Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Superkauss - cerams, ka ne īstermiņa viesis Latvijas futbolā

Rolands Eliņš

Viedoklis: Superkauss - cerams, ka ne īstermiņa viesis Latvijas futbolā
Foto: Zigismunds Zālmanis/Riga FC

Sestdienas agrā pēcpusdienā Latvijas futbola sezonu oficiāli ieskandinās Superkausa izcīņa, kurā sacentīsies Virslīgas čempione RFS un Latvijas kausa īpašniece "Riga". Rīgas derbija izspēlēšanai katrs iemesls ir derīgs, un šoreiz kārtis sakritušas tā, ka Superkausa izcīņai ir vairāki pozitīvi argumenti, ieskaitot LFF priekšvēlēšanu laiku, taču LFF vadība ir pārliecināta, ka Superkauss kļūs par regulāru tradīciju.

Superkausa izcīņas ideja pati par sevi nav nekāds unikāls atklājums, un Eiropas futbolā tā ir ierasta parādība gan lielajās valstīs, gan arī vairākās Latvijas mērogu valstīs. Ne visur gan to sauc par Superkausu (piemēram, Anglijā tas ir "Community Shield"), un dažās valstīs tas tiek izspēlēts citādi (piemēram, Spānijā Superkausā cīnās četras komandas, izspēlējot pusfinālus un finālu), bet būtībā visur ir viena - iepriekšējās sezonas labākās komandas sezonas sākumā vai vidū sacenšas savā starpā. Interesants izņēmums šeit savulaik bija Lietuva, kur līdz 2016. gadam, ja gan līgas 1. vietu, gan kausu ieguva viena un tā pati komanda, tad nevis piesaistīja līgas 2. vietas ieguvēju, bet gan Superkausu nemaz neizspēlēja.

Arī Latvijā Superkauss nav pirmoreiz, ar šādu nosaukumu jau tika izspēlēts mačs 2013. gadā starp tobrīdējo Virslīgas čempioni Daugavpils "Daugavu" un kausa īpašnieci "Skonto". Kā norādīts šīs spēles aprakstā 2013. gadā, "Dibinot Superkausa spēles tradīciju, LFF turpmāk ar šādu maču iezīmēs lielā futbola sezonas sākumu Latvijā. Superkausa spēlē piedalās valsts čempioni un Kausa ieguvēji. Paredzams, ka Superkausa spēles organizēšana arī turpmāk notiks Latvijas čempionu mājvietā."

Kā mēs tagad labi zinām, nekāda Superkausa tradīcija 2013. gadā Latvijā nesākās, gluži otrādi. "Skonto" uz šo maču ieradās ar jauniešu sastāvu, jo lielā komanda bija treniņnometnē ārzemēs, ko bija ieplānojusi jau pirms Superkausa izziņošanas. Šo Superkausa izcīņu par milzīgu organizatorisku panākumu nu nekādi nevarēja nosaukt, un 2014. gadā šādas spēles vairs nebija.

"Superkausa idejas atjaunošana ir temats, kas klusāk un skaļāk apspriests jau gadiem. Uzskatām, ka Latvijas futbola virslīgas čempionāts un tajā redzamais futbols ir sasniedzis tādu kvalitātes latiņu, kurā Superkausa spēle jau kļūst par nepieciešamību, jo tie ir vēl vieni svētki gan līdzjutējiem, gan klubiem un spēlētājiem," paziņojumā par Superkausa atjaunošanu 2024. gadā pirms nedēļas citēts LFF prezidents Vadims Ļašenko.

Acīmredzamais samulsuma iemesls šeit, protams, ir meklējams kalendārā. Par Superkausu tiek paziņots 21. februārī, bet spēle notiks jau 2. martā (un būs pieejama TV4 kanālā tiešraidē). Grūti runāt par Superkausa izcīņas prestižu un godu, ja reiz pirms divām nedēļām par to nemaz nebija zināms. Par šo tēmu aizdomīgāki prāti arī aicina aizdomāties, vai Superkausa izspēle notiktu arī tad, ja pēc diviem mēnešiem nebūtu gaidāms LFF kongress un prezidenta vēlēšanas, kurās Superkauss noteikti noderēs kā jaunieviesta lieta, par ko atskaitīties LFF biedriem.

Tas, ka būs lieta, ko pozitīvi pasniegt prezentācijā LFF biedriem, nebūt nenozīmē, ka šī lieta nav pozitīva. Kārtīgs Superkausa mačs, kurā vadošajiem klubiem ir patiesa vēlme uzvarēt, ir lieliska lieta, ar ko ieskandināt jauno sezonu, laicīgi atrādīt līdzjutējiem papildinājumus sastāvā un paspēt radīt dažas jaunas intrigas pirms Virslīgas sezonas sākuma.

