Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Kāda bija un kādai jābūt "Daugavai" pret leišiem

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Kāda bija un kādai jābūt "Daugavai" pret leišiem
Andrejam Kovaļovam un Jurijam Sokolovam aizsardzībā ir jāpiestrādā
Foto: fksuduva.lt

Jau rīt Daugavpils "Daugava" var veikt jaunu ierakstu kluba vēsturē, kvalificējoties Eiropas līgas 2. kvalifikācijas kārtai. Lai to paveiktu, savā laukumā nekādā gadījumā nedrīkst zaudēt Marijampoles "Sūduva". Pirms gaidāmā dueļa pievērsīsim uzmanību pirmajai komandu cīņai Lietuvā.

"Sūduvai" ir viss nepieciešamais darbam ļoti augstā līmeni. Kluba sporta bāze ir vienkārši lieliska, tādēļ nepārsteidz, ka šeit treniņnometnes aizvada Polijas Ekstraklases klubi. Stadions (ap 6 tūkstošiem skatītāju vietu) arīdzan Baltijas mērogam ir ļoti labi, tāpat viss stadiona komplekss, taču tieši "Daugava" uzvarēja pirmajā spēlē – 1:0.

Lai arī rezultāts ir patiešām patīkams, nedrīkst nepievērst uzmanību tiem trūkumiem, kas ir jānovērš atbildes spēlē. Šī iemesla dēļ atskatīsimies uz pirmā dueļa svarīgākajām iezīmēm.

Pirmās spēles atskaņas

- Spēli "Daugava" iesāka labi, taču muļķīga kļūda laukuma vidusdaļā (Jurijs Sokolovs) gandrīz noveda pie vārtu zaudējuma (glāba snaipera Povila Lukša paviršā piespēle). Pēc tā daugavpilieši sāka ierakties aizsardzībā, bet pozicionāli centra aizsardzība spēlēja nervozi. Lai Daugavpilī noturētu labvēlīgu iznākumu, Bidžinam Cincadzem un Matijam Mihaļam būs jāspēlē pārliecinošāk. Paldies Kasparam Ikstenam, kurš šoreiz bija lielisks.

- Pirmajā puslaikā mājinieki lielāko daļu uzbrukumu virzīja caur labo malu, bet tur labi darbojās Dmitrijs Polovinčuks, pie tam arī Jurijs Mamajevs aizsardzībā savu darbiņu paveica. Galu galā, no šīs malas „Sūduva” tā arī neko neizveidoja. Otrajā puslaikā viss mainījās – tika spēlēts caur pretējo malu, kur Jurijs Sokolovs un Andrejs Kovaļovs tik pārliecinoši neizskatījās. Abi tomēr vairāk tendēti uz uzbrukumu, tādēļ Ivanam Tabanovam būs kārtīgi jāpastrādā, lai caur šo malu tik viegli lietuvieši vairs uzbrukt nevarētu.

- Bieži vien „Sūduva” uzvarēja divcīņas laukuma vidusdaļā, pēc kā arī radās bīstami uzbrukumi. Vadims Logins darīja ko varēja, tomēr ar viņa cīņassparu bija par maz. No viņa piemēru smēlās Andrejs Kovaļovs (vairākās epizodēs spēlēja uz brīdinājuma robežas), taču arī pārējiem jāspēlē agresīvāk, tad arī divcīņās tik bieži nezaudēsim.

- Daudz kas būs atkarīgs no mūsu aizsargu prasmes ievadīt uzbrukumus. Cincadzem ar to ir lielas problēmas, arī Mihaļam tikai epizodiski izdodas to paveikt kvalitatīvi. Šajā ziņā uz kopējā fona patīkami izceļas Polovinčuks, kura pieslēgšanās uzbrukumiem ir ļoti bīstama. Šajā komponentā noteikti var pielikt arī Sokolovs. Ja malējie spēs saasināt spēli, rezultāts būs pozitīvs.

