Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Mozambika: Vai mambas būs gatavas pārsteigt?

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Mozambika: Vai mambas būs gatavas pārsteigt?
Viens no Mozambikas vidējās līnijas līderiem - Gonsalvess Fumo (pa labi)
Foto: backpagepix

Jau pēc dažām dienām Angolā sāksies Āfrikas Nāciju kausa izcīņa (ĀNK) futbolā. Turpinām iepazīstināt Jūs ar turnīra dalībniecēm, un šoreiz pienākusi kārta leģendārā futbolista Eusebiu dzimtenei Mozambikai.

Vispārīgi

Mozambikas valstsvienība Āfrikas Nāciju kausā piedalīsies ceturto reizi. Iepriekš mambas [Mozambikas iesauka – aut.] spēja kvalificēties Āfrikas futbola forumam 1986., 1996. un 1998. gadā, visos trīs gadījumos neizkļūstot no apakšgrupas. Iepriecinoša nav arī apkopojošā statistika: deviņās spēlēs izcīnīts viens neizšķirts un piedzīvoti astoņi zaudējumi, bet kopējā vārtu attiecība – 2 gūti un 19 ielaisti vārti.

Šo nepatīkamo statistiku Portugāles bijušās kolonijas futbolistiem, visticamāk, šogad neizdosies uzlabot. Proti, mambas 2010. gada Nāciju kausā ielozētas visnotaļ spēcīgajā C apakšgrupā kopā ar pašreizējo kausa īpašnieci Ēģipti, vienmēr draudīgo Nigēriju un viltīgo Beninu. Eksperti mambām grupā pārliecinoši atvēl pastarītes lomu, par favorītēm uz iekļūšanu ceturtdaļfinālā jeb izkļūšanu no grupas uzskata Nigēriju un Ēģipti. Daudz nefilozofējot, Mozambikas izlasei došanās mājup ar vismaz vienu izcīnītu punktu jau būs panākums.

Kvalificēšanās

Āfrikā kvalifikācija Pasaules kausam un Nāciju kausa izcīņai norisinājās paralēli. Kvalifikācijas turnīru, tāpat kā lielākā daļa Āfrikas komandu, Mozambika uzsāka ar otro kārtu. Tajā mambas savā apakšgrupā izcīnīja otro vietu (8p), piekāpjoties Kotdivuārai (12p), bet apsteidzot Madagaskaru (6p) un Botsvānu (5p), turpinot cīņu par ceļazīmi uz Angolu un Dienvidāfriku. Izšķirošajā kārtā, kurā 20 izlases tika sadalītas piecās apakšgrupās, un katras grupas uzvarētāja kvalificējās PK, bet otrās un trešās vietas ieguvējas – Nāciju kausam, Mozambika (7p) savā grupā palika aiz Nigērijas (12p) un Tunisijas (11p) muguras, apsteidzot vienīgi Keniju (3p).

Sastāvs

Aplūkojot Mozambikas 23 vīru sastāvu, domājams, vidusmēra futbola draugam neviens no spēlētāju vārdiem neko neizteiks – spilgtu zvaigžņu izlasē nav. Teju puse no valstsvienības futbolistiem (11) iztiku pelna Mozambikas spēcīgākajā čempionātā. Komandas kapteinis ir pieredzējušais uzbrucējs Tiko-Tiko, kurš pērn svinēja savu 36. dzimšanas dienu un ikdienā pārstāv Dienvidāfrikas spēcīgāko klubu „Jomo Cosmos”. Dienvidāfrikā savu meistarību slīpē vēl trīs izlases pārstāvji, tāpat ar diviem Mozambikas kājbumbas meistariem ir pārstāvēta Ēģipte, bet vienu – Katara. Arīdzan mambām, tāpat kā lielākajai daļai Āfrikas izlašu, ir sava pārstāvniecība Eiropā – pieci futbolisti, no kuriem trīs ir aizsargi. Spēlējam spēcīgās Atēnu „Panathinaikos” (Grieķija) vienības aizsardzības līnijā nereti redzams 21 gadus vecais Mozambikas talants Simau, savukārt nule kā (janvāra sākumā) Portugāles grandam Lisabonas „Sporting” pievienojās 22 gadus vecais aizsargs Meksers, bet kreisās malas aizsargs Paito ir Latvijas izlases vārtsarga Andra Vaņina komandas biedrs un stabila vertība Šveices klubā „Sion”. Tāpat divi pieredzes bagāti pussargi pārstāv Kipras spēcīgākā čempionāta vienības. Izlasē nav spilgtu līderu, kas vienatnē spētu izšķirt mača likteni, un Mozambikai tas ir manāms mīnuss,.

Treneris

Mambas kopš 2007. gada februāra vada mazpazīstamais Nīderlandes speciālists Marts Nojs (54), un jāsaka, ka dara to ļoti, ļoti atzīstami. Kopš tulpju zemes treneris stājies pie Mozambikas valstsvienības vadības stūres, tā FIFA izlašu rangā spējusi pacelties par vairāk nekā 50 vietām, 2007. gada jūnijā pirmoreiz pēc astoņu gadu pārtraukuma ielaužoties pirmajā simtniekā.

Mozambikas izlases sastāvs

Vārtsargi

Spēlētājs GadiKlubs
Bino27Liga Muculmana (Mozambika)
Kapango27Tersany (Ēģipte)
Otshudi Lama24Liga Muculmana (Mozambika)

Aizsargi

Spēlētājs GadiKlubs
Campira27Maxaquene (Mozambika)
Dario Khan25Al-Kharitiyath (Katara)
Fanuel27Liga Muculmana (Mozambika)
Mexer22Sporting CP (Portugāle)
Paito27Sion (Šveice)
Miro27Platinum Stars (Dienvidāfrika)
Simau21Panathinaikos (Grieķija)
Zainadine Junior21Desportivo Maputo (Mozambika)
Whiskey23Ferroviario de Maputo (Mozambika)

Pussargi

Spēlētājs GadiKlubs
Danito Parraque26Ferroviario de Maputo (Mozambika)
Domingues26Mamelodi Sundowns (Dienvidāfrika)
Genito30Nea Salamis Famagusta (Kipra)
Goncalves Fumo30Olympiacos Nicosia (Kipra)
Josimar22Costa do Sol (Mozambika)
Momed Hagy24Ferroviario de Maputo (Mozambika)
Nelinho35Desportivo Maputo (Mozambika)
Ze LuisBaladeyet Al Mahalla (Ēģipte)

Uzbrucēji

Spēlētājs GadiKlubs
Helder Pelembe22Maxaquene (Mozambika)
Dario Monteiro32Supersport United (Dienvidāfrika)
Tico-Tico36Jomo Cosmos (Dienvidāfrika)
ValstsSk.
Mozambika11
Dienvidāfrika4
Ēģipte2
Kipra2
Grieķija1
Portugāle1
Šveice1
Katara1

Mozambikas izlases vieta FIFA rangā – 72. (līdz šim augstākā vieta – 66. (sasniegta 1997. gada novembrī))

Mozambikas izlases grupu turnīra kalendārs ĀNK:

DatumsSpēle
12.01.10Mozambika – Benina
16.01.10Mozambika – Ēģipte
20.01.10Nigērija – Mozambika

Kā Mozambikas izlasei klāsies ĀNK izcīņā?

  • 7

  • 1

  • 4

  • 75


     [+] [-]

, 2010-01-06 00:45, pirms 14 gadiem
Niklāv....Tu pats esi mamba !!! ,joks ..... domāju ka'mambas' nepārsteigs mūs...bet,kas viņu zin....

  +4 [+] [-]

, 2010-01-06 00:58, pirms 14 gadiem
Simao no Panathinaikos IR zvaigzne. Viņš ir gandrīz visur,kad runā par labākajiem jaunajiem spēlētājiem. SUPERTALANTS! Bet nē,te redz,autors domā,ka neko neizteiks.

Bet lai arī cik labs un talantīgs viņš būtu,domāju,ka viņi netiks ārā no grupas. Pārāk stipra te tā grupa

  +3 [+] [-]

, 2010-01-06 01:07, pirms 14 gadiem
Ar nepacietību gaidu Āfrikas nāciju kausu

     [+] [-]

, 2010-01-06 08:10, pirms 14 gadiem
Neliekas ka sie kådu sensåciju sagådås!

     [+] [-]

, 2010-01-06 11:12, pirms 14 gadiem
Melnās mamba ir ļoti skaisti un bīstami rāpuļi - nekaitini tās, jo drīz vien var sekot nāvējošs dzēliens! Tas attiecās arī uz šo izlasi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja