Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Cik tālu Tunisiju aizvedīs Lemērs?

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Cik tālu Tunisiju aizvedīs Lemērs?
Tunisijas izlase.
Foto: AFP

Piedāvājam vienu no pēdējiem apskatiem par kādu no Āfrikas Nāciju kausa izcīņas finālturnīra dalībniecēm. Šoreiz tā ir Rožē Lemēra vadītā Tunisijas futbola izlase.

Vispārīgi.
Tunisija spēlēs D apakšgrupā, sauktā arī par Nāves grupu, kopā ar Senegālu, DĀR un Angolu. Tunisijas izlase tiek saukta par Kartāgas Ērgļiem. Lai gan grupa ir ļoti spēcīga, bukmeikeri uzskata, ka pēc Senegālas Tunisijai ir otrās labākās izredzes kvalificēties ceturtdaļfinālam.

Kvalificēšanās.
Āfrikas Nāciju kausa izcīņas kvalifikācijas turnīram Tunisija kvalificējās ar nelielām grūtībām. Lai gan sešās spēlēs izcīnītie 13 punkti bija vairāk nekā pietiekami, lai iekļūtu finālturnīrā, pārsteidzoši bija tas, ka viņus grupā apsteidza pieticīgā Sudānas izlase. Zaudējumu, kas neļāva Tunisijai uzvarēt savā grupā, viņi piedzīvoja pēdējā spēļu kārtā (tobrīd ceļazīme uz finālturnīru jau bija rokā), kad izbraukumā ar 2:3 piekāpās minētajai Sudānai. 4. grupa beigās izskatījās sekojoši:
1. Sudāna 6 15
2. Tunisija 6 13
3. Seišelu salas 6 4
4. Maurīcija 6 2

Finālturnīrs.
Pirms finālturnīra izlozes Tunisija atradās 2. grozā, un izloze bija nežēlīga. No 3. un 4. groza tika ielozētas tādas komandas kā DĀR un Angola. Lūk, kāds būs Tunisijas kalendārs grupu turnīrā:
23. janvāris. Tunisija – Senegāla
27. janvāris. Tunisija – DĀR
31. janvāris. Tunisija – Angola

Finālturnīru vēsture.
Tunisija Āfrikas Nāciju kausa izcīņā piedalīsies 13. reizi. Ja senāk šī izlase finālturnīros piedalījās neregulāri, tad pēdējā laikā tas notiek pastāvīgi – Ganā tunisieši kopš 1994. gada piedalīsies astotajā finālturnīrā pēc kārtas. Līdz šai sērijai Tunisijas labākie panākumi bija 2. (1965.), 3. (1962.) un 4. (1978.) vieta. 1965. gadā finālā toreizējā turnīra rīkotāja Tunisija ar 2:3 papildlaikā zaudēja šī gada turnīra saimniecei Ganai.

Arī pēdējos 14 gadus, kad Tunisija neizlaiž nevienu finālturnīru, pusfinālā iekļūts trīs reizes. Taču atšķirība tāda, ka 2004. gadā tunisieši beidzot izcīnīja savu pirmo un līdz šim vienīgo čempiontitulu. Turnīrā, kas notika viņu pašu mājās, Tunisija viegli pārvarēja grupu turnīru, ceturtdaļfinālā apspēlēja Senegālu (1:0), pusfinālā pēcspēles 11 metru sitienu sērijā Nigēriju, bet finālā ar 2:1 tika gūta virsroka pār Maroku. Vēl Tunsijas kontā sudrabs 1996. gadā (finālā 0:2 pret turnīra saimnieci DĀR), bet 2000. gadā 4. vieta. Pagājušajā turnīrā Tunisija apstājās ceturtdaļfinālā, kur pēcspēles 11 metru sitienu sērijā nācās sāpīgi zaudēt Nigērijai.

Izlases vēsture.
Pirmo starptautisko spēli Tunisija aizvadīja 1957. gadā, ar 1:2 zaudējot Alžīrijai. Lielākās uzvaras gūtas pār Togo 2000. gadā (7:0) un Malavi 2005. gadā (7:0). Lielākais zaudējums 1960. gadā pret Ungāriju – 1:10.

FIFA rangā Tunisija šobrīd atrodas 46. vietā, kas ir 9. pozīcija starp Āfrikas komandām. Augstākais punkts FIFA rangā sasniegts 1998. gadā – 19. vieta. Savukārt zemāko punktu tunisieši sasniedza nupat, 2007. gada novembrī – 47. vieta. Kā redzams, šobrīd viņi ir tikuši tikai vienu pozīciju augstāk.

Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā par Tunisiju biežāk (piecas reizes) spēlējusi tikai Kamerūna. Tunisieši lielākajā pasaules futbola forumā piedalījušies četras reizes. Pirmā reize bija 1978. gadā, bet īpaši labi sekmējies kvalificēties pēdējā laikā – tunisieši ir spēlējuši visos trīs pēdējos finālturnīros (1998., 2002., 2006).

Savā Pasaules kausa izcīņas debijā 1978. gadā Tunisija 1. kārtā ar 3:1 apspēlēja Meksiku, tad zaudēja Polijai (0:1), bet pēdējā kārtā nospēlēja neizšķirti 0:0 ar Rietumvāciju. Tas bija labs sniegums, tomēr no grupu turnīra neizdevās izkļūt. Tas neizdevās arī pēdējos čempionātos - 1998. gadā grupā izcīnīts tikai viens punkts (pret Rumāniju 1:1), 2002. gadā arī viens (pret Beļģiju 1:1), un arī 2006. gadā viens punkts (pret Saūda Arābiju 2:2).

Treneris.
Rožē Lemērs (Francija).
Treneris varētu būt viens no lielākajiem Tunisijas trumpjiem. Lemērs savulaik aizvadījis sešas spēles Francijas izlasē kā spēlētājs, taču viņš arī ir ļoti pieredzējis treneris – sācis vadīt Francijas klubus 1975. gadā, bet 1998. gadā iekļāvās Francijas izlasē un kā Emē Žakē asistents triumfēja tā gada Pasaules kausa izcīņā. Žakē pēc zelta medaļu izcīnīšanas izlasi pameta, un to pārņēma Lemērs, izcīnot Francijai vēl vienu lielu trofeju – 2000. gadā Francija kļuva par Eiropas čempioni. 2002. gadā pēc Pasaules kausa izcīņas, kur Francija zaudēja Senegālai un Dānijai, neizkļūstot no apakšgrupas, Lemēram nācās atkāpties.

Ilgi bez darba viņš nepalika un jau tai pašā gadā kļuva par Tunisijas izlases treneri. 2004. gadā Lemērs Tunisiju aizveda līdz pirmajam tās vēsturē Āfrikas čempionu titulam, savukārt 2006. gads nebija pārāk veiksmīgs – Āfrikas Nāciju kausa izcīņā zaudēts ceturtdaļfinālā, bet Pasaules kausa izcīņā neizšķirts ar Saūda Arābiju, bet zaudējumi pret Spāniju (1:3) un Ukrainu (0:1), neizkļūstot no grupas.

Šī brīža izlases modelis.
Izlases pamatkodolu veido Tunsijas čempiones „Etoile du Sahel” (šī gada FIFA Pasaules klubu čempionātā pusfinālā ar 0:1 zaudēja Argentīnas „Boca Juniors”) spēlētāji, vēl četri spēlētāji pārstāv citus Tunisijas klubus. Arī Eiropas klubos spēlējušo pietiek, tā ka Lemērs gājis viduceļu (protams, apstākļu ietekmē) – ir gan eiropieši, gan vietējā čempionātā, kura līmenis irp pietiekami augsts, futbolisti. Ņemot vērā trenera pieredzi un arī komplektāciju, Tunisijai droši varētu paredzēt augstu vietu, taču jāņem vērā, ka grupas sastāvs tomēr ir spēcīgs un būs grūti tikt pat ceturtdaļfinālā.

Tunisijas izlases sastāvs.
Vārtsargi: Hamdi Kasroui (Esperance, Tunisija), Adel Nefzi (Club Africain, Tunisija), Aymen Mathlouthi (Etoile du Sahel, Tunisija).

Aizsargi: Wissam Abdi (Zamalek, Ēģipte), Sabeur Ben Frej (Etoile du Sahel, Tunisija), Karim Haggui (Bayer Leverkusen, Vācija), Yassine Mikari (Grasshopper Club, Šveice), Seif Ghezal (Etoile du Sahel), Mehdi Meriah (Etoile du Sahel), Radhouane Felhi (Etoile du Sahel), Radhi Jaidi (Birmingham City, Anglija), Wissem Bekri (Esperance, Tunisija).

