Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Mali: Cik tālu lidos ērgļi?

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Mali: Cik tālu lidos ērgļi?
Viens no Mali izlases līderiem - Mamadu Diarā ("Real Madrid")
Foto: AFP

Āfrikas Nāciju kausa (ĀNK) izcīņas izlašu apskatu turpinām ar Mali valstsvienību. Jauna, perspektīva komanda, kuru kopā satur spēcīgi un pieredzējuši līderi - tā varam raksturot šo izlasi, kas veiksmes gadījumā varētu sagādāt ne vienu vien pārsteigumu.

Vispārīgi

Mali futbola izlase Āfrikas Nāciju kausa finālturnīram kvalificējusies sesto reizi. Atskatoties pagātnē, trīs reizes (1994., 2002., 2004.) izcīnīta ceturtā vieta, savukārt tālajā 1972. gadā malieši aizkļuva līdz finālam, kur sīvā cīņā ar 2:3 atzina Kongo Republikas pārākumu. Mali piedalījās arī pēdējā Nāciju kausa finālturnīrā, kas norisinājās 2008. gadā. Toreiz grupu turnīrā malieši, Frederikam Kanutem realizējot 11 metru soda sitienu, ar 1:0 apspēlēja Beninu, slēdza mierizlīgumu 0:0 ar Nigēriju un cieta sakāvi 0:3 pret Kotdivuāru, grupā ieņemot 3. vietu (vienāds punktus skaits ar Nigēriju, bet sliktāka vārtu attiecība) un no tālākās cīņas izstājoties.

2010. gada Nāciju kausa finālturnīrā Mali valstsvienība ielozēta B apakšgrupā – kopā ar Angolu, Alžīriju un Malāviju. Grupā, kurā uz papīra ir viena izteikta pastarīte – Malāvija – un trīs spēkos līdzīgas vienības, par galveno favorīti bukmeikeri uzskata Angolu. Tikmēr Mali un Alžīrijas, kas aizvadītajā gadā kvalificējās 2010. gada Pasaules kausa izcīņai Dienvidāfrikā, izlašu izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā jeb apakšgrupā ieņemt kādu no pirmajām divām vietām tiek vērtētas diezgan līdzīgi.

Kvalificēšanās

Āfrikā kvalifikācija Pasaules kausam un Nāciju kausa izcīņai norisinājās paralēli. Kvalifikācijas turnīru, tāpat kā lielākā daļa Āfrikas komandu, Mali uzsāka ar otro kārtu. Tajā ērgļi apakšgrupā ieņēma 1. vietu (12p), apsteidzot Sudānu (9p), Kongo Republiku (9p) un Čadu (6p). Pēcāk gan Čada tika izslēgta no kvalifikācijas turnīra, jo neieradās uz izbraukuma spēli pret Sudāna. Līdz ar to ieskaitē tika ņemtas vērtā tikai Mali, Sudānas un Kongo savstarpējās spēles, kā rezultātā grupā visas trīs izlases bija izcīnījušas sešus punktus. Tas gan būtiskas izmaiņas neieviesa, un, pateicoties labākai vārtu attiecībai, trešajai kārtai kvalificējās Mali un Sudāna. Pēdējā kārtā 20 izlases tika sadalītas piecās apakšgrupās – uzvarētāja kvalificējās PK, bet otrās un trešās vietas ieguvējas – Nāciju kausam. Ērgļi savā grupā palika vien 3. vietā (9p), piekāpjoties Ganai (13p) un Beninai (10p), bet apsteidzot Sudānu (1p).

Sastāvs

Lielākā daļa no 23 spēlētājiem, kas iekļauti izlases sastāvā startam Nāciju kausā, ikdienā pārstāv Eiropas klubus. Nav pārsteigums, ka teju puse jeb 12 no Mali futbolistiem meistarību slīpē Francijā. Vārtsarga postenī, ja nekādu pārsteigumu nebūs, pamatsastāvā laukumā vajadzētu doties pieredzējušajam Mamadu Sidibam, kurš pārstāv Kipras „Omonia” un izlasē aizvadījis 90 spēles. Izlases vājā vieta, šķiet, gaidāmajā turnīrā varētu būt aizsardzības līnija. Līdera lomu tajā varētu uzņemties franču spēcīgākā čempionāta vienības „Boulogne” pārstāvis Bakarī Sumare un Adama Tambura no Zviedrijas „Helsingborg”. Pieredzes bagātākais no aizsargiem Sulejmane Diamutene netiek pie pastāvīgas spēļu prakses Itālijas augstākās līgas vidusmēra klubā „Bari”, kā sastāvā aizsargs šosezon aizvadījis tikai vienu spēli. Tāpat liela pārliecība nav par Dienvidāfrikas un Mali pārstāvošajiem jaunajiem aizsargiem. Liels spēks Mali izlasei ir pussargu līnija, kuru balsta tādi Spānijas futbola grandu pārstāvji kā Sejdu Keita („Barcelona”) un Mamadu Diarā (Madrides „Real”), kā arī itāļu „Juventus” spēlējošais Muhameds Sisoko, kuriem ieročus pienesīs vairāki jaunie talanti, piemēram, Abdu Traore no Francijas čempionvienības "Bordeaux". Mali sekmes viennozīmīgi lielā mērā būs atkarīgas arī no pieredzējušā un allaž rezultatīvā uzbrukuma līdera Frederika Kanutes („Sevilla”) snieguma, kuram palīgu smalītē netrūks – Francijā spēlējošie Mamadu Dialo ("Le Havre"), Mamadu Bagajoko ("Nice") un Modipo Maiga ("Le Mans"). Kopumā sastāvs ir jauns, perspektīvs, taču netrūkst pieredzējušu vīru (Keita, M.Diarā, Kanute), kas spēj savākt un balstīt komandu.

