Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Pretruna lokdaunā: nevakcinētie sacensties drīkst, bet trenēties – ne

Pretruna lokdaunā: nevakcinētie sacensties drīkst, bet trenēties – ne
"Liepājas" un "Daugavpils" futbolistu divcīņa. Foto: FK Liepāja

Ar ceturtdienu Latvijā sācies lokdauns, jo valstī saslimstība ar Covid-19 ir pārāk liela, bet vakcinācijas aptvere pret šo slimību līdz šim bijusi pārāk maza. Lokdauns gan pilnībā neaptur sporta sacensību norisi, taču portāls Sportacentrs.com saskatīja nepilnības izdotajā regulējumā.

No ceturtdienas ir aizliegti visi sporta pasākumi, izņemot:

pieaugušo izlašu sportistiem notiekošās starptautisko sporta federāciju sacensības un treniņus;

junioru komandu sporta spēļu izlases vecumā no 16 gadiem, ja tās ir iekļautas Izglītības un zinātnes ministrijas tīmekļvietnē publicētajā atļauto sporta sacensību sarakstā;

komandu sporta spēļu starptautiskās un augstāko līgu sporta sacensības, kurās piedalās tikai profesionālie sportisti.

Savukārt Latvijas pieaugušo izlases (komandu sporta spēlēs – arī junioru izlašu sportistu vecumā no 16 gadiem), Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, kā arī komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu profesionālu sportistu treniņiem jānotiek epidemioloģiski drošā vidē.

Kā portālam Sportacentrs.com skaidro Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors, valsts sekretāres vietnieks Edgars Severs, epidemioloģiski droša vide nozīmē, ka sportists ir vakcinēts vai pārslimojis Covid-19. Tomēr uz komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu profesionālo sportistu treniņu epidemioloģiskās drošības režīmu ir piemērojamas arī Ministru kabineta rīkojumā paredzētās normas par to darbinieku testēšanu, kuri ir uzsākuši vakcināciju pret Covid-19, bet vēl nav to pabeiguši – attiecīgi vēl nav ieguvuši derīgu vakcinācijas sertifikātu. Šādos gadījumos, lai mazinātu Covid-19 infekcijas izplatības risku, uz sporta komandu ir piemērojams burbuļa formāts.

Tādējādi praksē tas nozīmē, ka šobrīd trenēties drīkst tikai tie sportisti, kuri ir uzsākuši Covid-19 vakcinācijas kursu, ir to pabeiguši vai pārslimojuši vīrusu. Sportacentrs.com pēc neoficiālas informācijas zināms, ka ne tā labākā situācija ar vakcinēšanos ir pāris futbola Virslīgas klubos, kas regulējuma ietvaros līdz ar to liedz trenēties vēl vakcināciju nesākušajiem futbolistiem.

Šajā stāstā gan ir pretruna, jo Severs norāda, ka atļautās starptautiskās sacensībās, starptautiskās līgas un augstākās līgas profesionāliem sportistiem šobrīd vēl ir iespējamas dzeltenā režīmā, jo starptautiskos čempionātos var būt pretim arī ārvalstu komandas, kur visiem var nebūt Eiropas Zāļu aģentūras vai Pasaules Veselības organizācijas atzītas vakcīnas. “Faktiski sanāk tā, ka sacensties vēl var, bet trenēties no regulējuma viedokļa drīkst tikai tie, kuri uzsākuši vakcināciju. Ja neatbilst šai prasībai, trenēties drīkst individuāli ārtelpās vispārīgā regulējuma ietvaros kā ikviens iedzīvotājs.”

Lokdauns šobrīd paredzēts trīsarpus nedēļu garumā līdz 15. novembrim. Severs ieskicē, ka pēc lokdauna visi treniņi visiem būs tikai zaļajā režīmā, tāpat arī visas augstākās līgas, un starptautisko līgu komandās no Latvijas (piemēram, Rīgas “Dinamo” un “VEF Rīga”) visiem būs jābūt ar sertifikātu. “Noteikta līmeņa starptautiskās sacensības vēl varētu palikt dzeltenajā, bet par to vēl būs diskusijas.”

Vairāku sporta federāciju sacensību nolikumos jau šobrīd ir izvirzīta prasība par vakcināciju, bet tuvākajā laikā tā tiks piemērota visiem.

  -2 [+] [-]

, 2021-10-21 13:59, pirms 2 gadiem
Ļoti pareizi, ja grib trenēties, lai vakcinējas.

  -1 [+] [-]

, 2021-10-21 14:04, pirms 2 gadiem
Ivara Zvirgzdiņa loģika.

     [+] [-]

, 2021-10-21 14:19, pirms 2 gadiem
Tak var trenēties. Individuāli pļavā vai mežā

  -2 [+] [-]

, 2021-10-21 14:29, pirms 2 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Ļoti pareizi, ja grib trenēties, lai vakcinējas.
Es nekad nevadishu organismā to zljuru

  +4 [+] [-]

, 2021-10-21 14:31, pirms 2 gadiem
Intars Busulis rakstīja: Es nekad nevadishu organismā to zljuru
Tas ir mīts, ka pēc vakcinēšanas nedrīkst lietot alkoholu. Tā kā droši drīksti vakcinēties - nebūs dzeršana jāpārtrauc

  +4 [+] [-]

, 2021-10-21 14:50, pirms 2 gadiem
Intars Busulis rakstīja: Es nekad nevadishu organismā to zljuru
Mīkstais

  +3 [+] [-]

, 2021-10-21 15:11, pirms 2 gadiem
Intars Busulis rakstīja: Es nekad nevadishu organismā to zljuru
Tu labāk hesīti burgerus paēdīsi

  +1 [+] [-]

, 2021-10-21 17:51, pirms 2 gadiem
Ja gribat bērnus labāk nevakcinēties.

     [+] [-]

, 2021-10-21 22:57, pirms 2 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Ļoti pareizi, ja grib trenēties, lai vakcinējas.
Bet ja gribi piedalīties, vari nevakcinēties.

  -1 [+] [-]

, 2021-10-22 06:38, pirms 2 gadiem
To jau laikam tikai LV var izdomāt...😆

     [+] [-]

, 2021-10-22 12:20, pirms 2 gadiem
Latvijā visi lēmumi kas saistīti ar vīrusu nāk caur vienu zināmu vietu, var redzēt ka valdībā ir amatieri kuri nāk no ielas nevis atbilstošu izglītību ieguvušie.