LFF ģenerālsekretārs Arturs Gaidels portālam Sportacentrs.com paskaidroja, ka Superkauss ieplānots kā sacensības, kas turpmāk notiks katru gadu sezonas ievadā, un viņš norādīja, ka LFF gatava strādāt šī mērķa piepildījumam. Pirmie iespaidi ir pozitīvi, jo biļetes "LNK Sporta parkā" tika izpārdotas jau drīz pēc Superkausa izziņošanas.

2024. gada Superkausa spēlei ir vairāki parocīgi faktori, kas mudina domāt, ka pasākums izdosies. Virslīgas čempiones un kausa ieguvējas pozīcijās šobrīd ir divas vadošās Rīgas komandas un principiālas konkurentes. RFS un "Riga" savstarpējais derbijs Latvijas sportā šobrīd ir lielākais vietējais notikums, kas īpaši spilgti izpaudās pagājušajā sezonā, kad četrās Virslīgas spēlēs RFS un "Riga" uzvarētāju tā arī nenoskaidroja (četri neizšķirti), un savā starpā tikās arī kausa finālā, kur bija nepieciešams papildlaiks un pendeles.

Gan RFS, gan "Riga" ir ambiciozi īpašnieki, kuriem trofejas ļoti patīk. Ja tiek piedāvāta iespēja nesāpīgi (pietiek ar vienu spēli) iegūt vēl vienu trofeju, tad kādēļ ne? Abas komandas atbalstījušas Superkausa ideju, tiesa, LFF ģenerālsekretārs Gaidels mūsu portālam paskaidroja, ka šajā starpsezonā par Superkausu specifiski runāts tikai ar abām tā dalībniecēm, nevis visiem Virslīgas klubiem.

Gaidels gan pauda pārliecību, ka nākamajās sezonās, kad (ja) Superkausam kvalificēsies citas komandas, arī tās būs ieinteresētas cīnīties par Superkausu ar labāko sastāvu un neatkārtot 2013. gada "Skonto" scenāriju: "Tas ir goda jautājums. Lai arī šoreiz ar visiem klubiem to konkrēti nepārrunājām, esmu drošs, ka Superkausā vēlēsies uzvarēt visas komandas, kas tam kvalificēsies."

Vēlīnā Superkausa izziņošana arī ļāva LFF novērtēt laikapstākļu ritējumu un secināt, ka šoreiz marta sākums sagaidāms visnotaļ pavasarīgs, līdz ar to Superkausu var mēģināt izspēlēt stadionā, nevis hallē, kā to varētu nākties darīt citu ziemu noslēgumos. Hallēs, piemēram, Superkausu spēlē Igaunijā un Lietuvā. Uzsvars gan uz vārdu "spēlē", jo Igaunija un Lietuva savus pirmos Superkausu izspēlēja jau 1996. gadā un ar atsevišķiem izņēmumiem turpinājušas tos regulāri izspēlēt.

Tieši šādu regularitāti nepieciešams ieviest arī Latvijas futbolā, lai varētu runāt par Superkausu kā sekmīgi realizētu projektu. Lai Superkauss tiktu izspēlēts un būtu līdzjutējiem interesants arī tajos gados, kad 2. martā vēl nav +8 grādu temperatūra ārā, lai dalībnieki pret to izturētos kā pret leģitīmām sacensībām arī tad, kad pretiniekos nav komanda, kas ir kā sarkana lupata buļļa priekšā, un lai klubi pirmssezonas plānus var jau laicīgi ieskicēt.

Tas viss ir nākotnē, un var argumentēt, ka iespējamība nākamgad Superkausā redzēt divas citas dalībnieces, nav nemaz tik liela. Galu galā, RFS un "Riga" iepriekšējā Virslīgas sezonā tuvāko sekotāju apsteidza par 30 punktiem.

Dzīvē bez humora iztikt grūti, un šeit var pasmaidīt par tādu lietu, ka Superkausa izcīņa tika izziņota nedēļu vēlāk nekā Virslīgas kalendārs. Sak, Virslīgas kalendārā sezonas pirmais Rīgas derbijs ieplānots tikai pirmā apļa noslēgumā 27. aprīlī (starp citu, dienu pēc LFF kongresa), un LFF nosprieda, ka nē, tik ilgi gaidīt uz vietējā futbola saldāko ēdienu nav godīgi, jāizdomā veids, kā savest "Riga" un RFS kopā vēl pirms tam. Tas arī izdarīts, un vēlreiz var atkārtoties, ka Rīgas derbija sarīkošanai šobrīd katrs iemesls ir derīgs.

Sestdien gaidāmās spēles tiešraide plānota gan portālā Sportacentrs.com, gan kanālā TV4.

     [+] [-]

, 2024-03-01 09:28, pirms 2 mēnešiem
Bet vajadzētu Baltijas līgu uztaisīt..15 komandas no katras valsts pa 5 labākajām 1.līgā..un 15 komandas 2.līgā pa 5 no katras..tur būtu ko redzēt!

  -1 [+] [-]

, 2024-03-01 09:48, pirms 2 mēnešiem
Madzigais rakstīja: Bet vajadzētu Baltijas līgu uztaisīt..15 komandas no katras valsts pa 5 labākajām 1.līgā..un 15 komandas 2.līgā pa 5 no katras..tur būtu ko redzēt!
Es to sen jau teicu, bet mani nosauca par plānprātiņu

     [+] [-]

, 2024-03-01 10:18, pirms 2 mēnešiem
Čavars, tas kurš no Japānas rakstīja: Es to sen jau teicu, bet mani nosauca par plānprātiņu
Tāpēc ka eirokausu kvotas tiek izspēlētas..varētu ar uefa vienoties ka katra valsts tapat sanjem 4 eirokausu kvotas njemot vera tikai katras valsts vietu sadalijumu..pa cik šobrid uefa ir trauslakaja posma,mosk piekriit visam,ja nee,varam teikt tad izveidosim klubu sulerligai 🤣

  +2 [+] [-]

, 2024-03-01 10:24, pirms 2 mēnešiem
Madzigais rakstīja: Bet vajadzētu Baltijas līgu uztaisīt..15 komandas no katras valsts pa 5 labākajām 1.līgā..un 15 komandas 2.līgā pa 5 no katras..tur būtu ko redzēt!
Kāpēc 15 komandas? Tur pat normālu kalendāru nevar uztaisīt, lai vienai komandai nebūtu kaut kas jāizlaiž.

  +5 [+] [-]

, 2024-03-01 10:41, pirms 2 mēnešiem
Madzigais rakstīja: Bet vajadzētu Baltijas līgu uztaisīt..15 komandas no katras valsts pa 5 labākajām 1.līgā..un 15 komandas 2.līgā pa 5 no katras..tur būtu ko redzēt!
Tevis piedāvātajā Baltijas Virslīgā regulāra spēļu prakse būs tikai 15 Latvijas spēlētājiem, 5 no kuriem būs vārtsargi un lielāka daļa no pārējem 10 - aizsargi. Otrā piecinieka komandas visas trīs līgās nav tik bagātas lai pa visu Baltiju braukāt.

  +6 [+] [-]

, 2024-03-01 10:52, pirms 2 mēnešiem
Madzigais rakstīja: Bet vajadzētu Baltijas līgu uztaisīt..15 komandas no katras valsts pa 5 labākajām 1.līgā..un 15 komandas 2.līgā pa 5 no katras..tur būtu ko redzēt!
Ne visām pilsētām ir avio savienojumi, tātad daudzām komandām nāktos braukt no Igaunijas uz Lietuvu ar autobusu, caur Latviju? Bezjēdzīga tāda ceļošana. Vai arī lidot un tad vienalga kratīties ar autobusu? Kā to var iedomāties? Latvija vēl ir pa vidu, bet nevaru iedomāties, pie kādiem nosacījumiem Igaunijai un Lietuvai tāds projekts liktos ļoti vajadzīgs un derīgs.

  +1 [+] [-]

, 2024-03-01 11:23, pirms 2 mēnešiem
Cikos spēle? :p Ātri pārlasot nekur neredzēju šo nesvarīgo detaļu

  -1 [+] [-]

, 2024-03-01 11:36, pirms 2 mēnešiem
Skudriniekss rakstīja: Ne visām pilsētām ir avio savienojumi, tātad daudzām komandām nāktos braukt no Igaunijas uz Lietuvu ar autobusu, caur Latviju? Bezjēdzīga tāda ceļošana. Vai arī lidot un tad vienalga kratīties ar autobusu? Kā to var iedomāties? Latvija vēl ir pa vidu, bet nevaru iedomāties, pie kādiem nosacījumiem Igaunijai un Lietuvai tāds projekts liktos ļoti vajadzīgs un derīgs.
Tā jau arī ir, ka Lietuvas un Igaunijas klubiem Baltijas līga ir mazāk vajadzīga nekā Riga FC un RFS. Riga vieni paši sezonā iztērē vairāk miljonus, nekā Lietuvas un Igaunijas augstākās līgas. Vajag lielāku platformu lai kaut mazliet atsistu, tāds Baltijas līgas projekts arī vairāk Eiropas acis pievērstu, par cik nekur citur tāds starpvalstu projekts vēl nav bijis un visiem interesētu kā tas viss izdodas.

     [+] [-]

, 2024-03-01 12:27, pirms 2 mēnešiem
Skudriniekss rakstīja: Ne visām pilsētām ir avio savienojumi, tātad daudzām komandām nāktos braukt no Igaunijas uz Lietuvu ar autobusu, caur Latviju? Bezjēdzīga tāda ceļošana. Vai arī lidot un tad vienalga kratīties ar autobusu? Kā to var iedomāties? Latvija vēl ir pa vidu, bet nevaru iedomāties, pie kādiem nosacījumiem Igaunijai un Lietuvai tāds projekts liktos ļoti vajadzīgs un derīgs.
Ko tad domā ka Polijā,Somijā,Zviedrijā visi baig izmanto avio..tālākais posms no Viļņas līdz Tallinai 8h brauciens..Liepāja-Daugavpils 4,5h!Basketbols jau kādreiz pieradija ka ja grib tad var,tikai lietuvieši izdomaaja ka vinji ir krutaki un nevajag vinjiem tadu projektu,futbola visas sis valstis esam plus minus vienadi..ja grib tad var!

     [+] [-]

, 2024-03-01 12:33, pirms 2 mēnešiem
TinderDtae rakstīja: Kāpēc 15 komandas? Tur pat normālu kalendāru nevar uztaisīt, lai vienai komandai nebūtu kaut kas jāizlaiž.
Var arī 16..pirmajā gadā izlozes kārtībā extra viena komanda,pectam pec sportiska principa..bet 15 komandas,tas nozimetu 28 speles(atceros ka tas bija labs kalendars,sezona pat vareja sakties aprili uz dabiga) un butu 2 apļu turnirs,viens majas,viens izbraukuma,perfekto!

  -3 [+] [-]

, 2024-03-01 12:34, pirms 2 mēnešiem
Madzigais rakstīja: Ko tad domā ka Polijā,Somijā,Zviedrijā visi baig izmanto avio..tālākais posms no Viļņas līdz Tallinai 8h brauciens..Liepāja-Daugavpils 4,5h!Basketbols jau kādreiz pieradija ka ja grib tad var,tikai lietuvieši izdomaaja ka vinji ir krutaki un nevajag vinjiem tadu projektu,futbola visas sis valstis esam plus minus vienadi..ja grib tad var!
8+8h brauciens liekas kaut kas jauks un izklaidējošs? Labāk tās stundas veltīt treniņiem, nevis braukāšanai apkārt! Ja nav aviosavienojuma, tādi braucieni ir bezmērķīgi.

     [+] [-]

, 2024-03-01 12:35, pirms 2 mēnešiem
Madzigais rakstīja: Bet vajadzētu Baltijas līgu uztaisīt..15 komandas no katras valsts pa 5 labākajām 1.līgā..un 15 komandas 2.līgā pa 5 no katras..tur būtu ko redzēt!
10 komandas un bez igauņiem. Būtu parocīgi gan izbraukāt, gan palielinātos konkurence un skatītājiem interesanti. Leišim blakus poļi ar savu extraklasi, līdz ar to mybe kādiem jaunajiem vieglāk iznāktu izsisties uz to pusi, un tālāk kas jau zin.

  +1 [+] [-]

, 2024-03-01 12:42, pirms 2 mēnešiem
Virslīgas direktors liekas runāja par izspēles kārtību, divi kārtas katrs savā čempionātā un tad pēc rezultātiem sadala divās grupās Baltijas līgai, kaut kā tā bija domāts. Bet nav aktuāli, jo kā saprotu vismaz uz šodienu ne leiši, nedz igauņi nav ieintresēti.

  -2 [+] [-]

, 2024-03-01 12:49, pirms 2 mēnešiem
Teemo rakstīja: 10 komandas un bez igauņiem. Būtu parocīgi gan izbraukāt, gan palielinātos konkurence un skatītājiem interesanti. Leišim blakus poļi ar savu extraklasi, līdz ar to mybe kādiem jaunajiem vieglāk iznāktu izsisties uz to pusi, un tālāk kas jau zin.
Arī tā būtu ok..igauņi tāpat ar toto nogalinātu projektu.

  +1 [+] [-]

, 2024-03-01 12:51, pirms 2 mēnešiem
Skudriniekss rakstīja: 8+8h brauciens liekas kaut kas jauks un izklaidējošs? Labāk tās stundas veltīt treniņiem, nevis braukāšanai apkārt! Ja nav aviosavienojuma, tādi braucieni ir bezmērķīgi.
Bezmērķīgi ir trenēties ja nevar uztrennēties..

  +1 [+] [-]

, 2024-03-01 15:35, pirms 2 mēnešiem
Čavars, tas kurš no Japānas rakstīja: Es to sen jau teicu, bet mani nosauca par plānprātiņu
Nemaz tik sen tu to nevarēji teikt, jo sen - no 2007.līdz 2011.gadam šāds turnīrs tika aizvadīts un nomira, jo nebija finansiālās motivācijas, līdz ar to arī intereses no klubu un arī līdzjutēju puses. Klubiem izdevumu vairāk, nekā ieguvu. Iegūglē.