Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Gabona: Vai melnās pantēras spēs izkļūt no grupas?

Agris Suveizda

Gabona: Vai melnās pantēras spēs izkļūt no grupas?
Gabonas izlases galvenais treneris Alēns Žiress
Foto: TurkSporFoto/Scanpix

Gabonas izlase ceturto reizi startēs Āfrikas Nāciju kausa (ĀNK) izcīņas finālturnīrā un centīsies otro reizi izkļūt no apakšgrupas. Vai franču trenera Alēna Žiresa vadītie futbolisti spēs pārsteigt un izkļūt no grupas, kurā spēlēs arī Kamerūna, Tunisija un Zambija?

Vispārīgi

Gabonas izlase tikai ceturto reizi piedalīsies Āfrikas Nāciju kausa izcīņā. Līdz šim labākais sasniegums ir iekļūšana ceturtdaļfinālā - 1996.gadā izdevās grupā izcīnīt pirmo vietu, bet ceturtdaļfinālā pēcspēles sitienu sērijā nācās piekāpties Tunisijai. Abas pārējās reizes - 1994. un 2000.gadā - melnās pantēras apakšgrupā palika pēdējās. Kopumā ĀNK izcīņas grupu turnīrā gabonieši septiņos mačos spējuši izcīnīt tikai vienu uzvaru, kā arī vienreiz spēlēts neizšķirti (kopējā vārtu attiecība - 5:15). Bukmeikeri uzskata, ka arī šoreiz gaboniešiem neizdosies izkļūt no grupas un trešās vietas liktenis varētu izšķirties Gabonas un Zambijas savstarpējā spēlē. Jāpiebilst, ka melnās pantēras automātiski kvalificēsies nākamajam ĀNK finālturnīram, jo to rīkos Gabona un Ekvatoriālā Gvineja.

Kvalificēšanās

Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra Āfrikas zonā otrajā posmā Gabona bija vienā apakšgrupā ar Ganu, Lībiju un Lesoto. Sešās spēlēs izcīnot 12 punktus, gabonieši kā viena no laimīgajām otrās vietas īpašniecēm iekļuva nākamajā posmā. Trešajā kārtā Gabonas valstsvienība mērojās spēkiem ar Kamerūnas, Togo un Marokas futbolistiem, un arī šoreiz grupā ierindojās otrajā pozīcijā (trīs uzvaras un trīs zaudējumi). Gabona veiksmīgi aizvadīja spēles savā laukumā, uzvarot piecos mačos, bet vienīgo zaudējumu piedzīvojot pret spēcīgo Kamerūnu (0:2). Gabonas izlasē atlases cikla rezultatīvākais futbolists bija 23 gadus vecais Rogijs Mejē, taču ĀNK finālturnīrā viņš nespēlēs.

Sastāvs

Lielākā daļa valstsvienības futbolistu pārstāv Francijas klubus. Jāizceļ "Nice" un "Lille" ubrucēji Eriks Mulunguī un Pjērs Emeriks Obamejangs, savukārt cits uzbrucējs Daniels Kuzāns turpmāk būs Latvijas izlases aizsarga Kaspara Gorkša komandas biedrs, jo Anglijas Premjerlīgas klubs "Hull City" viņu izīrēja "QPR" vienībai. Tāpat melno pantēru rindās netrūkst arī Francijas pēc spēka otrās līgas pārstāvju, bet aizsargs Arsēns De Markolino spēlē ceturtajā divīzijā. Izlases pamatvārtsargs neapšaubāmi būs "Ligue 1" otrā ešelona klubā "Le Mans" spēlējošais Didjē Ovono, kurš šosezon Francijas čempionātā aizvadījis 15 mačus.

Treneris

Gabonas valstsvienību vada 57 gadus vecais Francijas futbola speciālists Alēns Žiress, kurš savulaik kā pussargs Francijas čempionātā "Bordeaux" kluba rindās aizvadījis 519 spēles. Tāpat Žiress pārstāvējis arī Marseļas '"Olympique" krāsas, bet trenera karjeru uzsāka citā franču klubā "Toulouse". Pēc trim sezonām Žiress kļuva par Parīzes "PSG" galveno treneri, taču jau nākamajā sezonā uz gadu atgriezās Tulūzā. Pēc tam Žiress strādāja Marokas komandā "FAR de Rabat", bet 2004.gadā stājās pie Gruzijas izlases stūres. Gabonas valstsvienību Žiress pārņēma 2006.gada martā.

