Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Alžīrija: Tuksneša lapsas atgriežas pasaules apritē

Agris Suveizda

Alžīrija: Tuksneša lapsas atgriežas pasaules apritē
Alžīriešu fans
Foto: AFP/Scanpix

Līdz Pasaules kausa izcīņai atlikušas vien trīs dienas. Izlašu apskatu turpinām ar Alžīrijas izlasi, kas sarūpēja pārsteigumu un skandalozā cīņā atlases ciklā pārspēja niknākos pretiniekus ēģiptiešus.

Vēsture

Pirmo oficiālo spēli Alžīrijas izlase aizvadīja 1957.gadā, kad izbraukumā ar 2:1 apspēlēja Tunisiju. Pēc 25 gadiem Alžīrija debitēja Pasaules kausa izcīņā un debitēja lieliski - pirmajā mačā ar 2:1 uzvarot vēlāko finālisti Rietumvāciju. Pēcāk sekoja zaudējums pret Austriju (0:2), bet pat uzvara pēdējā cīņā pret Čīli (3:2) liedza izkļūt no grupas - pa divām uzvarām bija trim izlasēm, bet Austrijai un Rietumvācijai bija labāka savstarpējo spēļu bliance. Alžīrija PK finālturnīrā spēlēja arī pēc četriem gadiem, bet šoreiz veicās sliktāk - zaudējums Brazīlijai (0:1) un Spānijai (0:3) un neizšķirts pret Ziemeļīriju (1:1). Tieši astoņdesmitie gadi vērtējami kā Les Fennecs (izlases iesauka; no fr.val. - tuksneša lapsas) ziedu laiki - kvalificēšanās divām Pasaules kausa izcīņām, otrā (1980.gadā), ceturtā (1982.g.), divas trešās (1984.,1988.g.) un visbeidzot arī pirmā vieta Āfrikas Nāciju kausa izcīņā (1990.gadā savā laukumā). Pēc tam sekoja visai ilgs klusuma periods, taču nu Alžīrija atkal atgriezusies pasaules futbola apritē - pagājušajā gadā izcīnīta vieta PK finālturnīrā, bet šā gada janvārī negaidīta ceturtā vieta Āfrikas Nāciju kausā (ceturtdaļfinālā tika sakauta Kotdivuāra).

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

Alžīrijai kvalificēšanās finālturnīram nāca ļoti smagā cīņā. Tuksneša lapsas, kā lielākā daļa Āfrikas izlašu, atlases ciklu uzsāka ar otro kārtu. Alžīrija tika ielozēta vienā grupā ar Gambiju, Senegālu un Libēriju. Izteikta kvarteta pastarīte bija Libērija, bet pārējās trīs komandas gāja soli solī. Kārtu pirms grupu turnīra beigām Alžīrijai bija deviņi punkti, bet Senegālai un Gambijai - astoņi. Alžīrija pārsteidzoši nespēja viesos pieveikt Libēriju (0:0) un bija par mata tiesu no līderpozīciju zaudēšanas, taču Senegāla savā laukumā 87.minūtē izlaida no rokām uzvaru pār Gambiju (1:1), ļaujot Alžīrijai ieņemt pirmo vietu. Tiesa, Alžīrijai, lai kvalificētos nākamajai kārtai, pietiktu arī ar otro vietu. Trešajā un izšķirošajā posmā Alžīrijai grupā bija jācīnas ar niknāko pretinieci Ēģipti, Zambiju un Ruandu. Atkal spēli pirms grupu turnīra beigām Alžīrija bija līdere - par trim punktiem apsteidzot Ēģipti. Izšķirošais mačs norisinājās pretinieku laukumā - Kairā -, un alžīriešiem derēja jebkāds iznākums, izņemot zaudējumu ar divu vai vairāk vārtu pārsvaru. Šī spēle kļuva par vienu no skandalozākajām visā atlases ciklā. Pēc ierašanās Kairā tika uzbrukts alžīriešu autobusam un cieta vairāki futbolisti. Incidents izraisīja citu tamlīdzīgus gadījumus, un nekārtības pēcāk notika arī Alžīrijā, kur tika demolēti ēģiptiešu uzņēmumi. Pašā spēlē mājinieki ātri izvirzījās vadībā, taču tik kārotos otros vārtus, kas deva pārspēli, ēģiptieši guva vien pēdējās sekundēs - kompensācijas laika piektajā minūtē. Tā kā abām visi rādītāji bija vienādi (pirmajā spēlē Alžīrija uzvarēja ar 3:1), notika speciāla pārspēle neitrālā laukumā (Sudānā), kur alžīrieši negaidīti ar 1:0 uzvarēja spēcīgāko Āfrikas izlasi un iekļuva finālturnīrā.

Grupa un izredzes

Izloze lēma, ka ceturtā stiprākā Āfrikas izlase spēlēs vienā grupā ar Anglijas, Slovēnijas un ASV futbolistiem. Lai arī alžīrieši atlases ciklā aizlika priekšā kāju Ēģiptei, bet Nāciju kausā ārkārtīgi negaidīti pagarinājumā uzvarēja Kotdivuāru, bukmeikeri komandas potenciālu nevērtē pārāk augstu. Alžīrijai tiek atvēlēta pēdējā vieta savā kvartetā, un maz ir tādu ekspertu, kas tic šīs vienības iekļūšanai astotdaļfinālā. Jāpiebilst, ka Alžīrija līdz šim nav spēlējusi ne ar Angliju, ne ASV, ne Slovēniju.

