Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Ar iespējamu apmeklētības rekorda sasniegšanu sāksies sieviešu Eiropas čempionāts

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Ar iespējamu apmeklētības rekorda sasniegšanu sāksies sieviešu Eiropas čempionāts
Anglijas izlase treniņā pirms pirmās spēles. Foto: AFP/Scanpix

Šodien plkst. 22:00 ar spēli starp mājinieces Anglijas un Austrijas sieviešu izlasēm sāksies 2022. gada Eiropas čempionāts sieviešu futbolā, kurā otro reizi piedalīsies 16 komandas. Sagaidāms, ka šis kļūs par apmeklētāko sieviešu čempionātu tā vēsturē.

• Šodien plkst. 22:00 Mančestrā ‘’Old Trafford’’ stadionā tiks dots starts 2022. gada Eiropas čempionātam sievietēm. Atklāšanas mačā piedalīsies Anglijas un Austrijas izlases, bet kopumā turnīrā piedalīsies 16 valstu izlases.

• Kopumā šis kļūs par 13. Eiropas čempionātu dāmām. Pirmais notika 1984. gadā, tajā piedaloties četrām valstīm: Zviedrijai, Anglijai, Dānijai un Itālijai.

• Sākot ar 2001. gadu, turnīru organizē reizi četros gados, bet šī gada turnīrs kļūs par otro, kurā piedalās 16 komandas. Pie tam, sākotnēji šī gada čempionātu plānoja 2021. gadā, bet Covid-19 pandēmijas dēļ pārcēla par gadu.

• Anglijā futbola čempionāts sievietēm notiks otro reizi. Vēl tas šajā valstī ticis organizēts 2005. gadā. Bez Anglijas Eiropas čempionāts dāmām noticis arī Norvēģijā, Dānijā, Vācijā, Itālijā, Zviedrijā, Somijā un Nīderlandē.

• Līdz šim dominējušas Vācijas futbolistes, kuras no 12 turnīriem triumfējušas astoņas reizes. Pašreizējās čempiones ir nīderlandietes, kuras 2017. gada turnīra finālā ar 4:2 pārspēja Dāniju. Vēl reizi čempiona godā bijušas zviedrietes, bet divi tituli ir norvēģietēm.

• Lai iekļūtu finālturnīrā, izlasēm bija jākvalificējas caur atlases ciklu, kurā piedalījās 47 izlases. Anglija kā mājiniece bija jau nodrošinājusi vietu turnīrā, bet pārējās cīnījās par atlikušajām 15 vietām. 47 izlases sadalīja deviņās grupās, no katras grupas automātiski finālturnīrā iekļūstot uzvarētājai un trim labākajām otro vietu ieguvējām. Pārējās otro vietu ieguvējas sadalīja atlikušās trīs ceļazīmes ‘’play-off’’ kārtā.

• Kopumā bez Anglijas finālturnīrā spēlēs arī tādas valstis kā Nīderlande, Vācija, Francija, Zviedrija, Spānija, Norvēģija, Itālija, Dānija, Beļģija, Šveice, Austrija, Islande, Somija un Ziemeļīrija.

• Finālturnīram kvalificējās arī Krievija, taču iebrukuma Ukrainā dēļ to izslēdza no dalībnieku pulka. Šīs valsts vietu ieņems Portugāle.

• Apakšgrupu turnīrā katra izlase aizvadīs trīs mačus, no katras grupas divām labākajām iekļūstot ceturtdaļfinālā. Tajā cīnīsies A pret B un C pret D grupas izlasēm. Fināls paredzēts 31. jūlijā.

• Sagaidāms, ka šis turnīrs sasniegs jaunus biļešu pārdošanas rekordus. Jau šobrīd pārdotas aptuveni 500 tūkstoši biļešu, kas ir divas reizes vairāk nekā 2017. gadā notikušajā Eiropas čempionātā. Kopumā UEFA atvēlējusi vairāk nekā 700 tūkstošus biļešu.

2022. gada Eiropas čempionāta sievietēm grupas

A grupaB grupaC grupaD grupa
AnglijaVācijaNīderlandeFrancija
NorvēģijaSpānijaZviedrijaItālija
AustrijaDānijaŠveiceBeļģija
ZiemeļīrijaSomijaPortugāleIslande

Izmantotie resursi:
https://www.uefa.com/womenseuro/
https://www.bbc.com/sport/football/...