Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

LFF tiekas ar ekonomikas ministru un prezentē ieceri par Baltijas centrālo stadionu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

LFF tiekas ar ekonomikas ministru un prezentē ieceri par Baltijas centrālo stadionu
Viktors Valainis un Vadims Ļašenko. Foto: LFF

Ceturtdien, 12. septembrī, Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Vadims Ļašenko tikās ar Latvijas Republikas ekonomikas ministru Viktoru Valaini, lai pārrunātu vienu no nozīmīgākajiem infrastruktūras attīstības projektiem valstī — nacionālā futbola stadiona jautājumu.

Sarunās tika akcentēta stadiona nepieciešamība, īpaši ņemot vērā Latvijas dalību starptautiskajos futbola turnīros un iespējamību, ka Latvijas komandas atkal varētu kvalificēties starptautisko līgu turnīriem, kas katru gadu pārsniedz 80% varbūtību.

No UEFA 55 dalībvalstīm 44 valstis jau šobrīd piedalās UEFA pamatturnīros, kas iepriekš bija zināma kā grupu turnīru stadija, bet tagad kā līgu fāze. Taču Latvija joprojām ir vienīgā dalībvalsts, kurai nav sava nacionālā stadiona. Šis fakts rada ievērojamu spiedienu gan uz Latvijas futbola attīstību, gan uz starptautisko sacensību rīkošanu Latvijā, kas veicinātu ne tikai sporta popularitāti, bet arī ekonomisko izaugsmi, norāda LFF.

LFF prezentēja iepriekš veikto stadiona projekta aprēķinu, norādot, ka viena sēdvieta stadionā izmaksātu aptuveni 3000 eiro. Lai nodrošinātu atbilstošu stadiona funkcionalitāti un starptautiskos standartus, tiek plānots, ka stadionā būtu vietas 15 līdz 20 tūkstošiem skatītāju. Šāds stadions ne tikai kalpotu kā Latvijas futbola centrālais objekts, bet arī tiktu pozicionēts kā Baltijas reģiona centrālais stadions, piesaistot starptautiskus sporta un izklaides pasākumus.

Viena no LFF prioritātēm ir ne tikai sporta attīstība, bet arī potenciālā ekonomiskā ieguvuma palielināšana no starptautiskajiem pasākumiem. Ļašenko uzsvēra, ka stadions varētu kļūt par būtisku Latvijas "eksporta preci", jo tas piesaistītu tūristus un izklaides industrijas pārstāvjus, kā arī radītu ievērojamu ekonomisko pienesumu valsts tautsaimniecībai. Atšķirībā no tradicionālā tūrisma, piemēram, prāmju pasažieriem, kas ierodas tikai uz īsu brīdi un veic minimālus tēriņus, futbola tūristi izmanto vietējās viesnīcas, transporta pakalpojumus, ēdināšanas iestādes un citas vietējās infrastruktūras iespējas. Tas veicinātu tūrisma industrijas attīstību un sniegtu ilgtermiņa pienesumu vietējai ekonomikai.

"Dižpasākumi, kuri var piesaistīt tūristus, līdzjutējus, sportistus, un līdz ar to arī naudu, kas atbalstītu citas nozares, ieskaitot viesmīlības jomu, ir viens no valsts konkurētspējas elementiem. Uzskatu, ka federācijas iniciatīva šajā jomā ir apsveicama un jācer, ka tai izdosies piesaistīt nepieciešamo finansējumu šī projekta īstenošanai un gūt arī sabiedrības atbalstu," norādīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

Tikšanās laikā konceptuāli tika apspriesta arī īpašas padomes izveides iespēja, kuras uzdevums būtu virzīt stadiona projekta attīstību un nodrošināt starpnozaru sadarbību šī projekta realizācijā. Svarīgi uzsvērt, ka LFF ne tikai cer uz valsts atbalstu, bet arī aktīvi strādā pie dažādu iespējamo finansēšanas modeļu izstrādes, lai stadiona projekts varētu tikt realizēts ar ilgtermiņa ekonomisko pienesumu Latvijai. Padomi varētu vadīt ekonomikas ministrs, tādējādi nodrošinot valsts institūciju ciešāku sadarbību ar sporta nozares pārstāvjiem.

LFF turpina aktīvu darbu pie stadiona projekta tālākas virzības, uzsverot tā nozīmi ne tikai sporta, bet arī ekonomiskās izaugsmes un valsts starptautiskā prestiža veicināšanā.

Izmantotie resursi:
https://lff.lv/zinas/17785/lff-turp...

1 2 66 komentāri
Slēpts komentārs: Pandora
Slēpts komentārs: backstab

  +3 [+] [-]

, 2024-09-12 14:26, pirms nedēļas
Pandora rakstīja: Turpina diedelēt? Valstij nav jāiegulda tik valstī nepopulāra, neveiksmīga un necaurspīdīga sporta veida infrastuktūrā. LFF saņem pret citiem sporta veidiem milzīgas dotācijas no UEFA, lai iekasē no klubiem procentu no visiem spēlētāju darījumiem, lai bagāto klubu īpašnieki līdzfinansē, lai ņem aizņēmumu. Bet valstij nav jāiegulda nodokļu nauda futbola stadionā.
valstij / pašvaldībai jāiesaistās tik cik piešķirot zemi kompleksa būvniecībai...
pati būvniecība lai paliek LFF pārziņā... vai to investoru pārziņā, kas plāno apsaimniekot stadiaonu (futbolisti, koncertu organizatori u.c.)...
ja ar finansēm iesaistīsies valsts/pašvaldība, tad izmaksas izaugs no 3000 EUR par vietu līdz 6000 EUR par vietu - lai tik valsts maksā...

  -4 [+] [-]

, 2024-09-12 15:33, pirms 6 dienām
Vispirms tomēr gribas futbolu un tikai tad tad stadionu. Klubus es zem jēdziena "Latvijas futbols" nelikšu, ar tiem viss daudz maz ir labāk.

  -2 [+] [-]

, 2024-09-12 16:07, pirms 6 dienām
jbk rakstīja: Vispirms tomēr gribas futbolu un tikai tad tad stadionu. Klubus es zem jēdziena "Latvijas futbols" nelikšu, ar tiem viss daudz maz ir labāk.
Latvijas futbols ir tas, kuru spēlē "pastnieki un skolotāji" brīvdienās?
priekš viņiem celt "Nacionālo stadionu"?

  +6 [+] [-]

, 2024-09-12 16:07, pirms 6 dienām
jbk rakstīja: Vispirms tomēr gribas futbolu un tikai tad tad stadionu. Klubus es zem jēdziena "Latvijas futbols" nelikšu, ar tiem viss daudz maz ir labāk.
Grib latviešu futbolu un futbolistus, bet ieguldīs futbolā tikai tad, kad būs futbols.. Mazliet ačgārna domāšana.

     [+] [-]

, 2024-09-12 17:02, pirms 6 dienām
Biedrs Ļašenko, kurš tik ļoti neieredz latviešus atkal
kaut ko sapīpējies...!!! Arābi neuzķērās, tagad māna valdību!
Interesanti , kura, ja tāda ir, valsts komanda spēlē jebkādā konferencē, vai
stadijā!??? Biedrs Ļašenko varētu labāk pastāstīt kā no U21 izmeta Šitu.
Un vai vispār viņam ir šādas pilnvaras to darīt.!!!???

     [+] [-]

, 2024-09-12 17:48, pirms 6 dienām
Valainis paņēm kreklu?... Kukulis! Stadions var būt var nebūt, galvenais lai visiem jaunajiem reğionos ir kur trenēties, spēlēt un patīkami apstākļi. Man patīk Skonto, bet laikam neizdevīgi atjaunot vai kas tur. Bet ja jau UEFA atļauj tur spēlēt?..... lai turpina tur, netaisās viņš tak sabrukt ne? Vai arī īpašnieki grib jaukt nost un ko citu celt? Kam vispār pieder viņš?

  +9 [+] [-]

, 2024-09-12 17:49, pirms 6 dienām
kā 15 gadus neuzcelts stadions var but Baltijā centrālais, ja, cik saprotu, LT un EE jau realitātē eksistē apjomīgāki stadioni par mūsu tikai ieceri?

     [+] [-]

, 2024-09-12 17:49, pirms 6 dienām
Ā vienīgais ka jumta un apsildes nav. Njā marta un novembra spēlēm vajadzētu tomēr kvalitatīvu dabīgo laukumu.

     [+] [-]

, 2024-09-12 17:50, pirms 6 dienām
Pag pag, Šitu izmeta? Par ko?

  +6 [+] [-]

, 2024-09-12 18:00, pirms 6 dienām
asinsdesa rakstīja: kā 15 gadus neuzcelts stadions var but Baltijā centrālais, ja, cik saprotu, LT un EE jau realitātē eksistē apjomīgāki stadioni par mūsu tikai ieceri?
Es ar to pašu padomāju, bet galvenais ko ierakstīt prezentācijā lai labāk izklausās, līdzīgi kā daudzi no mums skolā darīja.

  +3 [+] [-]

, 2024-09-12 18:10, pirms 6 dienām
60miljoni. Skarbi. Mežaparka estrādes pārbūve ar karteļa procentiem bija 120M?

  +1 [+] [-]

, 2024-09-12 18:11, pirms 6 dienām
Vai tiešām UEFA pamatturnīros piedalās 44 valstu klubi?

     [+] [-]

, 2024-09-12 18:17, pirms 6 dienām
Šajos apstakļos,ukrainim var izdoties

     [+] [-]

, 2024-09-12 18:53, pirms 6 dienām
Kāpēc netiek piesaistīta FIFA/UEFA nauda? Kāpēc tiek prasīts no valsts?

  +7 [+] [-]

, 2024-09-12 18:59, pirms 6 dienām
Kur palika tie sponsori to Saūda Arābijas vai no Kataras, kuri vēlējās inestēt tajā stadionā?

  +1 [+] [-]

, 2024-09-12 19:10, pirms 6 dienām
Neesmu pārliecināts, vai valstij un Rīgas pašvaldībai ir jāiegulda finanšu līdzekļi šai projektā, bet pie labas pārvaldības šāds stadions var būt pat pelnošs. Vel jau ir iespēja stadionu uz kādu laiku izīrē kādai pasaulē labi zināmai firmai, kura vēlētos, lai šis stadions nestu viņu vārdu. Pasaulē šāda prakse tiek plaši pielietota.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-12 19:12, pirms 6 dienām
Kārtīgu stadionu vajag un neviena valsts to nav uzcālusi ar UEFA un FIFA naudu.Kaut ko jau viņi piemet,bet tai jābūt nacionālai bāzei kur varētu rīkot lielus koncertus arī Dziesmu Svētkos dejotāji izmantot.Šito naudu ko mūsu kangari ir notrampēlējuši uz visādiem mēsliem un projektiem,kas vēl ir ieplānots saglābt uz iedzīvotāju rēķina varētu sen jau uzcelt stadionu ap 20k ar apzeltītām kolonām.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-12 19:12, pirms 6 dienām
TinderDtae rakstīja: Kur palika tie sponsori to Saūda Arābijas vai no Kataras, kuri vēlējās inestēt tajā stadionā?
Ja nemaldos no Emratiem, būvē iekš vien mier Riverfront cik zinu. Tiem vajag garantijas, nevis spriedelēšanas. Nu nesanāca Lucavsalā, sanāca Andrejsalā. Viņiem pa lielam pie kājas kur spārdīs bumbu LV censoņi.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-12 19:41, pirms 6 dienām
Nafig dāvināt formu, ja nekas nav nolemts ...
Kukulis, vzjatka?

  -2 [+] [-]

, 2024-09-12 19:47, pirms 6 dienām
Ukajali dzelmē zivis dzied
Bij tāda grāmata

     [+] [-]

, 2024-09-12 19:47, pirms 6 dienām
Garais1606 rakstīja: Ja nemaldos no Emratiem, būvē iekš vien mier Riverfront cik zinu. Tiem vajag garantijas, nevis spriedelēšanas. Nu nesanāca Lucavsalā, sanāca Andrejsalā. Viņiem pa lielam pie kājas kur spārdīs bumbu LV censoņi.
man jau liekas andrejsala jau bija labu laiku ar šleseru izprātota, un arābu emīrs lucavsalas breinstormam pieslēdzās tāpat vien

     [+] [-]

, 2024-09-12 19:49, pirms 6 dienām
merseysider rakstīja: Pag pag, Šitu izmeta? Par ko?
izmeta gan.... Un nezin kāpēc nekur neviens pat neieminas par šo faktu...

  +2 [+] [-]

, 2024-09-12 19:59, pirms 6 dienām
Ērms Daugavas stadiona izskatā jau tika uzcelts par valsts naudu, nu nesanāca, vajag vēl paākstīties, kamer var izspiest piķi.

  +2 [+] [-]

, 2024-09-12 20:17, pirms 6 dienām
TinderDtae rakstīja: Kur palika tie sponsori to Saūda Arābijas vai no Kataras, kuri vēlējās inestēt tajā stadionā?
Atlidoja un labi pavakariņoja uz lff rēķina, piekrita vienam selfijam ar ļašku un aiztinās uz neredzēšanos

  -2 [+] [-]

, 2024-09-12 20:20, pirms 6 dienām
Riga fc un rfs nevar samesties un tādu barona ielas projekta kopiju ar 6k vietām kopīgi uzbūvēt? Lielāku nemaz nevajag. Ar mākslīgo segumu lai visu gadu varētu bez stresa kaplēt

  +1 [+] [-]

, 2024-09-12 20:21, pirms 6 dienām
Slapjie sapņi un divi jefiņi.