Treneris un sastāvs

Izlases galvenais treneris Rabahs Sādane ir trenējis gan Alžīrijas pieaugušo, gan jauniešu izlasi. Ar U-18 komandu Sādane spēja kvalificēties 1979.gada Pasaules kausa izcīņai, bet pēc trim gadiem bija lielās izlases personālā pieagušo čempionātā, savukārt pēc četriem gadiem uz Meksiku Sādane devās jau kā pieagušo izlases galvenais treneris. Bijušais aizsargs Sādane savā trenera karjerā strādājis gan Alžīrijas, gan Marokas klubos, bet pie Les Fennecs stūres atgriezās pirms trim gadiem.

Alžīrijas sastāvs uz citu izlašu fona neizskatās pārāk iespaidīgi, tomēr lielākā daļa futbolistu ikdienā meistarību slīpē spēcīgākajās Eiropas līgās. Vietējā čempionātā spēlē vien trīs futbolisti, pamatvārtsargu Favzi Šauši ieskaitot. Pārbaudes spēlēs Alžīrija neatstāja pārāk labu iespaidu, un lielākās bažas radīja visai pavājais uzbrukums. Izlases ievērojamākais spēlētājs noteikti ir bijušais Marseļas "Olympique" pussargs Karims Ziani, kurš šo sezonu pavadīja bijušajā Vācijas čempionē "Wolfsburg".

Alžīrijas sastāvs

PozīcijaSpēlētājsKlubs
VārtsargsFavzi ŠaušiES Setif
VārtsargsLuns GauauiASO Chlef
VārtsargsMbohi Rajs UebsSlavia (Bulgārija)
AizsargsLaifaui AbdelkadersES Setif
AizsargsMadžid BugeraRangers (Skotija)
AizsargsKarls MedžaniAjaxxio (Francija)
AizsargsRafiks HališsNacional (Portugāle)
AizsargsAntars JahiaBochum (Vācija)
AizsargsHabibs BellaidsEintracht (Vācija)
AizsargsNadirs BelhadžsPortsmouth (Anglija)
AizsargsDžamels MesbāLecce (Itālija)
PussargsHasans JebdaBenfica (Portugāle)
PussargsMehdi LacēnsSantander (Spānija)
PussargsJazids Mansuribez kluba
PussargsAdlans GediuraWolverhampton (Anglija)
PussargsRiads BudebūSochaux (Francija)
PussargsDžamels AbdunsNantes (Francija)
PussargsFueds KadirsValenciennes (Francija)
PussargsKarims ZianiWolfsburg (Vācija)
PussargsKarims MatmūrsMonchengladbach (Vācija)
UzbrucējsAbdelkaders GezalsSiena (Itālija)
UzbrucējsRafiks DžebūrsAEK (Grieķija)
UzbrucējsRafiks SaifiAl-Khor (Katara)

Kā Alžīrijai veiksies PK finālturnīrā?

  • 7

  • 1

  • 2

  • 2

  • 11

  • 56


  +2 [+] [-]

, 2010-06-08 16:04, pirms 14 gadiem
Var priecāties par kvalificēšanos PČ, neko vairāk.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-08 16:11, pirms 14 gadiem
paliks trešie sava grupa
priekšā ASV
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-06-08 16:18, pirms 14 gadiem
Tuksneša lapsām 1/8 fināls laikam būs jāskatās pa TV no smilšu alām
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2010-06-08 16:24, pirms 14 gadiem
Nacionālsociālists rakstīja: tuksnešos nav lapsu, FAIL autoram, tuksneša lāči varbūt arī ir?
Tuksnešos ir lapsas, FAIL tev, cienījamais BANA kandidāt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-06-08 16:41, pirms 14 gadiem
Alžīrijas iekļūšana PK - fantastika
Izlozēta grupa, no kuras ir pat ļoti reāli izkļūt...

Pārējais, nu ir pašu rokās!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-08 18:11, pirms 14 gadiem
Nacionālsociālists rakstīja: tuksnešos nav lapsu, FAIL autoram, tuksneša lāči varbūt arī ir?
ja nezini,nelecies,atvieglos tev dziivi tas

  +3 [+] [-]

, 2010-06-08 18:53, pirms 14 gadiem
Pēc tā ko redzēju ziemā Angolā es pat domāju, ka tieši Alžīrija izkļūs no grupas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-08 22:23, pirms 14 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: un tajā turnīrā vinnēja... Ēģipte. Ko konfederāciju kausā ASV salika ar 3:0...
Esmu redzējis kā ASV spēlē un man būs pārsteigums, ja ASV netiks tālāk (lai gan zinot ASV, kaut vai no 2006. gada (1:1 pret itāļiem, tad nokāsiens Ganai), baigi liels pārsteigums tas nebūs...)
Tur jau tas ASV mīnuss.. ja jāspēlē pretuzbrukumu futbols pret spēcīgu izlasi, tad var cienīgi nospēlēt, ja ir ar līdzīga līmeņa un stila komandu, tad paši kaut ko arī ir spējīgi sačakarēt.