Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Zināmi uzvarētāji Olimpiskās dienas radošo darbu konkursiem

Andrejs Siliņš

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK), rīkojot Olimpisko dienu Latvijā, izsludināja trīs radošo darbu konkursus skolēniem; pirmskolas un sākumskolas izglītības iestāžu audzēkņi tika aicināti piedalīties zīmējumu konkursā „Latvijas sportisti Olimpiskajās spēlēs Londonā” un foto konkursā – „Olimpiskās dienas dalībnieku nostāšanās Olimpisko apļu formā”, bet vecāko klašu skolēni - literāro darbu konkursā „Kā es kļūšu par Latvijas olimpieti”.

20.novembrī, Olimpiskajā sporta centrā LOK ģenerālsponsors a/s „Latvijas Valsts meži” radošo konkursu uzvarētājiem svinīgi dāvinās Apple planšetdatorus, foto aparatūru un profesionālas tūristu mugursomas, būs arī citas LOK sarūpētas pārsteiguma balvas.

„LOK žūrijas komisija ir patiesi gandarīta par skolēnu talantu, izdomu un zināšanām, atspoguļojot savos radošajos darbos Olimpisko kustību, veselīgu dzīves veidu un godīgas spēles principus sportā,” vērtējot iesūtītos darbus norāda Olimpiskais vicečempions un LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers. „Zīmētie, fotografētie un rakstītie konkursa darbi ir ļoti daudzveidīgi – sākot ar klasisku izpratni par sportu līdz pat avangardiskam Olimpiskās kustības un Olimpisko spēļu atspoguļojumam.”

Darbi liecina, ka aizvadītajā vasarā notikušās Olimpiādes spēles Londonā un tajās gūtie Latvijas sportistu panākumi ir pamanīti un iespaidojuši jauno paaudzi. Tā, piemēram, zīmēšanas konkursā, kurā piedalījās pirmskolas un sākumskolas audzēkņi, vairumā gadījumu zīmēts divkārtējais Olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs un Olimpiskās bronzas medaļas ieguvēji pludmales volejbolā Mārtiņš Pļaviņuš un Jānis Šmēdiņš. Arī konkursa uzvarētāju darbos 1.vietu ieguva zīmējums par pludmales volejbola tēmu, bet 2. un 3.vietu izcīnīja darbi par BMX riteņbraukšanas tematiku.

Arī eseju konkursā „Kā es kļūšu par Latvijas olimpieti” pamatskolas un vidusskolas skolēni ir ietekmējušies no notikumiem Olimpiādes spēlēs Londonā, iekļaujot savos darbos tādas sporta leģendas kā sprinteri Useinu Boltu vai peldētāju Danielu Felpu, un, protams, arī Latvijas varoņus Štrombergu, Pļaviņu un Šmēdiņu. Tās ir personības, kuras eseju rakstītājus iedvesmo sportam, sacensībai un mērķa sasniegšanai.

Eseju konkursa „Kā es kļūšu par Latvijas olimpieti” uzvarētāji:

1. vieta - Aknīstes vidusskolas 11. klases skolniekam Raivim Petrokam
2. vieta - Salaspils 1. vidusskolas 8.klases skolniekam Tomam Čudaram
3. vieta - Madonas novada Liezeres pamatskolas 7.klases skolniecei Zanei Utinānei-Zvidrei

Veicināšanas balvas:

Guntim Skudram no Madonas novada Dzelzavas pamatskolas 6.klases
Līgai Garbunovai no Neretas novada Mazzalves pamatskolas 8.klases

Zīmējumu konkursa „Latvijas sportisti Olimpiskajās spēlēs Londonā” uzvarētāji:

1. vieta - Vārmes pamatskolas 4. klases skolniecei Kristai Langei
2. vieta - Ciblas vidusskolas 1. klases skolniecei Intai Sejmuškinai
3. vieta - Krimuldas vidusskolas 1. klases skolniekam Tomasam Treijam, zīmēja BMX riteņbraucēju

Fotokonkursa „Olimpiskās dienas dalībnieku nostāšanās Olimpisko apļu formā” uzvarētāji:

1.vieta – Jēkabpils novada Zasas pagasta vidusskola
2. vieta - Daugavpils 3. vidusskola
3. vieta - Ventspils 2. vidusskola

Veicināšanas balvas:

- Rīgas Pārdaugavas pamatskolai
- Nīcas Vidusskolai
- Jaunpiebalgas bērnu dārzam

Jau ziņots, ka 28.septembrī Olimpiskās dienas pasākumos piedalījās vairāk nekā 76 tūkstoši skolēni 76 norises vietās visā Latvijā. Olimpiskā diena sākās ar kopīgu Olimpisko rīta vingrošanu, kuru tiešraidē translēja radio SWH. Savukārt Olimpiskās rīta vingrošanas video klips "Pavingrosim!" ar Latvijā labi zināmu un tautā mīlētu Olimpiešu līdzdalību bija skatāms LTV7 ēterā.

Olimpiskās dienas projekta īstenošanas budžets pilnībā tiek finansēts no piecu LOK sponsoru līdzekļiem. Pasākuma ģenerālsponsori ir „O!Karte”, a/s „Latvijas Valsts meži”; sponsori a/s „Swedbank”, a/s „Latvijas Gāze” un SIA „LDz Cargo”, kā arī Starptautiskā Olimpiskā komiteja.

Zināšanai:

Olimpiskā diena ir vienīgais vispasaules pasākums, ko ik gadu organizē Olimpiskā kustība. Lielākā daļa nacionālo Olimpisko komiteju piecos kontinentos izmanto šo iespēju, lai cilvēkos vairotu Olimpiskās vērtības – izcilību, draudzību, cieņu.

„Olimpiskā diena domāta ikvienam, lai vai kāda būtu viņa sportiskā varēšana. Šī diena ir kas vairāk par vienkāršu sportošanu, skriešanu vai vingrināšanos. Tā ir iespēja aizdomāties par olimpiskajām spēlēm tajā nozīmē, ka mums vienmēr jācenšas parādīt pašu labāko, ko spējam, vienlaikus apzinoties, ka svarīgākais nav uzvarēšana vai zaudēšana, bet sapratne, kā vislabāk spēlēt šo spēli. Filozofija, kas var noderēt ikdienas dzīvē.” Žaks Roge, Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents.

Ar katru gadu minētie sporta svētki kļūst populārāki. Sākotnēji LOK tos organizēja kā Olimpisko skrējēju dienu Rīgā. 2003.gadā skrējieni tika organizēti arī Olimpiskajos sporta centros ārpus Rīgas, bet 2008.gadā tie pārauga plašākā pasākumā – Olimpiskajā dienā, kurā paralēli sporta aktivitātēm ir iespēja tuvāk iepazīties ar olimpiskajiem sporta veidiem, klātienē satikt olimpiešus un kopā ar viņiem izmēģināt dažādus sporta veidus.

Olimpiskās dienas norisi Starptautiskā Olimpiskā komiteja atbalsta kopš 1987.gada, aicinot pasaules valstu nacionālās Olimpiskās komitejas atzīmēt SOK dzimšanas dienu (117.gadadiena). LOK aicinājumam pievienojās 1992.gadā.

Informāciju sagatavoja
LOK speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos
Ilze Āķe-Vīksne