Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Zambija - vien ar dažiem eiropiešiem sastāvā

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Zambija - vien ar dažiem eiropiešiem sastāvā
Puusargs Ians Bakala.
Foto: AFP

Jau rīt sāksies Āfrikas Nāciju kausa izcīņa futbolā. Piedāvājam pēdējo, pēc kārtas sešpadsmito, apskatu par kādu no dalībniecēm. Šoreiz tā ir Zambijas futbola izlase.

Vispārīgi.
Zambija spēlēs C apakšgrupā kopā ar Kamerūnu, Ēģipti un Sudānu. Zambijas izlase tiek saukta par Vara Lodēm. Bukmeikeru viedoklis ir tāds, ka ceturtdaļfinālā visticamāk iekļūs Kamerūna un Ēģipte, bet Sudānai un Zambijai turnīrs beigšoties jau pēc grupu turnīra.

Kvalificēšanās.
Āfrikas Nāciju kausa izcīņas kvalifikācijā 11. grupā divas komandas – Zambija un DĀR – ieguva tik daudz punktu, ka finālturnīrā iekļuva abas (tikai trīs no 10 grupu otro vietu ieguvējām ieguva ceļazīmi). Zambija, pateicoties labākiem papildrādītājiem DĀR apsteidza un ieņēma 1. vietu. Tiesa, Zambija finālturnīrā iekļuva brīnumainā kārtā, jo izrāva šo 1. vietu (un pietiekamu punktu skaitu) vien pēdējā kārtā, ar 3:1 izbraukumā apspēlējot spēcīgo DĀR. Šai mačā Zambijai nepietika pat ar neizšķirtu, taču izdevās uzvarēt. 11. grupa beigās izskatījās sekojoši:
1. Zambija 6 11
2. DĀR 6 11
3. Kongo 6 7
4. Čada 6 2

Finālturnīrs.
Pirms finālturnīra izlozes Zambija atradās 4. grozā. Zambijas kalendārs grupu turnīrā būs šāds:
22. janvāris. Zambija – Sudāna
26. janvāris. Zambija – Kamerūna
30. janvāris. Zambija – Ēģipte

Finālturnīru vēsture.
Zambija Āfrikas Nāciju kausa izcīņā piedalīsies 13. reizi. Čempionu tituls nav izcīnīts ne reizi, bet medaļniekos Zambijas futbolisti ir bijuši ne reizi vien. 1974. gadā 2. vieta (fināla pārspēlē 0:2 pret Zairu, tagad Kongo), 1982. gadā 3. vieta (pusfinālā 1:2 pret Lībiju), 1990. gadā 3. vieta (pusfinālā 0:2 pret Nigēriju), 1994. gadā 2. vieta (finālā 1:2 pret Nigēriju), 1996. gadā 3. vieta (pusfinālā 0:3 pret DĀR). Pēdējās piecās Āfrikas Nāciju kausa izcīņās vairs nav tik labi veicies – četras reizes Zambija finālturnīrā neizkļuva no grupas, bet vienreiz nemaz nekvalificējās tam. Jāpiebilst, ka ar melniem burtiem Zambijas futbola vēsturē rakstāms 1993. gadā – aviokatastrofā gāja bojā visa Zambijas izlase, 18 spēlētāji... Apbrīnojami, ka toreiz mazāk nekā pēc gada Zambija 1994. gada Āfrikas Nāciju kausa izcīņā ar alternatīvu izlasi spēja parādīt skaistu, uzbrūkošu futbolu un aizcīnīties līdz pat finālam, izcīnot sudrabu un atgriežoties mājās kā varoņiem.

Izlases vēsture.
Pirmo starptautisko spēli Zambija, toreiz Ziemeļrodēzija, aizvadīja 1946. gadā, ar 4:0 sagraujot Dienvidrodēziju (tagad Zimbabve). Lielākā uzvara gūta 2006. gadā pār Džibuti – 10:0. Lielākie zaudējumi 1969. gadā pret Kongo (1:10) un 1994. gadā pret Beļģiju (0:9).

FIFA rangā Zambija šobrīd atrodas 67. vietā, kas ir 11. pozīcija starp Āfrikas komandām. Augstākais punkts FIFA rangā sasniegts 1996. gadā – 15. vieta. Savukārt zemākais punkts Zambijai bija 2004. gadā – 80. vieta. Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā Zambija nav iekļuvusi ne reizi.

Treneris.
Patriks Firi (Zambija).
Viens no retajiem treneriem, kurš nav ārzemnieks. Par šo vietējo Zambijas futbola speciālistu informācija ir skopa.

Šī brīža izlases modelis.
Eiropā spēlē tikai trīs šī modeļa spēlētāji. Pārējie ikdienā naudu pelna Āfrikas klubos skaitliski visvairāk Zambijā un DĀR. Interesanti būs pavērot, kā šai komandai finālturnīrā klāsies, piemēram, pret Kamerūnu, kas ir piesātināta ar eiropiešiem. Kā redzams spēlētāju sarakstā, tad pieteikumā uzbrucēju ir tikpat daudz cik pussargu (Zambija, starp citu, nav vienīgā, kurai šāda situācija - daudzām pat uzbrucēju ir vairāk). Skaidrs, ka vairāki nominālie uzbrucēji ir spējīgi spēlēt arī laukuma vidū, tāpēc šādai neparastai pussargu-uzbrucēju attiecībai nevajadzētu pievērst pārāk lielu uzmanību.

Zambijas izlases sastāvs.
Vārtsargi: Kalililo Kakonje (AmaZulu, DĀR), Kennedy Mweene (Free State Stars, DĀR), Mike Poto (Green Buffaloes, Zambija).

Aizsargi: William Chinyama (ZESCO United, Zambija), Clive Hachilensa (ZESCO United, Zambija), Hichani Himoonde (Lusaka Dynamos, Zambija), Chintu Kampamba (Free State Stars, DĀR), Francis Kasonde (Power Dynamos, Zambija), Joseph Musonda (Lamontville Golden Arrows, DĀR), Billy Mwanza (Lamontville Golden Arrows, DĀR), Kennedy Nketani (ZANACO, Zambija).

Pussargi: Ian Bakala (Primeiro Agosto, Angola), Isaac Chansa (Helsingborgs, Zviedrija) Rainford Kalaba (ZESCO United, Zambija), Felix Katongo (Petro Atletico, Angola), Clifford Mulenga (Pretoria University, DĀR), William Njovu (Lusaka Dynamos, Zambija).

Uzbrucēji: James Chamanga (Moroka Swallows, DĀR), Christopher Katongo (Brondby, Dānija), Emmanuel Mayuka (Kabwe Warriors, Zambija), Jacob Mulenga (Racing Strasbourg, Francija), Felix Nsunzu (Konkola Blades, Zambija), Dube Phiri (Primeiro Agosto, Angola).

eSports.lv rakstu sērija par Āfrikas Nāciju kausa izcīņu.
16 dienas līdz Āfrikas Nāciju kausa izcīņai
Angola: Angola mēģinās izdzīvot Nāves grupā
Benina: Benina brauc tikai piedalīties?
DĀR: Pareira vadīs cīņā DĀR izlasi
Ēģipte: Ēģipte dosies aizstāvēt titulu
Gana: Gana - turnīra saimniece un galvenā favorīte
Gvineja: Gvineja - labi nokompektēta izlase
Kamerūna: "Mežonīgās lauvas" lūkos iegūt piekto titulu
Mali: Mali - turnīra melnais zirdziņš
Maroka: Ko parādīs "Atlasa lauvas"?
Namībija: Namībijai tikai otrā reize finālturnīrā
Kotdivuāra: Kotdivuāras uzbrukums – visu komandu bieds
Senegāla: Senegāla vēl bez Āfrikas titula
Sudāna: Sudānas izlase – ne tāda, kā citas
Tunisija: Cik tālu Tunisiju aizvedīs Lemērs?
Nigērija: Nigērija – ierastā goda pjedestāla viešņa

  +1 [+] [-]

, 2008-01-19 23:14, pirms 16 gadiem
Kā redzams spēlētāju sarakstā, tad uzbrucēju pieteikumā ir vairāk nekā pussargu

njifiga! uzbruceeji - 6, pussargi - 6! vieniigi aizsargi gan ir 8!

  +5 [+] [-]

, 2008-01-19 23:22, pirms 16 gadiem
Visu tie vērīgie lasītāji pamana. Palabots.

  -4 [+] [-]

, 2008-01-19 23:26, pirms 16 gadiem
jaa, tiesi taa! Tunisiju arii pamaniiju!

  +2 [+] [-]

, 2008-01-19 23:54, pirms 16 gadiem
Grupa gan pagruta!!

  +3 [+] [-]

, 2008-01-20 10:53, pirms 16 gadiem
to Gunner

a kāpēc lai nebūtu 6 uzbrucēji? Viņi jau ir uzbrukuma līneijas spēlētāji, bet tas jau neliedz viņus izmantot arī citās laukuma pozīcijās...Nav ko cepties par tādiem sīkumiem...Arī ārzemju presē esmu ievērojis, ka vairs tik strikti nenosaka pussargi, uzbrucēji un bieži vien uzbrūkoša tipa pussargus raksta pie uzbrucējiem...

     [+] [-]

, 2008-01-20 14:06, pirms 16 gadiem
p.s.

Arī LV ir vairāki futbolisti,kuri var spēlēt dažādās pozīcijās, bet raksta viņus pie uzbrucējiem...Piemēram Pahars, Verpakovskis...savos klubos viņi daudz spēlējuši arī vidējā līnijā, bet vienmēr visur rakstīti un uzskatīti, kā uzbrucēji...Tas pats Jurģis Kalns, kas LM spēlēja pa pussargu, pēc tam Jūrmalā spēlēja uzbrukuma smailē, bet nebrīnīšos, ka FKV sastāvā viņš arī varētu tikt konkrētās spēlēs izmēģināts laukuma vidusdaļā...Un vēl ir vairāki līdzīga stila spēlētāji, kas var mainīt pozīciju atkarībā no vajadzības...izlasē var spēle't uzbrukumā, klubā vidējā līnijā un otrādi...