Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Ceturtdaļfinālā iekļūst Zambija un Kamerūna, Tunisija aiz borta

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Ceturtdaļfinālā iekļūst Zambija un Kamerūna, Tunisija aiz borta
Kamerūnas izlases kapteinis Samjuels Eto'O
Foto: AFP

Šovakar Āfrikas Nāciju kausā (ĀNK) tika noskaidrotas atllikušās divas ceturtdaļfināla dalībnieces. Par šīm veiksminiecēm, intrigai grupas tabulā saglabājoties līdz pēdējam mirklim, kļuva Zambija un Kamerūna.

Pirms pēdējās kārtas situācija D grupā bija interesanta un diezgan neprognozējama, jo izredzes ierindoties kādā no pirmajām divām vietām bija saglabājušas visas četras valstsvienības. Pavisam skaidrs gan bija tas, ka vieta ceturtdaļfinālā neatradīsies abām grupas favorītēm - Tunisijai un Kamerūnai, kuras pēdējā mačā tikās savā starpā.

Zambija apspēlē Gabonu un izcīna pirmo vietu, Kamerūna atspēlējas divreiz un 1/4 finālā tiksies ar Ēģipti

Pieticīgajai Gabonas valstsvienībai, kas pirms izšķirošajām spēlēm atradās grupas līderes godā, spēlē pret Zambiju pietika vien ar neizšķirtu, kamēr zambiešiem bija jāiet uz pilnu banku un jāizcīna uzvara. Vara lodes mērķtiecīgi tiecās pēc nepieciešamajiem trīs punktiem, un mača 29. minūtē pēc eleganta Reinforda Kalabas vārtu guvuma pelnīti izvirzījās vadībā - 1:0. Ar šādu rezultātu arī noslēdzās spēles pirmais puslaiks.

Tikmēr 2008. gada Nāciju kausa izcīņas fināliste Kamerūna grupas favorītu duelī nedrīkstēja piekāpties Tunisijai, drošībai - jāuzvar. Un, ka tavu nelaimi, jau spēles pirmajā minūtē tunisiešus vadībā izvirzīja Amine Čirmiti. Puslaika turpinājumā zaudētāju lomā esošajai Kamerūnai piederēja acīmredzams pārsvars bumbas kontrolē, tomēr kamerūnieši to taustāmā rezultātā pārvērst nespēja un patiesi nopietnus draudus Tunisijas vārtiem neradīja. Abās spēlēs futbolistiem dodoties pārtraukumā, pirmās divas vietas grupas tabulā aizņēma Zambija un Tunisija.

Pēc pārtraukuma Kamerūna nekavējoties mainīja savu kursu no došanās uz mājām pret ceturtdaļfinālu, 47. minūtē kamerūniešu zvaigznei Samjuelam Eto'O izlīdzinot rezultātu. Pēc nepilnām 20 minūtēm gan mežonīgās lauvas otrreiz spēlē nonāca zaudētāju lomā, kad aizsarga Aureliena Čejdu ar galvu izdarīta neveikla piespēle savam vārtsargam Idrisam Kameni noslēdzās ar bumbas ielidošanu Kamerūnas cietoksnī. Kamēr tunisieši svinēja vārtu guvumu, otrā spēlē Zambija dubultoja savu pārsvaru un panāca drošo 2:0. Ar to intrigai nebija gana, un jau pēc minūtes Kamerūna favorītu spēlē otro reizi atjaunoja "status quo" - kamerūniešu labā ar spēcīgu sitienu vārtu tuvajā stūrī izcēlās Landrī Nguemo, svaru kausus atkal nosverot kamerūniešu pusē - 2:2.

Kad abos mačos līdz pamatlaika izskaņai bija atlikušas 10 minūtes, Tunisija neprātīgi lauzās uz kamerūniešu vārtiem. Pāris minūtes pirms pamatlaika beigām tunisieši, Amaram Džemalam nopelnot otro dzelteno kartīti jeb noraidījumu, krietni samazināja izredzes gūt vitāli nepieciešamos trešos vārtus. Tikmēr otrā spēlē Gabonai izdevās vienus vārtus atgūt, nodrošinot saspringtu spēles galotni. Intriga grupā saglabājās līdz pēdējam mirklim.

