Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Vengers: "Šaubos, ka spēļu rezultātu sarunāšanu var izskaust no futbola"

Rolands Eliņš

Vengers: "Šaubos, ka spēļu rezultātu sarunāšanu var izskaust no futbola"
Arsēns Vengers
Foto:AFP/Scanpix

Anglijas Premjerlīgas kluba „Arsenal” galvenais treneris Arsēns Vengers, atsaucoties uz pēdējo dienu notikumiem, kuros par nelegālu spēļu rezultātu ietekmēšanu aizturētas vairākas personas, izteicies, ka šādus atgadījumus pilnībā no futbola izskaust diezin vai ir iespējams, taču ir pārliecināts, ka Premjerlīgā šādi pārkāpumi nenotiek.

„Anglijas futbols ir „tīrs” 99,9% gadījumu, taču zemāko līgu komandas ir daudz atvērtākas šādiem piedāvājumiem,” apgalvo „Arsenal” treneris Arsēns Vengers. „Vai spēļu sarunāšanu var izskaust pilnībā? Šaubos, taču noteikti pret to ir jācīnās ar visiem pieejamajiem līdzekļiem.”

Vengers arī paudis ticību tam, ka šobrīd veiktā izmeklēšana attiecas tikai uz vienu atsevišķu gadījumu, nevis iekārtotu sistēmu. „Pieļauju, ka zemāko līgu komandas ir vairāk apdraudētas, jo to spēles nevēro tik daudz skatītāju, apgrozās mazākas naudas summas, līdz ar to futbolistus ir vieglāk uzpirkt. Taču nedomāju, ka kaut kas tāds ir iespējams Premjerlīgā.”

„Vērojot spēlētāju prieku par gūtajiem vārtiem kaut vai zemāko līgu spēlēs un līdzjutēju pārdzīvojumus par savas komandas panākumiem, nespēju noticēt, ka Anglijā iespējama sarunātu maču problēma.”

Līdzīgās domās ir arī Anglijas futbolistu asociācijas izpilddirektors Gordons Teilors, kurš apgalvo, ka gadījumi, kad zemāko līgu futbolisti saņem piedāvājumus izkārtot noteiktu mača rezultātu, ir ārkārtīgi reti, jo spēlētāji ļoti labi apzinās iespējamās sekas.

Pēdējo dienu notikumi Anglijā gan liecina, ka šie optimistiskie izteikumi varētu būt bez reāla pamata. Drošību sargājošās instances apcietinājušas sešas personas, to vidū arī futbolistus. Četri no viņiem jau atbrīvoti, taču apcietinājumā paturēti singapūrieši Hanns Sankarans un Krišns Ganešans, kuri tiek turēti aizdomās par dalību noziedzīgā grupējumā, kurš uzpērk spēlētājus un ietekmē spēļu rezultātus, lai gūtu peļņu totalizatorā.

Izmeklēšanas laikā tiek izpaustas arī arvien precīzākas detaļas par to, kā tieši „strādā” šie darboņi. Viņi ar dažādu avotu palīdzību atrod uzpērkamus futbolistus, vēlams, zemāko līgu pārstāvjus, kuri nepiesaista lielu uzmanību, pēc tam ar kukuļu palīdzību pārliecina futbolistus panākt konkrētu mača iznākumu, turklāt ne tikai rezultātā, bet arī, piemēram, gūto vārtu un nopelnīto brīdinājumu skaita ziņā.

Lai šī shēma darbotos, nepieciešami vismaz divi no vienas komandas spēlētājiem. Maču ierasti vēro viens no mača sarunātājiem, kurš spēles laikā sagaida iepriekš sarunātu signālu no futbolista (dzeltenā kartīte spēles sākumā, piemēram) un dod ziņu savam līdzzinātājam Āzijā, kurš veic milzīga apjoma likmes. Kā novērojis slepenais aģents, kurš uzdevies par potenciālo investoru, viena mača sarunāšana maksā apmēram 50 tūkstošus latu, turklāt nekāds retums tā arī nav.

Izpaustie dati gan ir niecīga daļa no policijas iegūtajiem, jo lielākā daļa informācijas joprojām tiek izmantota izmeklēšanā.

Izmantotie resursi:
BBC Sport - Arsenal manager Arsene Wenger...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja