Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Skandāls Anglijā: spēles rezultātu iespējams nopirkt par 50 tūkstošiem latu

Rolands Eliņš

Skandāls Anglijā: spēles rezultātu iespējams nopirkt par 50 tūkstošiem latu
Anglijas futbola līdzjutēji beidzot sāk iegūt ziņas, kāpēc viņu komandas zaudē un kāpēc uzvar
Foto:AP/Scanpix

Problēmas ar futbola spēļu sarunāšanu nomoka ne tikai Latviju, tās nākušas atklātībā arī futbola lielvalstī Anglijā, kurā par nelikumīgu spēļu ietekmēšanu apcietinātas sešas personas. Viņu noziedzīgā darbība atklāta ar laikraksta „The Telegraph” palīdzību, kurš atklāja, ka no Āzijas ieradušies „darboņi” gatavojas sarunāt futbola maču rezultātus Anglijā, kā arī ieguva informāciju, kā tieši šī sarunāšana norisinās.

Kā „The Telegraph” izpauda kāds izmeklētājs, kurš darbojas slepeni, tad viņš savas misijas laikā Mančestrā sastapis cilvēku, kurš apgalvojis, ka spēj noteikt spēļu rezultātu un ka viņa potenciālie klienti var Āzijas totalizatoru laimestos iegūt milzīgas summas.

Šis cilvēks, kura izcelsmes valsts ir Singapūra, apgalvojis, ka kontrolē komandas arī citur Eiropā, savukārt Anglijā ir ļoti dārga cena, proti, vienam spēlētājam parasti tiek piešķirti 70 tūkstoši mārciņu (57 tūkstoši latu) par spēli. Viņš piedāvājis slepenajam aģentam sarunāt divus mačus šajā mēnesī un vaicājis, kādu rezultātu viņš vēlas un cik daudz vārtus spēlētājiem jāgūst. To visu slepenais aģents varot noteikt par 50-60 tūkstošiem mārciņu (apmēram 40-50 tūkstoši latu).

Maču ietekmētājs arī pastāstīja nedaudz sīkāk par sava „biznesa” virtuvi, proti, pirmajā puslaikā spēlētājiem parasti tiek likts saglabāt nelielu rezultātu (2:0 vai 1:1), bet otrajā jau vajag izvērsties pēc vajadzības. Lielākas drošības labad viņš mēdz piedāvāt spēlētājiem papildus piecus tūkstošu mārciņu, lai viņš pirmajās spēlēs piecās minūtēs nopelnītu dzelteno kartīti, tādējādi apstiprinot, ka mača rezultāts ir sarunāts. Pēc šīs sarunas britu izmeklētājs novēroja, ka nākamajā dienā notikušais mačs noslēdzies ar tieši tik daudz gūtiem vārtiem, kā singapūrietis „pareģojis”.

Protams, viņš ticis apcietināts, un vakar notikušajā pratināšanā esot atklājis vienas komandas nākamo trīs spēļu rezultātus, kā arī norādījis iesaistīto naudas summu apjomu.

Šī ir pirmā reize britu salās, kad drošību sargājošās instances ir spējušās savākt tik iespaidīgus un vērā ņemamus pierādījumus, lai veiktu arestus sarunātu spēļu novēršanai. Vakar britu atbildīgās personas sniedza paziņojumu, ka arestētas sešas personas (trīs futbolisti), taču pastāv aizdomas, ka iesaistīts ir daudz plašāks cilvēku loks, kā arī tiek pieļauta starptautiska nelegālo azartspēļu sindikāta esamība. Iesaistīto komandu nosaukumi un spēlētāju vārdi nedrīkst tikt izpausti izmeklēšanas procesa dēļ.

Sagaidāms, ka šis būs milzīgs trieciens Anglijas Futbola asociācijai (FA), lai arī jau ilgāku laiku klīda baumas, ka vairāki grupējumi nokārto futbola maču rezultātus Anglijā, un FA saņēmusi plašu kritiku par savu nespēju to novērst un nevēlēšanos rakties problēmā dziļāk. Mēneša sākumā vairāki starptautiski likmju novērotāji brīdināja, ka Anglijas zemākajās līgās tiek izdarītas likmes vairāku miljonu mārciņu apmērā, kas lika vairākiem britu bukmeikeriem atcelt likmju pieņemšanu uz šīm spēlēm. FA vienīgā reakcija bija oficiālas vēstules izsūtīšana klubiem ar atgādinājumu spēlētājiem un tiesnešiem par viņu pienākumiem.