Treneris

Valstsvienību kopš 2008. gada aprīļa, ar Mali Futbola federāciju (FMF) parakstot divu gadu līgumu, vada nigēriešu speciālists Stīvens Keši (47), kurš savulaik pats aizvadījis diezgan veiksmīgu futbolista karjeru. No pazīstamiem futbola klubiem, ko Keši pārstāvēja astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados, varam minēt Beļģijas „Anderlecht” (ar to tika izcīnīts Beļģijas čempionu tituls un divreiz triumfēts valsts kausa izcīņā) un „Lokeren”, kā arī franču „RC Strasbourg”. Tāpat tagadējam Mali izlases trenerim bija nozīmīga loma Nigērijas izlasē, kuru Keši pārstāvēja 12 gadus, 1994. gada Pasaules kausa izcīņā ASV esot valstsvienības kapteiņa godā un tai pašā gadā palīdzot Nigērijai triumfēt Āfrikas Nāciju kausa izcīņā. Jautājums - vai Keši spēs triumfēt Nāciju kausā arī kā treneris? Runājot par Keši pieredzi trenera arodā, pirmās iemaņas tika gūtas ASV, kur nigērietis devās pēc futbolista karjeras noslēguma. Laika posmā no 2004. līdz 2006. gadam Keši vadīja Togo izlasi, pavisam negaidīti kvalificējoties 2006. gada Pasaules kausa izcīņai Vācijā. Pēc šī panākuma sasniegšanas Keši šajā amatā nomainīja Oto Fisters.

Mali izlases sastāvs

Vārtsargi

Spēlētājs GadiKlubs Sp/Vā*
Mahamadou Sidiba31Omonia (Kipra)90
Soumaïla Diakite25Stade Malien (Mali)8
Oumar Sissoko22Metz (Francija)2

Aizsargi

Spēlētājs GadiKlubs Sp/Vā*
Souleymane Diamoutene26Bari (Itālija)45/2
Adama Tamboura24Helsingborg (Zviedrija)20
Bakary Soumare24Boulogne (Francija)5
Ousmane Berthe21Jomo Cosmos (Dienvidāfrika)1
Abdoulaye Maiga25Stade Malien (Mali)1

Pussargi

Spēlētājs GadiKlubs Sp/Vā*
Mahamadou Diarra28Real Madrid (Spānija)55/2
Seydou Keita29Barcelona (Spānija)51/13
Momo Sissoko24Juventus (Itālija)26/2
Mahamane El-Hadj Traore21Nice (Francija)8
Lassana Fane24El Merreikh (Sudāna)4/1
Bakaye Traore24Nancy (Francija)3
Moustapha Yattabare23Clermont (Francija)2/1
Samba Sow20Lens (Francija)1
Abdou Traore21Bordeaux (Francija)1

Uzbrucēji

Spēlētājs GadiKlubs Sp/Vā*
Frederic Kanoute32Sevilla (Spānija)35/21
Mamadou Diallo27Le Havre (Francija)29/6
Mamadou Bagayoko30Nice (Francija)18/1
Modibo Maiga23Le Mans (Francija)9/1
Tenema N'Diaye28Nantes (Francija)7
Mamadou Samassa23Valenciennes (Francija)1/1

* - Spēles/ Vārti izlasē

ValstsSk.
Francija12
Spānija3
Itālija2
Mali2
Sudāna1
Zviedrija1
Kipra1
Dienvidāfrika1

Mali izlases vieta FIFA rangā – 47. (līdz šim augstākā vieta – 35. (sasniegta 2007. gada februārī))

Mali izlases grupu turnīra kalendārs ĀNK:

DatumsSpēle
10.01.10Mali – Angola
14.01.10Mali – Alžīrija
18.10.10Mali – Malāvija

Kā Mali izlasei klāsies ĀNK izcīņā?

  • 21

  • 36

  • 77

  • 8


  -2 [+] [-]

, 2009-12-31 22:19, pirms 15 gadiem
nedomāju, ka ar kanuti, diarrā un keitu pietiks.. izstāsies 1/4finālā.

  +6 [+] [-]

, 2009-12-31 22:36, pirms 15 gadiem
uuzinjsh rakstīja: nedomāju, ka ar kanuti, diarrā un keitu pietiks.. izstāsies 1/4finālā.
+ neaizmirsti Mohamedu Sissoko
P.S. shii komanda no visam afrikas simpatize visvairak, ceru ka izdosies paradit sevi no labakas puses ANC.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2009-12-31 23:15, pirms 15 gadiem
c novim godom!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-01-01 01:10, pirms 15 gadiem
Vieni no favoriitiem, tad jau redzees kaa ies atbildiigaakajaas speelees
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja