Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Ja jau UEFA nezināja...

Ja jau UEFA nezināja...
Lai gan UEFA sākumā ziņoja, ka Raulam ir tikai 69 gūti vārti, vēlāk noskadrojās, ka tādu ir 70
FOTO: AFP/"Scanpix"

Cepuri nost spāņu futbola lielmeistara Raula priekšā - viņš, nu jau pārstāvot vācu "Schalke-04", viņvakar pamanījās gūt savus 69. un 70. vārtus Eirokausos, par divu panākumu tiesu apsteidzot Filipo Indzagi, ar kuru līdz šim dalīja ranga līderpozīciju. Taču interesantākais ir tas, ka UEFA mājas lapā pēc spēles parādījās informācija, ka Raula rēķinā ir tikai 69 vārti...

Ar statistiku ir tā, ka kļūdas gadās. Par hokeju šoreiz nerunāsim, tur kļūmju iespēja ir daudzkārt lielāka, kaut vai ņemot vērā gūto vārtu daudzumu, taču arī kājbumba nav bez vainas.

Atminos, ka savulaik, kad vēl amatiera līmenī pats ar degsmi un patiku skaitīju līdzi futbolistu precīzos sitienus, aizvadītos mačus, nospēlētās minūtes, sanāca runa ar vienu aizrautīgu statistiķi, kurš man apgalvoja, ka kļūdu ir daudz vairāk, nekā es spējot iedomāties.

Toreiz gan spriedām par Latvijas čempionātu (laika periods - drīz pēc neatkarības atgūšanas), un paziņa izteicās - kā tas varot būt, ja viņš, sēžot stadionā, redz uz maiņu iznākam spēlētāju G, bet protokolā tas neparādās? Un ko tad nabadziņam darīt - statistiskas annālēs iegrāmatot paša acīm skatīto vai vadīties pēc oficiālā protokola...

Tā jau arī rodas nesaskaņas, jo viens tomēr tic tam, ko pats redzējis, otrs - oficiālajiem dokumentiem. Bet visās spēlēs klāt taču nebūsi... Minētajā gadījumā runa ir par aizvadīto spēļu skaitu (tiesnešu parādītajiem plāksteriem vispār nav liela jēga ķerties klāt - tur kuriozu būtu atliku likām). Taču izrādās, ka pat tādā lietā kā Futbola Augstajā dziesmā - gūtajos vārtos (šķietami viegli fiksējami) - mēdz būt neprecizitātes. Pat UEFA mājaslapā...

Kamdēļ par to rakstu? Viņvakar Rauls kļuva par vienīgo Eirokausu līderi gūto vārtu skaita ziņā. Čempionu līgas grupu turnīra mačā, kurā vācu "Schalke-04" ar 3:1 pieveica Telavivas "Hapoel", spāņu lielmeistars divreiz bija precīzs, un tagad ar 70 vārtiem par divu panākumu tiesu apsteidz tuvāko sekotāju Filipo Indzagi.

It kā viss skaidrs. Tomēr, sekojot līdzi informācijas plūsmai interneta vidē, drīz pēc spēles pēkšņi parādījās ziņa, ka Raula rēķinā ir tikai 69 gūti vārti, turklāt viņš noķēris ranga galvgalī esošo vācu leģendu Gerdu Milleru (Raul scores twice to help Schalke beat Hapoel 3-1 ), vēl pēc pusstundas - (Inter, Barcelona win while Raul equals goal record ). Abas informācijas - no AP. Man gan nav pieejama "Reuters" ziņu lente, taču, spriežot pēc atsaucēm vairākos portālos (arī mūsu pašu), viņi vēstīja līdzīgi.

Kur nu vēl autoritatīvāk par AP un "Reuters" kanāliem (turklāt abiem kopā). Kā neticēsi, turklāt, ja vēl steigā informācija jānodod klientiem (lasītājiem).

Atcerējos, ka savulaik rakstīju par Filipo Indzagi, kad viņš bija guvis savus 68. vārtu Eirokausos, un sagribēju aplūkot kopējo tabulu. Atvēru UEFA mājaslapu, kur atskaitē par "Schalke-04" spēli arī parādījās informācija par Raula 68. un 69. panākumu (!), Indzagi pat pieminēts nebija. Tālāk nerakņājos - rīts gudrāks par vakaru.

Bet sekoja pārsteigums - nākamajā dienā parādījās informācija par to, ka Raula rēķinā ir jau 70 vārti, otrais ar 68 precīziem sitieniem ir Indzagi, un tikai trešais ar 66 (!) - Millers! Vēru vaļā UEFA mājaslapu un neticēju savām acīm, jo atskaitē par spēli informācija izrādījās pilnīgi pretēja iepriekšējā vakarā publicētajai (proti ar 70 vārtiem Raulam). Paspējuši izlabot...

Ap pusdienlaiku sekoja arī oficiāls UEFA skaidrojums, gan tikai pēc vācu aģentūras "dpa" lūguma (vācieši, protams, zināja, cik Millers ir guvis vārtus!). Tad nu Eiropas kājbumbas vadorganizācija pielika punktu, skaidrojot, ka 33 gadus vecajam Raulam skaitās 68 vārti Čempionu līgas turnīrā (66 no tiem "Real" rindās), trāpījums Eiropas Superkausā un arī 1998. gada Starpkontinentālā kausa finālā pret brazīliešu "Vasco da Gama".

Arī atzīts, ka Raula personiskajā statistikas sadaļā UEFA mājaslapā Starpkontinentālā kausa vārti nav bijuši ierēķināti. Tā, lūk, ir ar statistiku.

Visbeidzot, te jums būs oficiālais šābrīža desmitnieks, lai arī paši varat tālāk skaitīt.

FutbolistsKlubiGūtie vārti
Rauls Gonzaless"Real"; "Schalke-04"70
Filipo Indzagi"Parma"; "Juventus"; "Milan"68
Gerds Millers"Bayern"66
Andrijs ŠevčenkoKijevas "Dynamo"; "Milan"; "Chelsea"62
Rūds van Nistelrojs"Eindhoven"; "Manchester United"; "Real"; "Hamburger"62
Tjerī Anrī"Monaco"; "Juventus"; "Arsenal"; "Barcelona"59
Henriks Larsons"Feyenoord"; "Celtic"; "Barcelona"; "Manchester United"59
Eisebio"Benfica"54
Alesandro Delpjero"Juventus"52
Alfredo di Stefano"Real"50

  -1 [+] [-]

, 2010-10-22 12:00, pirms 14 gadiem
A man galīgi pofig.Vai māk vai nemāk tur kāds skaitīt. Un ko ja tu kļūdies un nepareizi saskaitīji?

  +4 [+] [-]

, 2010-10-22 12:17, pirms 14 gadiem
Redz ka kādam vajag parakāties, lai savestu kārtība statistiku

  -2 [+] [-]

, 2010-10-22 14:56, pirms 14 gadiem
nu re,tagad Millers atkal ir līderis

  -2 [+] [-]

, 2010-10-26 20:15, pirms 14 gadiem
Ševčenko jau sen vairs Chelsea nespēlē , varbūt par to arī vajadzētu kādai organizācijai uzrakstīt?