Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vai izšķirošajā spēlē priekšrocības ir laukuma saimniekiem?

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Viedoklis: Vai izšķirošajā spēlē priekšrocības ir laukuma saimniekiem?
Arvis Kārkliņš un Matīss Celms, foto: Floorball.lv

Elvi florbola virslīgā rīt tiks noskaidroti ceturtie pusfinālisti, kad izšķirošo septīto spēli sērijā aizvadīs Kocēnu “Rubene” un “FBK Valmiera/Betsafe”. Kā līdz šim ritējušas septītās spēles un vai mājinieki uzskatāmi par favorītiem.

Mājinieki par favorītiem varētu tikt uzskatīti kaut vai tādēļ, ka sērijas septītā spēle parasti tiek aizvadīta augstākstāvošās komandas arēnā. Līdzšinējā Latvijas florbola čempionāta vēsturē izšķirošā septītā spēle aizvadīta 12 gadījumos. Tiesa, pati pirmā tika izspēlēta neitrālā laukumā, jo 2011./12. gada sezonā Latvijas čempions tika noskaidrots sērijā līdz četrām uzvarām un izšķirošie mači tika aizvadīti Vidzemes Olimpiskajā centrā Valmierā, kur “Lielvārde/FatPipe” papildlaikā tika galā ar “Ķekavu”, uzvaras vārtus gūstot Tomam Akmeņlaukam.

Kas interesanti, no 12 šādām izšķirošajām septītajām spēlēm septiņās (!) piedalījušies pašlaik vēl aktuālie valsts čempioni no Lielvārdes, kuri gan šajā statusā sevi var dēvēt vienu mēnesi. Kļuvuši par čempioniem, Lielvārdes florbolisti trīs gadus vēlāk izšķirošajā septītajā pusfināla spēlē cieta smagu zaudējumu, ar 4:11 kapitulējot “Mogo-RTU/Rockets” vienībai, kuriem četrus punktus iekrāja Atis Blinds.

2015./16. gada sezonā pirmā šādas septītās spēles pieredze bija “Rubenes” komandai, kas pilno Kocēna sporta nama tribīņu priekšā astotajā minūtē izvirzījās vadībā, kad skaitlisko vairākumu realizēja Ingars Matisons. Taču jau līdz pārtraukumam viņu pretinieki Cēsu “Lekrings” bija panākuši 3:1 vadību un visā mačā triumfēja ar 6:1. Bez Matisona toreiz komandas sastāvā bija arī Ritvars Bērziņš, brāļi Andris un Mārtiņš Jēkabsoni un Juris Zilberts.

Spraigākie izslēgšanas spēļu mači, iespējams, aizvadīti 2016./17. gada sezonā, kad kopumā trijās no sešām play-off sērijām bija vajadzīga izšķirošā septītā spēle. Sevišķi aizraujošs ceļš pretim medaļām bija Stalbes “Pārgaujai”, kas vispirms septītajā spēlē papildlaikā pieveica “Lekringu”, pēc tam pusfināla septītajā spēlē zaudēja “Lielvārde/FatPipe”, bet bronzas mačā ar 7:6 papildlaikā uzvarēja valmieriešus.

Valmierieši līdz šai bronzas medaļu spēlei gan varēja nemaz netikt ja ne 6:3 uzvara ceturtdaļfināla izšķirošajā septītajā spēlē savās mājās par… “Rubeni”. Mājinieki pirmo 13 minūšu laikā panāca 2:0 vadību, divus vārtus gūstot pašreizējam kapteinim Mārtiņam Brokam. Tas viesiem lika veikt vārtsargu rokādi un Āra Aldiņa vietā vārtos stājās Roberts Trepšs, kamēr valmieriešiem visu maču vārtus sargāja Agris Rogainis. Ir ļoti liela varbūtība, ka abi vārtos dosies arī trešdienas vakarā. Jāpiezīmē, ka “Rubene” otrajā periodā pēc trim Ata Stepāna vārtu guvumiem panāca 3:3 izlīdzinājumu, taču valmierieši prata sakārtot spēli un izcīnīt panākumu.

Ja Valmieras klubam tā bijusi līdz šim pirmā un pēdējā izšķirošā sērijas spēle, tad “Rubenei” ir krietni svaigāka pieredze, kad 2022. gada pavasarī savās mājās izšķirošajā pusfināla spēlē līdz mača vidum tika iekrāts 4:0 pārsvars, bet visā spēlē ar 4:3 tika apspēlēta “Lielvārde/FatPipe”, kas vēlāk sekmējās Kocēnu kluba triumfā arī finālspēlē.

Valmieriešiem gan ir arī krietni bēdīgāka septītās spēles pieredze, kad 2019. gada pavasarī ceturtdaļfinālā pret “Betsafe Oxdog Ulbroka” pašreizējais komandas galvenais treneris Aigars Belasovs ar realizētu soda metienu izvirzīja komandu vadībā, bet pirmais periods noslēdzās jau ar 1:5, otrā perioda beigās rezultāts bija jau 8:1 mājinieku labā, bet visā spēlē Ulbrokas vienība triumfēja ar 11:3, kas tādējādi ir visu laiku pārliecinošākais triumfs sēriju izšķirošajos mačos.

Vēsturiski pirmajās sešās sēriju septītajās spēlēs trīs reizes uzvaras izcīnīja laukuma saimnieki, bet trīs reizes pārāki bijuši viesi. Savukārt sākot ar 2019. gada pavasari, kad esam piedzīvojuši piecas šādas sērijas, četrās allaž uzvarējuši laukuma saimnieki. No otras puses, līdz šim pēdējā šāda spēle aizvadīta precīzi pirms gada Cēsu sporta namā, kad “Lekrings” neprata nosargāt 3:1 un 4:3 vadību, nepilnas divas minūtes pirms mača beigām ļaujot Aivim Kusiņam gūt izšķirošos vārtus, nodrošinot triumfu “Lielvārde/FatPipe”.

Līdzšinējās Latvijas čempionāta izšķirošās septītās spēles

DatumsKomandasStadijaRezultāts
25.04.2012.Lielvārde – ĶekavaFināls5:4 (OT)
04.04.2015Mogo-RTU/Rockets – LielvārdePusfināls11:4
09.03.2016Rubene – FBK ValmieraCeturtdaļfināls1:6
15.03.2017.FBK Valmiera – RubeneCeturtdaļfināls6:3
15.03.2017.Lekrings – PārgaujaCeturtdaļfināls2:3 (OT)
04.04.2017.Lielvārde/FatPipe – PārgaujaPusfināls7:4
15.03.2018.Lielvārde/FatPipe – PārgaujaCeturtdaļfināls5:6 (PS)
21.03.2019.Betsafe Oxdog Ulbroka – FBK ValmieraCeturtdaļfināls11:3
10.04.2019.Lielvārde/FatPipe – LekringsPusfināls5:2
23.03.2022.Talsu NSS/Krauzers – ĶekavaCeturtdaļfināls6:2
13.04.2022.Rubene – Lielvārde/FatPipePusfināls4:3
11.03.2023.Lekrings – Lielvārde/FatPipeCeturtdaļfināls4:5

Kura komanda uzvarēs sērijas izšķirošajā spēlē?

  • 48

  • 53