Gabonas izlases sastāvs

Vārtsargi

SpēlētājsGadiKlubsSp
Didier Ovono26Le Mans (Francija)31
Yves Bitseki MotoBitam (Gabona)-
Boris Nguéma Békalé25USM Libreville (Gabona)5

Aizsargi

SpēlētājsGadiKlubsSp
Rodrigue Moundounga27AS Mangasport (Gabona)37
Georges Ambourouet23Makedonija (Maķedonija)21
Bruno Ecuele Manga21Angers (Francija)14
Moïse Brou27Brest (Francija)10
Aymard Moro Mvé22KV Mechelen (Beļģija)3
Ernest Akouassaga24Nantes (Francija)13
Arsène Do Marcolino23Les Herbiers (Francija)6
Erwin Nguéma Obame20Bitam (Gabona)3

Pussargi

SpēlētājsGadiKlubsSp
Paul Kessany24Istres (Francija)31
Thierry Issiémou26Monastir (Tunisija)25
Cédric Moubamba30Dhofar (Omāna)43
Arsène Copa23Győr (Ungārija)3
Bruno Zita29Sivasspor (Turcija)23
Alain Djissikadié33Mazembe (Kongo DR)31
Alexander Ndoumbou18Olympique de Marseille (Francija)-

Uzbrucēji

SpēlētājsGadiKlubsSp
Daniel Cousin32QPR (Anglija)32
Pierre-Emerick Aubameyang20Lille (Francija)2
Fabrice Do Marcolino26Stade Laval (Francija)53
Eric Mouloungui26Nice (Francija)14
Willy Aubameyang22Eupen (Beļģija)2
ValstsSk
Francija10
Gabona4
Beļģija2
Maķedonija1
Tunisija1
Omāna1
Ungārija1
Turcija1
Anglija1
Kongo DR1

Gabonas izlases vieta FIFA rangā - 48. (augstākā - 30.)

Gabonas izlases apakšgrupas spēļu kalendārs:

DatumsSpēle
13.janvārisKamerūna - Gabona
17.janvārisGabona - Tunisija
21.janvārisGabona - Zambija

Kā Gabonas izlases klāsies ĀNK izcīņā?

  • 5

  • 3

  • 10

  • 42


  +2 [+] [-]

, 2010-01-07 22:08, pirms 14 gadiem
Domāju ka favorīti šajā grupā ir Kamerūna, nu visma manējie toč

  -1 [+] [-]

, 2010-01-07 22:29, pirms 14 gadiem
Pussargu līnija izskatās stipri pašvaki... Būs brīnums, ja to pašu Zambiju vinnēs!

  +3 [+] [-]

, 2010-01-07 22:37, pirms 14 gadiem
domāju ka Gabona var izkļūt no grupas. Šķiet ka daudzi jau aizmirsuši ka Gabonai daudz netrūka lai kvalificētos PČ DĀR un fifa rangā tā ir visai augstu

     [+] [-]

, 2010-01-08 15:41, pirms 14 gadiem
Es personīgi domāju,ka viņi var tikt ārā! Būs labi jānospēlē pret Zambiju un Tunisiju,bet jācenšās nepadoties pret Kamerūnu. Tunisija itkā ir stiprāka,bet viss var notikt Gabonai izcila uzbrukuma līnija[salīdzinoši ar pārējo komandu] Brāļi Aubamejangi[abi pieder ACM],Kuzāns un Mulungī! Tas var būt trumpis Vārtusargs arī nav slikts

     [+] [-]

, 2010-01-08 15:45, pirms 14 gadiem
Gabonai būs grūti tikt ārā no grupas, jo komandā ir divas labas komandas cīņā par nācijas kausu- Kamerūna un Tunisija. Domāju, ka viņi spēs uzvarēt tikai Zambiju, bet kas zin, varbūt viņiem izdosies tikt ārā no grupu turnīra.