Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Sudānas izlase - ne tāda, kā citas

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Sudānas izlase - ne tāda, kā citas
Sudānas izlase.
Foto: AFP

Šovakar piedāvājam apskatu par vēl vienu no Āfrikas Nāciju kausa izcīņas izlasēm - Sudānu. Šī komanda no citām atšķiras ar to, ka tajā nav neviena spēlētāja, kas ikdienā spēlētu ārzemēs.

Vispārīgi.
Sudāna spēlēs C apakšgrupā kopā ar Kamerūnu, Ēģipti un Zambiju. Sudānas izlase tiek saukta par Tuksneša Vanagiem. Bukmeikeri ir diezgan pārlieciāti, ka no C grupas izkļūs Kamerūna un Ēģipte, tādējādi Sudānas cerības netiek vērtētas augstu.

Kvalificēšanās.
Āfrikas Nāciju kausa izcīņas kvalifikācijas turnīru Sudāna aizvadīja lieliski, uzvarot piecās no sešām spēlēm un iekrājot veselus 15 punktus (visā atlases ciklā tikpat punktu arī Nigērijai un Kamerūnai, bet vairāk – nevienam). Ar to pietika, lai savā grupā apsteigtu spēcīgo Tunisiju (tiesa, arī Tunisija kā viena no lambākajām otro vietu īpašniecēm arī kvalificējās finālturnīram). Vienīgo zaudējumu Sudāna cieta 2. kārtā, izbraukumā ar 0:1 zaudējot Tunisijai. Taču atbildes spēlē, pēdējā kārtā, tika izcīnīta skaista 3:2 uzvara. 4. grupa beigās izskatījās sekojoši:
1. Sudāna 6 15
2. Tunisija 6 13
3. Seišelu salas 6 4
4. Maurīcija 6 2

Finālturnīrs.
Pirms finālturnīra izlozes Sudāna atradās 4. grozā. Izloze Sudānai bija diezgan labvēlīga (īpaši pretinieks no 3. groza – Zambija), taču skaidrs, ka 4. groza komandai iekļūt ceturtdaļfinālā jebkurā gadījumā ir problemātiski. Lūk, kāds būs Sudānas kalendārs grupu turnīrā:
22. janvāris. Sudāna – Zambija
26. janvāris. Sudāna – Ēģipte
30. janvāris. Sudāna – Kamerūna

Finālturnīru vēsture.
Sudāna Āfrikas Nāciju kausa izcīņā piedalīsies 7. reizi. Pēdējo reizi tas notika tālajā 1976. gadā. Senāk Sudānas futbolisti finālturnīros spēlēja pastāvīgi, kas lielā mērā saistīts ar mazo konkurenci. 1970. gadā Sudāna pat kļuva par Āfrikas čempioni – toreiz sudānieši, pašiem organizējot turnīru, ar lielām pūlēm grupā izcīnīja 2. vietu, pusfinālā papildlaikā ar 2:1 apspēlēja AAE, bet finālmačā par lielu prieku saviem līdzjutējiem ar 1:0 uzvarēja Ganu. Vēl divreiz, 1959. un 1963. gadā, Sudāna izcīnīja 2. vietu (finālā zaudēts Ēģiptei un Ganai), bet pirmajā Āfrikas Nāciju kausa izcīņā 1957. izcīnīta bronza. Taču kā jau minēts, tie visi ir veci panākumi, bet pēdējos 30 gados Sudāna pat nav spēlējusi nevienā finālturnīrā, par kādiem lielākiem sasniegumiem nemaz nerunājot.

Izlases vēsture.
Pirmo starptautisko spēli Sudāna aizvadīja 1956. gadā, ar 1:2 zaudējot Etiopijai. Lielākā uzvara gūta 1965. gadā pret Omānu – 15:0. Lielākais zaudējums 1979. gadā pret Dienvidkoreju – 0:8.

FIFA rangā Sudāna šobrīd atrodas 92. vietā, kas ir tikai 23. pozīcija starp Āfrikas komandām. Augstākais punkts FIFA rangā sasniegts 1996. gadā – 74. vieta. 2000. gadā Sudāna atradās viszemāk – 137. vietā. Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā Sudāna nav iekļuvusi ne reizi.

Treneris.
Mohameds Abdalla (Sudāna).
Sudānas izlase ir viena no retajām, kurai treneris nav ārzemnieks. Sudāniešus cīņās vadīs vietējais speciālists Abdalla. Par viņu informācija ir skopa, acīmredzot strādājis tikai savā valstī.

Šī brīža izlases modelis.
Sudānas izlase ļoti atšķiras no pārējām finālturnīra komandām. Kamēr citās vienībās ir pilns ar leģionāriem no Eiropas, tikmēr Sudānas izlasē spēlēs tikai vietējā čempionāta spēlētāji un, kas vēl interesantāk, tikai no diviem klubiem! Šo klubu nosaukumi diez vai kādam kaut ko izteiks – "Al Hilal" un "Al-Merrikh". Tomēr šie fakti nebūt nenozīmē, ka ar Sudānu nav jārēķinās – šīs izlases spēlētāji noteikti ir ļoti labi saspēlējušies, pie tam savu spēku jau pierādījuši kvalifikācijas turnīrā, apsteidzot Tunisiju. Redzēsim, uz ko būs spējīga izlase ar tik krasi atšķirīgu veidolu.

Sudānas izlases sastāvs.
Vārtsargi: Bahaeddine Abdallah (Al Merreikh), Mahjoub El Moez (Al Hilal), Akram El Hadi Salem (Al Merreikh).
Aizsargi: Mohamed Ali Khidr (Al Hilal), Ahmed Al Bacha (Al Merreikh), Moussa Al Tayeb (Al Merreikh), Omar Bakhit (Al Hilal), Amir Damar (Al Merreikh), Alaeddine Ahmed Gibril (Al-Hilal), Khalid Hassan (Al Hilal).

Pussargi: Yousef Alaeddine (Al-Hilal), Hamouda Bechir (Al Hilal), Badreddine El Doud (Al Merreikh), Saifeddine Ali Idriss (Al Hilal), Hassan Isaac Korongo (Al-Hilal), Richard Justin Lado (Al Hilal), Moujahid Mohamed (Al Merreikh), Haitham Moustafa (Al-Hilal), Mohamed Taher (Al Hilal).

Uzbrucēji: Abdelhamid Amari (Al Merreikh), Faisal Ajab (Al Merreikh), Alaeddine Babikr (Al Merreikh), Haitham Tambal (Al Merreikh).

eSports.lv rakstu sērija par Āfrikas Nāciju kausa izcīņu.
16 dienas līdz Āfrikas Nāciju kausa izcīņai
Angola: Angola mēģinās izdzīvot Nāves grupā
Benina: Benina brauc tikai piedalīties?
DĀR: Pareira vadīs cīņā DĀR izlasi
Ēģipte: Ēģipte dosies aizstāvēt titulu
Gana: Gana - turnīra saimniece un galvenā favorīte
Gvineja: Gvineja - labi nokompektēta izlase
Kamerūna: "Mežonīgās lauvas" lūkos iegūt piekto titulu
Mali: Mali - turnīra melnais zirdziņš
Maroka: Ko parādīs "Atlasa lauvas"?
Namībija: Namībijai tikai otrā reize finālturnīrā
Kotdivuāra: Kotdivuāras uzbrukums – visu komandu bieds
Senegāla: Senegāla vēl bez Āfrikas titula

  +3 [+] [-]

, 2008-01-17 21:46, pirms 17 gadiem
spēlētāji tikai no vietējiem klubiem "Al Hilal" un "Al-Merrikh", bet sudāna kavlifikācijas turnīrā apsteiguši Tunisiju, kurai netrūkst leģionāri diezgan labos eiropas klubos...+vēl diezgan kritiskā iekšpolitiskā situācija valstī...

Sudāna var sagādāt pārsteigumus...

  -2 [+] [-]

, 2008-01-17 21:50, pirms 17 gadiem
tā kā nav spēlētāju, kas spēlētu ārzemēs, būtu grūti uzvarēt, piem., kādu eiropas komandu!

  +1 [+] [-]

, 2008-01-17 21:57, pirms 17 gadiem
njaa....divu klubu izlasiite!.....pie tam - Aafrikas klubu! speeleetaaji laikam ka paarsvaraa visi nav (varbuut nav - iisti nezinu) speeleejusi Eiropaa un tas vareetu buut minuss (taktikas, speeles stili un blaa blaa blaa)! Pluss vareetu buut tas, ka speeleetaajiem buus liela motivaacija ar savu speeli piesaistiit Eiropas klubu uzmaniibu - vinji visi kaa viens zin, ka Eiropaa vinjiem (domaats par visaam izlaseem) sekos liidzi! kaa arii pie plusiem vareetu pieskaitiit to, ka speeleetaaji speelee taadaas kaa divaas lielas grupaas (klubos)....tas tikai veicina sapratni savaa starpaa...
bet ja tavaa grupaa speelee arii Eegjipte un Kameruuna.....nebuus viegli!

  +3 [+] [-]

, 2008-01-17 22:00, pirms 17 gadiem
sadaļa izlases vēsture ir par Senegālu nevis sudānu.

  +2 [+] [-]

, 2008-01-17 22:03, pirms 17 gadiem
Gunner, es neesmu iisti paarliecinaats, bet, manupraat, Sudaanas futbolisti nespeelee nekur citur taapeec, ka vinjiem neatlauj vai kaut kaa taa, taa ir arii ar Sauuda Araaabijas izlasi, Iraakas un ar Iranaas, lai gan peedeejaa laikaa Iraanas futbolistiem piekaast un vinji dodas uz Eiropu speeleet

  +3 [+] [-]

, 2008-01-17 22:08, pirms 17 gadiem
wilwood - acīmredzot autoram puslīdz vienalga
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-01-17 23:23, pirms 17 gadiem
Nevaru īsti saprast par ko Sudānas pilsoņiem lielāks prieks - futbola izlases panākumiem, vai arī par katru nodzīvoto dienu, kad kāds kaimiņu cilts pārstāvis nav viņus sakapājis ar mačeti...

     [+] [-]

, 2008-01-18 04:16, pirms 17 gadiem
vot te vajadzetu aizbraukt kadam no musu virsligas un noskatitos kadu speletaju, jo vini jau atdotu par mazuminju, ka tik nauda... un var iegut labu speletaju

     [+] [-]

, 2008-01-18 16:20, pirms 17 gadiem
to kasha

ja tik viegli būtu tikt prom, tad jau sen viņi visi būtu aizbraukuši...kaut lv 1.līgā viņi būtu ar mieru spēlēt...Tur jau ir tā lieta, ka viņus neviens nekur nelaiž, tāda nu ir tā Sudāna...

     [+] [-]

, 2008-01-18 20:03, pirms 17 gadiem
Tipiska Afrikas izlase, bet kvalifikacija apsteidza Tunisiju!