Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Šovakar tiks noskaidrotas Āfrikas Nāciju kausa finālistes

Agris Suveizda

Šovakar tiks noskaidrotas Āfrikas Nāciju kausa finālistes
Vai ēģiptieši varēs līksmot arī šovakar?
Foto: AP/Scanpix

Šovakar tiks aizvadītas divas Āfrikas Nāciju kausa (ĀNK) izcīņas pusfinālspēles. Vispirms plkst. 18:00 savā starpā tiksies Gana un Nigērija, bet pēc trīsarpus stundām laukumā dosies Alžīrijas un Ēģiptes futbolisti.

Melnās zvaigznes pret superērgļiem

Pirmajā pusfinālā tiksies četrkārtējā Āfrikas čempione Gana un divkārtējā čempione Nigērija. No abiem pusfināla pāriem tieši Rietumāfrikas derbijs ir visneparedzamākais un abu komandu meistarība - vislīdzīgākā. Abu komandu ceļš līdz pusfinālam ir diezgan līdzīgs. Pirmajā turnīra spēlē abas piekāpās grupas favorītei ar 1:3 - Gana pat vairākumā nespēja salauzt Kotdivuāru, bet Nigērija, esot vadībā, kapitulēja Ēģiptes priekšā. Toties nākamajās spēlēs izdevās atstāt savus vārtus neieņemtus - Ganai pret Burkinafaso (1:0) un Angolu (1:0), Nigērijai pret Beninu (1:0), Mozambiku (3:0) un Zambiju (0:0). Tāpat abām izlasēm ceturtdaļfināla mačs izvērtās ļoti smags. Gana jau pirmajā puslaikā izvirzījās vadībā un spēja izturēt mājinieku spiedienu un uzvarēt. Savukārt Nigērija pret Zambiju uzvaru izcīnīja vien pēcspēles sitienos. Pendeļu sērija īpaša izvērtās ar to, ka izšķirošos piektos sitienus izpildīja vārtsargi, un abi bija precīzi.

Daudziem noteikti ir palicis atmiņā Ganas sekmīgais starts 2006.gada Pasaules kausa izcīņā, tomēr kopš tā laika izlase ir piedzīvojusi lielas pārmaiņas. Angolā savainojuma dēļ nemaz neieradās vairāki līderi, bet priekšlaicīgi turnīrs beidzās arī vidējās līnijas balstam Maiklam Esjēnam, kurš nu nespēlēs vairākas nedēļas. Ganas sastāvs ir gados ļoti jauns. Pagājušajā gadā Ganas U-20 izlase pārsteidzoši triumfēja Pasaules kausa izcīņā, finālā pendelēs uzvarot pašu Brazīliju. No tā sastāva šobrīd pieaugušo izlasē ir astoņi futbolisti, no kuriem četri ir piedalījušies visās spēlēs. Tieši jauniešu azarts un pāris palikušo pieredzējušo spēlētāju sakausējums ir Ganas lielākais trumpis. Tā kā šovasar DĀR norisināsies PK izcīņa, šī ir tā sauktās Ganas zelta paaudzes lielā iespēja jau tagad izcīnīt stabilu vietu sastāvā.

Ganas izlasē lielu zaudējumu nav. No savainojuma ir atlabis pussargs Antonijs Anans, bet laukumā, visticamāk, varēs doties arī uzbrukuma līderis Asamoā Gjans. Savukārt nigēriešiem palīdzēt nespēs Francijas kluba "Nice" aizsargs Onjekači Apams, kurš pret Zambiju nopelnīja divas dzeltenās kartītes. Vai superērgļi spēs revanšēties Ganai par zaudējumu iepriekšējā ĀNK finālturnīra ceturtdaļfinālā?

Kauja futbola laukumā - Alžīrija pret Ēģipti

Ziemeļāfrikas derbijs starp divām arābu nācijām Alžīriju un Ēģipti nekad nav bijis tikai futbola mačs. Tā ir arī šoreiz, jo spēlei ir vairāki zemteksti un ārkārtīgi augsta likme - vieta ĀNK izcīņas finālā. Futbola pasauli šokēja pagājušā gada novembra notikumi, kad pirms izšķirošās PK kvalifikācijas turnīra apakšgrupas spēles neilgi pēc ierašanās Kairā tika uzbrukts Alžīrijas izlases autobusam. Cieta vairāki futbolisti, bet spēle netika pārcelta, un tajā Ēģipte uzvarēja ar 2:0. Tik nepieciešamo divu vārtu pārsvaru, lai saglabātu izredzes kvalificēties finālturnīram, ēģiptieši nodrošināja vien kompensācijas laika piektajā minūtē. Tā kā abām komandām pilnīgi visi rādītāji bija vienādi, ceļazīmes likteni nācās noteikt pārspēlē. Neitrālā laukumā Sudānā ar 1:0 uzvarēja alžīrieši, kārtējo reizi aiz borta atstājot titulētāko Āfrikas izlasi.