  -1 [+] [-]

, 2024-09-12 20:23, pirms 6 dienām
15-20k tribīnes būs par maz starptautiskajām mūzikas zvaigznēm. Coldplay vajag vismaz 30k stadionu un uz augšu

  -1 [+] [-]

, 2024-09-12 20:25, pirms 6 dienām
dinamoRIGA2000 rakstīja: 15-20k tribīnes būs par maz starptautiskajām mūzikas zvaigznēm. Coldplay vajag vismaz 30k stadionu un uz augšu
30k ir pamaz coldplejam

  +3 [+] [-]

, 2024-09-12 20:50, pirms 6 dienām
Lai aizbrauc uz Kauņu un painteresējas, cik izmaksā šāds stadions. Lietuvā ir uz pusi vairāk iedzīvotāju bet nespēj piepildīt stadionu, lai pēc tam nebūtu jālūdz valstij to regulāri dotēt.

  +2 [+] [-]

, 2024-09-12 20:51, pirms 6 dienām
dinamoRIGA2000 rakstīja: 15-20k tribīnes būs par maz starptautiskajām mūzikas zvaigznēm. Coldplay vajag vismaz 30k stadionu un uz augšu
Ir Mežaparks, cik šogad tur bija koncertu?

     [+] [-]

, 2024-09-12 20:59, pirms 6 dienām
Labdien, zilie rakstīja: Kāpēc netiek piesaistīta FIFA/UEFA nauda? Kāpēc tiek prasīts no valsts?
Kāpēc Arēna Rīga tika būvēta pa manu vecāku nodokļos maksāto naudu un naudu neprasīja no IIHF???
Atšķirībā no IIHF un FIBA - UEFA iedos naudu priekš stadiona, bet sākumā vajag projektu sagatavot, lai zina precīzas izmaksas un plānu - cik nu iznu, tad projekts tiks prezentēts vien 2025.g. un šobrīd notiek tikai potenciālo naudas devēju un investoru meklēšana. Tā 3D bilde it kā no Lucavsalas ar to stadionu ir tikai vizuāla bilde - tas nav stadiona reālais projekts.

  -1 [+] [-]

, 2024-09-12 21:14, pirms 6 dienām
Ivars Zvirgzdiņš rakstīja: Neesmu pārliecināts, vai valstij un Rīgas pašvaldībai ir jāiegulda finanšu līdzekļi šai projektā, bet pie labas pārvaldības šāds stadions var būt pat pelnošs. Vel jau ir iespēja stadionu uz kādu laiku izīrē kādai pasaulē labi zināmai firmai, kura vēlētos, lai šis stadions nestu viņu vārdu. Pasaulē šāda prakse tiek plaši pielietota.
Ivar - es tev piekristu, ja arī Arēna Rīga būtu būvēta no privāto sponsoru naudas, bet toreiz to uzbūvēja no valsts budžeta līdzekļiem un laikam pat Rīgas dome kaut ko iesaistijās - nekāds IIHF, vai FIBA ne centa neiedeva un protams, ka LBS un LHF arī bija plikas kā baznīcas žurkas! Toreiz lielākie strīdi bija par to kurš būvēs un nevis par to cik tas maksā un, vai to mums vispār vajag, jo varējām turpināt spēlēt Rīgas sporta pilī, jo no IIHF nebija nekādu prasību, ka nedrīkstētu mājas spēles aizvadīt RSP!!!
Mums ienāca galvā tarakāni, ka LV obligāti vajag rīkot PČ hokejā - lai arī mums to neviens nespieda darīt un neviens nejautāja, vai halles būvi izdosies atpelnīt utt.
Tā, ka ja pasniedzām hokejam un basketbolam (bet tomēr vairāk hokejam) tādu dāvanu, tad esam godīgi un virzam uz priekšu arī futbola stadiona projektu.

     [+] [-]

, 2024-09-12 21:15, pirms 6 dienām
asinsdesa rakstīja: kā 15 gadus neuzcelts stadions var but Baltijā centrālais, ja, cik saprotu, LT un EE jau realitātē eksistē apjomīgāki stadioni par mūsu tikai ieceri?
Ja būs 15 000+ skatītāju vietas, tad LV būs lielākais, tālāk leišiem un mazākais igauņiem! Vēl jau gan leišiem viņš ir jāuzbūvē, jo tas ir ar milzīgiem skandāliem un naudas pazušanas gadījumiem.
1 2 66 komentāri