Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Pasaules skvoša zvaigznes viesojas Rīgā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Pasaules skvoša zvaigznes viesojas Rīgā
Foto: www.squash.lv

Svētdien, 27.novembrī, noslēdzās trīs dienu WSF skvoša popularizēšanas programma Latvijā, kuras ietvaros seškārtējā pasaules čempione Nikola Deivida (Malaizija) un skvoša treneris, bijušais vīriešu skvoša reitinga līderis Džons Vaits (Skotija) sniedza skvoša spēles paraugdemonstrējumus, spēlējot ar Latvijas, Igaunijas un Lietuvas skvoša izlašu sportistiem, Latvijas junioriem un mediju pārstāvjiem.

“Tie bija īsti skvoša svētki, ko varēja baudīt ikviens interesents. Abi elites sportisti demonstrēja atraktīvu savstarpējo spēli ar šova elementiem,” teic Aleksandrs Pāvulāns. Viņš pauž cerību, ka pēc pasaules skvoša zvaigžņu viesošanās pieaugs skvoša popularitāte Latvijā, jo īpaši jauniešu vidū. “Noderīga būtu arī kāda valsts pretimnākšana šā sporta veida atbalstam,” spriež LSF vadītājs.

Mediji preses konferencē interesējās par abu sportistu iespaidīgākajiem karjeras brīžiem, skvoša iespējām kļūt par olimpisko sporta veidu, skvoša attīstības tendencēm pasaulē.

Nikola Deivida atzina, ka emocionāli iespaidīgākais brīdis viņai bijusi iesoļošana stadionā Labas gribas spēlēs 1998. gadā Kualalumpurā, pārstāvot Malaiziju tikai 14. gadu vecumā. Šajā vecumā viņa jau kļuva par Āzijas čempioni skvošā.

WSF izpilddirektors Endrū Šellijs informēja, ka šī ir pirmā no vairākām plānotajām skvoša popularizēšanas vizītēm uz skvoša jaunattīstības valstīm, lai veicinātu skvoša popularitāti un sporta veida iekļaušanu 2020.gada olimpiskajās spēlēs. Viņaprāt, tas nav nereāli, skvošs ir pasaulē plaši izplatīts sporta veids, ar ko nodarbojas ap 20 miljoni cilvēku 185 valstīs. Pēdējos gados arī veikta virkne iniciatīvu, kas skvošu padara skatāmāku, populārāku, piemēram, ieviesti video atkārtojumi, uzbūvēti izgaismoti korti,darbojas “squashTV”. Arī skvoša vēstnieku programma ir olimpisko sēļu kampaņas daļa. Endrū Šellijs bilst, ka lielākais šķērslis ir konkurence ar astoņiem citiem sporta veidiem – olimpisko spēļu pretendentiem. Jāpiebilst, ka 2012. gada olimpiskās spēles notiks Londonā, un Lielbritānija ir viena no spēcīgākajām valstīm skvošā.

Runājot par skvoša attīstības iespējām Latvijā, WSF izpilddirektors minēja Malaizijas piemēru: "Pēc tam, kad skvošs tika iekļauts Labas gribas spēļu sporta programmā 1998.gadā, 10 gadu laikā Malaizijā tas strauji attīstījās, Malaizija izcīnīja pasaules sieviešu un vīriešu junioru čempionu titulus. Latvijai arī ir līdzīgas izaugsmes iespējas, ja tiks nodrošināts atbalsts ne tikai Latvijas skvoša elites spēlētājiem, bet arī junioru sportam”. Arī Nīderlandes un Beļģijas skvoša izlašu treneris, Eiropas skvoša federācijas treneru kursu pasniedzējs Ronijs Vlaseks uzsvēra nepieciešamību izveidot skvoša apmācības sistēmu, sākot no klubu līmeņa un beidzot ar izlases un progresējošajiem jaunajiem spēlētājiem. Pagaidām Latvijā finanšu trūkuma dēļ tā īsti nedarbojas.

Pusotru dienu ilgā seminārā Vlaseks ar vietējiem interesentiem dalījās savā trenēšanas pieredzē, savukārt agrākais vadošais WSF tiesnesis, tagad starptautiski atzīts tiesāšanas eksperts Ians Allanahs, mācīja izšķirt strīdīgas spēles situācijas un iepazīstināja ar jaunākajām tiesāšanas tendencēm.

"Uz pasaules skvoša kartes mēs esam salīdzinoši neliela valsts, bet mums ir lielākais skvoša centrs Baltijā – Zelta boulinga un Skvoša centrs ar astoņiem skvoša kortiem, kas ļauj organizēt liela mēroga sacensības un kļūt vismaz par Baltijas skvoša centru,” pauž Aleksandrs Pāvulāns. Viņš piebilst, ka te jau organizēts Eiropas Nāciju izaicinājuma kauss, kas Rīgā notika 2007. gadā.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Skvoša federācija

     [+] [-]

, 2011-11-28 19:31, pirms 13 gadiem
Kamēr skvošs būs tik ļoti sadārdzināts, nekādu popularitāti, vismaz LV viņiem neiegūt. 10 lati par 1 stundas padsmit kvadrātmetru izīrēšanu ir daudz par daudz.