Zambija pēdējās minūtēs pēc gaboniešu izmisīgajiem uzbrukumiem spēja nosargāt savus vārtus neskartus un varēja sākt svinības - 2:1 un vieta ceturtdaļfinālā. Pēc pāris minūtēm galvenā tiesneša finālsvilpe atskanēja arī otrajā spēlē, vēstot par neizšķirtu 2:2, kas labvēlīgs bija kamerūniešiem.

Līdz ar to grupā pirmo vietu negaidīti ieņēma Zambija, kas 1/4 finālā tiksies ar Nigēriju. Tikmēr Kamerūnai, kas grupā ierindojās otrajā vietā, dota iespēja ceturtdaļfinālā revanšēties Ēģiptei par zaudējumu 2008. gada Nāciju kausa finālā.

ĀNK, D grupa

Kamerūna - Tunisija 2:2 (0:1) (Eto'O 47' N'Guemo 64' - Chermiti 1' Chedjou 63' (s.v.))
Gabona - Zambija 1:2 (0:1) (Marcolino 83' - Kalaba 28' Chamanga 62')

Tabula

VKomandaSUNZVAP
1.Zambija31115:54
2.Kamerūna31115:54
3.Gabona31112:24
4.Tunisija30303:33

ĀNK 1/4 fināla pāri

DatumsLaiksPāris
24.01.1018:00Angola - Gana
24.01.1021:30Kotdivuāra - Alžīrija
25.01.1018:00Ēģipte - Kamerūna
25.01.1021:30Zambija - Nigērija
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-21 20:32, pirms 14 gadiem
Labi, ka Kamerūna tika ārā. Tāda līdzīga grupa, Zambijai un Kamerūnai pat stati vienādi.

  +1 [+] [-]

, 2010-01-21 20:42, pirms 14 gadiem
Negaidīju, ka Zambija tiks ārā no grupas. Tunisijai šis nācijas kauss noteikti būs viens no sliktākajiem.
Ceturtdaļfinļa pāri būs šādi: Angola vs Gana;
Kotdivuāra vs Alžīrija;
Ēģipte vs Kamerūna;
Nigērija vs Zambija.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-01-21 20:45, pirms 14 gadiem
Trīs komandām 4 punkti, ja neesi pamanījusi. Gabona uzvarēja Kamerūnu. Tad pēc tavas loģikas, kāpēc Kamerūna augstāk par Gabonu. Bet Zambijai šo trīs komandu starpā ir visvairāk gūto vārtu savstarpējās spēlēs, jo vārtu attiecības ir vienādas un punktu skaits arī.

  +3 [+] [-]

, 2010-01-21 20:55, pirms 14 gadiem
Eomers rakstīja: kameruna vinneja zambiju, kpc vinja naw pirmaa grupaa, sviests
Kā jau Matīss rakstīja ... Ja trīs komandām ir vienāds punktu skaits, kā tas ir šajā gadījumā, vietu sadali nosaka visu trīs komandu savstarpējās spēles.

Kamerūna 0:1 Gabona
Kamerūna Zambija 3:2
Gabona 1:2 Zambija

Zambija 3p, 4:4
Kamerūna 3p, 3:3
Gabona, 3p, 2:2

  +2 [+] [-]

, 2010-01-21 22:47, pirms 14 gadiem
Kamerūna šajā turnīrā mani ļoti nepatīkami pārsteidz. Ar šādu spēli pret Ēģipti būs maz variantu. Taču šaubu nav, ka ceturtdaļfinālā kamerūnieši jau spēlēs savā līmenī. Nedaudz žēl tunisiešus. Nezaudēja nevienā spēlē, bet palika pēdējie.