Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

"OKartes Futbola akadēmija" aizvada pārbaudes spēles ar CSKA jauniešu komandām

Andrejs Siliņš

"OKartes Futbola akadēmija" aizvada pārbaudes spēles ar CSKA jauniešu komandām
OKartes Futbola akadēmijas dalībnieks Oskars Rubenis (pa vidu) kopā ar treneri Dzintaru Kazaku un Maskavas „CSKA” jauniešu akadēmijas treneri Romānu Hrističu
Foto: LFF

"OKartes Futbola akadēmijas" ietvaros Latvijas talantīgākie jaunieši aizvadījuši pārbaudes spēles pret slavenā Krievijas premjerlīgas futbola kluba Maskavas CSKA jauniešu komandām.

Šogad jūlijā OKartes Futbola akadēmijas ietvaros Latvijas Futbola federācijas (LFF) mācību un treniņu centrā „Staicele” risinājās LFF un Maskavas „CSKA” kopīgi rīkotā nometne, kurā Krievijas premjerlīgas čempionu kluba jauniešu akadēmijas treneru vadībā Latvijas jaunajiem futbolistiem bija iespēja iepazīt „CSKA” treniņu metodiku, prasības spēlētāju atlasei un attīstībai un iegūt padomus savai tālākajai attīstībai. Noslēdzoties nometnei, treneri izveidoja to spēlētāju sarakstu, kuriem bija iespēja novembrī Krievijas galvaspilsētā aizvadīt spēles ar Maskavas „CSKA” jauniešu komandām.

Gatavošanās posmu pirms brauciena uz Maskavu U-14 jeb 1999.gadā dzimušo futbolistu veidotā Latvijas klubu izlase aizvadīja Smiltenē, kur laika posmā no 16. līdz 18.novembrim risinājās nometne treneru Dzintara Kazaka un Anda Rozīša vadībā. Tās laikā futbolisti strādāja pie fiziskās sagatavotības un taktiskās izpratnes, savukārt treniņspēlē ar rezultātu 5:2 pārspēja par gadu vecākos futbolistus.

Pēc ierašanās Maskavā un nelielas atpūtas futbolisti devās uz „CSKA” treniņu laukumu, kas atrodas Pesčanaja ielā, Maskavā. Pirmajā spēlē nelabvēlīgos laikapstākļos Latvijas futbolistu veidotā komanda atzina „CSKA” vienaudžu pārākumu ar rezultātu 2:4 spēlē, kur ar precīziem sitieniem atzīmējās Alvis Naumčiks un Mārtiņš Pivarovičs. Interesanti, ka „CSKA” rindās šajā mačā spēlēja Latvijas futbolists Oskars Rubenis, kurš kopš augusta trenējās un dzīvo Maskavā.

Nākamajā dienā Krievijas galvaspilsētā futbolisti tikās ar Maskavas „CSKA” U-13 komandu, kuru vadīja kluba jauniešu akadēmijas pārstāvis Romāns Hrističs – viens no treneriem OKartes Futbola akadēmijas nometnē Staicelē šī gada jūlijā. Kā atzīmēja Latvijas komandas treneris Dzintars Kazaks, lai arī U-13 armijnieki bija par gadu jaunāki, viņu fiziskā sagatavotība, tehnika un domāšana bija krietni labākā līmenī nekā gadu vecākajiem kluba biedriem.

„Neskatoties uz pirmajā puslaikā zaudētajiem trīs vārtiem, mūsu komanda spēja panākt izlīdzinājumu un, sākoties pēdējām divām minūtēm spēlē, rezultāts jau bija 3:3. Izdarot maiņas, izdevās uzlabot komandas spēli un otrajā puslaikā sāka izpausties mūsu futbolistu fiziskais pārākums. Diemžēl viena kļūda un pretuzbrukumā tika piešķirts 11 metru soda sitiens. Spēle noslēdzās ar rezultātu 3:4, bet Latvijas komandas rindās ar diviem gūtajiem vārtiem šajā spēlē atzīmējās Ņikita Žarovs un vēl vienu reizi pretinieku vārtsargu pārspēja Ralfs Akmins,” spēles svarīgākos notikumus atceras Dzintars Kazaks.

„Aizvadītās spēles Maskavā parādīja, ka Latvijas jauno futbolistu tehniskās iemaņas un spēles domāšana krietni atpaliek no Krievijas vienaudžu snieguma. Šobrīd neesam gatavi kvalitatīvi veikt liela apjoma spēles darbu pretinieka piedāvātajā tempā. Lai gan epizodiski komanda rādīja salīdzinoši labu sniegumu, tomēr tas mijās ar kritumiem. Domāju, ka tam pamatā ir augstākā līmeņa sacensību trūkums Latvijā, jo spēles temps un intensitāte pašmāju čempionātos ir zema un šāda līmeņa sacensību darbība neprasa no spēlētājiem kvalitatīvāku darbu treniņos,” ar atziņām pēc brauciena uz Maskavu dalās Dzintars Kazaks.

Šitika Futbola skolas treneris Vitālijs Puzirevskis, kura audzēknis Viktors Čebotarjovs bija Latvijas komandas dalībnieku vidū, atzimīgi atsaucās par sava futbolista gūto pieredzi Maskavā: ”Uzreiz pēc atbraukšanas Viktors devās uz savas komandas treniņu un tas, ko es ieraudzīju, bija patiešām neticami. Kamēr komandas biedri darbojās pirmajā ātrumā, Viktors ieslēdza otro un arī trešo! Viennozīmīgi, biežāka spēļu prakse ar augsta līmeņa pretiniekiem un kvalitatīvs treniņu process visas sezonas garumā nodrošina jauno futbolistu individuālo izaugsmi un veicina to konkurētspēju starptautiskā līmenī.”

Brauciena laikā Latvijas jaunie futbolisti UEFA Čempionu līgas grupu turnīra ietvaros „Arena Himki” stadionā klātienē apmeklēja Maskavas „CSKA” un Minhenes „Bayern” galveno komandu spēli. „Lielākajai daļai jauno Latvijas futbolistu tā bija pirmā pieredze klātienē vērot augstākā līmeņa futbolu un cerēsim, ka gūtās emocijas stadionā motivēs jaunos futbolistus turpmākajiem panākumiem,” piebilst Dzintars Kazaks, vienlaikus izsakot cerību, ka sadarbība ar Maskavas „CSKA” jauniešu akadēmijas treneriem turpināsies.

Latvijas komandas sastāvā uz Maskavu devās:
vārtsargs - Viesturs Nikolājevs (FK Tukums 2000), aizsargi - Rūdis Rozītis, Mārtiņš Rakštelis, Kristers Puriņš, Reinis Putrālis (visi no Smiltenes BJSS), Mihails Ļesnojs (FK Babīte), Arturs Smetanovs (SC Ogre), pussargi - Rainers Kleinbergs, Alvis Kristians Naumčiks (SK Liepājas Metalurgs), Rūdolfs Fogels (FK Tukums 2000), Miks Babris (Preiļu NSS), Kirils Protass, Roberts Ķipsts (abi no SK Liepājas Metalurgs), Ņikita Žarovs (FK Babīte), Ralfs Akmins (Smiltenes BJSS) un uzbrucēji Mārtiņš Pivarovičs (FK Jelgava), Viktors Čebotarjovs (Šitika Futbola skola), Mareks Rudakovs (FK Jelgava).

Informāciju sagatavoja
Latvijas Futbola federācija

     [+] [-]

, 2013-12-10 14:52, pirms 11 gadiem
Kaut kā maz no LM un neviena ventspilnieka. Te tev nu bij- futbola lielcentri. Nu, drīz pārvilinās.

     [+] [-]

, 2013-12-10 14:53, pirms 11 gadiem
CIK SAPROTU TAS OSKARS RUBENIS IR NO SK BABITE KOMANDAS?

     [+] [-]

, 2013-12-10 15:29, pirms 11 gadiem
strops rakstīja: Kaut kā maz no LM un neviena ventspilnieka. Te tev nu bij- futbola lielcentri. Nu, drīz pārvilinās.
Kādā sakarā LM pielīdzini FKV?
LM=4(var jau būt ka maz,bet tomēr ir ....)
FKV,skonta,TOTOpils =0,ko tas nozīmē???

     [+] [-]

, 2013-12-10 16:26, pirms 11 gadiem
strops rakstīja: Kaut kā maz no LM un neviena ventspilnieka. Te tev nu bij- futbola lielcentri. Nu, drīz pārvilinās.
Tie kuri bija gatavi maksāt tie arī brauca.

     [+] [-]

, 2013-12-10 16:42, pirms 11 gadiem
puikas malači, bet no izlases protams tur ļoti tālu. laikam jau Kazaks mēģina kaut ko izcelt!

  +1 [+] [-]

, 2013-12-10 17:09, pirms 11 gadiem
alf68 rakstīja: CIK SAPROTU TAS OSKARS RUBENIS IR NO SK BABITE KOMANDAS?
bija,jo pec tas julija nometnes,vinu panema cska ,,vins tagad tur trenejas,maskava