Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Benina: Vai vāverēm ceturtdaļfināls būs pārāk ciets rieksts?

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Benina: Vai vāverēm ceturtdaļfināls būs pārāk ciets rieksts?
Beninas izlase
Foto: AFP/ Scanpix

Āfrikas Nāciju kausa (ĀNK) izcīņas izlašu apskatu turpinām ar Beninas valstsvienību. Jauna, mazpazīstama komanda ar vienu spilgtu līderi - Stefanu Sesenjonu. Vai Beninai izdosies grupā apsteigt Nigēriju vai Ēģipti un pirmoreiz izkļūt no apakšgrupas?

Vispārīgi

Beninas futbola izlase nekad nav kvalificējusies Pasaules kausa izcīņas finālturnīram, taču pēdējo gadu laikā divas reizes (2004. un 2008. gadā) piedalījusies Āfrikas Nāciju kausā. Tiesa gan, abos gadījumos turnīru nācās noslēgt bez izcīnītiem punktiem un ar grupā ieņemtu pēdējo vietu. 2004. gadā beninieši atzina Marokas (0:4), Nigērijas (1:2) un Dienvidāfrikas (0:2) pārākumu, savukārt pēdējā kausa izcīņā piekāpās Mali (0:1), Kotdivuārai (1:4) un Nigērijai (0:2).

Šī gada Nāciju kausa izcīņā Beninas izlases sabiedrotie C apakšgrupā būs pašreizējā čempione Ēģipte, kā arī Nigērija un Mozambika. Interesanti, ka ar Nigēriju Beninas ceļi Nāciju kausā grupu turnīrā krustosies trešo reizi pēc kārtas – varbūt šoreiz izdosies revanšēties par neveiksmēs iepriekšējos divos mačos? Eksperti grupā pirmās divas vietas, protams, atvēl čempioniem un nigēriešiem, Beninai piešķirot trešo pozīciju, savukārt Mozambiku uzskatot par izteiktu pastarīti. Beninas valstsvienība futbola draugiem Latvijā un citviet pasaulē, iespējams, ir viena no mazpazīstamākajām Āfrikas izlasēm, un beninieši noteikti vēlas to mainīt. Izkļūšana no sarežģītās apakšgrupas jeb iekļūšana ceturtdaļfinālā Beninai būs liels panākums, kas liks par sevi runāt.

Kvalificēšanās

Āfrikā kvalifikācija Pasaules kausam un Nāciju kausa izcīņai norisinājās paralēli. Kvalifikācijas turnīru, tāpat kā lielākā daļa Āfrikas komandu, Benina uzsāka ar otro kārtu. Tajā vāveres [Beninas futbolistu iesauka – aut.] apakšgrupā ieņēma pirmo vietu (12p), no tālākās cīņas izsitot Angolu (10p) [kā turnīra rīkotāja jau bija kvalificējusies ĀNK, bet piedalījās, lai kvalificētos PK izcīņai – aut.], Ugandu (10p) un Nigēru (3p). Izšķirošajā kārtā, kurā 20 izlases tika sadalītas piecās apakšgrupās, un katras grupas uzvarētāja kvalificējās PK, bet otrās un trešās vietas ieguvējas – Nāciju kausam, beninieši grupā izcīnīja otro vietu (10p). Pirmo vietu ieņēma spēcīgā Ganas izlase (13p), bet Benina spēja aiz sevis atstāt perspektīvo Mali (9p) un Sudānu (1p).

Sastāvs

Vidusmēra futbola cienītājs Beninas izlases sastāvā, visticamāk, atradīs tikai vienu sev zināmu futbolistu – Francijas futbola kluba “Paris Saint-Germain” pussargu Stefanu Sesenjonu. Viens no parīziešu līderiem Francijas čempionātā šosezon demonstrē lielisku sniegumu un pelnīti tiek pieskaitīts pie šīs sezonas spilgtākajiem “Ligue 1” spēlētājiem. Tieši uz Sesenjona pleciem gulsies Beninas izlases spēle vidējā līnijā un uzbrukumā. No 24 sastāvā esošajiem Beninas futbolistiem deviņi ikdienā spēlē dažāda līmeņa Francijas līgās, bet seši – savas prasmes izkopj vietējā Beninas čempionātā. Pārstāvētas arī tādu eksotisku valstu kā Lībijas, Bahreinas un Marokas čempionāti, kā arī visnotaļ cienījami Eiropas klubi. Kā jau vairumam Āfrikas izlašu, arī Beninai vārtsargu līnija pārliecinoša neizskatās – viens zaļoksnējs puisis spēlē Francijas amatieru līgas komandā, savukārt pārējie divi iztiku pelna Nigērijā un Beninā. Aizsardzībā gan vāverēm problēmu nevajadzētu būt, un šī līnija Beninai uz papīra izskatās diezgan cienījama. Anglijas Čempionāta vienībā “Plymouth Argyle” nereti iespēja sevi pierādīt tiek dota perspektīvajam 21 gadu vecajam talantam Reda Džonsonam, Francijas pēc spēka 2. līgā pie stabilas spēļu prakses “Bastia” vienībā tiek Kaleds Adenons (24), bet no pieredzējušā Singbo Felisjena snieguma lielā mērā atkarīgas Bulgārijas čempionāta komandas “Lokomotiv Plovdiv” sekmes aizsardzībā. Pussargu līnijā aiz pieminētās zvaigznes Sesenjona beniniešiem ir manāma bedre. Pagājušajā sezonā Šveices augstākās līgas klubā “Sion”, kuru kopš 2009. gada rudens pārstāv arī Latvijas izlases vārtsargs Andris Vaņins, pie regulāras spēļu prakses tika Žoselins Ahueja, kurš gan šajā sezonā ir bez prakses un nav aizvadījis nevienu spēli. Vēl vidējā līnijā ir Francijas 2. līgas kluba “Gungamp” censonis Muritala Ogunbiji, bet citu augstā līmenī spēlējošo pussargu vāverēm nav. Uzbrukumā pretiniekiem drauds noteikt būs franču “Metz” vienības uzbrucējs Razaks Omotojosi, kurš izlasē 28 spēlēs guvis 14 vārtus. Kopumā Beninas izlase ir jauna, tomēr jāatzīst, ka tai nav pietiekami daudz talantīgu spēlētāju – viens Sesenjons vidējā līnijā tādu izlasi kā Kotdivuāru vai Ganu neapspēlēs.

