Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:145, Did:0, useCase: 3

30. novembris pasaules sportā

Andrejs Siliņš

30. novembris pasaules sportā
Foto: ITAR-TASS

30. novembris pasaules sporta vēsturē iegājis ar to, ka šajā dienā notikuši vairāki futbola vēstures grāmatām svarīgi notikumi - pirmais oficiālais starptautiskais mačs, kā arī pirmā spēle stadionā ar mākslīgo apgaismojumu.

1999. "Manchester United" kļūst par pirmo angļu komandu, kas izcīnījusi uzvaru Starpkontinentālajā kausā futbolā. Finālā Kīns gūst vienīgos vārtus, atvedot uzvaru mačesteriešiem ar rezultātu 1:0 pār "Palmeiras" vienību. Cīņa notiek Tokijā.

1998. Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) ievieš jauninājumus basketbola noteikumos - turpmāk komandām uzbrukuma laiks būs 24 sekundes, līdzīgi kā Nacionālajā Basketbola Asociācijā (NBA). Pirms tam FIBA pēc noteikumiem spēlēja 30 sekunžu ilgus uzbrukumus.

1955. Tiek aizvadīta pirmā starptautiskā futbola spēle stadionā ar mākslīgo apgaismojumu. Anglija Vemblija stadionā uzņem Spāniju un izcīna pārliecinošu uzvaru ar rezultātu 4:1.

1872. Norisinās pirmais oficiālais starptautiskais futbola mačs. Glāzgovā Skotija uzņem Angliju, un spēle beidzas neizšķirti - 0:0. Pirms tam 1870. un 1871. gadā tika aizvadītas divas neoficiālas spēles, tiesa, toreiz abas komandas pārsvarā bija veidotas no regbija spēlētājiem.