Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Dortmundes "Borussia" sagrauj "Shakhtar" un iekļūst ceturtdaļfinālā

Rolands Eliņš

Dortmundes "Borussia" sagrauj "Shakhtar" un iekļūst ceturtdaļfinālā
Felipi Santanu pēc vārtu guvuma apsveic komandas treneris
Foto:AP/Scanpix

UEFA Čempionu līgas astotdaļfināla atbildes spēlē Dortmundes „Borussia” ar rezultātu 3:0 sagrāva Doņeckas „Shakhtar” vienību. Jau pirmajā puslaikā „Borussia” izvirzījās vadībā 2:0 un vēlāk savu pārsvaru vēlāk tikai palielināja. Vārtus šajā spēlē guva Felipe Santana, Mario Gece un Jakubs Blaščikovskis.

Dortmundes „Borussia” bija tikai viena no četrām komandām, kas grupu turnīrā uzvarēja visās mājas spēlēs, kas nebija pārāk iepriecinoša statistika viņu šās dienas pretiniekiem Doņeckas „Shakhtar”. Komandu pirmais astotdaļfināla mačs Doņeckā noslēdzās ar rezultātu 2:2, kas nozīmēja, ka „Shakhtar” nepieciešama uzvara vai ļoti rezultatīvs neizšķirts. Šajā spēlē „Borussia” sastāvā nebija rodams pirmajā spēlē vārtus guvušā aizsarga Matsa Hummela vārds, kurš bija apslims jau kopš atgriešanās no Doņeckas, bet „Shakhtar” rindās nebija centra aizsarga Dmitro Čigrinska.

Spēles sākumā neliels teritoriāls pārsvars piederēja „Borussia” futbolistiem, bet „Shakhtar” it kā centās viņus ievilināt savā laukuma pusē, lai atbildētu ar pretuzbrukumiem. Tiesa, jau mača 15. minūtē dzelteno kartīti nopelnīja „Shakhtar” spēlētājs Aleksandrs Kučers un pāris minūtes vēlāk nebija tālu arī no otras. Diez vai arī „Shakhtar” līdzjutēju vidū būtu daudzi tādi, kas apšaubītu Kučera otro dzelteno kartīti, uzbrūkot pretspēlētājam ar taisni izstiepti kāju, taču šoreiz tiesnesis apžēlojās. Mača 31. minūtē „Borussia” ar savu spiedienu nopelnīja stūra sitienu, pēc kura visaugstāk uzleca Felipe Santana – vārtsargs Pjatovs pat nepakustējās un 1:0.

„Borussia” gan savus uzbrukumus nepātrauca, bumbu virzot caur labo flangu, kurā ļoti aktīvi darbojās Polijas izlases kapteinis Jakubs „Kuba” Blaščikovskis. Tieši pa šo malu arī 36. minūtē izrāvās cits polis, Roberts Levandovskis, kurš ar precīzu piespēli soda laukuma vidū atrada Mario Geci, un arī šoreiz vārtsargam lielas izredzes nebija. 2:0 un „Shakhtar” izredzes ja ne vēl aizpūstas, tad jau vējā plīvojošas. Otro vārtu guvumā aktīvāk varēja nospēlēt Doņeckas aizsargi, kuri izlaida cauri diezgan paredzamu piespēli. Neko daudz labāk viņi nenospēlēja arī jau 43. minūtē, kad trīs „Borussia” uzbrucēji izgāja pret diviem „Shakhtar” aizsargiem, taču šoreiz ne pārāk veiksmīgi nospēlēja Levandovskis, kurš, jau palicis viens pret vārtsargu, nedaudz novilcinājās, un aizsargs bumbu izsita. Pašās puslaika beigās bīstams uzbrukums gan izdevās Doņeckas futbolistiem, taču bumbu atvairīja vārtsargs Veidenfellers, un pārtraukumā ejot, gan rezultāts (2:0), gan spēles gaita pilnībā „Borussia” labā.

Otrā puslaika sākumā „Borussia” turpināja uzbrukt, taču jau 47. minūtē iekrita uz „Shakhtar” pretuzbrukumu, taču Fernandiņju sisto bumbu viegli noķēra Veidenfellers. „Shakhtar” lēnām mačā kopumā pārņēma iniciatīvu, taču visas šīs pūles sabruka mača 59. minūtē, kad pēc Levandovska sitiena diezgan vienkāršā situācijā bumbu nesavaldīja „Shakhtar” vārtsargs Pjatovs, un tā nonāca tieši pie Kubas kājām, kurš to mierīgi ievirzīja vārtos – jau 3:0 un „Shakhtar” izredzes uz nākamo kārtu izdzēstas.

70. minūtē viens no „Borussia” redzamākajiem spēlētājiem polis Kuba tika nomainīts, bet pati Dortmundes vienība nedaudz iesēdās aizsardzībā, kas gan tikai loģiski – viņiem šajā mačā vairs neko nevajadzēja. Nedaudz vēlāk iespēja protestēt par tiesneša lēmumu radās „Shakhtar” spēlētājiem, kad savā soda laukumā bumba trāpīja pa Lūkaša Piščeka izstiepto roku, taču svilpe nesekoja. 77. minūtē vēl viena laba iespēja bija Fernandiņju, taču viņa sitienu no tuvas distances atvairīja Veidenfellers. Doņeckas ogļrači turpināja izmisīgi uzbrukt, taču bumba spītīgi negāja vārtos un piedzīvots sausais zaudējums 0:3.

Divu spēļu summā līdz ar to uzvaru izcīnījusi Dortmundes „Borussia”, kura kvalificējusies Čempionu līgas ceturtdaļfinālam.

UEFA Čempionu līga, 1/8 fināli

Pāris1. spēle2. spēleVārtu guvējiSumma
Shakhtar - Borussia D2:20:3 (0:2)Felipe Santana 31' Gece 37' Blaščikovskis 59'2:5
Real Madrid - Man. United 1:12:1 (0:0)Modričs 66' Ronaldu 69' - Ramoss 48' (s.v.)3:2
Porto - Malaga1:0
Arsenal - Bayern1:3
Valencia - PSG1:2
Celtic - Juventus0:3
Galatasaray - Schalke1:1
Milan - Barcelona2:0
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-03-05 23:39, pirms 12 gadiem
Skaisti, vēl Schalkei jāņem mājas spēle pret Galatasaray, un tad Pasaules labāko 8 klubu skaitā - 3 klubi no Vācijas ! (kamēr amatieriskai angļu līgai neviens).
Slēpts komentārs: T.G.H.

     [+] [-]

, 2013-03-05 23:41, pirms 12 gadiem
Lieliski! Pelnīti, lai gan šodien pirmais puslaiks tāds nekāds samocīts, bet jaunieši kā vienmēr lieliski veidoja ātros uzbrukumus un atšķirībā no Ukrainas austrumu krievu komandas arī sita iekšā.
Laba diena - gan Dortmunde, gan Real tālāk!
Slēpts komentārs: ronaldo12

  +2 [+] [-]

, 2013-03-05 23:46, pirms 12 gadiem
nu labi,ka vismaz sitie vineja,bet savadak futbola fakars sajats

  +5 [+] [-]

, 2013-03-05 23:47, pirms 12 gadiem
bildē tas nav Klops!

  +2 [+] [-]

, 2013-03-05 23:47, pirms 12 gadiem
Bvaščikovskis???? pirmo reizi taadu variantu izlasu. vai esmu kko palaidis garaam, vai vinsh uzvaardu nomainija???

  +1 [+] [-]

, 2013-03-05 23:47, pirms 12 gadiem
T.G.H. rakstīja: Krievu futbolists Rudnev varētu priecāties, cik spēcīgā līgā viņš spēlē !
Krievu futbolists jau nu točna viņš nav!!!

     [+] [-]

, 2013-03-05 23:48, pirms 12 gadiem
Uz bildes rakstīts "Felipi Santanu pēc vārtu guvuma apsveic treneris Jurgens Klops".
Es varbū kļūdos, bet klopam nav melni mati un ir briles. Bilde redzamais cilvēks vairāk izskatās pec Ilkaja Gundogana.

     [+] [-]

, 2013-03-06 00:03, pirms 12 gadiem
Saint rakstīja: Bvaščikovskis???? pirmo reizi taadu variantu izlasu. vai esmu kko palaidis garaam, vai vinsh uzvaardu nomainija???
Tā arī viņu izrunā un man šķiet latviski tā arī būtu vis pareizāk.

  +1 [+] [-]

, 2013-03-06 00:13, pirms 12 gadiem
Jo vairāk vāciešu elitē, jo jautrāk. Vēl pēdējo sezonu Schalki var atbalstīt ČL.

     [+] [-]

, 2013-03-06 00:17, pirms 12 gadiem
Skatījos simulkāstu, bet šķiet, ka Doņeckai izbraukumā pretargumenti neatradās. Prieks par BVB.

  +1 [+] [-]

, 2013-03-06 01:03, pirms 12 gadiem
uzskati sevi par patriotu??
T.G.H. rakstīja: Krievu futbolists Rudnev varētu priecāties, cik spēcīgā līgā viņš spēlē !

  -1 [+] [-]

, 2013-03-06 02:37, pirms 12 gadiem
Lucho rakstīja: Uz bildes rakstīts "Felipi Santanu pēc vārtu guvuma apsveic treneris Jurgens Klops".
Es varbū kļūdos, bet klopam nav melni mati un ir briles. Bilde redzamais cilvēks vairāk izskatās pec Ilkaja Gundogana.
Nu sportacentrs.com savā elementā,lūk Klopa fotogrāfija salīdzinājumam. Runājot par pašu spēli, Dortmunde labi izskatijās,taču šo spēli nevis Borusija uzvarēja,bet Šahtar zaudēja. Uzbrukums Šahtar šodien bija galīgi nekāds,pirmajā puslaikā Taisons skraidija pa visu laukumu ,kā nenormāls,taču bez kaut kādas domas,otrajā puslaikā Taisona vietā izgāja Luis Adriano,un kādam vajadzēja pārņemt no Taisona estafetes kociņu,tādēļ skraidīt kā traks šāka Fernandinju, taču viņām dažreiz pat kaut kāda doma šajos skrējienos parādijās un vienu reizi pat gandrīz pa vārtiem uzsita pēc reida pāri visam laukumam. Taču aizsardzība Šahtaram vienkāršī 0,kreisā mala vēl daudz maz bija piesegta,taču labā mala un centrs vispār nekādi. Vidējā līnija - vai ta Šahtaram vispār bija pussargi? Nevienu nepamaniju... Ogļrači spēlēja pēc sekojošā plāna - Bumba pie aizsargiem,tie piespēlē to viens otram līdz kāds no aizsargiem izšķiras par tālu piespēli un no savas laukuma puses mēģina piespēlēt bumbu uzreiz uzbrucējiem,pussargi paliek savās vietās. Es uzskatu ,ka šo spēli ir zaudējis vienīgi Lučēsku,jo vai nu viņa padotie uz šo spēli izgāja drausmīgā fiziskā formā,vai nu galīgi nemotivēti.
';

  +1 [+] [-]

, 2013-03-06 08:31, pirms 12 gadiem
Doņecka sapiķoja par savu "fair play" - pret lielaijiem zēniem 0:3

     [+] [-]

, 2013-03-06 10:48, pirms 12 gadiem
Manuprāt, tas ir Nuri Sahin, jo Gundogan tajā laikā atradās uz laukuma kopā ar Santanu