Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Upenieks: "Nākamajam LOK vadītājam jābeidz cirks sporta nozares finansējuma sadalījumā"

Andrejs Siliņš

Upenieks: "Nākamajam LOK vadītājam jābeidz cirks sporta nozares finansējuma sadalījumā"
Foto: AP/Scanpix

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta vēlēšanas nevar notikt kamēr šī amata kandidāti sabiedrību neiepazīstina ar Latvijas sporta nozares attīstības vīziju un prioritātēm, norāda Saeimas deputāts, biedrības Brīvie demokrāti valdes loceklis Jānis Upenieks.

Uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amatu šopiektdien paredzētajās vēlēšanās pretendē līdzšinējais LOK vadītājs Aldons Vrubļevskis un Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents Jānis Kols, taču neviens no viņiem nav sabiedrību iepazīstinājuši ar savu redzējumu sporta nozares attīstībai, kas liek domāt, ka Latvijā tiks turpināta prakse, ka sporta nozares finansējums tiek dalīts bez loģiski noteiktām prioritātēm.

Jau gadiem mēs visi esam liecinieki kā Latvijā nereti tiek piešķirts finansējums elitāriem, dārgiem un bieži vien mazpazīstamiem sporta veidiem - tādiem kā ūdens formula, jāšanas sports u.c., kamēr vieglatlētika, bobslejs, kamaniņu sports un pārējie tradicionālie un tautā mīlētie sporta veidi tiek apdalīti, novārdzināti vai atstāti novārtā.

Nepareiza finansējuma sadales dēļ, Latvijā praktiski ir iznīcināts tāds sporta veids, kā biatlons, bez kura vēl pirms dažiem gadiem mēs nespējām iedomāties Latvijas profesionālo ziemas sportu, grūti laiki ir arī bobslejam un kamaniņu sportam, par tā sauktajiem zāles un vasaras sporta veidiem nemaz nav vērts runāt.

Vienīgais kas pašlaik nodrošina panākumus jaunajiem Latvijas sportistiem ir viņu pašu nesalaužamais gribas spēks un, galvenokārt ģimenes sniegtais finansiālais atbalsts. Taču šim atbalstam būtu jānāk no LOK un tās vadības precīza un pamatota redzējuma Latvijas sporta nozares finansējuma sadalījumā. Tādēļ, lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam būtu skaidrs, ko tieši mainīs nākamā LOK vadība un kā tiks attīstīta sporta nozare, LOK prezidenta amata kandiātam būtu publiski jāprezentē savs profesionālais redzējums un skaidra vīzija Latvijas sporta nozares attīstībai un prioritātēm.

Informāciju sagatavoja
Biedrības Brīvie demokrāti pārstāve
Ginta Šveicare