Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

Akadēmijas trūkuma dēļ "Karostai" ceļš uz Nākotni ir slēgts

Emils Ozerinskis

Akadēmijas trūkuma dēļ "Karostai" ceļš uz Nākotni ir slēgts
"Karostas" kapteinim Ivo Skripko nebūs iespēja komandu vest laukumā Nākotnes līgas cīņās. Foto: LFF

Aizvadītās sezonas Latvijas futbola 2. līgas bronzas medaļniece un pārspēļu uzvarētāja par vietu "Nākotnes" līgā "Karosta" soli augstāk veikt nebūs spējīga. Kluba izpilddirektors Endijs Šlampe portālam liepājniekiem.lv atzina, ka Latvijas Futbola federācijas (LFF) uzstādītie akreditācijas normatīvi ir nesamērīgi augsti priekš amatieru komandas kā "Karosta".

Jau pagājušajā ziemā "Karosta" bija pretendente uz pārcelšanos no 2. līgas turnīra uz "Optibet" Nākotnes līgu. Tomēr finansiālais slogs pēc kluba aprēķiniem bija pārāk liels, lai veiktu soli augšup. Arī aizvadītajā sezonā Liepājas komanda bija trešā labākā 2. līgas čempionātā, nopelnot tiesības cīnīties par vietu Nākotnes līgā pārspēlēs ar "Dinamo Rīga". Kurzemnieki divu spēļu summā uzvarēja ar 5:4, tomēr ceļam uz Nākotni priekšā nolikts šlakbaums.

"Karostai" licencēšanas procesa iziešanu liedz izpildīt augstās prasības saistībā ar bērnu akadēmiju. Lai gan klubs mērķtiecīgi strādā uz bērnu piesaisti futbolam, tomēr LFF prasības paredzs, ka kluba struktūrā jābūt divām lielā futbola (11 pret 11) komandām. "Karostas" ilgtermiņa stratēģijā šāda attīstības scenārija nav.

"Karostas" jaunatnes struktūrā ir sešas bērnu grupas vecumā no trīs līdz astoņiem gadiem. Tomer tas nav pietiekami priekš 1. līgas prasībām. Lai šo robu aizlāpītu, klubam būtu jānomaksā 25 000 eiro kompensācija. Saprotams, ka šādas summas tērēšana nav kluba interesēs un atbalstītāju piešķirto finansējumu "Karosta" ieguldīs savā bērnu futbola sistēmā, nevis par visām varītēm centīsies spēlēt Nākotnes līgā.

"Karostas" izpilddirektors Endijs Šlampe: "Diemžēl šoreiz, dēļ šiem akreditācijas kritērijiem, mums nākas atteikt savu dalību 1. līgā. Skumji, jo esmu pārliecināts, ka esam pietiekami spēcīga komanda, lai atrastos šajā čempionātā, taču noteikumi visiem ir vienādi - un tos pilnvērtīgi izpildīt šobrīd nevaram."

"Jāatzīst, ka, manuprāt, šīs prasības tomēr ir par augstu un, kā minimums, tomēr gribētos, lai ir kāds pārejas periods, jo, piemēram, 2. līgā vispār nepastāv nekādas prasības attiecībā bērnu akadēmiju, bet šeit vienas starpsezonas laikā principā jāuzbūvē vesela piramīda. Tas nav pareizi. Un nav tā, ka mēs vispār nestrādājam šajā virzienā," savu neapmierinātību neslēpa Šlampe.

"Ja šīs prasības nemainīsies, tad laikam īsti nekad nevarēsim pretendēt uz dalību konkrētajā čempionātā, jo "Karosta: vēlas būt kā atbalsta instruments Liepājas futbola saimniecībai, piesaistot bērnus futbolam no pavisam jauna vecuma un, piedāvājot futbola izglītību līdz 11-12 gadiem. Tālāk jau bērni paši pieņem lēmumu par to, kur un kā turpināt slīpēt savu meistarību," iezīmēja Šlampe.

"Karostas" izpilddirektors netieši norādīja, ka trīs komandām dalībai divās augstākajās Latvijas līgās valsts trešā lielākā pilsēta ir par mazu: "Liepājā pašlaik ir par maz infrastruktūras, lai mēs pat teorētiski pretendētu uz šādu akadēmijas statusu un pašlaik vispār neredzam tam nekādu loģisku pamatu. Turpināsim darboties, tā saucamajā ”Grassroots” futbolā, piesaistot arvien vairāk bērnu futbolam un nodrošinot labus apstākļus treniņu nodarbībām."

Šlampe ieskicēja, ka "Karosta" ar līdzīgu sastāvu turpinās cīņīties līdzšinējā čempionātā: "Attiecībā uz komandu, kas izcīnīja vietu Latvijas futbola 1. līgā, man nav šaubu, ka saglabāsim lielāko daļu no spēlētājiem un turpināsim cīnīties par augstākajām vietām 2. līgā, bet, galvenokārt, to darot paši priekš sevis, bez konkrētiem sportiskajiem mērķiem. Mēs, kā organizācija, izvirzīsim sev mērķi, turpināt nodrošināt iespējami labākos apstākļus starp Latvijas futbola amatieru komandām!"

Latvijas futbola Virslīgā valsts trešo lielāko pilsētu pārstāv FK "Liepāja", kas piesaista profesionālus ārzemju spēlētājus un pretendē uz augstākajiem mērķiem un spēlēšanu uz Eiropas skatuves. Nākotnes līgas vienā no labākajām komandām "Grobiņa" spēlē liela daļa Liepājas jauno futbolistu, kuri līdz FK "Liepāja" uzmanībai nav tikuši, bet vēl turpina kaldināt savu sapni par lielo futbolu. Savukārt "Karosta" aizpilda nišu amatieru līmeņa futbolistiem.

Izmantotie resursi:
https://www.liepajniekiem.lv/sports...

     [+] [-]

, 2023-01-30 15:55, pirms 2 gadiem
Risinājums ir-Liepājas pašvaldībai pārtraukt LSSS futbola skolas sadarbību ar FKL, kura nekādā veidā neizmanto šīs skolas audzēkņu potenciālu, un dot iespēju ''Karosta'' sadarboties ar LSSS. FKL ņefig piesegties ar LSSS akadēmijas jautājumā. Lai veido pilnībā savu.

     [+] [-]

, 2023-01-30 16:37, pirms 2 gadiem
Kurā līgā spēlēs "Beitar"?

  +2 [+] [-]

, 2023-01-30 16:45, pirms 2 gadiem
Nekorekts virsraksts... Lai spēlēt "Nākotnes līgā", klubam nav jābūt "akadēmijas" statusam. Pietiek ar 2 līmeņa klubu. Un, manuprāt, tas ir pareizi. Redzēsim ko darīs "Beitar".

     [+] [-]

, 2023-01-30 16:51, pirms 2 gadiem
Manuprāt tas ir pareizi, ka otrajā spēcīgākajā līgā ir klubs ar kaut kādu piramīdas apakšu, nevis komandele, kura pēc gada var aiziet pa burbuli. No otras puses, piekrītu, ka var dot kādu "pārejas" laiku klubam, ja viņš tiešām būvē šo piramīdu un pirmo reizi iekļuvis augstākā līgā.

     [+] [-]

, 2023-01-30 17:06, pirms 2 gadiem
1 rakstīja: Kurā līgā spēlēs "Beitar"?
Šis ir labākais iespējamais jautājums. Visa LV futbola sabiedrība zin, ar ko šie nodarbojas, bet LFF atļauj spēlēt divās līgās. Nožēlojami

     [+] [-]

, 2023-01-30 18:07, pirms 2 gadiem
odish rakstīja: Šis ir labākais iespējamais jautājums. Visa LV futbola sabiedrība zin, ar ko šie nodarbojas, bet LFF atļauj spēlēt divās līgās. Nožēlojami
Ar ko viņi nodarbojas?

  +3 [+] [-]

, 2023-01-30 19:54, pirms 2 gadiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Ar ko viņi nodarbojas?
Laiž treneri pa apli pēc spēlēm!
TOTO spēlē, nekautrējoties... Visi to zina, kas daudz maz saistīti ar Rīgas čempionātu...

  +4 [+] [-]

, 2023-01-30 20:15, pirms 2 gadiem
Hezer, netēmē tik zemu. To zin daudz vairāk un plašāk un pat nav jābūt vienā līgā vai reģionā, lai viņi pelnītu un ietekmētu rezultātu.
Kādam stabili no LFF ceļas jauna hāta kaut kur, kas stabili neatbilst ieņēmumiem un nodokļu deklarācijām

  +1 [+] [-]

, 2023-01-31 13:29, pirms 2 gadiem
Es nesaprotu par ko ir dažiem cepiens? LFF ir skaidra stratēģija - Virslīga profesionāļi + Nāktnes līga daļēji profesionāļi. Domāju, ka lielākajai futbola sabiedrībai Latvijā arī ir apnikušas visādas Daugavpils Lokomotīves, Caramba, RKB-Arma, Jūrmala Noah utt. precīzāk sakot - komandas, kas ir bez akadēmijām un uzceptas kā kotletes, kas ir spējīgas cīnīties par vietu Virslīgā (un tālāk jau toto).
Nezinu neko par Beitar, vai Karaostu - bet Ventspils ir reāls klubs ar akadēmiju pilsētā - ar infrastruktūru. Ar šo 25k dalības maksas lēmumu es pieņemu, ka mums smuki attīrīsies Nākotnes līga no vienkāršām komandām, kur savākti daži spēlēt gribētāji, bet paliks reāli klubi ar kaut kādu pamatu (domāju, ka varam sagaidīt FK Smiltene un Rēzeknes FA atgriešanos Nākotnes līgā - vēl izskatās cerīgi Ogre United, jo tur laikam pašvaldība palīdz).

     [+] [-]

, 2023-01-31 14:21, pirms 2 gadiem
Tāpēc jau viņi ir Beitar. Deguni prot taisīt biznesu.