- Lieliski pēc ilgākas nespēlēšanas savainojuma dēļ izskatījās uz maiņu iznākušais Sergejs Jašins. Jurijs Mamajevs, lai arī tehniski ir spēcīgs, ir pārāk lēns. Ņemot vērā, ka būs jāpaļaujas uz pretuzbrukumiem, Jašins būtu labākā izvēle kreisajā pussargu malā. Žēl, ka ne Mamajevs, ne Jašins nav īsti uzņēmuši optimālo sportisko formu. Savainojumi...

- "Sūduvai” ir viens ļoti spēcīgs ierocis – Rafaels Ledesma. Futbolists ar lielisku driblu un domāšanu. Tieši viņa asās piespēles saasināja Marijampoles spēli. Šim futbolistam jāpievērš pastiprināta uzmanība, varbūt pat derētu viņam pielikt klāt kādu no mūsu spēlētājiem (Logins?).

- Marijampolē "Daugava" spēlēja izteiktu pretuzbrukumu futbolu, savus momentus izveidojot pēc pretinieku kļūdām un ar ātru pāreju uzbrukumā. Galvenais motoriņš joprojām ir Mihails Ziziļevs, kurš arī bija mača galvenā zvaigzne (tajā pašā plauktiņā var likt Kovaļovu ar Ikstenu). Miša bija gan uzbrukumā, gan aizsardzībā, tomēr spēles izskaņā radās priekšstats, ka spēki ir izsīkuši (arī citi futbolisti izskatījās izteikti paguruši). Ja Ziziļevam nebūtu tik daudz jāatstrādā arī aizsardzībā, viņš varētu vairāk koncentrēties tam, kas izdodas vislabāk – uzbrukums. Viss liecina, ka arī ceturtdien atkal būs ļoti karsti, tā ka fiziskajai izturībai būs milzu nozīme. Šeit priekšroka ir "Sūduvai", kas veselu nedēļu varēja mierīgi gatavoties, savukārt "Daugavai" bija smags mačs ar „Ventspili”.

- Marijampolē pirmo reizi "Daugava" spēlēja ar uzbrukuma pāri Ibe-Gongadze. Ibe debitēja ar vāju pirmo puslaiku, zaudējot teju visas divcīņas, toties otrajā puslaikā jau bija pārliecinošāks. Ja vēl būtu izmantojis savu iespēju, būtu pavisam labi. Skaidrs, ka tas būs lietaskoks, tomēr radies priekšstats, ka šim duetam nav lemts pastāvēt. Gongadze spēlēja ļoti dziļi, tādējādi nespējot izmantot savu galveno trumpi – vārtu gūšanas ožu. Nav viņš futbolists, kurš izveidos sev momentus no laukuma centra - viņam ir jāspēlē pie soda laukuma, bet arī Ibe ir līdzīga tipa spēlētājs. Neizslēdzu iespēju, ka Daugavpilī „Daugava” spēlēs pēc taktiskās shēmas 4-5-1, laukumā sūtot Vladimiru Volkovu kāda no uzbrucēja vietā. Volkovs Lietuvā uz maiņu iznāca sekmīgi, aizvadot vienu no labākajiem mačiem šosezon. Volkova sūtīšana pamatā nostiprinātu vidējo līniju, bet Ziziļevs varētu spēlēt zem uzbrucēja. Tabanovs pret „Ventspili” Mamuku nomainīja jau pēc pirmā puslaika. Varbūt gribēja pietaupīt (Kovaļovu pilnīgi noteikti, tāpēc Andrejs spēlēja tikai otrajā puslaikā), taču nav izslēgts variants, ka viņa pacietības mērs ir pilns – ar Mamukas sniegumu viņš nav diez ko apmierināts.

- Lielu lomu ceturtdien var nospēlēt galvenā trenera nomaiņa Lietuvas komandā. Jauns treneris vienmēr sapurina futbolistus, pie tam viņš var atnākt ar pilnīgi citu skatījumu uz mūsu mīļoto spēli, tādējādi „Daugava” var tikt pārsteigta ar kādu jaunu taktisku risinājumu. Nereti gan tas var klubam nākt arī par sliktu, jo spēlētāji īsti nesaprot, kas viņiem ir jādara.