Pussargi: Chaouki Ben Saada (Bastia, Francija), Jawhar M'Nari (Nürnberg, Vācija), Mehdi Nafti (Birmingham City, Anglija), Kamel Zaiem (Esperance, Tunisija), Chaker Zouaghi (Lokomotiv Moscow, Krievija), Majdi Traoui (Etoile du Sahel, Tunisija).

Uzbrucēji: Yassine Chikhaoui (FC Zürich, Šveice), Silva Dos Santos (Toulouse, Francija), Issam Jemaa (Caen, Francija), Mohamed Amine Chermiti (Etoile du Sahel, Tunisija), Mehdi Ben Dhifallah (Etoile du Sahel).

eSports.lv rakstu sērija par Āfrikas Nāciju kausa izcīņu.
16 dienas līdz Āfrikas Nāciju kausa izcīņai
Angola: Angola mēģinās izdzīvot Nāves grupā
Benina: Benina brauc tikai piedalīties?
DĀR: Pareira vadīs cīņā DĀR izlasi
Ēģipte: Ēģipte dosies aizstāvēt titulu
Gana: Gana - turnīra saimniece un galvenā favorīte
Gvineja: Gvineja - labi nokompektēta izlase
Kamerūna: "Mežonīgās lauvas" lūkos iegūt piekto titulu
Mali: Mali - turnīra melnais zirdziņš
Maroka: Ko parādīs "Atlasa lauvas"?
Namībija: Namībijai tikai otrā reize finālturnīrā
Kotdivuāra: Kotdivuāras uzbrukums – visu komandu bieds
Senegāla: Senegāla vēl bez Āfrikas titula
Sudāna: Sudānas izlase – ne tāda, kā citas

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: astro

  +2 [+] [-]

, 2008-01-19 00:14, pirms 17 gadiem
Trabelsi beidzis karjeru izlasē - He has represented the Tunisian national team in three World Cups, gaining a total of 61 caps before retiring from international football in 2006.

  +2 [+] [-]

, 2008-01-19 00:19, pirms 17 gadiem
Laba komanda, nav izteiktas zvaigznes, bet saliedēta vienība. Treneris izceļas uz komandas fona. Pie veiksmes var tikt augstu, iespējams pat uzvarēt. Mani favorīti, lai izdodas!

  +3 [+] [-]

, 2008-01-19 00:22, pirms 17 gadiem
Pats esmu bijis Tunisijā...

Zinu no pieredzes ka tiem aiz neko darīt tur spārda bumbu, katrā mājā ir pa futbol bumbai...Viesnīcā apkalpojošais personāls taisija tādus trikus ka man acis bija uz kātiņiem,es domāju ka kāds no viņiem spēlē labāk kā mūsu pašu Verpakovskis, jo nu triki viņiem sanāca ļoti neredzēti...

Redzēju pa Tunisijas TV arī vienu vietējās līgas spēli, nu rezultāts bija fenomenāls,ja atceros tad apmēram 7-5 bet nu visi vārti ar skaistiem sitieniem,tur viņi nebaidās uzsist no tāluma, kas futbolā ir pats galvanais-varbūt paveicās!

     [+] [-]

, 2008-01-19 09:36, pirms 17 gadiem
Tas ka māk trikus, jau uzreiz nenozīmē, ka spēlē labāk par profesionālu futbolistu. Īstajā futbolā nekur ar saviem trikiem netiktu, ko gan tur līdzēs tas, ka vari 24stundas no vietas žonglēt bumbu, pieskries 90kg smags aizsargs un kaput būs...

     [+] [-]

, 2008-01-19 11:28, pirms 17 gadiem
ka es tev saku->neesii redzeejis nevienu speeli no Tunisijas liigas,ko tu vari teikt...vsm svaas liigas spelees vinji izmanto trikus uz nebeedu!

     [+] [-]

, 2008-01-19 12:16, pirms 17 gadiem
ceru, ka pa Eurosport vismaz rādīs daudz spēļu.

     [+] [-]

, 2008-01-19 16:00, pirms 17 gadiem
Kā jau teicu - triki negarantē rezultātu arī futbola laukumā. Tāpat kā ar tiem basketbola akrobātiem, kas vienreiz bija Rīgā - danko jau labāk nekā gandrīz jebkurš NBA basketbolists, bet patiesībā viņiem īsti nebūtu vietas pat BBL augstākajā divīzijā.

Komandu sports nesastāv tikai no trikiem, bet arī no spēles izpratnes, taktikas, saspēles ar citiem, fiziskās sagatavotības, pieredzes utt.