Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:121, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājis Čezāre Maldīni, bijušais Itālijas izlases treneris un "Milan" leģenda

Rolands Eliņš

Mūžībā aizgājis Čezāre Maldīni, bijušais Itālijas izlases treneris un "Milan" leģenda
Čezāre Maldīni
Foto: AFP/Scanpix

Sēru vēsts Itālijas futbolā – 84 gadu vecumā no šīs pasaules aizgājis Čezāre Maldīni.

Čezāre Maldīni dzimis 1932. gadā un savas futbolista karjeras lielāko daļu pavadīja „Milan” rindās. Viņš spēlēja aizsardzībā un vēlāk kļuva par slavenā kluba kapteini, kopumā A Sērijā aizvadot vairāk nekā 300 spēles. Maldīni kļuva par četrkārtēju Itālijas čempionu un pirmo itālieti, kurš uzvarētāja godā pacēlis virs galvas Eiropas kausa (tagad Čempionu līgas) galveno trofeju – kā „Milan” kapteinis viņš to izdarīja 1963. gadā.

Pēc futbolista karjeras beigām Maldīni pievērsās trenera arodam un dažādu komandu galvgalī pavadīja 30 gadus. Trenera karjeras lielāko daļu Maldīni strādāja kā Itālijas U21 izlases treneris, proti, no 1986. līdz 1996. gadam, kur guva savus lielākos panākumus kā treneris. Trīsreiz pēc kārtas Itālijas U21 izlase triumfēja Eiropas čempionātā, kas joprojām ir neatkārtots sasniegums.

Šajās jauniešu izlasēs Maldīni vadībā arī izauga Itālijas zelta paaudze ar Frančesko Toti, Fabio Kanavāro, Filipo Indzagi, Alesandro del Pjēro, Kristianu Vjeri, Džanluidži Bufonu un paša trenera dēlu Paulo priekšgalā. Arī Paulo Maldīni sekoja tēva pēdās un pārstāvēja "AC Milan", nospēlējot tajā 25 (!) sezonas, un Maldīni ģimenes iespaids Milānas kluba vēsturē ir nenovērtējams.

Lieliskie sasniegumi U21 izlasē ļāva Čezārem Maldīni nonākt arī pie Itālijas izlases stūres, kuru viņš vadīja trīs gadus, taču Pasaules kausā 1998. gadā Itālijai nācās izstāties ceturtdaļfinālā, pēcspēles sitienos zaudējot topošajai čempionei Francijai. Maldīni pēc aiziešanas no Itālijas izlases vēl trenēja „Milan” un Paragvajas izlasi, bet no profesionālā trenera karjeras aizgāja 2002. gadā. Maldīni vēl darbojās „Milan” sistēmā, strādājot ar jaunajiem futbolistiem, kā arī pirms dažiem gadiem izmēģināja spēkus TV komentētāja darbā.

Par Maldīni nāvi paziņoja viņa ģimene, norādot, ka leģendārā Itālijas futbola pārstāvja dzīvība izdzisusi šonakt.

Izrādot cieņu, „Milan” šodien paredzēto A Sērijas spēli pret „Atalanta” aizvadīs sēru noskaņās.

Čezāre Maldīni – pirmais itālis, kurš pacēlis virs galvas UEFA Eiropas kausu

Foto: AP/Scanpix

Izmantotie resursi:
Football mourns Cesare Maldini | Football Italia