- Noslēgumā uzslavēsim "Sūduvas" latviešu vārtsargu Pāvelu Davidovu, kurš Marijampolē spēlēja droši, pārliecinoši darbojoties izgājienos un gaisa divcīņās. Izskatās, ka otrajā stāvā izredzes ir tikai kādam no mūsu garajiem aizsargiem standartsituācijās. Veči, saspēlējamies pa zemi ar īsām piespēlēm!

”Vojvodina” jau gaida, bet varēja būt arī citi "zvēri"

Uzvaras gadījumā "Daugava" tiksies ar serbu "Vojvodina". Nekāds gardais kumosiņš tas nebūs, tomēr tieši šim klubam no izsētajām vienībām bija vismazākais reitings... Tikpat labi pretī varēja būt cits šīs valsts klubs „Red Star”, Šveices „Young Boys”, holandiešu „Vitesse”. Piekritīsiet, ka šis variants ir krietni vien labāks. Starp citu, tiem, kuri varbūt nezina „Liepājas Metalurgam” otrajā kārtā varēja pretī tikt Mahačkalas „Anzhi” ar pašu Samuelu Eto’o priekšgalā (Mahačkalā gan spēlēt nevajadzētu, jo mājas mačus bagātais klubs aizvadīs Maskavas pievārtē). Interesanti, ka viens no „Skonto” potenciālajiem pretiniekiem varēja būt bijušais Artjoma Rudņeva pārstāvētais klubs Poznaņas „Lech”, kā arī turku, zviedru un baltkrievu komandas.

  -1 [+] [-]

, 2012-07-11 09:31, pirms 12 gadiem
jātur īkšķi, lai mūsējie tiek nedaudz tālāk un būtu iespēja atkal Latvijā redzēt kādu labu klubu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2012-07-11 09:56, pirms 12 gadiem
lai veicas! ja Daugava nospēlēs piesardzīgi un precīzi, tad uzvarai divu spēļu summā jābūt!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-07-11 11:59, pirms 12 gadiem
rrriktīgi sasmējos, ka FC Daugava mājas lapā latviskā versijā sadaļas ir neaktīvas vai arī pie komandas ir apakšā vadība utt......labais!! Malnača kungs un pārējie funkcionāri, saņemamies un sakārtojam vai precīzāk norādām FC Daugava, kas tas būtu jāsalabo....Paldies.

  +3 [+] [-]

, 2012-07-11 12:46, pirms 12 gadiem
ARAGONS rakstīja: D-pils tev asociejas ar Latviju? kada tev starpiba,kur tu redzesi LABU klubu? ja dzivo,piemeram,Kurzeme,tikpat labi var aizbraukt ari lidz Mariampolei!
Un kāda starpība, kas tev ar ko asociējas? Latvijas robežas no tā īsti nemainās.

  +1 [+] [-]

, 2012-07-11 13:11, pirms 12 gadiem
"Veči, saspēlējamies pa zemi ar īsām piespēlēm!" - tas bija tas ieteikums, kādai jābūt? ... līdzīgi, apmēram, ka šoreiz dos vaļā kā spāņi..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-07-11 17:10, pirms 12 gadiem
ARAGONS, jāpozicionē uz pozitīvu domāšanu!!!! Daugava rullē un uzvarēs))))
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-07-11 18:01, pirms 12 gadiem
Vai spēle būs redzama internetā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-07-12 00:23, pirms 12 gadiem
ARAGONS rakstīja: musejie? kurus tu sauc par "musejiem"? tos kur krievi ar gruziniem un braziliu negeriem spele,jeb tos,kur mums tuvaki pec asinim baltiesi leisi ir parsvara?
pilnībā piekrītu.

  -1 [+] [-]

, 2012-07-12 00:25, pirms 12 gadiem
Leiši? Pret sieriem?
ja jau raksta kroga valodā, tad nav ko kautrēties.

     [+] [-]

, 2012-07-12 10:19, pirms 12 gadiem
Kāpēc nebūs videoreportāžas par spēli? Par Liepājas maču nav īpašas intereses un intrigas, jo ja zaudēs amatieriem, tad tā arī nebūs nekāda spēle, bet to rāda, toties Daugavpilī intriga un interese , bet laikam tak nerādīs. Kāpēc?