Spēles favorīte neapšaubāmi ir Ēģipte, kas pat bez savainotajiem līderiem Mohameda Abutrikas un Amra Zaki līdz šim rāda vissaturīgāko un visstabilāko sniegumu. Tomēr savu spēku nodemonstrējusi arī Alžīrija, kas pēc kaunpilnā zaudējuma pirmajā kārtā pret Malāvi (0:3), spēja iekļūt ceturtdaļfinālā un šokēt, bukmeikeruprāt, galveno finālturnīra favorīti Kotdivuāru. Lai arī Kaders Keita 89.minūtē ar lielisku sitienu izvirzīja ziloņus vadībā ar 2:1, alžīrieši tomēr spēja izglābties un beigās pagarinājumā izcīnīt uzvaru. Savukārt ēģiptieši, bez lielas piepūles nodrošinādami pirmo vietu grupā, ceturtdaļfinālā spēja salauzt Kamerūnu. Lai arī kamerūnieši ar Semjuelu Eto'o priekšgalā spēlēja pārliecinošāk, ēģiptieši izturēja un pagarinājumā saplosīja pretiniekus - 3:1.

Kaut arī faraoniem ir pārsvars meistarībā pilnīgi visās līnijās, treneru štābu ieskaitot, spēle solās būt ļoti smaga. Abu komandu cīņas allaž izvērtušās ļoti līdzīgas. Ja ēģiptieši vēlēsies atriebties par netikšanu uz Dienvidāfriku, alžīrieši tieši pretēji vēlēsies pierādīt, ka tā nebija tikai nejaušība. Ēģiptieši, kas praktiski vienmēr spējuši labāko sniegumu nodemonstrēt finālturnīros, nevis atlases cikla mačos, gan vismaz runās apgalvo, ka galvenais ir iekļūt finālā, nevis par katru cenu atriebties niknākajai pretiniecei. To uzsvēra arī Ēģiptes Futbola asociācijas prezidents, sakot, ka ēģiptieši nedomā par pieminētajiem notikumiem, bet gan vēlas pārrakstīt vēsturi un izcīnīt septīto titulu. Kamēr Ēģiptei nav sastāva problēmu, alžīriešiem pēc grūtās cīņas pret Kotdivuāru nelieli savainojumi ir vārtsargam Fauzi Šauši un pussargam Karimam Ziani. Taču arī viņi, visticamāk, varēs iziet laukumā.

Izslēgšanas spēles

StadijaDatumsSpēleLaiks
1/4 fināls24.01.Angola - Gana0:1
1/4 fināls24.01.Kotdivuāra - Alžīrija2:3 (pag.)
1/4 fināls25.01.Ēģipte - Kamerūna3:1 (pag.)
1/4 fināls25.01.Zambija - Nigērija0:0; 4:5 11m sit.
1/2 fināls28.01.Gana - Nigērija18:00
1/2 fināls28.01.Alžīrija - Ēģipte21:30
Par 3.v.30.01.? - ?18:00
Fināls31.01.? - ?18:00

Rezultatīvākie futbolisti

VSpēlētājsKomandaSk
1.FlaviuAngola3
GedoĒģipte3
Ahmeds HasansĒģipte3
Seidū KeitaMali3

Kuras izlases iekļūs finālā?

  • 97

  • 67

  • 33

  • 23


  -4 [+] [-]

, 2010-01-28 12:16, pirms 14 gadiem
Nu vai Ēģipte iegūs ĀN kausu 2 reizi pēc kārtas? kaut gan sports nebūtu sports, ja nebūtu pārteigumu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-01-28 12:19, pirms 14 gadiem
elmarsb rakstīja: Nu vai Ēģipte iegūs ĀN kausu 2 reizi pēc kārtas? kaut gan sports nebūtu sports, ja nebūtu pārteigumu
Trešo, nevis otro
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-01-28 13:02, pirms 14 gadiem
sasperjods rakstīja: otrā pārī šķiet, ka GAN turpinās brīnumu sēriju šajā turnīrā, kad tiek izlidināti favorīti (MALI, KOT, KAM)
Lai arī Mali ir vairāki ļoti labi spēlētāji, viņi ne tuvu netika uzskatīti par favorītiem. Bukmeikeri, ja nemaldos, ierindoja viņus tikai kā devīto potenciāli stiprāko izlasi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-01-28 13:21, pirms 14 gadiem
Kaut kaa baigi taalu tribiines vinjiem aizbiidiitas, zheel skatiitaajus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-01-28 13:41, pirms 14 gadiem
suvass rakstīja: Trešo, nevis otro
atvainojos tikai pagājušā gada ĀNK redzēju

  +1 [+] [-]

, 2010-01-28 13:42, pirms 14 gadiem
sasperjods rakstīja: MALI potenciāls bija pilnīgi līdzvērtīgs KOT, KAM vai NIG
To apliecina izglābšanās pret ANG
Absolūti nepiekrītu. Tu runā par atspēlēšanos pret Angolu un maz ielastajiem goliem nākamajās spēlēs. Es tev pretī varu dot 75 minūtes katastrofāla, nožēlojama un bezzobaina snieguma pret Angolu. Es uzskatu, ka nevis Mali tajā vakarā atspēlējās, bet Angola atdeva pārsvaru. Pēdējās 15min angolieši vienkārši nespēlēja, bet atslēdzās un domāja jau, kā svinēt pirmo uzvaru. Pret Alžīriju Mali kontrolēja bumbu, bet ko tas deva? Reālas vārtu gūšanas iespējas Alžīrijai bija vairāk. Trešo spēli gan es neredzēju, tāpēc spriest nevaru.
Un interesanti, kādēļ esi tik pārliecināts par Alžīrijas uzvaru? Protams, tas ir diezgan reāli, bet gribētos zināt iemeslus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2010-01-28 14:53, pirms 14 gadiem
Reāli neinteresants čempionāts, tie melnie nezin kā bumbu dabūt vārtos, tipa baigās zvaigznes Drogbā, Eto kur ta viņi ir cik ta viņi golus iesita? jau sen skatās čempi pa TV mīkstie!!!! Pārējie jau arī nav labāki, ja iesit golu tad 30 % t;a ir rupja vārstarga kļūda. Baigais prieks skatīties spēli kas beidzas ar 0-0,vai 0-1. nu i nah šito čempi. Alžīrija - Ēģipte tur toč vairāk par 1 golu nebūs, un otrā spēlē tas pats.

     [+] [-]

, 2010-01-28 15:18, pirms 14 gadiem
sasperjods rakstīja: ne mazsvarīgs fakts, bet ĒĢI dominance visiem ir apnikusi, līdz ar ko ir paredzama neliela tiesnešu simpātija pret "vājāko".
Šis arguments ir vienkārši pērle...
Ēģipte šajā turnīrā rāda vislabāko futbolu. Vienīgi spēle pret Kamerūnu bija ļoti smaga. Favorīte jau nu noteikti ir Ēģipte. Piekrītu, ka Alžīrija var uzvarēt un tas nebūtu nekas ārkārtējs. Bet tu runā tā it kā izteikta mača favorīte būtu Alžīrija, kā nebūt nav.
Ja vēlreiz runā par atklāšanas spēli. Ne jau Mali pēkšņi pamodās un sāka spēlēt. Angola pati atdeva iniciatīvu. Nu, nav Mali nekāds grands. Pēdējo trīs turnīru statistika - divreiz kvalificējās, abas reizes netika ārā no grupas. Tas, ka viņiem ir Kanutē, Sisoko, Diarā u.c., vēl neko nenozīmē.

     [+] [-]

, 2010-01-28 16:15, pirms 14 gadiem
Es par gansiem

  +1 [+] [-]

, 2010-01-28 17:18, pirms 14 gadiem
Es par draudzibu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-28 17:42, pirms 14 gadiem
Ēģipte vs. Alžīrija mūs gaida pilnīgi neprognozējams un principiāls kapiņš, kura iznākumu var izšķirt arī tiesneša kļūda vai labvēlība kādam.
Ganu uzskatu par nelielu favorītu pret Nigēriju.

  -3 [+] [-]

, 2010-01-28 20:53, pirms 14 gadiem
Tas kas uzvarēs Gana vs Nigērijas starpā tas arī kļūs pa čempionu!

  -1 [+] [-]

, 2010-01-28 21:41, pirms 14 gadiem
Uz priekšu, NIGERI ! Es par Jums !

  +1 [+] [-]

, 2010-01-28 22:01, pirms 14 gadiem
Ontario rakstīja: Reāli neinteresants čempionāts, tie melnie nezin kā bumbu dabūt vārtos, tipa baigās zvaigznes Drogbā, Eto kur ta viņi ir cik ta viņi golus iesita? jau sen skatās čempi pa TV mīkstie!!!! Pārējie jau arī nav labāki, ja iesit golu tad 30 % t;a ir rupja vārstarga kļūda. Baigais prieks skatīties spēli kas beidzas ar 0-0,vai 0-1. nu i nah šito čempi. Alžīrija - Ēģipte tur toč vairāk par 1 golu nebūs, un otrā spēlē tas pats.
Vecīt lai kā tas neliktos tev , bet šis futbols ir daudzreiz skatāmāks par eiropiešu mīkstmiešu futbolu kur ja mazliet pieskaras tad iedo sarkano kartīti vai arī rauda kā maza meitenīte. Arī spēle pati ir solīdāka nekā citos kontinentos, un var redzēt ka futbols šiem vīriem ir augstā cieņā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-28 22:38, pirms 14 gadiem
sasperjods rakstīja: tā pendeles sist nevar
tiesnesis ir 2 klases zemāks par spēlētājiem
njā diemžēl te nav to tiesnešu aiz vārtiem, tad iespējams nebūtu nijusi pendele. bet nu tur bik pieskārās alžīrietis un ēģiptieis jau bij zemē

  -1 [+] [-]

, 2010-01-28 22:44, pirms 14 gadiem
Spēle sāk pārvērsties lētā farsā. Neko citu jau arī gaidīt nenācās, ja šitāda nesenā vēsture abu izlašu attiecībās
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-28 23:16, pirms 14 gadiem
tiesnesim laikam nav kur sarkanās likt