Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Vācijas sieviešu izlase sesto reizi pēc kārtas kļūst par Eiropas čempioni

Agris Suveizda

Vācijas sieviešu izlase sesto reizi pēc kārtas kļūst par Eiropas čempioni
Vācijas izlase ar kārtējo čempiones titulu
Foto: SCANPIX SWEDEN

Vakar Zviedrijā noslēdzās Eiropas čempionāts futbolā sievietēm. Nedaudz vairāk nekā 42 tūkstošu skatītāju klātbūtnē Vācija finālā ar rezultātu 1:0 uzvarēja Norvēģiju un astoto reizi izlases vēsturē kļuva par Eiropas čempioni.

Eiropas sieviešu čempionāta finālturnīrā piedalījās 12 komandas, no kurām vienīgi mājiniece Zviedrija turnīram kvalificējās automātiski. Pārējās izlases par ceļazīmēm cīnījās kvalifikācijas turnīrā, un vispirms astoņas nomināli vājākās izlases piedalījās priekšsacīkšu turnīrā, divās grupās noskaidrojot pa vienai laimīgajai. Priekšsacīkstēs piedalījās arī Latvijas izlase, kas atzina Luksemburgas (0:2) un Maķedonijas (0:1) pārākumu, kā arī pieveica lietuvietes (1:0).

Pēc tam 35 komandas tika sadalītas septiņās grupās. Katras grupas uzvarētāja un labākā otrās vietas ieguvēja iekļuva finālturnīrā, bet vēl trīs ceļazīmes tika sadalītas "play-off" fāzē. Finālturnīrā 12 vienības tika sadalītas pa četrām komandām trīs grupās - ceturtdaļfinālā iekļuva grupu pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī divas labākās trešās vietas ieguvējas. Trešo vietu konkurencē Dānijai un Krievijai bija identisks punktu skaits, tādēļ ceturtdaļfināliste tika izšķirta izlozē - laimīgā loze tika dānietēm.

Galvenā turnīra favorīte Vācija čempionātu sāka ar neizšķirtu pret Nīderlandi (0:0) un uzvaru pār Islandi (3:0), toties cīņā par pirmo vietu grupā zaudēja norvēģietēm (0:1) - tas Vācijai Eiropas čempionāta finālturnīros bija pirmais zaudējums 20 gadu laikā! Arī Norvēģija līdz šim mačam bija tikusi pie četriem punktiem - neizšķirts pret Islandi (1:1) un uzvara pār Nīderlandi (1:0).

Izslēgšanas spēlēs Norvēģija uzvarēja Spāniju (3:1) un Dāniju (1:1, pendelēs), bet Vācija gan ceturtdaļfinālā, gan pusfinālā, gan vēlāk arī finālā uzvarēja ar minimālu rezultātu 1:0 - vispirms pret Itāliju, bet pēc tam arī pret Zviedriju un Norvēģiju. Vienīgos vārtus fināla 49.minūtē guva Anja Mitaga, kura tik tikko bija nomainījusi Lēnu Locenu. Par turnīra rezultatīvākajām spēlētājām kļuva zviedrietes Lota Šelina un Nilla Fišere, kuras guva attiecīgi piecus un trīs vārtus.

Pieci iepriekšējie Eiropas čempionāta fināli

GadsVietaUzvarētājaFinālisteRez
2009.SomijaVācijaAnglija6:2
2005.AnglijaVācijaNorvēģija3:1
2001.VācijaVācijaZviedrija1:0
1997.Norvēģija/ZviedrijaVācijaItālija2:0
1995.VācijaVācijaZviedrija3:2

Izmantotie resursi:
The official website for European football –...

  -2 [+] [-]

, 2013-07-29 14:34, pirms 11 gadiem
Vācijas futbolisti galīgi netur līdzi sievietēm

  +1 [+] [-]

, 2013-07-29 14:44, pirms 11 gadiem
Paaudžu maiņas dēļ turnīru sāka visai blāvi, bet turnīra gaitā ieskrējās un uzvarēja.

Lai gan pret Zviedriju 1/2finālā paveicās.

  -1 [+] [-]

, 2013-07-29 14:50, pirms 11 gadiem
Gaidīju finālu Francija - Zviedrija, bet kapitāli neveicās spēlēs pret Dāniju un Vāciju. Starp citu, norvēģietes finālā nerealizēja divas pendeles....