Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Roge pasniegs Baltiņam Olimpisko ordeni

Andrejs Siliņš

Roge pasniegs Baltiņam Olimpisko ordeni
Vilnis Baltiņš
Foto: LOK

19.februārī pulksten 10:30 Olimpiskajā Sporta centrā Rīgā Vilnis Baltiņš, Latvijas Olimpiskās kustības atjaunošanas aizsācējs, ilggadējais Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadītājs un pašreizējais LOK Goda prezidents, svinīgi saņems Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) augstāko apbalvojumu - Olimpisko ordeni.

Vilnim Baltiņam augsto apbalvojumu par ieguldījumu Olimpiskās kustības attīstībā personīgi pasniegs SOK prezidents Žaks Roge, atrodoties trīs dienu darba vizītē Latvijā.

Baltiņš ir pirmais augstā apbalvojuma saņēmējs Latvijā.

80.gadu beigās Vilnis Baltiņš iedrošināja Latvijas, Igaunijas un Lietuvas kolēģus nepakļauties Maskavas spiedienam un atjaunot Baltijas valstu Olimpisko komiteju darbību, kā rezultātā jau 1992.gadā visas trīs Baltijas valstis Albervilas Ziemas olimpiskajās spēlēs startēja zem neatkarīgu valstu karogiem. 1988.gadā Latvijas sporta sabiedrība Baltiņu ievēlēja par atjaunotās Olimpiskās komitejas prezidentu, kuru vīņš veiksmīgi vadīja turpmākos 16 gadus – līdz 2004.gada rudenim.

Sestdien – 19.februārī, no pulksten 9:30 – 10:20, Olimpiskā sporta centra apskates laikā Roge iepazīsies arī ar olimpisko medaļnieku Igora Vihrova un Jevgēņija Saproņenko nodibināto vingrošanas skolu. Pēc centra apskates, no pulksten 10:30 – 12:15, Rogem paredzēta tikšanās un diskusija ar sporta sabiedrību par Latvijas Olimpiskās komitejas vietu un lomu Latvijas sporta organizācijā un Starptautiskajā Olimpiskajā kustībā.

Pēc viesošanās Olimpiskajā sporta centrā Roge tiksies arī ar premjeru Valdi Dombrovski un izglītības un zinātnes ministru Rolandu Broku.

SOK Olimpiskā ordeņa pasniegšana pirmo reizi notika 1975.gadā. Ar ordeni apbalvo personas, kas ar saviem darbiem un rīcību iedzīvina Olimpiskos ideālus, atstāj paliekošas pēdas pasaules sporta un Olimpiskās kustības attīstībā. Olimpiskā ordeņa laureātu vidū ir tādas pasaulē pazīstamas sporta personības kā Džese Ouvens (četrkārtējais olimpiskais čempions vieglatlētikā), Alberto Tomba (leģendārais kalnu slēpotājs), kā arī pasaulē cienījamas personības tādas kā Nelsons Mandela un Indira Gandija.

Pasaulē ir aptuveni tūkstotis SOK Olimpiskā ordeņa kavalieru.

Olimpiskais ordenis sastāv no diviem elementiem – ap kaklu nēsājamas ordeņa ķēdes (īpaši svinīgiem notikumiem) un krūšu nozīmes (ikdienas nēsāšanai pie žaketes atloka). Ordeņa ķēdes centrālo daļu rotā Olimpiskie riņķi un Olīvzaru savijums, bet ikdienā nēsājamajā krūšu nozīmē iestrādāti Olimpiskie riņķi (skat.attēlu).

Svētdien – 20.februārī, Roge apmeklēs Siguldas kamaniņu un bobsleja trasi, kur noskatīsies Pasaules kausa izcīņas kamaniņu sportā finālposma sacensības komandu stafetē, ņemot vērā, ka komandu stafete pretendē uz iekļaušanu ziemas olimpisko spēļu programmā.

20.februārī, pulksten 14:45, Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” notiks vizīti rezumējoša PRESES KONFERENCE, kurā piedalīsies SOK prezidents Žaks Roge un LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

Interesanti

• Roge SOK prezidenta amatā atrodas 10 gadus, bet Latvijā pašreizējā statusā viesosies pirmo reizi. SOK politika paredz apmeklēt pēc iespējas visas 205 nacionālās olimpiskās komitejas, lai nodrošinātu konstruktīvu sadarbību un olimpiskās kustības attīstību.
• Roges vizīte Latvijā ir LOK neatlaidīgu pūliņu rezultāts, jo iecere par vizīti radās jau pirms vairākiem gadiem.
• Roge pēc profesijas ir ortopēds. Latvijā viesojies jau 1992. gadā, būdams Eiropas Olimpisko komiteju asociācijas prezidents, kas pavadīja toreizējo SOK prezidentu Huanu Antonio Samaranču.
• Delegācijas sastāvs:
Žaks ROGE (Jacques Rogge) – SOK prezidents
Anne ROGE (Anne Rogge) – SOK prezidenta kundze
Marina BARAMIJA (Marina Baramia) – Prezidenta asistente protokola un SOK sadarbības jautājumos

Informāciju sagatavoja
Latvijas Olimpiskās komitejas
speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos
Ilze Āķe – Vīksne