Runas par sarunātiem futbola mačiem Latvijā uzvirmoja pirms nedaudz vairāk nekā mēneša, kad bijušais Daugavpils „Daugava” futbolists Stenlijs Ibe publiski pauda savu sašutumu par klubā notiekošo, un viens no viņa sašutuma cēloņiem bija arī spēļu ietekmēšana no komandas ārpuses. Savulaik mūža diskvalifikāciju par līdzīgiem pārkāpumiem saņēma arī Daugavpils „Dinaburg” prezidents Oļegs Gavrilovs un treneris Tamazs Pertija, tiesa, pēdējam diskvalifikācija tika atcelta, un viņš šobrīd ir „Skonto” galvenais treneris.

Izmantotie resursi:
Football match-fixing: six arrested by police...

  +6 [+] [-]

, 2013-11-28 12:49, pirms 11 gadiem
Spēks ir amatieru sportā, pie tam tādā, par kuru nav iespējams likt likmes. Viss pārējais ir šovs skatītājiem.

     [+] [-]

, 2013-11-28 12:55, pirms 11 gadiem
Nesaprotu, kapec ir jalauj taisit likmes uz zemakajam ligam? Noteikt kadus kriterijus...
piem.
futbola: Eropas top10 valsts cepionatus augstaks ligas
hokeja: NHL, KHL
basketbola: NBA, eiroliga
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-11-28 13:13, pirms 11 gadiem
Palasīju angļu presi. Tur tiek runāts par līgas un konferenču mačiem - tātad trešā pēc spēka un zemākas līgas. Labi, ka pagaidām nav par EPL runas parādījušās, bet par Championship es gan nebrīnītos.

     [+] [-]

, 2013-11-28 13:25, pirms 11 gadiem
cukurs rakstīja: Palasīju angļu presi. Tur tiek runāts par līgas un konferenču mačiem - tātad trešā pēc spēka un zemākas līgas. Labi, ka pagaidām nav par EPL runas parādījušās, bet par Championship es gan nebrīnītos.
Championship!?No way....

  +3 [+] [-]

, 2013-11-28 13:29, pirms 11 gadiem
Piekrītu par amatieru sportu. Vienīgā sportā palikusī sfēra, kuru nav samaitājusi nauda. Pats spēlēju amatieru futbolu, cilvēki spēlē šo spēli, jo mīl to darīt. Patiesas emocijas nevis cīņa par biezāku maku!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-11-28 14:01, pirms 11 gadiem
un atkal man neviens neko nepateica.. ehh, škrobe

     [+] [-]

, 2013-11-28 14:02, pirms 11 gadiem
cukurs rakstīja: Palasīju angļu presi. Tur tiek runāts par līgas un konferenču mačiem - tātad trešā pēc spēka un zemākas līgas. Labi, ka pagaidām nav par EPL runas parādījušās, bet par Championship es gan nebrīnītos.
es domāju, ka EPL un Championship vnk daudz lielākas naudas grozās, tāpēc tur visdrīzāk darbojas daudz rafinētāk un ir daudz vairāk nodrošinājušies, lai neuzrauj.

par NBA ir bijušas runas, ka tiesneši reizēm ietekmējot rezultātus, lai uzvar pareizā komanda. vnk tur grūtāk ietekmēt precīzu rezultātu.

  +1 [+] [-]

, 2013-11-28 14:14, pirms 11 gadiem
Nesaprotu par ko te daudzi tik traki cepās par Daugavu - ķipa teksti, protams, Latvija, ko var gribēt! Tas notiek visā pasaulē un ar tādiem klubiem pat kā Juventus! Pat izlašu līmenī un pat Pasaules kausā!

     [+] [-]

, 2013-11-28 15:30, pirms 11 gadiem
Shaubos vai par latiem Anglijaa vispaar var kaut ko nopirkt...

     [+] [-]

, 2013-11-28 17:43, pirms 11 gadiem
Pamazām būs jāvēršas prom no sekošanas sportam.