Treneris

Izlasi kopš 2008. gada jūnija vada franču speciālists Mišels Dusujē (50), kurš ar Beninas Futbola federāciju (FBF) vienojies par sadarbību uz diviem gadiem. Dusujē divus gadus (2002.-2004.), iepriekš sešas sezonas esot franču “Cannes” galvenā trenera asistents, vadīja Gvinejas izlasi un 2004. gadā aizveda to līdz Āfrikas Nāciju kausa ceturtdaļfinālam, kur tika atzīts Mali vienības pārākums. Pēcāk līdz nokļūšanai Beninā Dusujē bija Kotdivuāras izlases gavenā trenera Anri Mišela palīgs, kā arī vienu sezonu atkal pavadīja “Cannes” – šoreiz kā galvenais treneris. Jāpiemin, ka savulaik Dusujē bija profesionāls futbola vārtsargs un karjeras laikā rūpējās par tādu Francijas klubu kā jau pieminētā “Cannes”, kā arī “Nice” un “Olympique Ales” vārtu drošību.

Beninas izlases sastāvs

Vārtsargi

Spēlētājs GadiKlubs
Yoann Djidonou23Libourne-Saint-Seurin (Francija)
Chitou Rachad33Wikki Tourists (Nigērija)
Amoussou Valere22Porto-Novo (Benina)

Aizsargi

Spēlētājs GadiKlubs
Khaled Adenon24Bastia (Francija)
Mouftaou Adou20Aspac (Benina)
Akakpo Comlanvi24Tonnerre (Benina)
Romuald Boco24Sligo Rovers (Kotdivuāra)
Damien Chrysostome27Denizlispor (Turcija)
Emmanue Imorou21Gueugnon (Francija)
Reda Johnson21Plymouth Argyle (Anglija)
Junior Salomon18Aspac (Benina)
Singbo Felicien29Lokomotiv Plovdiv (Bulgārija)

Pussargi

Spēlētājs GadiKlubs
Gerard AdanhoumeSoleil (Benina)
Jocelyn Ahoueya24Sion (Šveice)
Djiman Koukou29Evian TG (Francija)
Seidath Tchomogo24East Riffa (Bahreina)
Pascal Angan23Wydad Casablanca (Maroka)
Nouhoum Kobena24Almadina Sports Club (Lībija)
Mouritala Ogunbiyi27Guingamp (Francija)
Arnaud Seka25Tonnerre (Benina)
Stephane Sessegnon25PSG (Francija)

Uzbrucēji

Spēlētājs GadiKlubs
Mohamed Aoudou19Evian TG (Francija)
Razak Omotoyossi24Metz (Francija)
Mickael Pote25Nice (Francija)
ValstsSk.
Francija9
Benina6
Anglija1
Bulgārija1
Šveice1
Turcija1
Lībija1
Kotdivuāra1
Maroka1
Nigērija1
Bahreina1

Beninas izlases vieta FIFA rangā – 59. (līdz šim augstākā vieta)

Beninas izlases grupu turnīra kalendārs ĀNK:

DatumsSpēle
12.01.10Benina – Mozambika
16.01.10Benina – Nigērija
20.01.10Benina – Ēģipte

Kā Beninai izlasei klāsies ĀNK izcīņā?

  • 8

  • 4

  • 12

  • 75


  -4 [+] [-]

, 2010-01-02 00:36, pirms 15 gadiem
Autors nav Noviks

  -2 [+] [-]

, 2010-01-02 00:45, pirms 15 gadiem
Niki, apsveicu ar Māra labāko tradīciju turpināšanu

  +5 [+] [-]

, 2010-01-02 03:22, pirms 15 gadiem
Nu nav nekadu tradiciju turpinatajs katrai sevis cienosai izlasei Afrika ir iesauka.Ka teikt katrai izlasei sava odzina.
Nu tad lai Beninas izlasei veicas

  +1 [+] [-]

, 2010-01-02 11:14, pirms 15 gadiem
Grūti būs Beninai

  +1 [+] [-]

, 2010-01-02 13:56, pirms 15 gadiem
Nigērijai un Ēģiptei jau kāsīs viennozīmīgi. Ar Mozambiku varēs pacīnīties