukumā Vaņina seja ir nomākta, ar skatienu viņš varētu nogalināt vilku. Ne tikai spēļu, bet arī treniņu laikā. Nevienam citam apzīmējums "profesionālis" neatbilst labāk kā latvietim."

Arī komandas vārtsargu treneris Marko Paskolo par latvieti ir augstākajās domās: "Andris ir paraugs ikvienam komandas biedram. Perfekcionists ar neticamu disciplīnu, pareizo attieksmi un foršu, atvērtu raksturu." Gluži jāpiekrīt Latvijas izlases galvenajam trenerim Aleksandram Starkovam, kurš savulaik izteicās, ka ar uguni neatrast cilvēku, kas par Vaņinu teiktu ko sliktu. Nevainojamā spēle vārtos un profesionālisms visās tā izpausmēs ir galvenie iemesli, kāpēc Vaņins ir arī fanu cienīts un mīlēts.

Cerams, ka Latvijas izlases nometnē pēc dažām dienām Andris ieradīsies kā Šveices kausa ieguvējs (Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64).

"Man bija divi piedāvājumi no Francijas," minētajam izdevumam atklāj Andris, kurš sezonas laikā pagarināja līgumu ar "Sion" uz vēl četriem gadiem, franču variantus pastumjot maliņā. "Man šeit patiešām ļoti patīk. Dzīves līmenis ir ārkārtīgi augsts, manai ģimenei te klājas ļoti labi, arī dēls tiešām atzīstamā līmenī runā franču valodā. Treniņos ir lielisks kopdarbs ar Marko Paskolo, kurš dod dažādus padomus un ļoti palīdz." Izklausās, ka sportisko mērķu mūsu vārtsargam vairs nav? "Zinu, ka pārejas gadījumā es nopelnītu vairāk naudas, taču starpība nav tik liela, lai es upurētu to, kas man ir te. Protams, Eiropas lielākās līgas ir katra profesionāļa vilinājums. Līgums Anglijā, Vācijā vai Spānijā būtu kaut kas…"

Kā nekā, tuvojas vasara, kurā futbola klubi gatavo sastāvu jaunajai sezonai. Iespējams, arī Vaņina sakarā būs pieprasījumi. Baumas dzirdamas dažādas – no angļu "Manchester City" un vācu "Schalke 04" intereses ārzemēs līdz Šveices čempionvienībai "Basel". Vārtsarga tirgus cena joprojām tiek lēsta ap pusotru miljonu eiro, taču jāņem vērā, ka līgums ir spēkā vēl četras sezonas, un "Sion" savu labāko vārtsargu atdotu tikai par ļoti labu naudu. Cik runām reāls pamats, rādīs laiks, taču skaidrs, ka šopēcpusdien Andri vēros ne tikai Šveices futbola cienītāji vien. Lai izdodas!

Iepriekšējie 10 Šveices kausa ieguvēji

GadsUzvarētāja
2001.Servette FC
2002.FC Basel
2003.FC Basel
2004.FC Wil
2005.FC Zürich
2006.FC Sion
2007.FC Basel
2008.FC Basel
2009.FC Sion
2010.FC Basel

"Sion" kausa iepriekšējais triumfs 2009. gadā

Izmantotie resursi:
1815 - Das Oberwalliser Nachrichtenportal
Portal » www.football.ch
Sion
Club La Rete - Startseite

  +8 [+] [-]

, 2011-05-29 11:46, pirms 13 gadiem
Vaņinam sausā spēle un komandai uzvara!

  +2 [+] [-]

, 2011-05-29 11:47, pirms 13 gadiem
Tad par 12.

  +2 [+] [-]

, 2011-05-29 12:01, pirms 13 gadiem
Man šeit patiešām ļoti patīk. Dzīves līmenis ir ārkārtīgi auksts, manai ģimenei te klājas ļoti labi, arī dēls tiešām atzīstamā līmenī runā franču valodā.
Nu, nu, Miķeli, nav jau Šveicē tik auksts, lai arī kalnos.

  +2 [+] [-]

, 2011-05-29 12:12, pirms 13 gadiem
Ceram uz panakumu !

  +3 [+] [-]

, 2011-05-29 12:17, pirms 13 gadiem
Lai veicas! Turēšu īkšķus

  +2 [+] [-]

, 2011-05-29 13:26, pirms 13 gadiem
Vēlu noķert kādu pendeli, un protams par Sion uzvaru.

  +1 [+] [-]

, 2011-05-29 14:30, pirms 13 gadiem
Par City neticu, bet Schalkes variants tīri ticams, jo no viņiem šovasar aiziet Noiers (visticemāk uz Bayern), un Bundeslīgas klubi labprāt iepērkas Šveicē

Veiksmi Vaņinam.

  +3 [+] [-]

, 2011-05-29 14:44, pirms 13 gadiem
koeficienti interesanti

_______NE Xamax – Sion
betsafe 1.75 __3.40 __4.10
optibet 4.95 __3.64 __1.65

varbuut kljuuda bet varbuut tieshaam abi domaa pilniigi preteeji

     [+] [-]

, 2011-05-29 15:56, pirms 13 gadiem
lilion23 rakstīja: koeficienti interesanti

_______NE Xamax – Sion
betsafe 1.75 __3.40 __4.10
optibet 4.95 __3.64 __1.65

varbuut kljuuda bet varbuut tieshaam abi domaa pilniigi preteeji
nope, vnk kļūda ir sc.com, jo betsafā uz sion ir 1.75, bet uz xamax 4.10, vnk sc.com pie tiem koefiem augšā ir nepareizā secībā komandas pierakstītas.

     [+] [-]

, 2011-05-29 16:16, pirms 13 gadiem
MyP2P.eu :: Swiss Cup - FC Sion vs. Neuchatel...

LiveTV / прямая трансляция Сьон

gaidam spēli , par uzvaru Sion , veiksmi Vaņinam!

  +1 [+] [-]

, 2011-05-29 17:04, pirms 13 gadiem
kādēl latvijas kanāli šādus mačus nevarētu translēt, domāju ka auditoriju piesaistītu ar tādiem mačiem ar mūsu valsts spēlētāju līdzdalību jebkurā sporta veidā
Slēpts komentārs: mrPO

  +1 [+] [-]

, 2011-05-29 18:17, pirms 13 gadiem
Lai veicas. Patiešām interesants raksts. Beidzot var arī saprast Vaņina domas par pāreju uz spēcīgāku klubu. Tad jau redzēsim. Katrā ziņā, ja jau Šveicē ir tik labi, var arī palikt. Izlasē demonstrē lielisku sniegumu. Īstenībā, ja Noiers pamestu Schalki, kā tiek runāts, tad jau durvis vaļā... Skaistāk par skaistu. Bet Manchester City... Kāpēc? Tur tak ir Hārts, nafig viņiem Vaņinu.

     [+] [-]

, 2011-05-29 19:35, pirms 13 gadiem
Un vinam tas izdevas..., sausaa spele!!! Lai gan aizsardzibas balsti ik pa laicinam sataisiija "ziepes".