Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Pasaules kausa posms jāšanas sportā Rīgā sācies ar divām Latvijas sportistu uzvarām

Rolands Eliņš

Pasaules kausa posms jāšanas sportā Rīgā sācies ar divām Latvijas sportistu uzvarām
Kristaps Neretnieks. Foto: LJF

Sporta centrā „Kleisti” šodien, 26. jūlijā, sākās Pasaules kausa (PK) Centrāleiropas zonas posms jāšanas sportā šķēršļu pārvarēšanā, kurā piedalās līdz šim lielākais sportistu un zirgu skaits sacensību vēsturē. Pirmajā dienā divas uzvaras guva Latvijas sportisti – Sabīne Siliņa un Kristaps Neretnieks.

Maršrutā Nr. 1 ar 120 cm augstiem šķēršļiem divās fāzēs uzvaru izcīnīja Sabīne Siliņa ar zirgu Kalgari (Latvija) – 0 soda punkti/30,69 sekundēs. Otrajā vietā Imants Grikienis ar Captain Morgan (Lietuva) – 0/32,46. Trešā Kertu Kletenberga ar D. Lady (Igaunija) – 0,34,79.

Maršrutā Nr. 2 ar 120/125 cm augstiem šķēršļiem, speciālajās divu fāžu sacensībās, pirmo vietu ieguva Kristaps Neretnieks ar Tako Dilait (Latvija) – 0/32,04. Otrais Andis Vārna ar Humphry (Latvija) – 0/33,96. Trešajā vietā Sīms Sinijervs ar Eddy (Igaunija) – 0/34,18.

Maršrutā Nr. 3 ar 130 cm augstiem šķēršļiem divās fāzēs uzvarēja Mats Petraitis ar Soli Deo Glorija (Lietuva) – 0/26,43. Otrajā vietā Kristaps Neretnieks ar Cananero (Latvija) – 26,80. Trešais Nerijuss Sipaila ar Con X (Lietuva) – 0/26,43.

Maršrutā Nr. 4 ar 140 cm augstiem šķēršļiem uz laiku pirmo vietu ieguva Abullahs Alsarbatlijs ar Gain Line (Saūda Arābija) – 0/70,67. Otrajā vietā Lukašs Vasiļevskis ar Wavantos VD Renvillenhoeve (Polija) – 0/71,24. Trešais Abullahs Alsarbatlijs ar Larry 210 (Saūda Arābija) – 0/75,49. Labākā no Latvijas sportistēm bija Anna Arhipova ar For Sale – devītā vieta.

Sacensības ar dažādiem zirgiem veiksmīgi sācis Latvijas labākais jātnieks Kristaps Neretnieks. Viņš ar zirgu Moon Ray šobrīd ir stabils pretendents dalībai olimpiskajās spēlēs Tokijā 2020. gadā. Savā kvalifikācijas grupā Latvijas duets atrodas pirmajā vietā, tuvāko sekotāju Polijas jātnieku Krištofu Ludvičaku apsteidzot par 305 punktiem. Olimpiskajām spēlēm no C grupas kvalificēsies divi labākie jātnieki. Moon Ray šobrīd iekļuvis pasaules 20 labāko sporta zirgu sarakstā Pasaules sporta zirgu audzētāju federācijas (WBFSH) publicētajā jaunākajā konkūra zirgu reitingā, kur atrodas 16. vietā.

Latvijas rezultatīvākais sportists sacensību pirmajā dienā Kristaps Neretnieks: “Ilgāku laiku startēju Eiropā, ziemā – Arābu Emirātos. Tāpēc biju ļoti priecīgs atbraukt uz mājām un kādu laiku pavadīt Latvijā, arī – lai dotu nelielu atpūtu savam zirgam Moon Ray, ar kuru gan esmu paredzējis startēt “Grand Prix” maršrutā. Sacensību pirmā diena ir aizvadīta veiksmīgi, no sešiem startiem pusē iesmu iekļuvis godalgoto skaitā. Man ir četri jauni zirgi, no kuriem diviem šīs vispār ir pirmās lielākās sacensības. Viņi labāk jāiepazīst, mums labāk jāsaprotas distancē. Tāpēc, kopumā vērtējot, šodienas rezultāti ir labi. Prieks arī par atjaunoto iesildes laukumu Kleistos un zālāja kvalitāi centrālajā arēnā.”

Latvijas Olimpiskās komitejas sporta direktors Andris Lupiks: “Sacensības ir labi organizētas, tajās ir plaša dalībnieku pārstāvniecība, kas piešķir tām papildu nozīmīgumu. Turklāt vēl lielāku – saistībā ar Tokijas olimpisko spēļu tuvošanos, jo šo sacensību “Grand Prix” maršrutā ir iespēja gūt punktus olimpiskajai kvalifikācijai. Jācer, ka jau iegūto punktu skaitu izdosies papildināt arī Latvijas jātniekam Kristapam Neretniekam. Šādas starptautiskas sacensības pašu valstī ir ļoti svarīgas visai konkrētā sporta veida saimei un sportistiem, jo dod iespēju novērtēt viņu ieguldīto darbu, un katram taču augstākais mērķis ir startēt olimpiskajās spēlēs. Ja sporta veids šādi attīstās, būs arī jaunieši, kuri sāks ar to nodarboties no jauna un nodrošinās pēctecību. Liela nozīme te ir arī cilvēkiem, kuri ir sportistiem līdzās, tajā skaitā sporta organizatoriem. Jāteic, ka šo sacīkšu organizēšanā augstā līmenī ļoti daudz ir paveikuši Latvijas Jātnieku federācijas prezidents Agris Blaus un sacensību Goda prezidents Edgars Treibergs.”

Kopā sacensību pirmajā dienā četros maršrutos tika aizvadīti 208 starti.
Plašāka informācija pieejama LJF mājaslapā Latvijas Jātnieku Federācija - Jaunumi, kur var redzēt rezultātus tiešsaistē, kā arī tiešo sacensību translāciju.

Sacensību galvenais maršruts “Grand Prix” notiks 28. jūlijā plkst. 17, un tā norise tiks rādīta arī LTV-7 puksten 21.10.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Jātnieku federācijas Preses dienests