Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Pērn "Žalgiris", tagad "Legia". Kuru UEFA piekāsīs nākamo?

Rolands Eliņš

Viedoklis: Pērn "Žalgiris", tagad "Legia". Kuru UEFA piekāsīs nākamo?
"Legia" treneris Hennings Bergs
Foto: AP/Scanpix

Pēc tam, kad izrādījās, ka arī ar uzvaru 6:1 nepietiek, lai apsteigtu Glāzgovas "Celtic", poļu medijos un futbola sabiedrībā uzvirmoja ļoti labi saprotams sašutums. Diskutablu tehnisko zaudējumu saņēmušās Varšavas "Legia" futbolisti nekautrējās apstrīdēt UEFA lēmumu un norādīja uz tā negodīgumu, savukārt treneris Hennigs Bergs paziņoja, ka tiek gatavota apelācija. Grūti gan iztēloties, ka tā varētu ko mainīt, jo nav jau pirmā reize.

"Legia" neizpratnē un iesniedz apelāciju

"Kur(wa) Mač!!!!" pēc UEFA lēmuma uzzināšanas "Twiterī" vārdus īpaši neizvēlējās "Legia" aizsargs Jakubs Žečničaks. Nav īsti skaidrs, ko (iestādi, personu vai visu situāciju) Žečničaks salīdzināja ar vieglas uzvedības sievieti, taču līdzīgi vārdi uz lūpām bija vairākiem poļu futbola cilvēkiem. Situācija tiešām teju traģikomiska - "Legia" ČL atbildes mača 86. minūtē izlaida laukumā Bartošu Berešiņski, domājot, ka viņa diskvalifikācija jau izciesta, taču UEFA likumos atradās punkts, kurš vēstīja pretējo, jo viņš nebija ierakstīts pieteikumā iepriekšējā kārtā, un "Legia" saņēma tehnisko zaudējumu un izstājās no Čempionu līgas, lai arī divu spēļu summā bija uzvarējusi ar 6:1...

"Futbolam ir jātiek izspēlētam laukumā, bet šoreiz runa ir nepareizu uzvārdu uz papīra..." sarunā ar vietējiem žurnālistiem emocijas knapi valda "Legia" treneris Hennigs Bergs. "Mums sastāvā ir jauni, talantīgi spēlētāji, kuri ne savas vainas dēļ zaudējuši iespējas cīnīties Čempionu līgā. Uzskatu, ka UEFA lēmums nav ne loģisks, ne taisnīgs, ne adekvāts. Mēs cīnīsimies par tā atcelšanu. Uzvarējām 6:1, un Barteks nospēlēja tikai piecas minūtes."

Bergs atzina kluba administrācijas kļūdu, taču norādīja, ka UEFA ar īpašu dedzību pieķērusies likuma punktiem un darījusi to bez mazākās konsekvences. Jo faktiski jau viss bija pareizi - Berešiņskis izlaida trīs spēles, kā diskvalifikācija pieprasīja, taču pirmajās divās nebija formāli pieteikts sastāvā. "Sodam ir jābūt, taču tam jābūt adekvātam un veselo saprātu cienošam," saka Bergs. "Esam iesnieguši oficiālu apelāciju neatkarīgā juridiskā iestādē, atbilde būs piecu dienu laikā. Protams, priecāšos par vietējās futbola federācijas un mediju atbalstu, taču negaidām īpašu lobiju. Vēlos, lai viss tiktu izlemts taisnīgi, jo zinu, ka fakti ir mūsu labā. Viss vēl nav beidzies."

UEFA konsekvence - pagaidiet, kas tā tāda?

Papildus eļļu "Legia" dusmu ugunīs ielēja atmiņas par UEFA 2010. gadā pieņemtu lēmumu analoģiskā situācijā - ungāru komanda "Debrecen" kompensācijas laikā izlaida spēlētāju, kuru nedrīkstēja laist laukumā, un par to saņēma naudas sodu 19 tūkstošu eiro apmērā. UEFA lēmumu oficiāli argumentēja, ka "klubs neieguva nekādu labumu no šī spēlētāja laišanas laukumā tik vēlu un brīdī, kad rezultāts jau bija izšķirts." "Debrecen" divu spēļu summā bija vadībā 4:1. Atgādināt, kāds bija "Legia" pārsvars?

Uzvirmojušas arī sazvērestības teorijas, jo "Celtic" Eiropas futbolā tomēr ir pakāpi augstāks klubs un Čempionu līgas grupu turnīram noteikti finansiāli interesantāks ar četras reizes lielāku budžetu. Taču par diskvalificēta spēlētāja došanos laukumā ziņoja UEFA delegāts, nevis "Celtic" pārstāvji. Kāpēc delegāts par to neziņoja pirms spēles, kad bija parādījušies mača sastāvi? UEFA runasvīri taisnojas, ka par spēlētāju sastāvu jārūpējas klubiem, taču poļu mediji norāda uz to, cik ātri tika iesniegts ziņojums un cik ātri UEFA delegāts bija izskaitījis Berešiņska izlaistās spēles un nebija uzskatījis par vajadzīgu painformēt "Legia" pārstāvjus par situāciju.

Starp citu, arī pagājušajā sezonā UEFA izcēlās ar lēmumu, kas neizcēlās ar konsekvenci un bija ļoti nelabvēlīgs Austrumeiropas klubam - Viļņas "Žalgiris" pēc "Fenerbahce" diskvalifikācijas jau gatavojās Eiropas līgas grupu turnīram, taču UEFA paziņoja, ka turku kluba atbrīvotā vieta tiks izlozēta, nevis atdota "Žalgirim". Iepriekšējie lēmumi līdzīgās situācijās, kad vieta tiek nevis izlozēta, bet pasniegta klubam, kurš iepriekšējā kārtā spēlēja ar diskvalificētā kluba pretinieci, tika veiksmīgi noignorēti.

Futbolisti satriekti, poļu (un ne tikai) mediji neapmierināti

"Sapnis pazudis. Pārējam vairs nav nozīmes," emocijas pauž uzbrucējs Mihals Žiro. "Neticami! Futbolā rezultāts jānoskaidro laukumā, nevis ārpus tā," "Twiterī" raksta "Legia" portugāļu leģionārs Orlando Sā. "Berešiņska došanās laukumā nemainīja pilnīgi neko," dusmīgi paziņojis bijušais Polijas izlases vārtsargs Jans Tomaševskis, "tas tikai pierāda, ka Čempionu līga ir paredzēta tikai bagātajiem."

Atbalstu klubam izteicis arī Varšavas viceprezidents Mihals Olševskis, vēstulē komandas kapteinim Ivicam Vrdoljakam un kluba īpašniekam rakstot: "Visi zinām, ka uzvaras tiek gūtas, iesitot vārtus. Jūs parādījāt, ka Varšavas komanda to spēj. Sāpīgi, ka rezultātu izlēma kāds cits, kurš nemaz neatradās laukumā. Taču turpiniet cīnīties - Varšava un tās iedzīvotāji ir kopā ar jums. Kungi, jūs esat daļa no pilsētas, kura spēj atdzimt no pelniem kā fēnikss. (..) Parādiet, kurš ir uzvarētājs!" Olševskis atsaucas uz Varšavas sacelšanos Otrā pasaules kara laikā, kad pilsēta tika burtiski nolīdzināta līdz ar zemi, taču ar fanātisku apņēmību pēc kara beigām uzbūvēta no jauna.

Poļi ir nokaitināti ne pa jokam, taču viņi nav vienīgie. "Legia" trenera Berga dzimtenē Norvēģijā futbola sabiedrības cilvēki nekautrējas lietot vārdus "nesportiski", "slēpti motīvi", "UEFA lēmums uzdzen nelabumu" utt. Dānijas "Copenhagen" galvenais treneris Stole Solbakens uzsvēris, ka sods ir pārāk bargs un "Celtic" pašiem vajadzētu prasties un izstāties. Spānijas radio "Cadena Ser" atgādina, ka "Celtic" jau atkal saņēmusi ļoti labvēlīgu lēmumu no UEFA, bet portugāļu sporta portāls "Record" raksta, ka sods ir, maigi sakot, diskutabls.

Arī šo rindu autors piekrīt, ka UEFA tehniskā zaudējuma piešķiršanu pievilkusi aiz matu galiem un nav ievērojusi konsekvenci savā darbībā. Un visvairāk žēl futbola, jo "Celtic" Čempionu līgā spēlēja drausmīgi un Varšavā bija pelnījis zaudēt nevis ar 1:4, bet vismaz 1:6 un arī par 1:8 neviens īpaši pārsteigts nebūtu, ņemot vērā spēles gaitu. Un tāda komanda tikusi pie labām izredzēm spēlēt ČL grupu turnīrā ("play-off" kārtā pret slovēņu "Maribor")? Ko lai citu vēl saka, ja ne šī raksta pirmos divus vārdus pēc ievada.

P.S. "Celtic" kluba pārstāvji uz notikušo reaģēja tik laicīgi, ka jau pirms UEFA lēmuma pieņemšanas bloķēja pieeju savai oficiālajai "Facebook" lapai lietotājiem ar Polijas IP adresēm. To pašu izdarīja "Celtic" fanu kluba mājaslapa, acīmredzami slēpjoties no poļu līdzjutēju emociju izvirdumiem internetā. UEFA oficiālā "Facebook" lapa par šādu soli neizšķīrās, līdz ar to katrs laipni aicināts pārbaudīt, no kādiem komentāriem "Celtic" izvairījās un kādus spiesta saņemt Eiropas futbola federāciju savienība.

Izmantotie resursi:
Gazeta.pl - Polska i ¶wiat - wiadomo¶ci |...
Sport.pl - Najnowsze informacje - pi³ka noæna -...
TV2.no - nyheter døgnet rundt
:.: Jornal Record :.:
Cadena SER | Noticias y radio online

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2014-08-09 15:07, pirms 10 gadiem
Lai arī priecājos par Celtic tikšanu tālāk, bet ne no šādas situācijas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-08-09 16:04, pirms 10 gadiem
Ir taču nolikums,kur skaidri un gaiši jābūt uzrakstītam,kas pienākās tādā gadījumā,ja spēlē spēlētājs,kurš nedrīkst piedalīties mačā un nav svarīgi vai viņš iznāca laukumā 15 minūtē vai kompensācijas laikā.Slikti ir tad ,ja kā lasīju mēdijos,vienā gadījumā lemj tā ,šoreiz citādāk.Domāju gan,ka tas ir mēdiju izpūsts,jo neticu,ka viena veida pārkāpums tiek traktēts dažādi.

  +2 [+] [-]

, 2014-08-09 16:38, pirms 10 gadiem
pirmo reizi dzirdu par tādu punktu, ka spēlētājs, kuram jāizcieš diskvalifikācijas, ir jāiekļauj spēles pieteikumā, lai izciešana skaitītos. vai nu SC autors ir kļūdījies tulkojot, vai arī UEFA kāds ir pamatīgu kukuli saņēmis, lai šādu murgu izbīdītu cauri, jo visur vienmēr ir bijis, ka diskvalificēts spēlētājs nedrīkst atrasties tehniskajā zonā, drīkst tikai tribīnēs.

  -1 [+] [-]

, 2014-08-09 16:56, pirms 10 gadiem
Vētra ūdens glāzē! Ko tie poļi pukojas! Lai gadu pagaida un atkal varēs kvalificēties, tas ir sviests, ka par šo ir sacelta nepamatoti liela ažiotāža - noteikumi ir vienādi visiem un tie ir JĀIEVĒRO! Visiem!

Raksts lobē poļu intereses, autoram jāiedzer glāzi ūdens, jāatceras, ka ir arī OBJEKTĪVA žurnalistika un jāuzraksta raksts no jauna, vai arī gluži otrādi, no skotu pozīcijām.

  +1 [+] [-]

, 2014-08-09 16:59, pirms 10 gadiem
Carloz rakstīja: pirmo reizi dzirdu par tādu punktu, ka spēlētājs, kuram jāizcieš diskvalifikācijas, ir jāiekļauj spēles pieteikumā, lai izciešana skaitītos. vai nu SC autors ir kļūdījies tulkojot, vai arī UEFA kāds ir pamatīgu kukuli saņēmis, lai šādu murgu izbīdītu cauri, jo visur vienmēr ir bijis, ka diskvalificēts spēlētājs nedrīkst atrasties tehniskajā zonā, drīkst tikai tribīnēs.
reaali sanaak dubultais sods,tu ne tikai zaudee speeleetaaju uz speeli,bet ar vienu rezervistu uz solinja,ja ir normeets speeleetaaju pieteikums un,ko dariit ja vaartsargs diskvalificeets,uz speeli jaapiesaka triis vaartsargi?

  -2 [+] [-]

, 2014-08-09 17:33, pirms 10 gadiem
izlasiet UEFA nolikukumumu un tad kapājiet! jA slikti ar burtiem tad, uefa naf vainīga
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-08-09 17:38, pirms 10 gadiem
Uzskatu,ka UEFA speciali ieviesusi tādi sistēmu,lai varētu šad tad manipulēt.Viņiem tomēr ir tik daudz ierēdņu,ka viņi var klubus informēt pirms spēles,kurš drīkst,kurš nedrīkst spēlēt.Futbolistam tomēr ir oficāls kontrakts ar klubu,ja viņš nespēlē tad vajag uzskatīt,ka viņš izlaiž spēli,nevis gaidīt,kad kāds pielaidīs kļūdu un pēc tam tēlot godīgo organizāciju un vienreiz par tādu sodīt tā,otreiz pvisam otrādi.

     [+] [-]

, 2014-08-09 18:19, pirms 10 gadiem
ko var gribet no sporta veida kurs ir vel 19gs limeniii, tiesana ir drausmiga, laika vilcinasana, simulesana utt

     [+] [-]

, 2014-08-09 23:20, pirms 10 gadiem
Pašam Celtic tagad nebūs kauns spelēt tajā grupu turnīrā? Bet no otras puses tā ir Legia- tā pati, kuras nekulturālie fani vandijās pa Liepāju kaut kad nesen.

     [+] [-]

, 2014-08-09 23:46, pirms 10 gadiem
raitīc rakstīja: Pašam Celtic tagad nebūs kauns spelēt tajā grupu turnīrā? Bet no otras puses tā ir Legia- tā pati, kuras nekulturālie fani vandijās pa Liepāju kaut kad nesen.
Celtic grupā vēl nav tikuši. Neskrien notikumiem pa priekšu
Ko tu domāji, ka Celtic tagad tā vnk vajadzētu nespēlēt? No zila gaisa parādījās iespēja un tā ir jāizmanto!

  +1 [+] [-]

, 2014-08-10 00:23, pirms 10 gadiem
tas ir Celtics, kas šādā pašā veidā pirms pāris gadiem jau tika tālāk pret Vaņina Šveices klubu,kad šie skotus piesmēja, bet dabūja diskābeli par kaut ko līdzīgu???
Man kauns, ka man mājās ir Celtics atribūtika.

  +1 [+] [-]

, 2014-08-10 04:17, pirms 10 gadiem
Celtic man patika. Nu vairs ne. Ja nebūs godīgi un neatdos poļiem godīgi nopelnīto uzvaru. UEFA - samazgu bedre!

     [+] [-]

, 2014-08-10 11:45, pirms 10 gadiem
Eiropa jau nav nekāds kolhozs. Ja reglamentā ir skaidri un gaiši rakstīts, ka neatļauta spēlētāja piedalīšanās gadījumā mačs tiek atzīts par nenotikušu, bet vainīgajiem tiek piešķirts tehniskais zaudējums 0:3, tad tā arī ir. Debrecen gadījumā bija cits reglamenta pants.
Note the difference in wording between Rules 1 & 3 here. Legia come under 1, Debrecen came under 3. pic.twitter.com/5WuQjVtF5t

  +1 [+] [-]

, 2014-08-11 11:32, pirms 10 gadiem
Bet, ja spēlētājs, nebūdams paplašinātajā pieteikumā (piemēram, ir traumēts), tad protams, ka viņš un klubs neizcieš nekādu sodu, jo viņš tāpat nav spējīgs spēlēt. Tikai tad, ja viņš var spēlēt, bet nedrīkst spēlēt, tiek saņemts sods. Būtībā noteikumi ir pietiekami skaidri. Legia ir cietuši netaisnīgi, bet arī paši nav bez vainas. Un kādēļ vispār 86. minūtē pie tāda rezultāta jāizdara šāda maiņa?

Nepārprotiet, Celtic nav pelnījuši vietu grupu turnīrā.