Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Kapello: "Angļu futbolisti vienmēr ir noguruši"

Rolands Eliņš

Kapello: "Angļu futbolisti vienmēr ir noguruši"
Fabio Kapello
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Pazīstamais itāļu futbola speciālists Fabio Kapello, kurš šobrīd ir Krievijas izlases galvenais treneris, ekskluzīvā intervijā FIFA mājaslapai izsakās par futbola taktiskajiem risinājumiem un pauž atziņu, kādēļ Anglijas izlase lielajos turnīros nespēj izcīnīt lielas uzvaras. Piedāvājam šīs intervijas fragmentus.

Esam 21. gadsimta otrajā desmitgadē. Ko šobrīd nozīmē termins „moderns futbols”?
Viena lieta ir tas, kas notiek ārpus laukuma. Internets, televīzija un prese to padarījusi par milzīgu biznesu. Savukārt laukumā, domāju, ka spēle sākusi patiešām atvērties. Iespēja izstudēt spēles, kas notiek pasaules otrā pusē, ļauj treneriem sākt spēlēt patiešām taktisku spēli. Ir ļoti grūti uzvarēt, ja nav labu futbolistu. Atcerieties kaut vai neseno Konfederāciju kausa pusfināli starp Brazīliju un Urugvaju, kura pirmajā puslaikā gandrīz nevienam nebija iespējas brīvi paspert ne soli. Gandrīz vai liekas, ka mūsdienās, kā teicis itāļu žurnālists Džianni Brera, „perfekta spēle ir 0:0”. Bet, manuprāt, moderns spēlētāju izvietojums ir 9-1. Deviņi, kas spēlē aizsardzībā, un deviņi, kas spēlē uzbrukumā.

Vai vēl ir vieta izaugsmei?
Pēdējā laikā bijušas trīs futbola revolūcijas. 70. gados bija „Ajax” ar viņu augsto aizmugures līniju un presingu. 80. un 90. gados bija „Milan”, un tagad ir „Barcelona”, kura prot pieturēt bumbu un agresīvi cīnīties pēc tās brīžos, kad bumba ir pretiniekiem. Cilvēki pēta un pētīs šos jaunievedumus, lai apspēlētu tos, un tad arī parādās izaugsme un jaunas revolūcijas.

Par darbu Krievijas izlasē. Vai ir kādas specifiskas problēmas?
Vislielākās grūtības rada tulka izmantošana, it īpaši spēles karstumā, kad katra vārda nianse ir svarīga. Treniņprocesā valodas problēma nav tik izteikti sajūtama, taču arī tad pāris specifiski vārdi tiek pārprasti.

Vai aizpildīt sastāvu ir grūtāk nekā iepriekš Anglijas izlasē?
Milzīga problēma ir tā, ka Krievijas komandām parasti ir tikai četri vai pieci krievu spēlētāji. Spēlētāju loks, no kura var izvēlēties, ir ļoti ierobežots, salīdzinot ar, piemēram, Spāniju, Franciju un Itāliju. Līdz ar to ļoti svarīga kļūst izlūkošana un spēlētāju izvērtēšana. Dzīvoju Maskavā un nedēļā noskatos trīs līdz četras spēles, to pašu dara mani asistenti. Mums ir tikai apmēram 60 spēlētāji, no kuriem izvēlēties.

Turklāt nav nemaz tik daudz krievu, kas spēlē lielajās līgās, vai ne?
Mums ir tikai četri futbolisti, kas spēlē klubos ārpus Krievijas. Turklāt nevaram izsaukt ārzemju spēlētājus ar krievu izcelsmi, kā to dara Vācija, Francija un Anglija, jo šādu spēlētāju gluži vienkārši nav. Krievu futbolisti meistarības ziņā ir ļoti labi, taču nepieciešamas zvaigznes. Šajā ziņā ir labi, ka Krievijas čempionātā ienāk patiešām skaļi uzvārdi, jo tas padara vietējos spēlētājus daudz motivētākus pierādīt sevi.

Vai spiediens Krievijā ir lielāks nekā tas bija Anglijā?
Laukumā varbūt jā, taču ārpus tā Anglijā varēja dzīvot bez problēmām. Angļu preses spiediens ir smags, jā, par to nav šaubu, taču ir grūti salīdzināt to ar Krievijā notiekošo, jo es krievu avīžu virsrakstus gluži vienkārši nesaprotu (smejas).

Visbeidzot – kādēļ Anglijas izlasei neizdodas pacīnīties par kādu no lielo turnīru tituliem?
Jo viņi ir noguruši. Visi angļu pretinieki vienmēr ir svaigāki, jo Premjerlīgā nav pārtraukuma. Manuprāt, Premjerlīgā labākais futbols tiek spēlēts sezonas pirmajā pusē, taču pēc tam līmenis krītas. Un līdz ar to, lai komanda būtu konkurējošs spēks, nepieciešams ļoti plašs sastāvs, kas, savukārt, ir izlasei nepieejama greznība.

Intervija pilnā apjomā pieejama divās daļās šeit un šeit.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-07-31 16:31, pirms 11 gadiem
Tieši tāda pati problēma ir arī latvijas izlasei

  +1 [+] [-]

, 2013-07-31 16:38, pirms 11 gadiem
We all blessed my nigga rakstīja: Tieši tāda pati problēma ir arī latvijas izlasei
Atradi ar ko salīdzināt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2013-07-31 16:47, pirms 11 gadiem
BayernM rakstīja: Atradi ar ko salīdzināt.
Tapat ka pirkstu ar p*mpi salidzinat
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja